Drinken: Lekker of lastig?

 

Een glas melk, pakje sap of blikje cola passen prima binnen een gezond eetpatroon. Toch vond ik dit toen ik nog een eetstoornis had erg lastig. Misschien was het wel één van de meest lastige dingen: Iets drinken waar calorieën in zitten. Het voelde al snel als teveel en ik kon mezelf letterlijk voelen groeien bij elke slok sinaasappelsap. Drinken, het was lekker, maar ik vond het maar lastig. Gelukkig is dat nu heel anders.

Drinken kan een zwaar beladen onderwerp zijn wanneer je een eetstoornis hebt. Even gezellig een drankje toen wanneer er geen cola light op de menukaart staat kan al voor een vreselijke paniek zorgen. Natuurlijk is het niet gezond voor je om liters cola op een dag weg te drinken, maar af en toe jezelf iets lekker toestaan is niks mis mee. Bovendien is drinken een prima manier om bijvoorbeeld wat extra vitamines of calcium binnen te krijgen! Denk hierbij aan melk of vruchtensap. Daarom delen wij in deze blog wat wij lekker vinden om te drinken!

Drinken: Lekker of lastig? 

De favoriete drankjes van Irene...
Toen ik nog een eetstoornis had dronk ik liever geen dranken waar calorieën in zaten. Dat vond ik zonde. Ik haalde mijn energie wel uit vast voedsel en alles wat ik aan calorieën dronk vond ik te veel en niet nodig. Ik wist zeker dat ik daar alleen maar dik van zou worden en ik voelde me dan ook niet op mijn gemak wanneer ik bij sociale gelegenheden iets te drinken met calorieën aangeboden kreeg. Dit zorgde voor veel spanning en het was een reden voor mij om sommige sociale situaties te vermijden.

Wel dronk ik onwijs veel cola light. Soms wel liters op een dag. Voor mij was dit een manier om toch een soort 'eetbui' te hebben, maar dan zonder calorieën. Ik vond het prettig om een smaak in m'n mond te hebben. Iets lekkers dat ik mezelf al die tijd aan het ontzien was. Hoe meer ik er tegen aan het vechten was, hoe meer ik er naar leek te verlangen. Met als gevolg dat mijn darmen vaak van slag waren. Zo veel zoetstoffen zorgden voor een opgeblazen gevoel en diarree, niet heel lekker! Gelukkig is dat nu heel anders.

smoothie

♥ Verse sap of smoothie
Ik ben gek op smoothies, groente- en fruitsapjes. Ik koop zo nu en dan een fles vers sap van de Albert Heijn en die drink ik dan gedurende de dag op. Daar kan ik echt van genieten. Het is wel wat duurder, daarom doe ik het niet zo vaak, maar juist daarom is het echt een cadeautje voor mezelf af en toe. Tegenwoordig ben ik echt gek op sapjes waar ook paprika in verwerkt is. Ik ben gek op de frisse, niet te zoete smaak van paprika. Dit is heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld sinaasappel, appel, citroen, wortel, zoete aardappel en rode peper voor een beetje pit! Ook mango is een van mijn favoriete smoothie-ingrediënten. 

Matcha Latte
Matcha Latte is een warm drankje gemaakt met groene thee en melk. De groene theebladeren worden vermalen tot een knalgroen poeder. Giet hier wat warme melk bij en je heb een heerlijke Latte. De smaak is heel apart en ik denk dat je er van moet houden, maar ik vind het echt fantastisch. Het schijnt een opwekkend effect te hebben en veel mensen gebruiken het als vervanger voor koffie. Ik koop vaak zakjes met een oplosbare variant bij de Oriental, een Aziatische supermarkt in Den Haag, maar je kan het tegenwoordig ook gewoon bij de Starbuck halen. Al is dat wel prijzig.

bier 

♥ Speciaalbier
Ik lust graag een biertje en tegenwoordig is speciaalbier helemaal hot en happening! Overal duiken bierfestivals en kleine hippe winkeltjes die craft beer verkopen op waar je de meest bijzondere smaken bier kan proeven. Ik vind het een fantastische hype en doe er enthousiast aan mee (maar drink wel met mate natuurlijk haha). De smaken variëren tussen bitter, zoet, zuur en zelfs ziltig bier is niet meer ondenkbaar. Sommige biertjes zijn net chocoladetaartjes! Heel bijzonder hoe ze die smaken er zo goed uit weten te krijgen. Hier kan ik echt van genieten. M'n vrienden en ik raden elkaar altijd de lekkerste biertjes aan en raken er niet over uitgepraat. Het is ook echt een sociaal ding.

De favoriete drankjes van Lotte
Ook ik dronk, toen ik een eetstoornis had, liters cola-light, tot ik er misselijk van werd. Dat was helemaal geen fijne periode. Ik gunde mezelf niets en was nooit echt voldaan als ik light-frisdrank dronk. Ik probeerde met light-frisdrank mijn honger te onderdrukken, wanneer ik niet genoeg at, maar dat werkte nooit voor lang. Als ik ergens op visite was, en ze hadden geen light-dranken, sloeg de paniek toe. Ik was namelijk bang om aan te komen in gewicht van frisdrank waar calorieën in zitten. Gelukkig ben ik nu niet meer bang voor frisdrank en hoef ik nooit meer voor de light-variant te kiezen. Frisdrank hoort nu helemaal bij het voedingspatroon waar ik me lekker bij voel.

♦ Dr Foots
Dr Foots is naar mijn mening de allerlekkerste frisdrank die er is. Misschien komt dit doordat mijn broer en ik het vroeger als kind vaak dronken als we met onze ouders een dagje weggingen. Vroeger zat Dr Foots nog in halve literblikken en die namen we dan in een koeltas mee naar het strand zodat we ze lekker koud konden drinken. Tegenwoordig verkoopt Jumbo ook 1.5 literflessen Dr Foots, maar ik koop ze eigenlijk alleen in blikjes. Waarom zul je denken? In smaak maakt het namelijk niet uit, maar op de één of andere manier vind ik het leuker om uit een blikje te drinken. :)

juice

♦ Juice
Van mijn schoonmoeder heb ik al een hele tijd een sapcentrifuge in bruikleen. Het is echt een fantastisch apparaat waarmee je álles tot sap kunt persen: wortels, hele appels, bananen, sinaasappels met schil: Je gooit het erin en het wordt sap. Wat een uitvinding! Het gaat bij ons thuis ook verspilling tegen. Als we bijvoorbeeld fruit over hebben, gooien we het gewoon in de centrifuge en maken we er een sapje van. Zelf vind ik de combinatie wortel sinaasappel gember erg lekker.

♦ Mede
Mede is niet zo'n bekende drank in Nederland, terwijl het toch al eeuwenoud is. Mede is een alcoholisch drankje gemaakt van honing. Het is eigenlijk een honingwijn, alleen gebruik je in plaats van druiven, honing. Mede is heel makkelijk zelf te maken, nog veel makkelijker dan wijn of bier. Je hebt voor een naturel mede namelijk enkel honing, water en gist nodig. Je gooit deze ingrediënten bij elkaar, zet het weg en laat de tijd de rest doen. Mijn vriend en ik brouwen het af en toe zelf, voor de hobby. Mede is een zoete drank die over het algemeen iedereen wel lust. Met verschillende soorten honing en extra ingrediënten, zoals fruit of kruiden, kan je er heel veel verschillende kanten mee op.

 

De favoriete drankjes van Scarlet
Toen ik mijn vriendin leerde kennen had ik nog pittig veel moeite met alles drinken. Op mijn eerste date met haar bestelde ik cola light, maar twijfelde of ik wel de juiste had gekregen. Ze moest nieuwe voor me halen. Echt bizar, als ik daar nu aan terugdenk. Wat hadden die paar extra calorieën nou uitgemaakt? Niets... maar voor mijn gevoel de halve wereld. Cola light drink ik nog steeds, maar heel weinig. Ik vind het tegenwoordig gewoon te chemisch smaken. Niet lekker meer. Toen ik middenin mijn terugval zat, vond ik het ineens extreem lekker en kon ik er weer liters van drinken. Dat zegt wel wat over smaakverandering als gevolg van een eetstoornis. Tegenwoordig drink ik vooral graag...

♦ Cappuccino
Iedere ochtend maak ik een grote cappuccino met soya melk en kaneel voor mezelf klaar. Het is eigenlijk meer een latte, omdat er zoveel melk inzit en de opschuimer van mijn koffie apparaat kapot is. Hoe het ook heet, het is lekker.

koffie

♦ Bruis met een smaakje
Daarnaast drink ik veel prik water met een smaakje. Hier zitten geen of nauwelijks kunstmatige zoetstoffen in. Iets waar ik de laatste tijd extra op let in verband met mijn vruchtbaarheid.

♦ Sapjes
Verder vind ik sinaasappel/banaan sapjes altijd erg lekker. Door de banaan wordt het sap wat dikker, wat ik erg lekker vind.

wijn

♦ Witte wijntjes
Tenslotte drink ik graag een wit wijntje. Tijdens een gezellige borrel of bij het avondeten.

De favoriete drankjes van Daphne
Tijdens mijn eetstoornis dronk ik elke dag alleen maar water. Ik dronk zelfs veel te veel water en werd er soms misselijk van. Heel af en toe werd al het water afgewisseld met groene thee. Ik dacht dat het juist gezond was en had heel erg in mijn hoofd dat het zou helpen met afvallen. Ook het idee dat ik calorieen zou drinken vond ik echt onnodig en heel erg lastig. Alsof ik dan het overzicht kwijt zou raken en het leek mij veiliger om daar niet aan te beginnen. Tegenwoordig heb ik heel veel favoriete drankjes die nu juist een fijne rol spelen in mijn dagelijks leven. Sommige drink ik elke dag en sommige zijn echte verwenmomentjes waar ik naar uitkijk.

koffie

♦ Koffie
Zwarte koffie, cappuccino, flat white.. Er gaat geen dag voorbij zonder koffie en er zijn zoveel soorten die ik lekker vind. Ook als ik voor een koffie met melk ga vind ik het leuk om met de melk te varrieren. De ene keer volle melk, de andere keer soya of havermelk. 

♦ Perensap
Wat betreft sapjes gaat er voor mij echt niets boven de grote glazen fles van De Perelaere. Ik ben sowieso dol op perensap en deze vind ik na grootschalig onderzoek echt de lekkerste. Ik wil de fles altijd het liefst in één keer oprdrinken en tegelijkertijd zo lang mogelijk van genieten.

peer

♦ Baileys 
Als ik ergens een drankje bestel ga ik meestal voor een wijntje, maar eens in de zoveel tijd doe ik mijzelf een Baileys cadeau. Deze Ierse likeur is heel erg romig en zoet en ik vind het altijd meer een toetje dan een drankje. Omdat het zo uitgesproken is zou ik het niet dagelijks drinken, maar ik kan er op die uitgekozen momenten echt van genieten.

Hoe ga jij om met drinken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Phebe - Donderdag 31 mei 2018 13:41
Ik drink nauwelijks kcal rijke drankjes. Smorgens begin ik wel met een latte met veel opschuimmelk (soya) maar daarnaast drink ik eigenlijk veel cola light, (bruis)water met bv munt of komkommer etc., en mag ik max 1 energie blikje welke ik altijd suikervrij drink (vanwege de suikers en de kcal). Heeeeel af en toe mag ik een sapje of smoothie in de winkel kopen maar dat compenseer ik dan vaak met niet eten of als vervanging van een tdje. Daar betrapte ik mezelf van de week op dat het eigenlijk normaal zou zijn zoiets naast m'n ontbijt of lunch te drinken. Op een feestje drink ik wel eens een wijntje of cocktail maar met veel moeite als de eetstoornis te luid is.

its-like-an-avalanche - Donderdag 31 mei 2018 14:51
Vanuit thuis nooit echt gewend frisdrank te drinken. Maar vind het sinds mijn eetstoornis ook steeds minder lekker?? Het enige wat ik wel mis en weer zou willen gaan drinken is optimeldrink of af en toe ijsthee op een feestje ofzo. (iced tea green is wel gewoon echt heel lekker nml)

Maar nu is het gewoon koffie/water/colalight. Zo'n lullig eetsgestoord lijstje met mn favo drankjes. #sad
Meaghan - Donderdag 31 mei 2018 15:19
Ik drink eigenlijk nooit iets anders dan thee, water (met een smaakje) of ongezoete amandelmelk. Dit omdat andere drankjes in mijn optiek niet gezond zijn en bomvol suiker zitten. Ik heb ook niet de behoefte om andere drankjes te drinken, omdat ik veel drankjes ook niet lekker vind. Ik eet veel liever dan dat ik drink. En ik kan oprecht genieten van een kop thee of een glas ijskoud water met een schijfje citroen of verse muntblaadjes.
Con - Donderdag 31 mei 2018 15:54
Ik drink (plantaardige) melk, sinaasappelsap, andere sapjes of smoothies, chai.
luuk - Donderdag 31 mei 2018 16:16
ik heb eigenlijk nooit heel veel gedronken, toen ik klein was dronk ik alleen optimel bij de broodmaaltijd omdat dat moest van mijn ouders, en tijdens de eetstoornis alleen maar water. nu na de eetstoornis drink ik eigenlijk alleen maar thee en water, maar ben niet bang voor drankjes met calorieen meer als ik daar ooit zin in heb drink ik nog wel eens chocomel of sinaasappelsap. drankjes met prik kan ik echt niet drinken wat wel jammer is want ik vind de smaak van sommige drankjes wel erg lekker maar krijg zo keelpijn van prik!
eenzaam-bloempje - Donderdag 31 mei 2018 17:41
Zelf durf ik nooit goed kcal rijke producten te nemen drink eigen altijd (bruis) water of groene thee. En af en toe melk of verse sapje. Bang om aan te komen door het drinken omdat ik uit voeding al meer dan voldoende kcal haal.

Maar bij een eetbui drink ik wel halfvolle chocolade melk en Fanta zero. Dat is een rare tik van mij.
Meisje - Donderdag 31 mei 2018 18:33
Ik heb vanuit huis meegekregen om suikervrij te drinken. Wij drinken thuis alleen Zero Frisdranken en cristel clear. Op mijn werk drink ik vaak water en aan het einde van de avond een glas Alcoholvrije Mojito, deze mojito is niet suikervrij, maar 1 glas daarvan per dag vind ik niet erg en heb ik ook geen moeite mee.
Saarki - Donderdag 31 mei 2018 22:50
Heel erg herkenbaar ... die angst voor de extra calorieën EN de paniek wanneer er niets "veiligs" op de drankenlijst staat in een tearoom of café. Daar zit ik nog heel fel mee (jammer genoeg).
Thuis werd frisdrank niet gestimuleerd, maar het mocht wel als extraatje of als we op reis waren, dan was het feest natuurlijk want daar mochten mijn zus en ik altijd een tikkeltje meer! Maar sinaasappelsap (zeker vers geperst!) dronk ik eigenlijk wel erg graag, maar durf ik nu niet meer en is een "extra" in de eetgestoorde zin geworden, een moeilijke dus i.p.v. iets om blij mee te zijn of van te worden. Ik hoop dat dit ooit anders wordt en ik niet alleen rond eten, maar ook rond drinken wat vrijer kan zijn.
mnn - Vrijdag 1 juni 2018 07:50
Ik durf nu ook nog geen dranken te drinken waar kc in zitten. Dit vind ik erg jammer, want ik kon eerst altijd enorm genieten van lekkere sapjes/smoothies, frisdranken , alcoholische drankjes (zo op zn tijd) en niet te vergeten; latte machiatos en cappuccino!
Ik hoop dat ik dit over een tijdje weer durf te drinken zonder meteen in de stress te schieten..
Maria - Vrijdag 1 juni 2018 08:36
Ik denk dat het niet zo'n kwaad kan om dat soort dingen een enkele keer te drinken maar bij een gezond eetpatroon vind ik het niet passen. Eerder zou ik het een algemeen gangbaar eetpatroon noemen.
Bij mij heeft het, naast de hulpverlening die zorgde voor regelmaat (ook niet veel meer dan dat), geholpen om mijn voedingspatroon aan te passen. Geraffineerde suikers werken ontregelend op je hormonen en zorgen voor tekorten aan voedingsstoffen. Frisdranken bevorderen ook verzuring van je lichaam. Mensen met een eetstoornis hebben vaak toch al tekorten, zoals aan zink.
Zelf drink ik vooral thee en water. Een enkele keer moederloze melk, zoals havermelk, met nepkoffie of matcha.
Laura - Vrijdag 1 juni 2018 14:55
Alcohol hoort jier ook echt niet thuis vind ik. Dat is echt zo slecht voor je, en iedereen doet alsof het zo normaal is. Als je rookt word je afkeurend aangekeken maar bier of wijn is doodnormaal? Belachelijk vind ik het. Als ik zeg dat ik geen alcohol drinkt wordt me stomverbaasd gevraagd WAAROM?! maar toen ik rookte werd ik uitgekafferd. De wereld is echt gek.
britneyangel - Zaterdag 2 juni 2018 15:11
mijn favorietje drankjes zijn cola en thee, en thee drink ik iedere dag en cola alleen in het weekend
Ellie-x - Zaterdag 2 juni 2018 16:29
Ik drink weinig verschillende dranken, gewoonweg omdat ik het niet zo lekker vind. Ik heb nauwelijks meer een eetstoornis, ik houd gewoon meer van eten dan drinken, maar ik zou het niet erg vinden om kcal te drinken.
Ik drink veel water, thee en koffie. Ik drink melk omdat ik zuivel nodig heb. En de rest vind ik niet heel lekker. Sappen vind ik vaak zo zoet, als ik kind lustte ik ook al geen limonade. Alcochol drink ik eigenlijk nooit. Smoothies lust ik wel, maar ik heb er gewoon niet echt behoefte aan ofzo.
Oja chocomel vind ik wel echt lekker!
Elke - Dinsdag 5 juni 2018 16:18
Ik drink vooral zwarte koffie, alcohol en thee. Geen matcha, zo smerig!
Kellebel1 - Donderdag 7 juni 2018 20:22
Ik vind het erg lastig, moet nu sinds 2 weken in mijn behandeling dus ook sap drinken bij mijn TD en melk bij de lunch. Ik werd razend. Ik had me er aan overgegeven meer en andere voeding te gaan nemen, met de herstel gevolgen van dien. Maar drinken met inhoud?? Ik vind het niet bij een normaal eetpatroon horen en vind water en thee het gezondst voor je. Vitamines haal ik wel uit mijn voeding als dat dan moet. Ik voelde me echt verraden ofzo, heel erg. Tot ik bedacht dat ik wel cola light zou drinken als ze me dat zouden voorschotelen, dus het gezondheids aspect staat helemaal niet zo hoog op mijn lijstje, dan dus weer niet. Kwam er serieus toen pas achter dat dit een gedachte en reactie is die niet bij mij hoort maar bij de ES. Stom. Ik vind het nog steeds lastig en krijg het met moeite weg