Dieetpillen, wel of niet gebruiken?

 

dieting sucksDieetpillen, je hoort er veel over in de reclame of in advertenties. Maar zijn dieetpillen wel voor iedereen geschikt? Dieetpillen kun je vaak onderverdelen, je hebt pillen die je krijgt op doktersrecept en pillen die meer vallen onder de supplementen die je zelf kunt kopen.

De 1e vraag die je eigenlijk aan jezelf zou moeten stellen; waarom wil ik een dieetpil gaan gebruiken? Heb je daadwerkelijk ernstig overgewicht of wat denk je dat een pil voor jou zou kunnen doen?

Als je wilt afvallen omdat je te zwaar bent is eigenlijk een gezond voedingspatroon en voldoende beweging het belangrijkste.

Voor mensen met ernstig overgewicht kunnen dieetpillen helpen bij het afvallen. Dieetpillen zijn altijd enkel een ondersteuning bij het afvallen, je moet dus wel erop letten wat je eet en zorgen voor voldoende beweging. De pillen werken vaak alleen als je een bepaald BMI hebt. Is je BMI niet zo hoog dan heeft het helemaal geen zin om deze pillen te gebruiken. Laat je daarom altijd goed infomeren bij je huisarts of apotheek voordat je hieraan gaat beginnen.

Een waarschuwing is ook op z'n plaats bij dieetpillen. Sommige pillen zijn niet goedgekeurd door FDA, Food and Drug Administration, de werking van deze pillen zijn dus niet wetenschappelijk bewezen en kunnen dus niet garanderen dat deze veilig voor je zijn.

diet cokeEen nadeel van dieetpillen kan ook zijn dat ze verschillende bijwerkingen kunnen hebben. Sommige dieetpillen waren zelfs zo gevaarlijk en zijn om die reden ook van de markt gehaald door deze gevaarlijke bijwerkingen. Nu zijn er ook pillen op de markt waar veel caffeine in zit, ook deze pillen kunnen voor jonge mensen en mensen met bepaalde medische klachten gevaarlijk zijn.

Het lijkt heel onschuldig maar zelfs sommige theesoorten kun je beter niet gebruiken. Denk hierbij aan afvalthee. Dit is vaak een kruidenthee. Als hier senna in wordt verwerkt dan kan dit gewenning geven aan je darmen. Want wat doet zo'n thee precies? Die zorgt dat je sneller naar het toilet moet, maar je kan hier dus ook diaree van krijgen. Omdat senna je darmen prikkelt, verlies je hier uiteindelijk alleen vocht mee en geen vet. Nadeel is ook dat door de prikkeling van je darmen deze ‘lui' kunnen worden en je dus juist een moeilijke stoelgang kan krijgen.

De conclusie van al deze producten is eigenlijk om niet zelf te gaan experimenteren met het gebruik van dieetpillen.

Door de vele bijwerkingen kan het gebruik zelfs gevaarlijk zijn. Laat je daarom altijd eerst informeren bij je huisarts of deze voor jou geschikt zijn of niet.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Scared - Zaterdag 25 augustus 2012 16:11
Dit is een handig artikel voor mij, ik gebruik sinds mijn es die stuff je kan ze gewoon kopen bij de drogist, ze kijken niet eens op of om. Terwijl ze denk ik wel zien dat ik geen overgewicht heb.
Nah, informeren bij de huisarts hoef ik niet, ik weet toch welk antwoord ik krijg 'gewoon normaal eten niet te veel bewegen stoppen met braken en die shit werkt toch niet ik schrijf de medicatie voor en niet jij' XD
Scared - Zaterdag 25 augustus 2012 16:11
Dit is een handig artikel voor mij, ik gebruik sinds mijn es die stuff je kan ze gewoon kopen bij de drogist, ze kijken niet eens op of om. Terwijl ze denk ik wel zien dat ik geen overgewicht heb.
Nah, informeren bij de huisarts hoef ik niet, ik weet toch welk antwoord ik krijg 'gewoon normaal eten niet te veel bewegen stoppen met braken en die shit werkt toch niet ik schrijf de medicatie voor en niet jij' XD
@scared - Zaterdag 25 augustus 2012 16:28
...als je geen overgewicht hebt, neem het dan ajb sowieso niet. Zonde van je geld en niet goed & nodig voor je.

LaDolceVita - Zaterdag 25 augustus 2012 17:29
Hmm ik gebruik ook wel afslankpillen of iets ánders af en toe gewoon maar dit artikel laat wel zien dat het dus ook gevaarlijk kan zijn (?). En dat is dan wel een motivatie om te stoppen of goed te kijken wat het eigenlijk inhoud.
Fayee - Zaterdag 25 augustus 2012 17:53
Ik heb ruim 7 jaar continue pillen geslikt, bijna de hele drogist wel uitgeprobeert... echt erg als ik er naar terug kijk. En of het heeft geholpen? Niet dat ik weet. alleen in mn
hoofd gaf het een soort van veilig gevoel? soort van rust gaf het me.

En nu sinds een aantal maand ben ik er van af! Ik had nooit gedacht dat ik dat zou
kunnen.. maar het kan echt.. En er is helemaal niets ernstigs gebeurt als ik had
gedacht, zoals aankomen enz..Ik heb mn dieetvoorraad pillen nog niet durven weg
gooien, het idee dat ik er nog op terug kan vallen is veilig en helpt me om het niet
meer te nemen. Doel is wel om ze uiteindelijk weg te doen.

Liefss
Eliene - Zaterdag 25 augustus 2012 18:32
Goed van je Fayee!
Misschien is het makkelijker voor je als je niet in een keer alle pillen weg doet, maar steeds een paar. Dan gebruik je ze niet en uiteindelijk zijn ze allemaal weg :)
Maar super goed dat je ermee gestopt bent!
Liefs
IAmAlone - Zondag 26 augustus 2012 00:11
Was er ruim een half jaar verslaafd aan.. vreselijk. Het deed niks ook, behalve m'n darmen op hol brengen - dan weer diarree, dan weer opgezette buik, veel pijn... Gelukkig heb ik het licht gezien, zo blij dat ik ze niet meer nodig heb, voordat ik m'n darmen permanente schade aan doe! Nu ruim anderhalve maand 'clean' met gelukkig maar één terugval. :)
Iris - Maandag 27 augustus 2012 12:39
Naar mijn mening zijn dieetpillen echt iets wat vooral tussen je oren zit. Mensen die willen afvallen willen graag geloven dat het sneller gaat met een pilletje of thee. En de es maakt het niet uit of het je lichaam sloopt, zolang er een kans is dat je er van afvalt .. En hier maken alle verkopers gewillig gebruik van (dat mensen snel willen afvallen). Hoe vaak zie je wel niet op internet of een andere reclame ‘neem dit, neem dat om af te vallen’.
Ik heb mijn darmen echt vreselijk gemarteld met al die dieet thee. Het enige waar het bij mij voor heeft gewerkt is om mijn darmen helemaal te ontregelen.
Misschien dat sommige pillen het afvallen wel echt een klein beetje kunnen ondersteunen bij mensen met zwaar overgewicht (al twijfel ik zelf daar bij), maar ik zou nooit iemand dit aanraden om te doen zonder toestemming van iemand die er wat van af weet (dokter, dietiste)
San - Donderdag 30 augustus 2012 16:08
kan het zo zijn dat je darmen ook lui worden van teveel drop?
ik ben helemaal verslaafd aan drop en ik merk dat als ik al heel wat drop op heb, ik mn darmen aardig begin te voelen. (soort kramp)
dus ik vroeg me het af, weet iemand hier antwoord op?

xxx
Flowbow - Zaterdag 15 december 2012 14:08
@ San, op suikervrije drop zag ik wel een keer staan: pas op kan laxerend zijn ofzo.
Dus dan is het zeker slecht voor je darmen om er te veel van te eten, je maakt ze lui
lotte - Zaterdag 13 april 2013 19:48
ik ben een meisje van 12 en ik weeg 62 kilo veel te veel en ik word soms gepest! maar ik wil ervoor gaan ik wil dunner worden maar het lukt niet wat ik ook doe .
ik zit onder voetbal en op de fiets naar school minder eten maar het helpt niet .
ik weet niet wat ik moet doen
heeft iemaND TIPS ?! dankje ;(