Dat lust ik niet!

 

Ieuwl, dat lust ik niet! Dit heb ik behoorlijk vaak gezegd als mijn moeder vroeger eens iets op tafel zette dat ik niet kende. Ik lustte graag simpele gerechten die voor mij bekend waren en patat met appelmoes, maar nieuwe dingen vond ik bij voorbaat al niet lekker. Nog steeds denk ik al snel dat ik iets niet lekker vind en ben ik best een moeilijke eter. Toch is het wel fijn om eens nieuwe dingen uit te proberen omdat ik gemerkt hebt dat je anders best beperkt bent als je bijvoorbeeld bij iemand anders gaat eten of buiten de deur uit.

In deze blog geef ik dan ook een aantal tips om thuis nieuwe dingen te ''leren'' eten en uit te proberen. Mocht je zelf nog tips hebben over hoe jij dit hebt aangepakt of doet, laat het dan gerust weten in de reacties onder deze blog.


Bron

1. Dwing jezelf niet
Je moet iets niet lekker vinden. Als de hele wereld avocado's eet, dan betekent dat niet dat jij die ook moet eten en lekker moet vinden. Dwing jezelf dus niet om iets te moeten eten terwijl je het eigenlijk ontzettend smerig vindt. Geef jezelf wel de tijd om aan een smaak te wennen. Als je een nieuwe smaak probeert, dan kan het namelijk zijn dat je iets in het begin niet lekker vindt. Naarmate je het vaker eet, ga je er echter aan wennen en kun je het ook meer waarderen. Na één keer proeven kun je niet zeggen dat je iets echt niet lust. Als je het echter een aantal keer gegeten hebt en merkt dat je het echt niet lekker vindt, laat het daar dan ook bij, het moet niet.

2. Begin rustig
Als je bijvoorbeeld geen kaas lust, dan kan dit best wel lastig zijn. Kaas zit immers in veel ingrediënten verwerkt. Wil je daarom toch gaan oefenen met kaas eten om het wellicht wat meer te kunnen waarderen, dan is het handig om niet direct met een hele zware, rijpe kaas te beginnen die een hele sterke heeft. Je kunt dan beter eerst beginnen met wat mozzarella of feta. Dit is vooral romig en heeft geen sterke kaassmaak. Daarna kun je verder kijken naar kazen die wat smaak hebben en bijvoorbeeld wat strooikaas over een stukje van de pasta strooien. Als je merkt dat dit allemaal goed gaat, kun je het langzaam opbouwen.

3. Combineer
Als je een bepaald ingrediënt niet zo lekker vindt, dan kun je dit misschien eens proberen te eten met andere ingrediënten die je juist wel heel lekker vindt. Zo ben ik niet per se dol op tomaat. Ik zou niet zo snel zomaar los een cherrytomaatje in mijn mond stoppen zoals ik dat sommige mensen weleens zie doen als snack, maar als ik het verwerk in een gerecht met pasta, spinazie, vegetarisch vlees en wat noten en het goed verwarm, dan vind ik het ineens een stuk lekkerder. Hierdoor heb je niet de pure smaak van dat specifieke product of ingrediënt maar kun je er tegelijkertijd wel een beetje aan wennen.

4. Goed klaarmaken
Sommige producten kunnen behoorlijk saai of gewoon niet lekker zijn als je het niet goed klaarmaakt. Zo is aubergine eigenlijk pas lekker als je het grillt in een pan en er wat olie en peper en zout op doet. Als je al niet zo van broccoli houdt, dan vind je het misschien helemaal smerig als het helemaal doorgekookt is, terwijl het net wat lekkerder kan zijn als het maar een paar minuutjes is gekookt en je er wat gebakken aardappeltjes bij eet zodat het allemaal wat krokanter is. Of je iets wel of niet lust, kan dus ook een beetje afhangen van de manier waarop het is klaargemaakt. Mocht je iets eten wat niet lekker smaakt, probeer het dan nog een keer maar dan op een andere manier.


Bron

5. Zorg dat het er leuk uitziet
Als iets er mooi uitziet op je bord, krijg je direct meer zin om het eten. Ik kan er bijvoorbeeld niet zo goed tegen als spinazie heel erg nat is en het vocht half op mijn bord drijft, dan heb ik er geen zin meer in en vind ik de spinazie direct niet meer lekker, terwijl ik er een stuk meer zin in heb als het gewoon netjes opgeschept is al dat vocht er niet meer bij ligt. Mocht je iets gaan eten wat je nog niet zo goed kent, maakt het dan lekker klaar voor jezelf en zorg dat het er goed uit ziet op je bord, des te meer zin krijg je er in.

Ben jij een makkelijke eter?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Esrarengiz - Donderdag 5 mei 2016 19:18
Goede tips ook al ben ik juist het tegenovergestelde van een picky eater. Al sinds kleins af aan at ik echt al alles en mensen werden er altijd blij van haha.
Echter, ik ben nu iemand die alles proeft, maar heeeeel kieskeurig is. Ik heb geen idee waar dat vandaan komt. Ik heb nu een bepaalde smaak ontwikkeld (pittig, kruidig) en ben daardoor niet zo snel tevreden met een gerecht.
Wat ik dan wel had vroeger is dat ik bepaalde dingen niet lekker vond zoals verse koriander. Maar zoals jij het beschrijft Sandra had ik steeds een beetje verwerkt in het eten en nu vind ik het echt heerlijk op curry's of soep als garnering! En er zijn dingen die ik gewoon nooit lekker vind zoals kwark of yoghurt, maar eerlijk gezegd eet ik het alsnog puur voor mijn gezondheid. Misschien helpt het ook om te denken dat voedsel je lichaam helpt om gezond te blijven en niet per se altijd lekker moet zijn.
() - Donderdag 5 mei 2016 19:29
Ik ben niet echt een hele moeilijke eter, maar dingen die ik niet lust, lust ik ook echt niet. Er zijn wel dingen waar ik niet zo van houd, maar die ik wel gewoon eet, je kan gewoon niet alleen maar eten wat je superlekker vindt. Maar dingen waar ik stomweg van moet kokhalzen als ik het enkel zie of ruik, die heb ik gewoon al opgegeven.
Curtis - Donderdag 5 mei 2016 19:39
Ik vind mezelf wel gemakkelijke eter. Courgette is echt een van de weinige dingen die ik echt smerig vind, gelukkig zit het bijna altijd ergens doorheen.
Roosje - Donderdag 5 mei 2016 19:49
Vroeger en nu nog vond ik gekookte pudding met een vel erop niet te eten net als warme chocomel met vel. Brbrgrgrwwbah...
Karnemelk en griesmeelpap idemdito!
Roosje - Donderdag 5 mei 2016 19:52
Oh ja verder lust ik bijna alles wel!
Honeychild - Donderdag 5 mei 2016 20:10
Ik ben niet meer zo moeilijk als vroeger toen ik klein was, maar ik heb wel heel sterk dat ik het liefst alleen maar dingen eet die ik lekker vind, haha! Dus als ik weet dat we kip-kerrie eten dan kan ik daar flink van balen! Verder had ik een tijdje terug ook heel erg het gevoel dat ik 'stom' was omdat ik dus totaal niet van avocado's en havermout houd, terwijl die dingen nu juist 'hip' zijn om te eten, maar inmiddels boeit het me totaal niet meer; ik heb liever kaas op m'n brood dan avocado, so be it, haha!
Emily - Donderdag 5 mei 2016 20:25
Ik ben een moeilijke eter. Mijn lichaam gaat in periodes van 3-4 dagen waarin ik een bepaald soort product eet. Helaas is dit nooit echt me groenten/fruit. Wel met aardbeien en perziken in blik, ook met tomatenproducten (tomatensoep, lasagna).

Toen ik hersteld ben van mijn eetstoornis is dit er echt ingeslopen. Ik heb ook geen zin in ander soort voedsel, word er misselijk van. Gek genoeg doet mijn lichaam het daarentegen vrij goed op.
Channah - Donderdag 5 mei 2016 21:13
wat ook helpt is dat kinderen meehelpen met koken, dan vinden ze het lekkerder
dat werkte bij mijn zusjes
Miku - Donderdag 5 mei 2016 21:56
Ik was nooit echt een moeilijke eter tot mijn eetstoornis begon. In de kliniek moest ik toen echt van alles eten wat ik nog nooit in mijn leven had gehad en dat was toen wel lastig, maar ben ik nu zó blij om! Ik lust nu vrij veel en ben ook niet gauw bang om wat nieuws uit te proberen. Sommige dingen moet je ook echt vaker eten voordat je het lekker gaat vinden.
Lost girl - Vrijdag 6 mei 2016 01:12
@honeychild, ik snap helemaal wat je bedoeld met "hip eten". Advocado, superfoods in de blender. Ik voel me soms nog steeds slecht omdat ik het niet eet.

Ik houd niet van groente. Alleen zoals mijn vader kookt eet ik bijna alles. Helaas kan ik mijn vader niet meenemen naar mijn kamer haha. Zou hem graag in mijn keukenkastje stoppen hihi.
ano - Vrijdag 6 mei 2016 14:35
ik ben nooit een moeilijke eter geweest, maar er zijn natuurlijk altijd dingen geweest die ik niet lustte zoals havermout, thee, pindakaas, ...

omdat ik veganistisch ben gaan eten heb ik mezelf verplicht dingen te leren eten die ik niet lustte. en vreemd genoeg, nu zijn het mijn favoriete voedingsmiddelen geworden!

je kan jezelf alles aanleren zolang je er met een positieve gedachte aan begint.
zelfde met jezelf dingen afleren. vroeger was ik echt dol op gefrituurd eten en nu ik het nooit meer eet heb ik er ook helemaal geen trek meer in en word ik zelf misselijk van de geur! ons lichaam kan zich aanpassen, iets wat je nooit proeft zal je vaak niet zo lekker vinden en geen verlangens naar hebben, iets wat je vaak eet zal je lekker vinden en zal je trek in hebben. hoe gezonder je eet, hoe meer trek je hebt in gezond eten en omgekeerd werkt het ook zo.
maartje - Vrijdag 6 mei 2016 21:26
ik lust alleen van die typische dingen die iedereen wel lust juist niet: melk, gekookte aardappels, kaas en boter. voor de rest lus ik echt alles. wel vervelend want hier in nederland eten mensen dit nogal veel en dan lijkt het alsof ik niks lust, terwijl ik gewoon niet van de basisdingen houd en gek ben op allerlei onbekend eten en "gekke groentes" :P