Calorieen in restaurants

 

In Engeland en Amerika is het heel normaal dat op het menu naast de ingrediënten ook de calorieën vermeld staan. In Nederland zie je dat, jammer genoeg, ook steeds vaker. Ik vond dit tijdens mijn eetstoornis erg lastig. Zeker toen ik aan het herstellen was, werd ik gek van alle calorieën die ik zag bij restaurants en cafés.

Na mijn eindexamens was ik net hersteld van mijn eetstoornis. Ik ging toen op vakantie naar New York en Ierland, beide landen staan erom bekend dat overal de calorieën staan vermeld. Ik had mijzelf toen net aangeleerd om geen calorieën meer te tellen en daar ook niet mee bezig te zijn. Dat maakte het extra lastig en vervelend. Ik vond het helemaal niet fijn om daarmee geconfronteerd te worden.

Jammer genoeg is dit ook over gewaaid naar Nederland. Je ziet steeds vaker in restaurants, maar ook bij koffie bars dat de calorieën vermeld staan. Het rare vind ik vooral dat je het op plekken tegenkomt waar het totaal niet nodig is. Als ik naar de McDonalds ga, ga ik ervanuit dat ik niet gezond ga eten en laten die vermelde calorieën mij juist slechter voelen. Men zegt dat dit gedaan wordt zodat wij bewuster worden van wat wij eten, maar is het dan echt nodig om het groot op een verpakking of menu te zetten? Het zou in mijn ogen ook al voldoende zijn als ze te vinden zijn op de site of in een boekje in de winkel. In ieder geval niet groot op de verpakking.

Ik heb ook het idee dat de mensen voor wie het bedoeld is er geen aandacht aan besteden, terwijl de mensen voor wie het niet bedoeld is, er juist wel door geraakt worden. Eigenlijk hetzelfde principe als vroeger in de klas, dat de docent boos werd op iedereen en dat alleen de onzekere kinderen erdoor geraakt waren, terwijl de rest er niks om gaf. Ik weet dat wat ik eet calorierijk is en daar kies ik dan ook voor, terwijl er genoeg mensen zijn die niet weten dat het eten zo calorierijk is. Voor die mensen zou het juist goed zijn om te zien wat ze precies naar binnenkrijgen.

Als ik nu terugkijk op mijn reis naar New York, waar ik nog midden in mijn gevecht tegen de eetstoornis zat, ben ik eigenlijk best wel trots hoe ik ermee om ben gegaan. Ik heb mij er wel door laten beperken, maar niet zo erg dat mijn vakantie daardoor verpest werd. Hieronder beschrijf ik de dingen die mij erg hielpen om mijn vakantie daar niet door te laten verpesten.

♥ Bedenk van te voren wat je wilt
In New York stond naast alles hoeveel calorieën het bevatte, dus voordat ik een koffie of wat te eten bestelde, maakte ik een lijstje van wat ik zou willen eten. Ik gaf dat lijstje aan mijn vader en ik moest een van die dingen bestellen. Ik hoefde daardoor niet op het bord te kijken, waardoor het voor mij makkelijker was om te bestellen wat ik wilde. 

♥ Laat iemand anders de kaart voor lezen
De eerste keer dat ik een menukaart met calorieën zag, schrok ik daar ontzettend van. Ik vond het heel naar om te zien en kon eigenlijk niet meer van mijn eten genieten. Vanaf dat moment las mijn vader wat er op het menu stond voor, zodat ik de calorieën niet kon zien. Het werd voor mij daardoor makkelijker om te kiezen waar ik echt zin in heb in plaats van wat mijn eetstoornis wilde.

♥ Rationaliseer
Er zijn ook situaties waar je per ongeluk het aantal calorieën ziet of er gewoon niet omheen kunt. In dat soort situaties is het enige wat je kan doen het rationaliseren. Het hielp mij om te bedenken dat calorieën niet per se slecht zijn en van een keer te veel eten je echt niet aankomt. Ik vond het zeker in het begin van mijn herstel erg lastig. Ik moest het tellen loslaten, maar doordat ik ze de hele tijd zag, werd dat heel moeilijk. Hoe vaker je het probeert, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt.

♥ Laat het iemand doorstrepen
Als je naar de McDonalds gaat valt het vaak op dat er calorieën staan op de verpakkingen. Ik vond dat zelf altijd erg lastig dat het zo groot er stond. Ik kon er niet gewoon niet naar kijken. Wat mij toen erg hielp was ze door iemand door te laten strepen. Dat is in het begin een beetje raar om te doen, maar ik vond het wel erg fijn.

Het is belangrijk om goed jouw grenzen hierin aan te geven. Het is gewoon niet fijn om de hele tijd geconfronteerd te worden met calorieën, zeker wanneer je iets eet wat je spannend vindt. Ik merkte dat ik de eerste paar dagen in New York en in Londen er erg veel last van had, maar hoe langer ik er was hoe minder het mij deed. Ik zag dat anderen het ook gewoon bestelden en niet dik waren. Hoewel er veel calorieën in zitten betekent dit niet per se dat jij er dik van wordt.

Hoe vervelend het ook is, laat het niet jouw vakantie verpesten!
Het leven is zoveel meer dan calorieën.

Fotografie: Zhao! & Kanko

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Beau - Vrijdag 21 juli 2017 20:07
Poeh ja, naar Amerika met een eetstoornis, dat heb ik ook gedaan... Het was echt vreselijk, ik schrok elke keer weer van al die getallen en werd gedwongen om het laagste van het menu te kiezen, onafhankelijk van wat me het lekkerst leek en hoeveel honger ik had.
Echt zo jammer, dat zo'n mooie reis hongerig en gestrest is doorgekomen. Ik hoop zo dat het hier niet zo'n trend wordt als daar, ik tel geen calorieƫn meer en wil ook niet meer weten hoeveel waarin zit, ik wil niet meer kiezen aan de hand van de energie die erin zit. Maar ik weet dat ik, met mijn gevoeligheid, met de calorieƫn over bij, veel te snel ongezond ga handelen.
Afraid - Vrijdag 21 juli 2017 20:14
Ik ben juist bang om naar een restaurant toe te gaan, omdat ik dan niet weet wat er naar binnen gaat, maar ik ben dan ook nog niet van mijn eetstoornis af......
I.v.l - Vrijdag 21 juli 2017 22:56
Ik ben een kenner in calorieƫn. Alles wat ik zie. Wat ik eet. Wat een ander eet. Weet ik de calorieƫn van. .
vanAnaarB - Vrijdag 21 juli 2017 23:24
Ik vind het juist wel fijn als het op de menukaart staat. Het helpt me relativeren en geeft me rust dat ik weet dat ik niet te veel eet.
Je tips voor als je er niet goed mee om kunt gaan vind ik heel goed.
justme89 - Zaterdag 22 juli 2017 07:01
Ik ben vorig jaar 3 weken naar de VS geweest: New York en Miami; het epicentrum voor alles wat met uiterlijk te maken heeft zou je zeggen... maar ik ben geen 1 x geconfronteerd met een menu waar de kcal vermeld staan ?!
Tevens woon ik in Amsterdam; ook hier tot dusver nog nooit meegemaakt dus volgens mij valt het wel mee allemaal.
De MacDonalds ook: daar staat op de website wel vermeldt wat erin zit, maar als je in de rij staat en de menu's weergeven ziet, zie ik (of ik kijk niet goed) geen kcal vermeld staan..
Ik kan me voorstellen dat het beide kanten op kan werken maar ik kom minstens 2 keer per week in een restaurant, en het is me nog nooit overkomen ;-)
LeRose - Zaterdag 22 juli 2017 07:44
Ik weet zoals L.v.i zegt de calorieƫn van bijna alles ook wel.
Eerlijk gezegd ben ik het wel met Jasmijn eens voor de mensen die er niet iets mee moeten worden geraakt. En voor wie het goed zou zijn kijken er niet naar of doen er niks mee.
Dus of het echt helpt...
Erna - Zaterdag 22 juli 2017 10:11
Op wat je in de winkel staat wordt ook altijd calorieen vermeld en in recepten ook .
Al dat tellen,het helpt toch niemand?
Uiteindelijk heb je alleen jezelf en je lichaam ,als je goed samenwerkt heb je geen calorienlijsten nodig en hoef je ook niet bang te zijn voor eten/calorieen.

.M. - Zaterdag 22 juli 2017 14:06
Helemaal met je eens: naar je lichaam luisteren en eerlijk zijn naar jezelf toe.

Helaas leven we in een maatschappij waarin dat aardig losgeslagen is. Hopelijk gaan we weer wat terug naar de basis!
joya - Zaterdag 22 juli 2017 11:55
In verband met allergie n kan het juist ook praktisch zijn als er info is
HeartOfGold - Zaterdag 22 juli 2017 13:54
Ik vind het wel fijn. Sommige mensen moeten vanwege ziekte bijhouden wat ze allemaal binnenkrijgen. Daarnaast hoeft de wereld helemaal geen rekening te houden met mensen met een eetstoornis... Er is zo veel wat triggerend kan zijn.
HeartOfGold - Zaterdag 22 juli 2017 13:54
Ik vind het wel fijn. Sommige mensen moeten vanwege ziekte bijhouden wat ze allemaal binnenkrijgen. Daarnaast hoeft de wereld helemaal geen rekening te houden met mensen met een eetstoornis... Er is zo veel wat triggerend kan zijn.
M. - Zaterdag 22 juli 2017 14:17
Ik snap wel waarom calorieƫn worden vermeld; in tegenstelling tot mensen met een ES(-verleden), hebben velen geen flauw benul wat/wanneer en hoeveel ze eten. Er wordt veelal gekeken naar 'volume'/of het veel 'lijkt', in plaats van de echte voedingswaarden. In die zin vind ik het juist goed dat mensen attent worden gemaakt op de calorische waarden.

Anderzijds snap ik ook, vanuit mijn eigen "ES-perspectief", dat het behoorlijk beangstigend kan werken, en confronterend nogal om de calorieƫn zo te zien staan, zwart-op-wit. Ik kom nooit in fastfoodrestaurants (vegan), maar als ik ergens uiteten ga, dan wil ik gewoon kiezen waar ik dan op het moment trek in heb, ongeacht de calorieƫn (wel uitgaande van gangbare porties etc. In Amerika schijnen de porties soms ook nogal afwijkend te zijn vergeleken met Nederland...)
Iris - Zaterdag 22 juli 2017 14:41
Ben gelukkig nog in geen enkel restaurant of snackbar geweest waar dit erbij stond. Hoop niet dat dat in nederland ook gaat komen. Tel het nu bewust niet. Het blijft toch een kwetsbaarheid bij mij, zeker als ik niet lekker in m'n vel zit en ergens controle over wil hebben.
Maan - Zaterdag 22 juli 2017 18:31
Ik vind het zo slecht nog niet.. Hoe vaak denk je wel niet dat je iets gezonds eet, maar blijkt het totaal ongezond te zijn? Zoiets als verse jus, waar dan ineens een bak met suiker aan toe blijkt te zijn gevoegd.. Als je de calorievermelding ziet, kan je dat soort dingen er tenminste ook een beetje uit afleiden. En eigenlijk vermoed ik dat ook suikers en vetten dan staan vermeld.. hmm ik vind het wel okƩ. Voor mensen met een eetstoornis is het lastig, maar ik denk dat anderen er wel baat bij kunnen hebben, de middengroep. Niet de mensen die het dus toch al niks uitmaakt.
E. - Zondag 23 juli 2017 03:12
Persoonlijk vind ik dit soort gegevens bij recepten en op verpakkingen moeilijker om mee om te gaan dan wanneer ik een enkele keer uit eten zou gaan.
Maar eten is meer dan calorieen en meer dan iets waar je van genieten kan.Je bent er afhankelijk van en je bestaat er van.
Wij zijn hier zo verwend dat wij de proporties en de zin van een heleboel dingen uit het oog zijn verloren.Niet alleen wat eten betreft trouwens.


Proudie1 - Zondag 23 juli 2017 17:29
Ik vind het juist wel handig in verband met mijn diabetes. Ik heb nooit calorieƫn geteld, maar ik moet wel koolhydraten tellen om te weten hoeveel insuline ik moet geven. Dus ik vind het alleen maar makkelijk als het erbij staat en ik niet hoef te gokken ( met de kans dat ik verkeerd gok en te hoog of te laag uit kom met mijn bloedsuikerwaarde)
En op verpakkingen die je in winkels koopt en bij recepten staat het ook vermeld, dus ik snap niet echt waarom dit dan "erg" zou zijn. Maar ik heb ook geen anorexia, dus kan me daar ook gewoon moeilijk in inleven.