Biologisch eten: wat is dat eigenlijk?

 

Biologisch eten, wat is dat precies? Als we het hebben over gezonde voeding, hebben we het dan automatisch over biologische voeding? Zijn superfoods altijd biologisch en is biologisch eigenlijk gezonder dan niet biologische voeding? Regelmatig krijg ik dit soort vragen in mijn praktijk én op het forum van Proud2Bme. Vandaag daarom een keer een blog over biologische voeding.

Wat betekent Biologisch?
Biologisch heeft te maken met de landbouwmethode. Het is een duurzame manier om voedsel te produceren en landbouw te bedrijven. Ofwel voeding produceren met respect voor milieu, mens en dier. De term biologisch is beschermd. Zo hebben voedingsmiddelen die biologisch zijn een keurmerk. Het zogenoemde EU Bio Keurmerk. Andere keurmerken die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld het Demeter keurmerk. Skal is een onafhankelijk organisatie die controleert of voedingsmiddelen ook echt biologisch zijn. 

biologisch eten
bron foto

Wanneer is een voedingsmiddel biologisch?

  • Bij biologische voedingsmiddelen worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  • Een voedingsmiddel moet uit ten minste 95% biologische ingrediënten bestaan.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest.
  • Er wordt rekening gehouden met dierenwelzijn door te kijken naar het natuurlijke gedrag van de dieren. Biologische koeien lopen meer in de wei, kippen kunnen scharrelen, varkens kunnen in de modder wroeten.

Biologisch gezonder?
Er is (nog) geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat biologische voedingsmiddelen gezonder zijn.

De voordelen:

  • Biologisch is milieuvriendelijker.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en er zijn daardoor dus ook geen restanten aanwezig in de voeding zelf.
  • Geen gebruik van kunstmest.
  • Door wisselteelt en plantkeuze raakt de bodem minder uitgeput.

De nadelen:

  • Je hebt meer grond nodig om dezelfde hoeveelheden te produceren.
  • Biologische eieren kunnen meer dioxines bevatten omdat kippen die veel buiten komen meer grond meepikken waar dioxine in voorkomt. Echter door een gevarieerd eetpatroon zal je niet snel te veel dioxines binnen krijgen.

Biologisch en een eetstoornis
Kan je als je een eetstoornis hebt ook biologisch eten? Als je van huis uit gewend bent om biologisch te eten, dan kan je dit ook doen als je herstellende bent van een eetstoornis. Waar voor gewaakt moet worden is dat het niet als een excuus moet worden gebruikt om als er buiten de deur geen biologische voedingsmiddelen zijn, niet te eten. Als er tijdens de eetstoornis de wens is om biologisch te gaan eten, is het goed om te kijken of dit wel het juiste moment is om hiermee te gaan beginnen.

Door de eetstoornis ligt er al een grote nadruk of het eten en als je daarnaast wilt kiezen voor biologisch kan dit de nadruk en focus op eten nog groter maken. Dit kan je herstel in de weg staan. Dan zou een keuze kunnen zijn om zoveel mogelijk biologisch te eten, maar dat het niet een criteria moet zijn om wel of niet te eten.

biologisch eten brood
bron foto

Feiten en fabels

♥ Als je een biologisch voedingsmiddel koopt, zijn alle ingrediënten 100% van biologische afkomst.
Fabel: Biologische producten met meerdere ingrediënten (samengestelde producten) mogen niet-biologische ingrediënten bevatten, als deze niet voldoende biologisch beschikbaar zijn. Maximaal 5% van de ingrediënten mag niet-biologisch zijn.

♥ Biologische voedingsmiddelen bevatten geen E-nummers.
Fabel: Ook biologische voedingsmiddelen kunnen E-nummers bevatten, echter niet alle E-nummers zijn toegestaan in biologische voedingsmiddelen.

♥ Biologische voedingsmiddelen zijn niet per definitie vegetarisch.
Feit: Er is bijvoorbeeld ook biologisch vlees te koop.

♥ Superfoods zijn altijd biologisch.
Fabel: Als een voedingsmiddel biologisch is heeft deze een keurmerk. Superfoods is geen beschermde benaming en verschillende voedingsmiddelen kunnen als superfoods worden bestempeld maar hoeven niet per definitie biologisch te zijn.

biologisch eten aardappelen
bron foto

♥ Biologische dieren krijgen nooit antibiotica toegegediend.
Fabel: Het is wel zo dat dieren niet preventief antibiotica krijgen toegediend, maar alleen als het dier ziek is.

♥ Biologische voedingsmiddelen zijn altijd duurder dan A-merken.
Fabel: Biologische voeding is zeker niet altijd duurder dan een A-merk. Vaak wel duurder dan een huismerk. De reden hiervan is met name doordat de productie van biologische voeding arbeidsintensiever is.

♥ Er bestaan geen biologische voedingsmiddelen die genetisch gemodificeerd zijn.
Feit: Binnen de biologische teelt wordt gebruik van gentech in landbouwgewassen niet toegestaan. Dit is ook vastgelegd in Europese regelgeving.

Eet jij biologische voeding? Waarom wel/niet?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Karin - Vrijdag 29 september 2017 05:51
heel interesant! dank je wel voor de uitleg!

Ik probeer wel biologisch te eten, maar ik vind het vaak zo duur!
ano - Vrijdag 29 september 2017 08:30
is niet biologisch eten dan ongezond? ik eet nooit biologisch omdat het gewoon veel te duur is voor mijn budget.
L - Vrijdag 29 september 2017 09:31
Neehoor, dat wordt ook gezegd: er is geen bewijs dat biologisch eten gezonder is dan niet-biologisch eten.
ano - Vrijdag 29 september 2017 10:10
dankje!
Birdy - Vrijdag 29 september 2017 09:17
Ik ben van vegetariër en dierproducten eet ik biologisch omdat ik dierenwelzijn heel belangrijk vind. Maar ik heb niet genoeg geld om alles, dus ook groenten enzo, bio te kopen.
hoi - Vrijdag 29 september 2017 09:52
biologisch is niet altijd duurzamer! Zo is het veel minder energie- en arbeidsefficient om koeien in de wei te laten lopen dan ze hun leven lang op te sluiten in n stal. Door de minder gecontroleerde voedingsiname en hogere methaan uitstoot. Ook bij biologische agricultuur kan dit zo zijn. Door bijvoorbeeld het minder gebruiken van pesticiden gaan meer planten dood aan ziektes of worden opgegeten door insecten dus uiteindelijk is er vaak meer grond water en arbeid nodig voor dezelfde hoeveelheid als niet biologische groenten.
Ik denk zeker dat biologisch goed is en probeert de huidige voedselproductie te verbeteren maar we moeten wel heel kritisch blijven aangezien biologisch niet altijd beter is in alle opzichten!
Birdy - Vrijdag 29 september 2017 11:54
Dan gaat het er ook om wat je belangrijker vindt. Koeien in de wei is beter voor het dierenwelzijn, maar minder goed voor het milieu ivm methaanuitstoot etc.
Lisaaa - Vrijdag 29 september 2017 09:55
Heel interessant artikel! Bedankt :)

Ik vroeg me af of u misschien ook nog een keer iets over veganisme wilt schrijven. Ik ben namelijk veganistisch en zit nog in herstel. Mijn moeder denkt dat ik misschien daarom lichamelijk niet beter kan worden en dat ik misschien weer wat van ei of kaas moet eten. Wat vind u hiervan? Voor mij is het eigenlijk echt een No go, maar ik zou wel eens van een diëtiste willen weten wat zij hiervan vind.
ano - Vrijdag 29 september 2017 10:10
zelf eet ik ook plantaardig. je kan heel goed en soms zelf eenvoudiger aan al je vitamines en bouwstoffen komen zonder dierlijke producten. echter, hiervoor moet je afwijken van de schijf van vijf en daar ligt het knelpunt tijdens herstel denk ik. je kan niet zomaar een op dierlijke producten gebaseerde eetlijst gaan volgen en gewoon de melk etc vervangen door een plantaardige bron, dan loop je wel tekorten. om je eiwitten hoef je niet bang te zijn, die krijg je ook zonder vlees en zuivel ruim binnen als je peulvruchten/tofu en gewoon voldoende kcal eet.

ik weet niet hoe vatbaar je hiervoor bent, maar toen ik net plantaardig ging eten ben ik in cronometer gaan bijhouden wat ik at. hier kan je zien waaruit je voeding bestaat en als je een tekort hebt gegeten kan je op deze vitamine drukken en kan je zien waarin deze vitamine zit en hiervan dus meer gaan eten. op deze manier heb ik ondertussen een vaster eetritme gemaakt voor mezelf waarin ik weet dat ik alles voldoende binnenkrijg zonder dat ik het nu nog bij hoef te houden. maar als je hier gevoelig voor bent en niet meer zonder kcal enzo te zien zou durven eten dan raad ik je dit niet aan.

kaas en ei maakt je niet gezonder, er zitten geen voedingsstoffen in die je uit plantaardige bronnen niet binnen zou krijgen, de plantaardige bronnen van calcium (kaas) en zink (ei) komen juist samen met nog een hoop andere vitamines, die de opname bevorderen, alleen maar beter voor herstel dus.
D - Vrijdag 29 september 2017 12:55
Insecten dragen bij om het minuscule bodemleven op orde te houden, wat ten goede komt aan de voedingsstoffen van de wel gelukte groenten. Bovendien zouden we niet bezig moeten zijn met opbrengst. Als er een evenwichtigheid is in de hoeveelheid grond en het aantal mensen en dieren, zijn we op de goede weg. Als we meer land hebben dan we nodig hebben, is het niet zo'n probleem als een oogst niet helemaal lukt en alles wat teveel is, is weer voeding en compost voor het nieuwe vruchtbare jaar. Op deze wijze kan de aarde in theorie miljoenen jaren vooruit, als we ook in acht nemen wat we naast onze voeding consumeren en produceren. Vroeger was er alleen maar biologisch, zonder de term biologisch.
En dieren moeten uiteraard het dier kunnen zijn, wat ze werkelijk van nature zijn en zouden gewoon in het wild moeten rondlopen en alle mensen die dan vlees willen eten, zouden het dier zo snel mogelijk moeten doden, zodat het zo min mogelijk lijdt en dan het vlees vers opeten. Op het land wordt ook vaak bloed en beendermeel gebruikt, dus mensen die denken vegetarisch te eten, dat is vaak niet eens zo. Om goede groenten te kweken zijn dierlijke producten nodig als mest ed. Een dier doden is niet erg, als het daarvoor maar het dier heeft kunnen zijn wat het moest zijn en als het doden snel gebeurd. Het kan zo mooi zijn, een grote oase. Wij maken alles kapot en denken alleen in termen van geld en opbrengst, zo ziek, vandaar ook dat er veel geestelijke problemen zijn, want het komt gewoon op ons bord terug, letterlijk en figuurlijk.
Iris - Vrijdag 29 september 2017 15:39
Jullie vergeten het belangrijkste nadeel: prijs.
D - Vrijdag 29 september 2017 16:49
Geld is verzonnen door mensen. Geld kun je niet eten. Je kunt een stuk moestuingrond huren. Dat is goedkoper dan gangbare voedsel. Tijd is idem verzonnen door mensen. We zijn druk omdat anderen dat voor ons bepalen, maar we hebben niet zoveel nodig voor een fijn leven en tijd genoeg om gezonde voeding te kweken en te consumeren. Zelf voedsel kweken scheelt geld en uiteindelijk tijd.
D - Vrijdag 29 september 2017 16:52
En bespaart het milieu, dan hoef je geen druiven oa. meer te kopen uit.. India; hoe triest, of bieslook uit Kenia, in de zomer, terwijl er in eigen land gewoon nog bieslook kan groeien dan in de volle grond zelfs.
Anoniem - Zaterdag 30 september 2017 03:38
Leuke ideeen allemaal. Waar zouden de mensen uit, pak 'm beet, Sudan dan moeten wonen? Dr grond is daar niet bepaald geschikt om gewassen te verbouwen en zelfs niet om dieren te laten grazen. Moeten die mensen dan hierheen komen? Ook niet per se een goed idee. De helft van de wereldbevolking uitroeien? Een nog minder goed idee ;)
Ik bewonder je idealisme, maar misschien ruimte maken voor iets meer realisme? Wat je zegt klopt. In theorie. Maar het is in deze wereld niet uitvoerbaar, en dan is het goed dat er überhaupt over nagedacht wordt over hoe we duurzamer kunnen leven. Het geeft inderdaad geen perfecte oplossing, maar wij mensen zijn nou eenmaa niet perfect (verre van zelfs).
Anne - Zaterdag 30 september 2017 09:18
Ik vind biologisch eten zo duur.Ik kan het mij niet veroorloven,A merken ook niet wat dat betreft.
Ik hoop dat dit nog eens verandert.
Het is met een uitkering bijna onmogelijk om biologisch en superverantwoord boodschappen te doen,alhoewel ik juist alles zeker 10 keer moet verantwoorden voor mijzelf eer ik iets koop.
Het lijkt nu bijna alsof wij de wereld kunnen veranderen alleen maar door anders te eten en te kopen.In zon geval blijft het wel een lege, kille wereld ,vind ik.











D - Zaterdag 30 september 2017 18:55
Als je niet veel hebt, kun je snel je huis opbouwen, dan ga je natuurlijk niet in een woestijn wonen in Sudan. Je gaat wonen in een vruchtbaar gebied en als het overstroomt ga je geen dijken bouwen, maar verhuizen naar hoger gelegen gebied. Je kunt wel een waterkering bouwen, maar alles wat de mens bouwt is onderhevig aan slijtage. We zijn wel perfect, als we zoveel mogelijk in harmonie leven met de natuur, uit respect voor de natuur, dan is het ook geen ramp dat er een keer iets overstroomt of kapotwaait, want je begin gewoon weer overnieuw. Ik houd niet van onnodige stress. We leven in grote onnodige stress. Dat is pas een kille wereld, die er aan de buitenkant mooi uit lijkt te zien, maar in ons hart zijn veel mensen in de westerse wereld ongelukkig en eenzaam. Alles kun je kopen, wat maak of doe je nog werkelijk zelf waar je trots op kunt zijn. Het was ooit, allemaal om ons heen, maar mensen zien pas, als het er niet meer is.
Haas - Zaterdag 30 september 2017 19:49
Wat me opvalt in de reacties, is dat de hoge prijs wordt genoemd als nadeel. Zelf ben ik hier ook gevoelig voor, dus ik begrijp het goed, En ik weet ook dat veel mensen echt niet genoeg geld hebben om biologische producten te kopen. Aan hen is mijn berichtje dus niet gericht.
Het goed om te te bedenken dat die prijs niet voor niks hoger is. Het kost meer om biologisch voedsel te produceren (zo moet je zelfs al voor het keurmerk betalen). Bovendien betalen we doorgaans een te lage prijs voor ons voedsel. Veel boeren leven onder het bestaansminimum, en ook andere schakels in de keten van boer naar consument moeten eerlijk worden beloond. Denk daaraan als je keuzes maakt in de supermarkt.
Ik denk altijd maar zo: als ik een biologisch product koop, heb ik lekker eten én ik steun tegelijk een goed doel.
Maria - Zondag 1 oktober 2017 10:01
@Lisaaa In vlees zitten stoffen die minder of niet in vegetarische producten zitten. Onder andere lysine, carnitine en taurine en vitamine B12. Dan moet je echt uitgebalanceerd eten en dan nog. Mensen met een eetstoornis hebben toch al snel tekorten; die je niet zomaar oplost door normaal te eten. In eieren zit bijvoorbeeld biotine. Dan zou je andere bronnen daarvan moeten zoeken. Het ligt er aan wat je reden is om veganistisch te eten. Eet zelf wel vis en matig vlees omdat mijn lijf dat nodig heeft. In vis zit wel taurine.
Ik koop zelf wel deels biologisch. De prijs is wel betrekkelijk. Met een zak gierst doe je best lang. De kant en klare pakjes, zakjes, viscuisine, frisdrank enz kosten ook veel geld. M'n kleding en bijna al mijn spullen koop ik dan tweedehands.
Maria - Zondag 1 oktober 2017 10:03
Dat er geen bewijs is dat biologisch gezonder is wil vooral zeggen dat het misschien nog niet is aangetoond. In biologische producten zitten salvestrolen, stoffen die belangrijk zijn voor je gezondheid.
Anne - Maandag 2 oktober 2017 05:37
Ik vind hdt belangrijk om goed bezig te zijn qua samenleving en milieu,maar er komt ZO veel informatie overal vandaan dat ik het voel alsof ik geleefd word.Het is nooit goed genoeg,altijd vindt iemand iets nieuws wat nog beter,nog bewuster is...Zolangzameehand krijg ik er gewoon genoeg van en denk ik ,ik doe maar gewoon!
Los - Dinsdag 3 oktober 2017 10:08
Een crusiaal punt in dit verhaal is het feit dat biologische landbouw zorgt voor een gezonder bodemleven en een gezonde bodem. De Wereld Voedsel Organisatie WFO heeft aangetoond dat de wereldvowdselproductiw uiteindelijk zal toenemen als werkgever wereldwijd zouden overschakelen op biologische landbouw. Dit komt doordat de gezondere biologische bodem beter water kan vasthouden en er daarom veel minder oogsten zullen mislukken in het geval van droogte of overstromingen. Gezien de huidige klimaatverandering is dat ontzettend belangrijk, want droogtes en overstromingen zullen enkel extremer worden. Daarnaast kun je in een gezonde bodem enorme hoeveelheden CO2 opslaan. Daarmee kan landbouw de grootste drijfkracht worden voor het verduurzamen van de aarde, waar het nu een van de grootste bronnen van vervuiling is.
Daarnaast is het goed om stil te staan bij de betekenis van het woord niet-duurzaam. Het kan niet, op de lange termijn. De gangbare landbouw put de landbouwgrond zo gigantisch uit dat er in dit tempo over 30 jaar geen bebouwbare landbouwgrond meer over is. Dat betekent: geen eten. Dat is best een heel groot probleem. Biologische landbouw is daarmee de enige manier waarmee we de wereld duurzaam kunnen blijven voeden. Permacultuur en biodynamisch landbouw zijn nog beter.

Overschakelen naar 100% biologisch eten kan lastig zijn. Een goede haalbare eerste stap is om bijvoorbeeld je zuivelproducten en eieren biologisch te kopen. Dit is vaak niet zo heel veel duurder maar heeft wel een enorme impact op milieu en dierenwelzijn. En minder vlees eten is sowieso goed.