Biologisch eten: wat is dat eigenlijk?
Biologisch eten, wat is dat precies? Als we het hebben over gezonde voeding, hebben we het dan automatisch over biologische voeding? Zijn superfoods altijd biologisch en is biologisch eigenlijk gezonder dan niet biologische voeding? Regelmatig krijg ik dit soort vragen in mijn praktijk én op het forum van Proud2Bme. Vandaag daarom een keer een blog over biologische voeding.
Wat betekent Biologisch?
Biologisch heeft te maken met de landbouwmethode. Het is een duurzame manier om voedsel te produceren en landbouw te bedrijven. Ofwel voeding produceren met respect voor milieu, mens en dier. De term biologisch is beschermd. Zo hebben voedingsmiddelen die biologisch zijn een keurmerk. Het zogenoemde EU Bio Keurmerk. Andere keurmerken die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld het Demeter keurmerk. Skal is een onafhankelijk organisatie die controleert of voedingsmiddelen ook echt biologisch zijn.
Wanneer is een voedingsmiddel biologisch?
- Bij biologische voedingsmiddelen worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
- Een voedingsmiddel moet uit ten minste 95% biologische ingrediënten bestaan.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest.
- Er wordt rekening gehouden met dierenwelzijn door te kijken naar het natuurlijke gedrag van de dieren. Biologische koeien lopen meer in de wei, kippen kunnen scharrelen, varkens kunnen in de modder wroeten.
Biologisch gezonder?
Er is (nog) geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat biologische voedingsmiddelen gezonder zijn.
De voordelen:
- Biologisch is milieuvriendelijker.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en er zijn daardoor dus ook geen restanten aanwezig in de voeding zelf.
- Geen gebruik van kunstmest.
- Door wisselteelt en plantkeuze raakt de bodem minder uitgeput.
De nadelen:
- Je hebt meer grond nodig om dezelfde hoeveelheden te produceren.
- Biologische eieren kunnen meer dioxines bevatten omdat kippen die veel buiten komen meer grond meepikken waar dioxine in voorkomt. Echter door een gevarieerd eetpatroon zal je niet snel te veel dioxines binnen krijgen.
Biologisch en een eetstoornis
Kan je als je een eetstoornis hebt ook biologisch eten? Als je van huis uit gewend bent om biologisch te eten, dan kan je dit ook doen als je herstellende bent van een eetstoornis. Waar voor gewaakt moet worden is dat het niet als een excuus moet worden gebruikt om als er buiten de deur geen biologische voedingsmiddelen zijn, niet te eten. Als er tijdens de eetstoornis de wens is om biologisch te gaan eten, is het goed om te kijken of dit wel het juiste moment is om hiermee te gaan beginnen.
Door de eetstoornis ligt er al een grote nadruk of het eten en als je daarnaast wilt kiezen voor biologisch kan dit de nadruk en focus op eten nog groter maken. Dit kan je herstel in de weg staan. Dan zou een keuze kunnen zijn om zoveel mogelijk biologisch te eten, maar dat het niet een criteria moet zijn om wel of niet te eten.
Feiten en fabels
♥ Als je een biologisch voedingsmiddel koopt, zijn alle ingrediënten 100% van biologische afkomst.
Fabel: Biologische producten met meerdere ingrediënten (samengestelde producten) mogen niet-biologische ingrediënten bevatten, als deze niet voldoende biologisch beschikbaar zijn. Maximaal 5% van de ingrediënten mag niet-biologisch zijn.
♥ Biologische voedingsmiddelen bevatten geen E-nummers.
Fabel: Ook biologische voedingsmiddelen kunnen E-nummers bevatten, echter niet alle E-nummers zijn toegestaan in biologische voedingsmiddelen.
♥ Biologische voedingsmiddelen zijn niet per definitie vegetarisch.
Feit: Er is bijvoorbeeld ook biologisch vlees te koop.
♥ Superfoods zijn altijd biologisch.
Fabel: Als een voedingsmiddel biologisch is heeft deze een keurmerk. Superfoods is geen beschermde benaming en verschillende voedingsmiddelen kunnen als superfoods worden bestempeld maar hoeven niet per definitie biologisch te zijn.
♥ Biologische dieren krijgen nooit antibiotica toegegediend.
Fabel: Het is wel zo dat dieren niet preventief antibiotica krijgen toegediend, maar alleen als het dier ziek is.
♥ Biologische voedingsmiddelen zijn altijd duurder dan A-merken.
Fabel: Biologische voeding is zeker niet altijd duurder dan een A-merk. Vaak wel duurder dan een huismerk. De reden hiervan is met name doordat de productie van biologische voeding arbeidsintensiever is.
♥ Er bestaan geen biologische voedingsmiddelen die genetisch gemodificeerd zijn.
Feit: Binnen de biologische teelt wordt gebruik van gentech in landbouwgewassen niet toegestaan. Dit is ook vastgelegd in Europese regelgeving.
Eet jij biologische voeding? Waarom wel/niet?
Gerelateerde blogposts
Reacties
Ik probeer wel biologisch te eten, maar ik vind het vaak zo duur!
Ik denk zeker dat biologisch goed is en probeert de huidige voedselproductie te verbeteren maar we moeten wel heel kritisch blijven aangezien biologisch niet altijd beter is in alle opzichten!
Ik vroeg me af of u misschien ook nog een keer iets over veganisme wilt schrijven. Ik ben namelijk veganistisch en zit nog in herstel. Mijn moeder denkt dat ik misschien daarom lichamelijk niet beter kan worden en dat ik misschien weer wat van ei of kaas moet eten. Wat vind u hiervan? Voor mij is het eigenlijk echt een No go, maar ik zou wel eens van een diëtiste willen weten wat zij hiervan vind.
ik weet niet hoe vatbaar je hiervoor bent, maar toen ik net plantaardig ging eten ben ik in cronometer gaan bijhouden wat ik at. hier kan je zien waaruit je voeding bestaat en als je een tekort hebt gegeten kan je op deze vitamine drukken en kan je zien waarin deze vitamine zit en hiervan dus meer gaan eten. op deze manier heb ik ondertussen een vaster eetritme gemaakt voor mezelf waarin ik weet dat ik alles voldoende binnenkrijg zonder dat ik het nu nog bij hoef te houden. maar als je hier gevoelig voor bent en niet meer zonder kcal enzo te zien zou durven eten dan raad ik je dit niet aan.
kaas en ei maakt je niet gezonder, er zitten geen voedingsstoffen in die je uit plantaardige bronnen niet binnen zou krijgen, de plantaardige bronnen van calcium (kaas) en zink (ei) komen juist samen met nog een hoop andere vitamines, die de opname bevorderen, alleen maar beter voor herstel dus.
En dieren moeten uiteraard het dier kunnen zijn, wat ze werkelijk van nature zijn en zouden gewoon in het wild moeten rondlopen en alle mensen die dan vlees willen eten, zouden het dier zo snel mogelijk moeten doden, zodat het zo min mogelijk lijdt en dan het vlees vers opeten. Op het land wordt ook vaak bloed en beendermeel gebruikt, dus mensen die denken vegetarisch te eten, dat is vaak niet eens zo. Om goede groenten te kweken zijn dierlijke producten nodig als mest ed. Een dier doden is niet erg, als het daarvoor maar het dier heeft kunnen zijn wat het moest zijn en als het doden snel gebeurd. Het kan zo mooi zijn, een grote oase. Wij maken alles kapot en denken alleen in termen van geld en opbrengst, zo ziek, vandaar ook dat er veel geestelijke problemen zijn, want het komt gewoon op ons bord terug, letterlijk en figuurlijk.
Ik bewonder je idealisme, maar misschien ruimte maken voor iets meer realisme? Wat je zegt klopt. In theorie. Maar het is in deze wereld niet uitvoerbaar, en dan is het goed dat er überhaupt over nagedacht wordt over hoe we duurzamer kunnen leven. Het geeft inderdaad geen perfecte oplossing, maar wij mensen zijn nou eenmaa niet perfect (verre van zelfs).
Ik hoop dat dit nog eens verandert.
Het is met een uitkering bijna onmogelijk om biologisch en superverantwoord boodschappen te doen,alhoewel ik juist alles zeker 10 keer moet verantwoorden voor mijzelf eer ik iets koop.
Het lijkt nu bijna alsof wij de wereld kunnen veranderen alleen maar door anders te eten en te kopen.In zon geval blijft het wel een lege, kille wereld ,vind ik.
Het goed om te te bedenken dat die prijs niet voor niks hoger is. Het kost meer om biologisch voedsel te produceren (zo moet je zelfs al voor het keurmerk betalen). Bovendien betalen we doorgaans een te lage prijs voor ons voedsel. Veel boeren leven onder het bestaansminimum, en ook andere schakels in de keten van boer naar consument moeten eerlijk worden beloond. Denk daaraan als je keuzes maakt in de supermarkt.
Ik denk altijd maar zo: als ik een biologisch product koop, heb ik lekker eten én ik steun tegelijk een goed doel.
Ik koop zelf wel deels biologisch. De prijs is wel betrekkelijk. Met een zak gierst doe je best lang. De kant en klare pakjes, zakjes, viscuisine, frisdrank enz kosten ook veel geld. M'n kleding en bijna al mijn spullen koop ik dan tweedehands.
Daarnaast is het goed om stil te staan bij de betekenis van het woord niet-duurzaam. Het kan niet, op de lange termijn. De gangbare landbouw put de landbouwgrond zo gigantisch uit dat er in dit tempo over 30 jaar geen bebouwbare landbouwgrond meer over is. Dat betekent: geen eten. Dat is best een heel groot probleem. Biologische landbouw is daarmee de enige manier waarmee we de wereld duurzaam kunnen blijven voeden. Permacultuur en biodynamisch landbouw zijn nog beter.
Overschakelen naar 100% biologisch eten kan lastig zijn. Een goede haalbare eerste stap is om bijvoorbeeld je zuivelproducten en eieren biologisch te kopen. Dit is vaak niet zo heel veel duurder maar heeft wel een enorme impact op milieu en dierenwelzijn. En minder vlees eten is sowieso goed.