Voor mij een vraag en voor jou een weet?

 

In Thailand woon ik met Jennifer samen. We hebben elkaar lang geleden op een feestje leren kennen. Nou ja echt leren kennen ook weer niet want zij kon zich mij niet herrineren en ik ben ook weer niet iemand die zomaar op iemand afstapt die ik leuk vind.

Het weekend daarna vraagt een vriendin van mij of ik ook zin heb om te komen drinken in de stad, waren meer mensen die ik kende en het was heel gezellig. Geen reden voor mij dus om thuis te blijven. Daar aangekomen zie ik haar zitten. De vonk sloeg meteen over en van het een komt het ander.

Gaanderweg in de relatie merk ik wel dat ze moeite heeft met eten. Dat ik haar bijvoorbeeld vertel dat ik met een maat ben gaan stappen en dat we naderhand allebij zes frikandellen met majo op hebben, op zo'n moment krijg ik een blik van: ben je wel helemaal lekker? Of dat we friet gingen halen met de hele familie en dat ze weigert iets te eten, daar was haar vader het dus echt niet mee eens en je kunt wel indenken hoe dat verder is gelopen.

Dat vind ik wel een beetje vreemd omdat ik daar nooit moeite mee heb gehad en zelf best veel at omdat ik ook veel sportte, vijf dagen in de week op een gegeven moment. Maar ja, je moet iets om met de top in die sport mee te kunnen. Op een bepaald punt vertelde ze mij ook dat ze anorexia heeft. Ik leer wat anorexia inhoudt en wat het met je doet. Ze wil er ook tegen vechten en ik heb haar daar altijd in gesteund. Maar af en toe komen er van die momenten dat het haar niet echt lukt en dat ze weer minder eet dan normaal, want het lukt niet. Als ik dan vraag waarom het niet lukt krijg ik niet echt een antwoord want het lukt gewoon niet, het is te zwaar al dat eten.

Als ik dan zelf ga bedenken wat er nou moeilijk aan is kan ik me dit niet echt inbeelden want in mijn beleving is er niets moeilijk aan om je vork in je eten te steken en dan een hap te nemen. Het ergste wat kan gebeuren is dat je op je tong of wang bijt of dat je, als je echt extreme onhandig bent, je pols verdraaid, van je stoel valt of de spieren in je kaak verrekt.

Na veel gesprekken met Jennifer leer ik dat dat totaal niet het geval is. Wat ik merk aan de uitleg die ik krijg is dat het heel diep zit en dat het heel moeilijk is om ertegen te vechten. Ik ben voor haar naar Thailand gekomen, ruim nadat ik wist dat ze anorexia had, omdat ik wist dat ze er tegen kon vechten en dit geloof ik nog steeds. Want zij is het, net als vele andere, waard om te helpen, te steunen. Een knuffel te geven als het goed gaat, een steuntje in de rug als het even iets minder gaat.

Maar dan is alleen nog mijn vraag, als "buitenstaander" wat is het nou precies dat het zo moeilijk maakt om niet iets moois van je leven te maken en een consessie te doen tegenover jezelf, eten. Maar nog veel belangrijker, hoe wil je dat mensen er op reageren en je steunen zonder het moeilijker te maken? Met andere woorden, wat is het steuntje in de rug die je nodig hebt om vleugels te krijgen?

Tot slot nog een spreuk die ik hoorde: If you need a miracle, BE a miracle!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lienxx - Dinsdag 16 maart 2010 15:11
Heel veel sterkte en geluk met je vriendin. Hopelijk vind ze snel het juiste pad, zodat ze haar eetprobleem helemaal uit de weg kan gaan!!
Nienke - Dinsdag 16 maart 2010 18:55
Wat vreselijk lief dat je haar deze steun geeft en er zo eerlijk over schrijft.
Iris - Dinsdag 16 maart 2010 19:05
Wow, wat goed dat je dit hebt geschreven voor de site!

En tsja...waarom het zo moeilijk is om te eten...
Het gaat in wezen niet om het eten zelf, maar om dingen als grote onzekerheid over jezelf, perfectionisme en het willen hebben van controle.

En qua reageren en steunen doe je het volgens mij al heel goed...
Het is belangrijk om haar te laten weten dat je haar mooi vindt om wie ze is; hoe dik of dun ze ook is.
En dat je veeeel liever hebt dat ze gewoon van eten kan genieten dan dat ze zo dun mogelijk is.

En qua eten zelf; dwingen heeft niet zo veel zin, maar stimuleren of aanmoedigen kan wel helpen :)

Maar misschien kan Jennifer het beste zelf aangeven aan welke steun ze behoefte heeft. Heb je het haar wel eens gevraagd?

Heel veel geluk samen!

xxx
Jennifers vriend - Woensdag 17 maart 2010 12:55
Ik heb het gevraagd alleen het probleem is een beetje dat ik niet echt een heel duidelijk antwoord krijg. Ze wil wel gestimuleerd worden maar niet gedwongen. Dat snap ik maar waar ligt de grens want kan me echt wel voorstellen dat dat gevoelig ligt. Wat ook een probleem is is het moment dat ze helemaal niet wilt eten en zich niet echt lekker voelt.

Wil gewoon een beetje een indruk hebben zodat het wat duidelijker wordt want het zal voor mij nooit helemaal begrijpelijk zijn omdat ik niet weet wat het psyghisch met je doet.
Sanna - Woensdag 17 maart 2010 14:57
Hoi Jennifers vriend,

Misschien kun je eens een boek lezen over eetstoornissen? er is vast wel een bibliotheek in Bangkok met daarin literatuur over eetstoornissen (ook autobiografieen).

Uit eigen ervaring kan ik deze tips geven: - weet wat 'verboden eten' is en geef complimentjes als ze dit eet,
- vraag haar zelf waar ze de grens ziet tussen stimuleren en dwingen. Dwingen is natuurlijk letterijk iemand iets de mond stoppen of chanteren. Stimuleren misschien meer iets in de trand van: als je dit eet, ben je morgen echt niet meteen lelijk
- als ze weinig eet, vraag haar om een minimale eetlijst te eten waar ze niet van aankomt maar ook niet van afvalt dat kan ze opd e automatische piloot eten zonder na te denken
- maak afspraken met haar door een soort 'doelenlijst': volgende week éen glas suikervolle cola drinken en daarna 2 dagen niet wegen. de makkelijkste doelen bovenaan, demoelijkste onderaan (bv eens per maand wegen / nooit meer overgeven)
- geef haar veel zelfvertouwen; laat haar erachter komen waar ze goed in is, wat ze leuk vindt om te doen (zo wordt de achterliggende oorzaak van eht probleem, een laag zelfbeeld, meer aangepakt)

Succes ermee!
TheTheJesa - Vrijdag 27 augustus 2010 15:30
''Als ik dan zelf ga bedenken wat er nou moeilijk aan is kan ik me dit niet echt inbeelden want in mijn beleving is er niets moeilijk aan om je vork in je eten te steken en dan een hap te nemen. Het ergste wat kan gebeuren is dat je op je tong of wang bijt of dat je, als je echt extreme onhandig bent, je pols verdraaid, van je stoel valt of de spieren in je kaak verrekt.''

Hahaha Geniaaal ik lach me kapot! x'D
Maar het is inderdaad wel wat heel anders..
Succes voor jullie beiden!
Sana - Dinsdag 8 maart 2011 22:08
wauw wat superlief! Ik word door mijn vriend ook supergoed gesteund. Ik verwacht van andere niet dat ze het snappen wat een eetstoornis inhoudt,daarvoor moet je het eigelijk zelf meemaken want er komt veel meer bij kijken.. het enige waar ik al echt blij mee ben, is als er iemand is die naar me verhaal wil luisteren.