Hou het simpel: eetstoornis op Aruba

 

stephanie velingsStephanie Velings (Eindhoven, 1986) ontwikkelde op Aruba een eetstoornis. Op haar zeventiende ging ze terug naar Nederland, overmand door heimwee. Vorig jaar nam ze haar leven in eigen hand en zocht hulp bij positieve mensen. Met haar eerste boek 'Hou het simpel' wil ze anderen laten zien hoeveel aangenamer het leven wordt door je hart te volgen.

Proud2Bme mocht Stephanie interviewen:

Kan je ons iets vertellen over jouw jeugd op Aruba?
Toen ik pas naar Aruba verhuisde dacht ik dat het altijd zou voelen alsof het vakantie was. Maar dat was alleen de eerste paar maanden zo. Ik kon helemaal niet met de kinderen opschieten en ik kreeg enorme heimwee naar Nederland. Ik begon mij al snel af te zonderen. Ik zocht mijn toevlucht in eten, waardoor ik veel aankwam. Zodra ik besloot af te vallen ontwikkelde mijn obsessie met eten en dun zijn.

In mijn beleving behoren de vrouwen in Aruba mooie rondingen te hebben, stevige billen etc. Kan je iets vertellen over eetstoornissen op Aruba?
De vrouwen in Aruba hebben inderdaad veel rondingen. Er is ook een groot overgewicht op Aruba. Ik heb nooit iemand anders op Aruba gekend die ook een eetstoornis had. Op het gebied van therapie is er niet veel waar je hulp bij kunt zoeken, daarom werdt ik op mijn 17e terug naar Nederland gestuurd.

aruba
bron foto

Hoe en wanneer zijn jouw problemen rondom het eten ontstaan?
Mijn problemen met eten begonnen toen ik besloot af te vallen. Ik deed dat eerst dmv shakes en maaltijdrepen. Ik was heel erg gedisciplineerd en viel in een paar maanden x kilo af. Daarna wilde ik niet stoppen en bleef afvallen. Intussen ging ik op vakantie naar Nederland, waar ik een heerlijke tijd beleefde. Zodra ik echter weer terug kwam in Aruba viel ik opnieuw in een zwart gat en ik had nu een sterke drang om me te vullen met iets. Toen ontwikkelde zich boulimia bij mij waardoor mijn eet- en leefgedrag heel chaotisch werd.

hou het simpel

Wat was voor jou het keerpunt waarop je besloot te gaan vechten tegen je eetstoornis?
Het keerpunt voor mij gebeurde in een weekend toen ik 24 was. Ik zat al een paar maanden in een zware depressie, ik was gestopt met therapie en ik zat alleen maar tv te kijken en te eten. Ik werd toen ook nog gedumpt door iemand met wie ik was aan het daten en dat was de druppel. Daardoor ging ik  eens goed kijken naar de keuzes die ik had. Ik kon doorgaan met ziek blijven of ik kon beter worden en mijn leven gaan beginnen. Ik heb toen voor het laatste gekozen en heb een plan opgezet waarin ik uitwerkte hoe ik dit zou gaan doen. Het komt erop neer dat ik me volledig ben gaan focussen op
andere, belangrijkere dingen dan eten en afvallen. Ik deed alleen dingen die me uitdaagden en die me lieten groeien als persoon. Daar werdt ik euforisch van en daardoor ging eten steeds meer naar de achtergrond.

We lezen over Megan Fox als jouw inspiratiebron. Hoe kwam je bij haar terecht?

Megan Fox is en zal altijd iemand zijn die heel dicht bij mijn hart ligt en die ik eindeloos respecteer. Ik ontdekte haar vlak voordat ik de beslissing nam om beter te worden en was erg onder de indruk van haar schoonheid en haar getrainde lichaam. Zij inspireerde mij om met krachttraining te beginnen. Dat deed ik vervolgens driemaal per week en het heeft mijn genezing echt tien keer makkelijker gemaakt omdat ik er energie en motivatie van kreeg. Het transformeerde mijn lichaam ook en ik leerde nu dat mijn lichaam voedsel juist nodig had om sterker te worden. Doordat Megan mij zoveel kracht heeft geboden tijdens mijn genezing, inspireert ze mij nu op meerdere gebieden in mijn leven.

stehphanie velings hou het simpel

De weg naar genezig is moeilijk. Hoe heb jij dit ervaren?
Het was helemaal niet moeilijk om te genezen, zodra ik het eenmaal besloten had. Ik heb namelijk een erg sterke wil. De krachttraining die ik deed, de studie gewichtsconsulent die ik volgde en alle leuke dingen die ik ondernam hielden mij constant bezig en ik leerde een echte manier van controle kennen. Niet alleen controle over mijn eetgedrag, maar over mijn leven.

Er bestaan al veel boeken over eetstoornissen. Waarom dit boek?
Het was niet eens echt een keus die ik had. Ik moest dit boek gewoon schrijven omdat ik ineens het licht had gezien. Ik ben expres gewichtsconsulent geworden omdat ik precies wilde weten hoe het nou allemaal in elkaar zat. Ik wilde de waarheid weten over dieten en afvallen zodat ik andere mensen hiermee kon helpen. Ik ben er nu achter dat we allemaal keihard voor de gek worden gehouden door de dieetindustrie en dat deze zonder pardon misbruik maakt van iedereen die zo graag wil afvallen. Dat frustreert mij heel erg, juist omdat ik zo goed begrijp hoe moeilijk het kan zijn. Maar ook omdat ik nu weet hoe simpel het eigenlijk is! Dit moet ik delen met de wereld.

Hoe verliep jouw weg naar hulp?
Ik heb een aantal keren therapie gehad. Maar therapie heeft geen nut als je niet beter wilt worden en dat wilde ik voor een lange tijd niet. De therapieen die ik heb gevolgd vond ik ook niet effectief, ze motiveerden mij juist om meer te hongeren omdat ik dunner wilde zijn dan de andere meiden. Ik heb ook geen steun gehad tijdens mijn genezing. Mijn familie geloofde pas dat ik beter was, nadat er een aantal maanden overheen waren.

Hoe gaat het nu met je?
Het gaat fantastisch met me. Ik ben volledig genezen van mijn eetstoornis en heb een goeie balans tussen gezond eten, minder gezond eten en sporten. Omdat ik negen jaar lang in een ‘winterslaap' ben geweest, ben ik nu volop aan het leven. Ik ben nu iets meer dan anderhalf jaar beter en ben enorm gegroeit als persoon en heb ook veel bereikt. Ik heb enorme dromen ontwikkeld en daar ben ik nu naar op weg. Het is heel raar om te bedenken dat ik ooit probeerde te accepteren dat ik de rest van mijn leven in de bijstand zou zitten, samen met mijn eetstoornis.

Zou je nog iets willen zeggen tegen de mensen met een eetstoornis die jouw interview lezen?
Jazeker. Focus je niet langer op eten en afvallen. Dit is hoe ik zelfstandig ben genezen. Vergeet je eetstoornis even en denk na wat je het liefst zou willen doen met je leven, zonder barrieres. Wat zijn je passies? Welke dingen maken je gelukkig en wat zou je kunnen doen waardoor je trots op jezelf zou kunnen zijn? Zoek een coach of familielid die je helpt je leven aan te pakken, niet alleen je eetgedrag. Focus je op al die leuke dingen en deel je tijd zo in dat je er elke dag opnieuw mee bezig bent. Wanneer je enthousiast wordt over dingen en je hebt doelen voor jezelf gesteld, gaat eten naar de achtergrond. En dan wordt het veel makkelijker om een gezond eetpatroon te creeren. Het werkt als een domino-effect: als je je leven onder controle hebt en zorgt dat je constant blijft groeien en uitdagingen aangaat, dan denk je niet eens meer na over eten. Je gewicht zal dan vanzelf jouw ideale gewicht opzoeken. En die drang om dunner te zijn, of de drang om te eten zijn tekenen dat er iets mis is. Ik begrijp die drang.
Je moet ervoor kiezen om je eigen leven weer in handen te nemen. Je krijgt er zo ontzettend veel voor terug wanneer je ervoor kiest om beter te worden!

Het boek is hier te koop bij BOL.COM

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lekker flauw anoniem - Donderdag 25 oktober 2012 16:22
Ik wil er toch echt wel heel erg graag vanaf! Alleen gaat het met vallen en opstaan. Steeds weer een stapje vooruit, dat gelukkig wel. :-)
GLM1993 - Donderdag 25 oktober 2012 19:00
Lijkt me een erg inspirerend boek! =)
amanda - Vrijdag 26 oktober 2012 10:05
dat laatste raakt me enorm komt op het juiste moment nu dat ik het net nodig hebt,
lijkt me idd een heel inspirerend boek, top meid,


liefs amanda
marlene - Vrijdag 26 oktober 2012 14:37
wauww, zij is echt een inspiratie voor mij !
net als megan voor haar was !
xXxpaula - Zaterdag 27 oktober 2012 17:59
Juist...Hou het simpel okee, maar het is weer net niet zo simpel om te zeggen ik prop een dag vol uitdaging en dag eetstoornis. Misschien dat haar boek iets genuanceerder is (de zin 'zet negatieve gedachten om in positieve' geeft meer ruimte voor het feit dat je echt wel moet strijden om een es te overwinnen), maar dit komt een beetje te simpel over.

Als zij het niet moeilijk vond te genezen nadat ze dat had besloten is dat natuurlijk fantastisch voor haar, maar het zal niet voor iedereen gelden.

Maar net als zoveel dingen: ze heeft wel een punt, we maken het soms te ingewikkeld en te moeilijk. Alleen vindt ik dat ze het te ver doorvoert. Maar een eye opener is het zeker.
;;Littledarling - Zaterdag 10 november 2012 20:45
Heel erg bedankt voor het boek! Ik was echt verrast toen het opeens bij de post zat niet gedacht dat ik er een zou winnen en ik ben er ontzettend blij mee

veel liefs
hanne - Maandag 6 mei 2013 13:36
Bij haar ging het allemaal dus wel rap maar dat geldt waarschijnlijk niet voor iedereen. Soms helpt alles in stapjes doen ook veel.