Het lichaam van Sabine Metz

 

Hoe is het om jouw lichaam te hebben? Wat betekent gewicht voor jou en hoe ga je met je lichaam om? 'Het lichaam van...' is een nieuwe blogreeks die je de komende periode op Proud2Bme zal tegenkomen. Hierin vragen we bekende en minder bekende mensen naar de relatie met hun lichaam. Vorige week kon je het verhaal van het lichaam van een andere cultuur lezen. Wie wil JIJ graag dat we hiervoor interviewen? Naar wiens verhaal over zijn of haar lichaam ben jij benieuwd?

We vervolgen de serie met het lichaam van Sabine Metz. Bekend als jonge fotograaf en retoucheur. Sabine is geboren in 1991 en woont sinds kort in Rotterdam. Sinds 2014 werkt ze fulltime als freelance fotograaf. Ze staat bekend om haar specialisatie in modefotografie en commerciële fotografie.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🏳️ (@leoniesabine) op

Hoe is het om jouw lichaam te hebben?

Heel prettig, eigenlijk. Ik ben fit, heb weinig last van pijntjes of andere dingen die me dagelijks in de weg zitten. Ik ben hypermobiel, maar in mijn geval betekent dat enkel dat ik met mijn benen als een soort pretzel op een stoel kan zitten, als ik daar zin in heb. Sommige mensen die hypermobiel zijn hebben snel dat dingen uit de kom raken, ik heb dat gelukkig niet. Daar komt bij dat ik mijn lichaam op de meeste dagen ook nog heel mooi vind.

Hoe voed jij jouw lichaam?

Ik ben opgevoed met de gewoonte om veel groente en fruit te eten. Sinds ik drie jaar geleden veganistisch ben gaan eten is dat nog belangrijker geworden. Al kan ik ook echt wel tijden hebben dat ik te weinig of slechter (minder voedzame dingen) dan normaal eet. Ik sport momenteel helemaal niet, dat is wel iets waar ik graag verandering in wil brengen. Ik doe erg graag yoga, maar ben onlangs pas naar Rotterdam verhuisd, dus de zoektocht naar mijn nieuwe yogaschool moet misschien maar eens ingezet worden.

Hoe past jouw lichaam bij jou?

Hoe ouder ik word, hoe meer ik het gevoel heb dat mijn lichaam echt goed bij me past. Vroeger had ik nog weleens dat ik een foto terugzag die iemand anders van me maakte en dan opeens dacht: Huh, ben ik dat? Daar zat dan ook vaak een negatief oordeel in. Niet eens omdat ik het lichaam dat ik zag spiegelde aan een bepaald beeld wat ik had van hoe dat eruit moest zien, maar echt puur omdat ik mezelf er niet in herkende.

Hoe zwaar weegt jouw gewicht? 

Niet heel zwaar, maar ik weet inmiddels wel dat er dus ongeveer een gewicht is waarbij ik me het meest mezelf voel in mijn lichaam. Het werkt dus eerder andersom dan wat je misschien zou verwachten: ik voel me niet per se prettiger, omdat ik dat cijfer op de weegschaal zie staan. Ik merk dat ik me prettig voel en dat dat gewicht daar dan vaak mee overeenkomt. Dat gewicht past bij mijn lichaam wanneer het in balans is, met zichzelf en met mijn zelfbeeld.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🏳️ (@leoniesabine) op

Dik en dun

Voor mij zijn dit objectieve benamingen voor hoe bepaalde lichamen eruitzien. Benamingen die helaas te veel gebruikt worden in een oordeel over iemands gezondheid of soms zelfs nog persoonlijker. Ik hoop dat we in de maatschappij steeds meer kunnen groeien naar een gebruik van deze woorden zonder oordeel.

Even wat dingen over body positivity en hoe ik me daar de laatste tijd over voel. Ik merk namelijk voor mij persoonlijk een groot positief verschil met een tijdje geleden en ik merk ook dat ik het evenredig moeilijker vind me er serieus over te uiten. Ik heb het gevoel dat het wanneer ik me positief uitlaat over mijn eigen uiterlijk door veel mensen gezien zal worden als een humblebrag, vragen om aandacht, simpelweg omdat ik een 'sociaal maatschappelijk geaccepteerd' lichaam heb. Hetzelfde gaat op wanneer ik mijn onzekerheden uit, want again: maatschappelijk geaccepteerd uiterlijk, ik mag niet klagen. Ik weet dat een groot deel hiervan vooral angst in mijn hoofd is, but it's there. En daarom deel ik weinig. Als ik iets deel over sporten, het hebben van een personal trainer en een voedingsplan, worden mensen soms bijna boos op me. Ik zou doorslaan en moet eens wat beter in de spiegel kijken en zien wat ik heb. Alsof je alleen ooit zou sporten uit ontevredenheid over je uiterlijk. Ik ben juist heel tevreden nu, eindelijk, met 27 jaar op de teller voor het eerst écht. Ook al voordat ik met dat sporten begon. Dat doe ik juist omdat ik om dit lichaam geef en er nog beter voor wil zorgen dan ik deed. Ik maak veel meer foto's van mezelf en dat voelt zo fijn. Maar het delen voelt als niet mijn plek. Alsof ik dat over moet laten aan de vrouwen die we daar ook geheel onterecht 'moedig' voor noemen. Fuck all that. Dus. Hier een foto die ik drie maanden geleden maakte en waar ik sindsdien over nadenk om het te posten. Gewoon omdat ik hem mooi vind. Omdat ik mij mooi vind. Omdat dat mag. Ik ben blij. Sabine via haar instagram.

Wat heeft jou gevormd?

Omdat ik altijd slank ben geweest heb ik nooit opmerkingen over mijn lichaam gekregen van bijvoorbeeld klasgenoten. Ik viel wat dat betreft niet op. Van mijn moeder heb ik wel altijd de opvatting meegekregen dat slank zijn en gezond eten positieve en belangrijke dingen zijn en ook onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wat natuurlijk lang niet altijd zo is. Hierin zit misschien ook dat dik zijn iets negatiefs is, maar dat voelde ik zelf niet per se zo. Of in ieder geval heb ik dat nu kunnen loslaten, wat misschien wel bijzonder is als je kijkt naar de branche waar ik in werk waarin dat ook aan alle kanten benadrukt wordt.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🏳️ (@leoniesabine) op

In de mode en reclame wereld begint de aandacht voor diversiteit ook eindelijk een heel klein beetje door te sijpelen, maar het is nog zo minimaal. Ik vind het daarom ook erg belangrijk om daar als fotograaf mijn steentje aan bij te dragen waar dat kan.


Heb jij een bijzonder verhaal en wil je ook meedoen aan "Het lichaam van..." mail ons dan: redactie@proud2Bme.nl Volgende week: Het lichaam van

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

x - Maandag 10 december 2018 13:14
dankjewel!

zouden jullie eens sabine van ohmyfoodness willen vragen en marloes van optima vita? ik vind hem beide grote voorbeelden!
en misschien eens teni van fitbeauty? ♥
Anonaam - Maandag 10 december 2018 15:03
Ik vind dit soort blogs erg leuk om te lezen! Misschien is laura brijde ook een leuk idee om nog te interviewen? Of marije van watgebeurterals?
Xx - Maandag 10 december 2018 15:48
Marloes van optima vita?
Marleen - Maandag 10 december 2018 21:29
Dit vind ik echt leuk om te lezen!
Maya - Dinsdag 11 december 2018 00:10
Marije van 'dit gebeurt er als' en Laura Brijde!