Fit met Jet

 

fit met jetAfgelopen maand zagen wij in het blad Grazia een artikel over wat iemand at met daarop het advies van een voedingsdeskundige. De voedingsdeskundige haar naam is Harriet Bontius en haar bedrijf heet "Fit met Jet". Ze heeft zelf ook problemen met eten gehad.

Naast haar advieswerk voor diverse bladen, werkt ze ook voor modellenburo's. Wij waren benieuwd naar haar verhaal en mochten haar interviewen:

Hoe zijn de eetproblemen bij u ontstaan?
Hoe mijn eetstoornis is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Ik begon in mijn puberteit met niet meer snoepen omdat ik snel ronde vormen kreeg, en dat sloeg door. Daar zit natuurlijk een problematiek achter. Bij mij was dat een combinatie van een verstoorde relatie met mijn broer, onbegrip in de familie, een genetische aanleg en de typische persoonlijkheidskenmerken van een meisje met anorexia: hoog opgeleid, perfectionistisch, sterke discipline.

Hoe bent u ervan af gekomen?
Via de maatschappelijk hulpverlener van de mode-academie die ik toen volgde, die me naar het Riagg stuurde, waar ik een aantal jaren met een psychiater gewerkt heb. Maar vooral: de wil om weer fit en gelukkiger te worden.

Een jarenlang vegetarische dieet leverde u verschillende kwalen op?
Heel simpel, vegetarische voeding is niet voor iedereen, of zelfs voor weinig mensen geschikt. Je kunt makkelijk een tekort aan B12, ijzer, zink, omega 3, jodium, vitamine A en D krijgen, met alle gevolgen van dien. Bedenk dat de mens van oorsprong jagers/ verzamelaars zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat men toen 60% dierlijk producten at en 40% plantaardig. Wij zijn omnivoren. Het is nogal onnatuurlijk om geen vlees, laat staan helemaal geen dierlijke producten te eten. Het hangt ook samen met je bloedgroep. Bloedgroep A mensen gaan vaak goed op vegetarisch, bloedgroep 0 mensen helemaal niet. Dat klinkt vaag, maar het blijkt elke keer weer waar.

Wat zou u vegetariërs mee willen geven zodat zij ook een gezond eetpratroon hebben?
Gelet op het bovenstaande: visolie of algencapsules nemen voor de Omega 3, een hooggedosseerde multi met ijzer en met zelfs extra B12 en vitamine D - dit zijn allen voedingsstoffen die met name in vlees/dierlijke producten voorkomen en niet of niet in opneembare vorm in plantaardige voeding.

gezondWaarom bent u begonnen met "Fit met Jet"?
Ik was altijd al veel met voeding bezig, heb uit interesse 2 opleidingen gedaan in Orthomoleculaire Voedingsleer en ben een tijd Personal Trainer geweest; vanuit die professie ben ik mijn klanten ook gaan begeleiden in voeding. In 2007 heb ik daar een officieel bedrijfje van gemaakt.

Wat hoopt u met Fit met Jet te bereiken?
Mijn kennis over voeding wil ik graag delen met anderen: spread the word! Ik kom zo veel verstoorde eetpatronen tegen, men is in gevecht tegen het eigen lichaam, in plaats van het te ondersteunen. Daarbij help ik graag meiden met eetproblemen, juist omdat ik het zelf heb meegemaakt en weet hoe vernietigend het kan zijn.

Het voedingsplan komt voort uit jarenlang onderzoek.Wat hield dit onderzoek in en wat kwam uit het onderzoek?
Dat onderzoek houdt in dat ik praktisch elk voedingsboek (van kwaliteit) lees dat op de markt komt, al meer dan 10 jaar. Daar komt uiteindelijk een globaal beeld uit naar voren van verschillende professionals die uiteindelijk eenzelfd e idee over voeding hebben. Deze gegevens heb ik in een plan gegoten, mijn 12 stappenplan. Het belangrijkste daaruit is dat je REAL FOOD moet eten, natuurlijk, niet bewerkt en vers. Dat is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen.

Nu bent u best veel bezig met voeding en sport. Is dat niet extra moeilijk gezien uw verleden?
Juist niet! Sport en voedingskennis hebben mij gered! Hoe meer je weet over wat training en voeding met je lichaam (en geest) kan doen, hoe beter je voor jezelf gaat zorgen. Mijn ' fanatisme' en discipline gebruik ik nu voor goede spinninglessen geven en elke keer weer met veel plezier mijn eigen trainingen kunnen doen: de doelstelling is nooit meer calorieen verbruiken,maar juist gespierd en superfit te zijn. En daarvoor moet je goed eten en op de juiste manier sporten.

meisjeU bent nu ook werkzaam voor modelmanagements. Wat houdt uw werk daarvoor in?
Meestal komen de nieuwe meisjes van een buro, nog heel jong, bij mij langs met moeder erbij, om te leren hoe je goed moet eten om er altijd op je best uit te kunnen zien en goed te kunnen presteren als model. Tienermeisjes hebben vaak geen idee, die eten nog voluit de hele dag snoep en frituur. Daarnaast help ik ook af en toe meiden met een verstoord eetpatroon of meiden die net iets strakker moeten worden.

Wij horen regelmatig verhalen van meisjes die al slank zijn (en problemen hebben met eten) dat zij van een modellenburo toch nog wat moeten afvallen om de ideale maten te hebben om zo meer werk te krijgen.

Wat vindt u hiervan?
Ja, dat kan. Dat hangt van het meisje (en het buro) af. Slank wil niet per definitie zeggen: een goed figuur. Als je slecht eet (te weinig eitwit bijv.) en niet sport, kun je dun zijn, maar wel met een hoog vetpercentage, en dus niet strak in je vel. En juist met eetproblemen lukt het dan niet. Vaak is de stofwisseling dan verstoord en moet er anders, vaak ook meer gegeten worden om een goed resultaat te krijgen.

Daarentegen: een model is alleen geschikt als model als ze van nature dun is. Iemand die erg veel moeite moet doen om de modelmaten te hebben, is simpelweg niet geschikt. Een goed buro neemt zon meisje niet aan, en zal nooit een meisje met eetproblemen op pad sturen met de medeling: maakt niet uit hoe, maar zorg dat je de goede maten krijgt.

fit met jetWat zijn de meest voorkomende misvattingen die u tegenkomt als het gaat om afvallen?
Dat men denkt dat light producten eten helpt of gezond is, of de angst voor vet. Volkomen onterecht!

Wat adviseert u jonge vrouwen met een eetstoornis?
Dat is lastig. Iedereen is weer anders. Je moet het immers zelf doen: kiezen voor geluk en gezond leven. Lees over voeding: dan besef je meer wat je je lichaam aandoet.

Wat mij op uw website opviel is de supermarktworkshop. Hoe bent u daarop gekomen?
Men weet vaak niet wat te kiezen in de supermarkt. Wat is nu wel goed en wat niet? Ik loop dan een rondje mee. Kijk wat de persoon gewoonlijk meeneemt, geef daar commentaar op en help een betere variant kiezen.

Voor sommigen kan een bezoek aan de supermarkt erg confronterend zijn. Ze weten niet zo goed wat ze moeten kiezen en dergelijke. Wat voor tips geeft u ze dan meestal mee? Precies. In mijn voedingsplan wordt dat uitgelegden daar staat ook een boodschappenlijst in met goede keuzes. Simpel gezegd: kies dingen zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat.

Dus: aardappels ja, puree uit een pakje nee. Biefstuk ja, schnitzel nee. Bio yoghurt ja, dubbelvla nee. Zilvervliesrijst ja, witte snekookrijst nee.

Diëten is toch eigenlijk helemaal niet goed?
Klopt. Door vaak te weinig te eten, te weinig voedingstoffen binnen te krijgen gaat je lichaam snel heel zuinig verbranden, de 'overlevingsstand'. Je verbruikt dan veel minder energie. Ga je na je dieet weer normaal eten, blijf je in de lage verbrandinsstand en komt je dus snel weer aan. Ook gaat een slecht dieet ten koste van je spierweefsel en spieren zijn juist heel belangrijk voor een hoge verbranding. Wat wel werkt: meer en vooral beter sporten, anders eten.

Wat is er volgens u bedrieglijk aan light producten?
Vet is vaak helemaal het probleem niet. Als er vet uit een product wordt gehaald (light!) wordt dat altijd vervangen door zetmeel (witmeel) en/of suiker. Winst? Nul. Minder vet wil ook zeggen, minder verzadigend. Je hebt snel weer honger. Suiker en witmeel is vele malen ongezonder en slechter voor je gewicht dan vet. Minder suiker wil vaak zeggen: vervangen door zoetstoffen als apartaam. En dat is ook helemaal geen winst.

Wat zou er volgens u voor campagne nodig zijn in nederland als het gaat om gezondheid en eten?
Om met de woorden van wetenschapsjournalist Gary Taubes te spreken (auteur Good calories, Bad calories): "Eat real food. Mostly plants, Not too much" .

 

Reacties

Prue - Donderdag 12 mei 2011 14:46
Eh, hoezo geen schnitzel? Ligt dat er niet aan of het gepaneerd is of niet?

Wat is het verschil tussen een kalkoenfilet en een ongepaneerde kalkoenschnitzel?
... - Donderdag 12 mei 2011 15:33
er klinkt wel een beetje tegenstrijdigheid in haar door moet ik zeggen...en ook is wat hier beschreven staat best tegenstrijdig met wt mijn dietiste er bij mij in wil hebben...namelijk dat je álles kan eten, mits je dat in goede hoeveelheden doet.
dus óók schnitzel en óók dubbelvla.
ik ben zelf ook meer van de pure producten hoor, maar meer omdat ik het hele fabricatieproces niet vertrouw, maar dat heeft weinig met de voedingswaarde te maken.

vind dit alsnog overkomen als vooral véél sporten en zeer zeker letten op wat je eet...(moet ook wel, maar dit komt toch behoorlijk obsessief over hoor...sorry:$)
M - Donderdag 12 mei 2011 16:09
I'm sorry to say this, maar het komt op mij over alsof die vrouw ook verkeerd/obsessief met eten bezig is.
@M - Donderdag 12 mei 2011 16:15
"die vrouw" heeft een naam ;) ... en hoezo? Omdat ze veel sport en haar mening heeft over wat gezond eten is?
Anoniem - Donderdag 12 mei 2011 16:21
sorry hoor, maar wie eet er nou z'n hele leven alleen maar magere/'gezonde' producten? Een schnitzel is ook niet meteen ongezond! Is gewoon vlees! Ik vind haar nogal tegenstrijdig. Wel sporten om fit te zijn, maar niet om kcal te verbranden? Yeah right.
Lot - Donderdag 12 mei 2011 19:02
Wat negatief allemaal zeg. Ik zie juist een heel duidelijk stuk. Enne dat stukje over sporten; volgens mij staat er juist dat ze NIET meer wil verbruiken dan ze binnenkrijgt --> dus niet afvallen, maar spieren opbouwen en kracht.

Dat lightproducten vaak niet veel gezonder zijn is een meergehoord geluid al weet ik er vrij weinig van. Zelfde over suiker vs. zoetstoffen.

De keus dubbelvla vs. yoghurt lijkt me meer gelden voor de dagelijkse behoefte. Dat je af en toe juist wel iets kiest als dubbelvla/chocola/koekje/whatever zal het probleem niet zijn als je dagelijkse eetpatroon goed op de rails hebt.

Niet iedereen die over zijn/haar eetpatroon/sportgedrag denkt is obsessief hoor.

Duss; klinkt goed :)
heather - Donderdag 12 mei 2011 19:12
'typische persoonlijkheidskenmerken van een meisje met anorexia: hoog opgeleid (...)'

Het is niet zo dat alleen hoogopgeleide meisjes anorexia krijgen, het komt op het VMBO niet minder vaak voor dan op het VWO.

Anoniem - Donderdag 12 mei 2011 19:20
Het is mooi te lezen dat deze vrouw is hersteld, goed voor zichzelf en haar lichaam zorgt en daarmee ook anderen helpt. Ik denk echter dat 100% volledige genezing van een eetstoornis betekent dat je alles mag eten; eten hoort niet "verboden" te zijn. Alles in balans.
"Geen dubbelvla" vind ik dus niet passen, dat iemand daar persoonlijk voor kiest mag natuurlijk, maar om dat op deze manier te verspreiden? Beter is normaal lekkere yoghurt nemen en voor de afwisseling ook eens dubbelvla.
JustMeXx - Donderdag 12 mei 2011 19:46
Die vrouw heeft het helemaal verkeerd! Ik ben dit weekend nog naar het wetenschapscafé geweest waar 2 professoren aanwezig waren om info te geven over vegetarisme: ten eerste: er is nog helemaal niet bewezen dat de ene bloedgroep beter vegetarisch kan eten dan een ander, ten tweede: als je voldoende sojamelk drinkt met toegevoegde vit B12, calcium en vit D, omega 3 inneemt via noten of omega 3 brood, boter,... en voldoende groenten en fruit eet kan je perfect vegetarisch eten! Zelfs van na de borstvoeding kan een kind vegetarisch opgevoed worden. Bij een veganistisch dieet daarentegen neem je best wel capsules in.
... - Vrijdag 13 mei 2011 08:36
@lot...
dat obsessieve sporten en extreem gezond eten heeft ook een label gekregen en sorry...maar ik heb de site gezien en ik schrok best wel. dat is niet zomaar even gezond en fit zijn en eruit zien hoor..vind het best erg dat zo'n stuk hier staat, want (ookal heb ik een hekel aan het woord trigger) het triggert me enorm moet ik zeggen.
en ja met heel veel dingen heeft ze echt wel gelijk hoor, daar twijfel ik echt niet aan, maar dit word wéér enorm in het extreme getrokken en dat vind ik best moeilijk om te zien nu ik juist bezig ben dat niet meer te doen.
dit artikel/interview gaat zn doel een beetje voorbij denk ik. maar dat is mijn mening en mijn gevoel bij het lezen van dit stuk en haar site.
Anne/Suffer - Vrijdag 13 mei 2011 09:11
Ik vind dit ook niet echt een proud2bme stuk, meer voor in zo'n supermodelletjesblad ofzo.

En trouwens, ik eet elke dag vla en ik zie er prima uit.

Vind het nu al geen leuke vrouw :$
Lot - Vrijdag 13 mei 2011 13:00
@...

Voor zover ik kan zien is obsessief sporten en extreem gezond eten hier helemaal niet aan de orde, maar misschien lees ik het gewoon anders dan jij.

Ben benieuwd of ik de enige ben die dit een positief stuk vind? Iemand :)?
Bernadette - Vrijdag 13 mei 2011 14:10
@Lot

Helemaal mee eens, ik lees ook vooral een pleidooi om minder fabriekseten met -tig ingredienten te eten (zoals dubbelvla) en meer natuurlijk producten. En dat vind ik een postieve boodschap!
Anne/Suffer - Vrijdag 13 mei 2011 18:08
@Bernadette: Natuurlijk is dit gezond, maar ik vind ook dat dit op een site over eetstoornissen niet thuis hoort. Wat nou als meisjes dit zien als een bevestiging dat vla slecht is? Of ze het zelfs misbruiken om minder te hoeven eten? Dan kunnen ze beter vla eten, toch? ;)
Hoshi - Vrijdag 13 mei 2011 22:07
Ik vind dit een duidelijk en positief stuk.
En wat zij zegt, is ook wel waar. Zilvervliesrijst is gezonder dan witte rijst omdat er meer vezels en vitaminen in zitten, aardappels zijn 100 keer gezonder dan puree uit een pakje, een biefstukje bevat minder verzadigde vetten dan een schnitzel, en ja, yoghurt is gezonder dan vla.
Voor een anorexiapatient is het inderdaad belangrijk om die vla en die schnitzel weer te leren eten, omdat zoals iemand hier boven al zei eten niet verboden hoort te zijn.
Maar hier in Nederland waar meer dan 30% van de bevolking overgewicht heeft zal het overgrote deel die keuzes wel moeten maken. En dan niet om af te vallen, maar om gezond te eten en dan zal hun lichaam vanzelf wel gezond worden.
En gezond eten en sporten is toch ook goed? Daarbij. Als die vrouw het zou aandikken (ik vind niet dat ze dat doet, maar toch) zou ze daar ook het volste recht toe hebben. Als die Harriet zou zeggen 'Gezond eten is belangrijk maar je mag ook best af en toe een schnitzel eten' zal de helft van de mensen denken 'Ok, af en toe een schnitzel, dat is dus 3 keer per week een schnitzel', terwijl, als zij zegt: Geen schnitzel, de mensen denk ik nog zo'n 1 keer per 1 a 2 weken schnitzel zullen eten. Want 'normale' mensen gaan zich echt niet 100 % aan haar voedingsadvies houden. En zo heeft dit denk ik een beter effect dan de 'geniet maar met mate' dingen.

En hoort dit niet op proud thuis? Want? Ze promoot toch gewoon een gezonde levensstijl? En is het doel hier niet om je eetstoornis te overwinnen en gezond te worden?

En obsessief met gezond eten? Ik zou zo 100 redenen kunnen bedenken waarom die biefstuk ongezond zou zijn en waarom die yoghurt ook wel achterwege gelaten mag worden, volgens mij prijst deze Harriet gewoon alle producten van de schijf van 5 aan en zo hoort het ook.
Prue - Zondag 15 mei 2011 17:26
Ik snap nog steeds niet wat er fout of minder gezond is aan een (ongepaneerde) schnitzel... Kan iemand me dat uitleggen?