Acupunctuur en eetstoornissen

 

acupunctuurAcupunctuur, iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies? En nog belangrijker, wat kan er nou eigenlijk mee gedaan worden? Ikzelf heb recent voor het eerst het gevoel van zo'n naaldje in mijn lichaam mogen ervaren. AU! Nee hoor, het stelde niks voor, het deed helemaal geen pijn.

Wist je dat acupunctuur ook gebruikt wordt bij psychische klachten en zelfs wordt toegepast bij dieren? Wij zijn wel benieuwd naar deze Chinese Geneeskunst en deden daarom een interview met Sacha Hermens, een professional, werkzaam bij TCM Vianen:

Acupunctuur = naaldjes laten steken in je lichaam. Klopt?
Haha, ja daar komt het heel kort gezegd wel op neer. Maar het voelt niet als een vaccinatie krijgen of bloed laten prikken hoor. Die naalden zijn veel dikker. Bij acupunctuur maken we gebruik van heel dunne steriele wegwerp naaldjes. Je voelt er eigenlijk nauwelijks iets van. Ik behandel ook baby's en kinderen, en die laten het echt wel horen als iets hun niet zint. Meestal worden ze juist heel rustig als ze behandeld worden.

Acupunctuur komt voort uit de Chinese geneeskunde. Voor sommigen is dit nog erg onbekend. Heeft u het idee dat acupunctuur op dit moment nog onderschat wordt?
Acupunctuur is op dit moment redelijk algemeen geaccepteerd, dat is ook wel te zien aan het feit dat de meeste verzekeringen acupunctuur-behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoeden. (afhankelijk van je verzekeringspolis) De meeste mensen hebben er wel van gehoord of hebben zelf wel eens een behandeling ondergaan of een kennis die het gedaan heeft. 

Ik denk inderdaad dat de mogelijkheden van de Chinese Geneeskunde worden onderschat. In Amerika en Duitsland wordt acupunctuur wel al in ziekenhuizen gebruikt. En in China natuurlijk....In China is acupunctuur een klein onderdeel van de Chinese Geneeskunde, kruidengeneeskunde is eigenlijk een veel belangrijker onderdeel. Maar dit is ook veel ingewikkelder en vergt veel meer studie en inspanning dan acupunctuur.

Ook de mogelijkheden van acupunctuur worden naar mijn idee onderschat. Het is niet alleen effectief (inmiddels 1e plaats qua effectiviteit) bij het behandelen van bijvoorbeeld een tenniselleboog, maar ook bij psychische problemen, slaapproblemen, maag-darmklachten of bijvoorbeeld infertiliteitsklachten. (onvruchtbaarheid) O ja ,en ik heb laatst ook nog een baby die in stuitligging lag laten draaien, waardoor mijn patiënte op de natuurlijke manier moeder kon worden!

acupunctuurEr zijn verschillende soorten acupunctuur; klassieke Chinese acupunctuur, elektro-acupunctuur en tegenwoordig bestaat er zelfs laser acupunctuur. Wat vindt u van de ‘modernisering' van acupunctuur?
Ik heb niets tegen de modernisering van de acupunctuur, mits de therapeut voldoende kennis en kunde heeft van de klassieke acupunctuur. Uiteindelijk is het uitgangspunt toch de theoretische kennis van de werking van de verschillende acupunctuurpunten. Ik maak zelf gebruik van de klassieke acupunctuur, ooracupunctuur, en elektroacupunctuur.

Daarnaast gebruik ik ook moxa (verwarmend kruid waarmee je bepaalde punten kunt verwarmen) en een TDP-lamp die een soort infra-rood straling geeft. Maar naast acupuncturist ben ik ook herbalist, wat betekent dat ik ook de Chinese Kruidengeneeskunde als therapeut mag toepassen. Met kruiden kun je ook van binnenuit behandelen, dus meestal combineer ik het. Baby's masseer ik meestal, soms 1 of 2 naaldjes.

Waar ligt de connectie tussen acupunctuur en eetstoornissen?
Bij een eetstoornis is de behandeling van de oorzaak, maar zeker ook van de gevolgen belangrijk. Vaak komt het er nu op neer dat als iemand een eetstoornis heeft, er psychische hulp wordt ingeschakeld (psychiater of psycholoog) en voor de lichamelijke klachten de huisarts of specialist. Het mooie van de Chinese Geneeskunde vind ik het "holistische" principe. Lichaam en geest zijn één en alle onderdelen van het lichaam werken samen en functioneren als 1 geheel.

Tijdens de behandelingen van eetstoornissen behandel ik dus zowel de oorzaken als de gevolgen. Dat houdt in het kort gezegd in dat je iemand dus tegelijkertijd zowel lichamelijk als geestelijk sterker probeert te maken.

acupunctuurHoe ziet zo'n behandeling eruit wanneer iemand met een eetstoornis zou komen voor acupunctuur?
Het eerste bezoek is altijd een intake-gesprek van ongeveer drie kwartier à een uur. Na het stellen van een aantal vragen voel ik de pols en kijk ik naar de tong. Dat vinden de meeste mensen een beetje raar als ze voor het eerst komen, maar dat went al snel (Meestal merk ik dat ze daarna zelf ook vaker hun tong uitsteken als ze voor de spiegel staan). Aansluitend volgt een eerste behandeling, meestal met een paar naaldjes. Ik begin altijd rustig zodat mensen weten hoe het voelt. De eerste keer vinden de meesten toch een beetje spannend.

Bij nog thuiswonende mensen komt meestal 1 van de ouders mee, soms stel ik zelfs voor om ook moeder te behandelen. Vaak is zij de belangrijkste opvoeder in het gezin en een eetstoornis brengt veel spanning en zorgen met zich mee. Hoe relaxter moeder is, des te beter gaat de behandeling vaak voor iedereen.

Maar dat gebeurt niet altijd hoor. Bij vervolgafspraken is het prettiger als de ouders er soms ook een keertje niet bij zijn. Een vriendin meenemen mag ook, maar over het algemeen voelen jonge meiden zich snel op hun gemak bij mij. Ik vind het zelf ook leuk om met jonge meiden te werken, ook omdat je op die leeftijd nog zoveel kan bijdragen aan een gezond leven.  Mensen met een eetstoornis of die vroeger een eetstoornis hadden die ouder zijn, komen meestal alleen, of met hun partner.

acupunctuur

Hoe zou eetstoornissen nog meer verklaard kunnen worden vanuit de Chinese geneeskunde?
Dat is een hele goede vraag Ik heb hierboven al iets verteld over het holistische principe, het lichaam wat als 1 geheel wordt gezien. De uiting van een eetstoornis kun je benoemen als een verstoorde Milt-functie, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken en gevolgen?

Bij een eetstoornis speelt de psyche een belangrijke rol. In de Chinese Geneeskunde wordt dat een Shen-verstoring genoemt. Bij het behandelen richt je je dus ook altijd op het kalmeren van de Shen. (geest/ emoties)

De Chinese Lever (komt niet geheel overeen met wat wij de lever noemen) zorgt voor de vrije stroom van Qi (energie) in het lichaam. Hierdoor kunnen alle processen in het lichaam vloeiend verlopen. Bij een eetstoornis zie ik eigenlijk altijd wat stagnatie. Als wat je wilt van het leven niet overeenkomt met hoe het werkelijk is dan kan dat heftige emoties met zich meebrengen: boosheid opgekropte frustratie, depressie, minderwaardigheidsgevoelens. Al deze emoties kunnen je functioneren blokkeren en je in jezelf doen terugtrekken, en een eventuele eetstoornis tot gevolg hebben.

Maar ook de Nier speelt een rol. De Chinese Nier herbergt je constitutie, datgene wat je van je vader en moeder hebt meegekregen. Het is dus voor een deel verantwoordelijk voor wie je bent.

de miltDaar kan zelfs al iets van aanleg voor een eetstoornis liggen. Maar de Nier wordt ook verstoord of zwak door de eetstoornis zelf, zoals heel het lichaam daar slechter van wordt. Het voortduren van een eetstoornis lijkt dan op een visueuze cirkel, het houdt zichzelf in stand. Door de slechte conditie, verslechterd de Shen (de emoties/geest) waardoor er steeds minder houvast is om er uit komen.

Maar ook voor de langere termijn zijn er nog gevolgen: vrouwen met een historie van eetstoornissen hebben vaak meer moeite met zwanger worden bijvoorbeeld. En als het al lukt dan hebben ze ook vaker miskramen (door de verstoorde Milt-functie kunnen ze de foetus minder goed vasthouden).

Zaak dus om tijdens de behandelingen de Shen te kalmeren, de Milt te tonifiëren, het Bloed en Qi te voeden, de vrije stroom van Qi te bevorderen en de Nieren te versterken.

Welke psychische problemen behandelt u nog meer en hoe werkt dat eigenlijk?
Depressie, angst en paniekstoornissen, overgangsklachten, verslavingsproblemen, slaapproblemen, ADHD, autisme, hyperactiviteit, overdreven opvliegerig/ geïrriteerd, kortom alles wat je maar bedenken kunt. Voor iedere persoon is de aanpak verschillend, zelfs met dezelfde aandoening. Iedereen is uniek. Bij psychische problemen combineer ik de acupunctuurbehandeling altijd met het voorschrijven van kruidenformules specifiek voor die persoon gemaakt.

acupunctuurWij hebben vernomen dat u ook acupunctuur toepast op dieren. Dat vindt een hond toch niet leuk, van die naaldjes in zijn snuit? Werkt zoiets echt?
Ik heb nog nooit meegemaakt dat een hond het niet leuk vond, eerder het tegenovergestelde: ze worden vaak heel rustig en aanhankelijk. Ik heb al heel wat afgeknuffeld! Eigenlijk is het behandelen van dieren per ongeluk op mijn pad gekomen.

Mijn man is dierenarts en hij had een aantal jaren geleden een hondje in opname met een ernstige hernia waardoor ze volledig verlamd was geraakt aan haar achterpoten. Na een aantal dagen behandelen met de nodige medicatie was er geen enkele verbetering opgetreden.

Ze zou de volgende dag worden ingeslapen. ‘s Avonds ging ik bij haar kijken en ze keek me aan met van die grote ogen, en toen dacht ik: proberen kan geen kwaad. Ik heb toen met mijn man overlegd en hij gaf na overleg met de eigenaar groen licht voor een acupunctuur-sessie.

De volgende ochtend had ze iets wat leek op een terugtrek reflex na knijpen in een teentje. Om een lang verhaal kort te maken: ik ging die dag fanatiek aan de slag met behandelen en de euthenasie werd uitgesteld. In het weekend nog 3x per dag behandeld en haar ene achterpoot deed het weer! Na een week met dagelijkse sessies kon ze beide beentjes weer gebuiken en is ze vrolijk kwispelend naar huis gegaan! Sindsdien hebben we acupunctuur standaard in de behandeling opgenomen voor hernia-achtige klachten. Ook senioren met pijnlijke gewrichten behandel ik zo nu en dan. En nog steeds met 100% succes. En honden verbeteren ook heel snel, dat is heel leuk om te zien!

Wat vindt u belangrijk dat mensen weten over acupunctuur?
Dat het geen pijn doet, en dat het absoluut niet lijkt op de reclame van Centraal Beheer met die man met al die naalden in zijn lijf!

Wij van Proud2Bme raden mensen die een dergelijke behandeling overwegen, wel aan dit altijd in overleg te doen met de huisarts en naast een behandeling van de reguliere gezondheidszorg.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura - Woensdag 17 augustus 2011 12:41
haha ik heb ook wel eens acupunctuur gehad. Das echt grappig en echt niet pijnlijk :P
ltwyl - Woensdag 17 augustus 2011 15:21
Ik heb eind vorig jaar een paar maanden wekelijks bij de acupunctuur gezeten, deels voor de eetstoornis (ook slaapproblemen). Ik weet eigenlijk niet zo goed of het nou werkte, want ik stond toen nog op de wachtlijst voor 'normale' therapie.. Maar na 8 keer kon ik wel makkelijker in slaap komen en werd ik niet meer 10x per nacht wakker! Of het echt door acupunctuur komt? Kan ik niet bewijzen. Maar misschien heeft het er wel aan bijgedragen. Qua eten heeft het niets veranderd, maarja ik denk dat je daar ook wel echte gespecialiseerde hulp voor nodig hebt!
sandra - Donderdag 18 augustus 2011 09:53
ik heb acupunctuur voor mijn depressie en voor slapen rug enzovoort...ik durf het nog niet aan om me te laten prikken voor mijn 'es'. Misschien komt dat nog!
Dunya - Donderdag 18 augustus 2011 10:33
Toevallig. Ik ben sinds kort in behandeling bij een acupunctuurpraktijk. Echter niet de naalden, maar acu-laser. Dit omdat naalden energie onttrekken en laser juist toevoegt. Grappig dat van de pols en de tong, was bij mij ook en voelde best raar je tong uit te steken. Naast de behandeling heb ik ook een voedingsadvies gekregen. En wonder boven wonder lukt het me goed me daar aan te houden. Mijn ervaring tot nu toe? Een rustig en licht gevoel na de behandeling, maar ook veel hoofdpijn (wat "hoort"). Positief dus. Ik doe het naast mijn reguliere behandelgesprekken van 1x in de week.
Sopje - Dinsdag 13 december 2011 12:37
Misschien een beetje stomme vraag maar wat is de naam van de professional met wie die interview was???
Cindy96 - Vrijdag 20 januari 2012 11:53
Mijn stiefvader doet aan acupunctuur. Hij heeft het ook wel eens bij mij gedaan. Ik ben als de dood voor prikken maar dit doet geen pijn. ;)
Rosiexx - Dinsdag 19 februari 2013 23:01
ik heb ook een tijd geleden wekelijkt acupuntuur gehad.. totaal niet pijnlijk maar ik vond het ook niet echt geweldig! voor mijn eetstoornis heeft het niet echt geholpen vind ik..
Rosiexx - Dinsdag 19 februari 2013 23:02
@sopje Sacha Hermens