Wat doe jij met oude kleding?

 

Toen ik laatst mijn zomerkleding aan het opbergen was en direct maar de tijd nam om uit te zoeken wat ik nog wel en niet droeg, besefte ik mij weer dat ik veel te veel dingen heb die ik niet meer draag. Hierdoor heb ik ook geen overzicht meer. Ik hou van mooie nieuwe dingen maar ik heb moeite met weggooien. Misschien herken je het wel en vind jij het ook elke keer weer moeilijk om je kleding uit te zoeken en er iets anders mee te doen. In deze blog deel ik een aantal tips van dingen die je kunt doen met oude kleding.

Wanneer je een eetstoornis hebt, een negatief zelfbeeld en onzeker bent, kan het bezig zijn met kleding nog een andere dimensie kennen. Het kan namelijk zijn dat met kleding bezig zijn ervoor zorgt dat je focus meer komt op je lichaam en dat je dit niet fijn vindt. Ook kan het zijn dat je het lastig vindt om je eigen stijl helemaal goed te ontdekken en dat je niet zo goed weet wat jou nou wel leuk staat en wat niet. Dit kan het kopen en uitzoeken van je kleding extra lastig en ook minder leuk maken.

meisje
Bron

Te kleine / te grote kleding weg doen
Een ander ding dat moeilijk kan zijn, is het afscheid moeten nemen van je kleding omdat het te klein of te groot is geworden. Dit kan heel confronterend zijn en je met je neus op de feiten drukken. Je past je kleding niet meer en wanneer je graag wilt afvallen en juist aangekomen bent, kan dit heel vervelend zijn. Soms helpt het om samen met iemand je kleding uit te zoeken. Iemand die jou kan steunen en helpen met relativeren. Soms is het juist goed om afscheid te nemen van deze kleding en een bepaald hoofdstuk af te sluiten, maar wanneer je het moeilijk vindt, kun je er ook juist voor kiezen om dit nog even te bewaren.

Moeite met wegdoen
Zoals ik al aangaf, vind ik het moeilijk om sommige kleding weg te doen. Ik ben bang dat ik dan spijt krijg of op een bepaald moment dat ene jurkje toch nog nodig had. Dit heb ik al helemaal wanneer iets zo lekker zat maar echt niet meer kan omdat de gaten er in vallen. Of wanneer ik er speciale herinneringen aan heb of het mooi vond staan maar bijvoorbeeld te klein is geworden. Sommige dingen bewaar ik gewoon, maar dit kan ik moeilijk met alles doen. Ik probeer hierin wel kritisch te zijn en een selectie in te maken, anders heb ik een extra kledingkast nodig voor dingen die ik toch niet meer draag.

Naar arme landen
Toen ik nog een klein meisje was zocht ik weleens samen met mijn moeder mijn kleding uit en ging een deel van wat ik niet meer droeg naar arme landen. Zo leerde ik eigenlijk ook direct dat het goed is om op die manier ook te zorgen voor mensen die het minder goed hebben dan wij. Ik doe dan ook een gedeelte van mijn kleding in kledingcontainers of ik geef het aan mensen die ervoor zorgen dat het in ontwikkelingslanden terecht komt. Dat geeft mij wel een fijn gevoel en maakt het ook minder erg om dingen weg te doen. Ik weet dat ik er anderen mee kan helpen.

jurk
Bron

Restylen
Wat je ook met je oude kleding kan doen, is het restylen. Zo worden van spijkerbroeken weleens rokjes of tassen gemaakt en kun je van oude shirtjes haarbanden maken en andere leuke accessoires. Op pinterest staan heel wat leuke DIY ideetjes. Leuk idee voor een middagje met vriendinnen, allemaal je kleding uitzoeken en er een tweede leven aan geven.

Kledingruil
Ik organiseer samen met een vriendin of mijn zus eens in de zoveel tijd een kledingruil. Dit is vaak heel leuk en gezellig. Op zo'n middag of avond nemen alle vrouwen kleding van zichzelf mee die zij niet meer dragen en dit kan dan door de anderen gepast worden. Als jij iets leuks bij iemand ziet en diegene wil ook iets van jou, kun je ruilen! Zo kom je van je oude kleding af en krijg je er iets nieuws voor terug, zonder dat je er geld voor hoeft uit te geven. Wanneer je een eetstoornis hebt of onzeker bent over je lichaam, kan dit echter wel confronterend zijn. Je gaat namelijk ook kleding passen van je vriendinnen en zij van jou, en dit kan moeilijk zijn wanneer de maten verschillen en je hier gevoelig voor bent. Bedenk goed of het iets is wat jij wil en doe het anders met alleen bij mensen waar jij je echt goed bij voelt en bij wie je jezelf kunt zijn.

Iemand anders er blij mee maken
Ik duik regelmatig mijn kledingkast in om uit te zoeken wat ik wel of niet meer draag. Soms verkoop ik het online, op marktjes of geef ik het aan arme landen. Ook komt het regelmatig voor dat ik een vriendin blij maak met iets waarvan ik bijvoorbeeld wist dat zij het leuk vond, maar wat ik niet meer draag. Mijn tante geef ik bijvoorbeeld ook regelmatig een zak met kleding van mij omdat ze zelf niet zoveel tijd heeft om te winkelen en lastig leuke kleding kan vinden in haar maat. Anderen op die manier een beetje kunnen helpen, geeft mij een goed gevoel.

ijhallen

Marktplaats, IJhallen, facebook
Eigenlijk verkoop ik ook veel van mijn kleding weer. Ik koop regelmatig iets wat ik uiteindelijk toch niet zo veel draag en dan vind ik het zonde als het in mijn kledingkast blijft hangen. Ik verkoop het dan weleens via marktplaats, facebook groepen of ik huur eens in de zoveel tijd een kraam bij de IJhallen. Super handig om toch wat geld bij te verdienen en je kledingkast weer eens flink op te schonen.

Er zullen vast nog veel meer dingen zijn die je kunt doen met oude kleding. Ik ben ook erg benieuwd naar wat jullie doen met dingen die jullie niet meer dragen.

Wat doe jij met oude kleding?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 2 december 2015 10:11
Ik heb ook veel moeite met afscheid nemen van kledij.Vooral met deze dat te klein werd.
Ik vraag eerst rond in mijn omgeving, en de over gebleven dingen schenk ik aan een goed doel. Zo maak ik toch steeds meerdere mensen blij, en dat gevoel overtreft zeker.
S. - Woensdag 2 december 2015 10:43
Soms in zo'n kledingbank, soms naar de kringloop. Aantal dingen aan familieleden gegeven en wat echt compleet verwassen of van slecht materiaal in de prullenbak.

Ik ben niet bijzonder gehecht aan m'n kleding, dus in die zin vind ik het niet moeilijk om het weg te doen. Heb ook nooit spijt van wat ik wegdoe, dat scheelt. Wél vind ik het snel zonde om nog goede kleding weg te doen, dus dat gebeurt bijna nooit. Of het gaat dus naar een kringloop. o.i.d. Maar meestal draag ik kleding wel 'op', en als het voor werk etc. niet mooi meer is kan ik het thuis nog wel dragen.

Maar ik moet ook zeggen dat ik niet veel kleding koop. Ik heb het 't afgelopen jaar gedaan met een handvol vestjes en evenveel leggings en drie jurkjes en dat ging prima, dus ik heb al geen bergen kleding.
ano - Woensdag 2 december 2015 10:57
meestal in zo'n kledingbak. kleding die echt niet draagbaar meer is gooi ik weg.

soms maak ik er kussenslopen van.
Iris - Woensdag 2 december 2015 14:43
Als het draagbaar is zet ik het op marktplaats. De rest gaat naar m'n vader die maakt er poetsdoeken van.
Stella - Woensdag 2 december 2015 14:54
Ik zet kleding op Marktplaats. Heb er niet zoveel moeite mee, want ik heb liever wat geld in mijn portemonnee dan een kledingstuk dat ik nooit meer draag in de kast.
N&J - Woensdag 2 december 2015 23:01
Kleding die er nog netjes uitziet geef ik aan de kinderen van mijn werk, ik werk op een woongroep voor kinderen uit de jeugdzorg. Dat geeft toch makkelijker weg als een ander er blij mee is.
Nina - Donderdag 3 december 2015 04:02
Ik geef het aan kledinginzamelingen .Meestal zijn de kleren die ik weg doe gewoon op,in zo'n geval gaan ze in de kledingbak.
Ik vind het soms moeilijk om kleding weg te doen omdat ik niet zo gauw weer iets nieuws kan kopen.Daarom ben ik heel voorzichtig als ik iets koop ,want ik weet dat ik er lang mee zal moeten doen.
Lost girl - Vrijdag 4 december 2015 01:11
Ik hoef vrijwel nooit kleding te kopen. Ik ken een aantal mensen met grote maten en wél veel geld. Die doen zo nu en dan kleding weg en dan krijg ik ze. Superhandig! Ook hoef je bij een kledingruil echt niet te ruilen. Je kan gewoon kijken wat je leuk vindt en dat neem je mee. Anders is het zo'n moeten ruilen. Gewoon alles op een hoop en gratis shoppen maar. De kleding die over blijft naar een goed doel.