Warme truien en een eetstoornis

 

Toen ik een eetstoornis had, had ik een haat-liefde verhouding met winterkleren. Aan de ene kant vond ik het fijn om mij erin te verstoppen, maar aan de andere kant had ik het idee dat ik er veel dikker uitzag in mijn nieuwe winterjas. Ik verstopte mezelf erin, maar vond ook dat ik er dikker uitzag dan ik was, en dat was wel het laatste wat ik wilde.

ASOS

truitruien

Winterkleren hebben een dubbele lading voor mij, nog steeds. Maar inmiddels niet meer omdat ik me er dik in voel of kan verstoppen. Ik zie er altijd een beetje tegenop om nieuwe winterkleding te kopen, omdat ik geen zin heb in de kou. Ik ben niet echt een wintermens. De herfst, lente en zomer zijn meer mijn ding. Dat hele koude, donkere daar ben ik geen fan van. De nieuwe wintercollecties in de winkels, herinneren mij er dan ook aan dat het koude seizoen er toch echt weer aan zit te komen.

Toen ik een eetstoornis had, had ik het vaak nog kouder dan nu. Ik deed warme kleding aan, maar voelde me daar helemaal niet mooi in. Ik voelde me alsof ik mezelf verstopte. Soms voelde dat fijn, omdat ik mezelf lelijk vond of niet wilde dat mensen echt zagen dat ik weer afgevallen was. Maar andere momenten voelde ik mij juist een Michelen-mannetje met al die warme kleren aan. Ik had het idee dat anderen daardoor dachten dat ik veel dikker was en me aanstelde als ik zei dat ik een eetstoornis had. Al gaat een eetstoornis natuurlijk helemaal niet over gewicht, als je naar de kern kijkt. Dat had ik natuurlijk ook uit kunnen leggen.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je je niet teveel aantrekt, wat anderen ervan zullen denken of zeggen. Dat is helemaal niet belangrijk. Trek vooral kleding aan die jij leuk vindt en die ook gewoon lekker zit. Verder kan het ook helpen om laagjes te dragen die open vallen, zoals jasjes, vesten of blousejes. Zo kun je je warm kleden, maar voel je je minder opgeblazen dan met laagjes onder een trui. En, vergeet niet dat iedereen warmere kleding draagt, het is heel normaal en kan hartstikke leuk staan. Het winterseizoen is ook gewoon even wennen.

Mocht je nog wat kleedgeld hebben, dan heb ik hieronder en boven wat leuke shoptips op een rij gezet met leuke winter items. Je kunt natuurlijk ook bij vintage of tweedehands winkeltjes kijken of je daar nog wat leuks kunt scoren! Iets nieuws wat je leuk vindt, kan je helpen om je goed te voelen in je winterkleding, naast dat je natuurlijk stapjes zet om je zelfbeeld te verbeteren. Ik geef er ook wat tips bij, om je wat minder ongemakkelijk te voelen. 

 1. Verleg de aandacht naar de kleur of print in plaats van naar je figuur.

H&M

truitrui

 2. Een riempje in je taille, geeft wat meer vorm.

H&M

vestvest

Urban Outfitters

taille

 3. Ook een V-hals kan je het gevoel geven dat je niet helemaal ingepakt zit en legt de nadruk op vrouwelijke vormen. 

H&M Consious

truitrui

Urban Outfitters

hoed

Forever21

trui

 4. En hier vind je nog wat items die je kunt dragen in laagjes, zodat je je niet helemaal, maar toch een beetje kunt verstoppen op een stijlvolle manier.

H&M

H&M

ASOS

shirt

vest

ASOS

Urban Outfitters

ijs

Forever21

vestvest

foreverasos

 5. Maar een lekkere oversized trui is natuurlijk ook heel fijn om in weg te kruipen en het lekker warm in te habben. Je kunt ook kiezen voor een wat getailleerde trui, als je daar meer van houdt en beter in voelt. 

ASOS

trui

trui

asos

Urban Outfitters

trui

Forever21

truiforever21 

Onthoud ook dat je er op je best uitziet als je je van binnen fijn voelt. Dat betekent dus dat je niet alleen je aandacht moet steken in kleren kopen, maar vooral ook in goed voor jezelf zorgen, liefdevol naar jezelf toe zijn en jezelf lekker warm aankleden als het koud is bijvoorbeeld.

Vind jij het fijn of niet fijn om winterkleren te dragen?

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mierrr - Maandag 12 oktober 2015 10:23
Ik hou van wintertruien. Heerlijk dat ik al die laagjes weer aan mag. Vooral lekkere dikke vesten.
dancer! - Maandag 12 oktober 2015 11:00
Ik merk de laatste dagen dat ik door mijn anorexia echt een soort allergie voor kou heb ontwikkeld. Ook al ben ik nu een stuk gezonder dan voorgaande winter merk ik dat die kou heel erg dat nare gevoel van mijn slechte periodes naar boven brengt. Ik loop dan nu ook al lekker in mijn winterjas en dikke truien!
Liz27 - Maandag 12 oktober 2015 11:14
Ik vind winterkleding op zich wel leuk. Maar ik hou absoluut niet van de kou. En bij mij triggert het ook, net zoals dancer hierboven beschrijft. Ik word in het najaar en de winter altijd erg herinnert aan mijn eetstoornis (ook al heb/had ik daar net zo goed last van in de zomer) en voel me vaak minder goed dan in de andere seizoenen.
De tips van Nouska zijn trouwens erg handig! :)
S. - Maandag 12 oktober 2015 11:34
Ik hou van winterkleren! Maar eigenlijk draag ik vrij weinig echt warme kleding (ja, winterjas wel als het koud is), omdat het binnen altijd wel warm is en ik aan een dun vestje dan genoeg heb. Alleen thuis draag ik warme kleding, omdat ik dat fijner vind dan de verwarming aan, maar thuis boeit het me weer niet hoe het eruitziet, dus dan is het vaak gewoon een wijd vest of zo.

Ik voelde me overigens altijd in de zomer veel dikker. Door die vieze plakwarmte, maar ook omdat het met 35 graden nauwelijks te doen is om lange kleding aan te doen (en ik haat blote benen/armen..).
cynthiaxd - Maandag 12 oktober 2015 11:51
Ik hou er echt van om me te verstoppen in die kleding maar wat iedereen zegt is het natuurlijk een naar gevoel van dat ik er nu dikker uit zie maar ja heel dubbel allemaal toch blijf ik bij me gevoel om die lekker knuffeltruien die lekker dik zijn aan te kunnen
Curtis - Maandag 12 oktober 2015 12:45
Ik houd van truien :3. Zo groot mogelijk. Gewoon omdat het lekker zit. Naar buiten draag ik wel gewoon dingen die passen.
Wat ik ook altijd fijn vind zijn extra dikke sokken. Lekker warm en niemand ziet ze, dus het geeft ook niet het gevoel dat ik me verstop in mijn kleding.
321 - Maandag 12 oktober 2015 12:58
Ehh, die korte broekjes? In de winter? No thanks
Verder leuke blog :)
Maanmeisje - Maandag 12 oktober 2015 13:05
Herkenbaar wat je schrijft, dat dik voelen in dikke kleding. Ik heb dat ook heel erg met mijn winterjas, en met dikke truien, maar tegelijkertijd vind ik het verstoppen ook fijn. Er staat trouwens bubbele in plaats van dubbele aan het begin ;-).
Rebecca - Maandag 12 oktober 2015 13:18
Oh winterkleding is echt mijn ding. Ik ben zó gek op de winter qua kleding. Veel laagjes, lekkere sjaals, leuke jas, uggs, warme grote vesten, heeeeeeeeeerlijk. Ik zie er in winterkleding ook al snel een stuk dikker uit, maar ach, dat neem ik maar voor lief haha.
Ikea - Maandag 12 oktober 2015 14:09
Ik moet altijd wel een beetje lachen om die modellen, dat ze korte broeken dragen als ze dikke truien showen haha.

Verder hou ik echt van de winter, dikke truien en dat soort dingen! :)
Mariëlle - Maandag 12 oktober 2015 17:00
Ik hou zelf erg van de winter. Dat van verstoppen in kleding herken ik wel. Maar het is echt zo'n dubbel gevoel...
Miku - Maandag 12 oktober 2015 20:49
Ik heb jaren een hekel gehad aan de winter. Net als in de reacties hierboven herinnerde het me aan allerlei negatieve dingen, waaronder mijn eetstoornis. Bij de eerste sneeuw was mijn eerste reactie vaak een schrik en trok ik de gordijnen weer dicht (alsof het daarna weer verdwenen zou zijn haha). Maar sinds een paar jaar zie ik weer meer de leuke kanten van de winter. Kindjes vinden de sneeuw prachtig, ik hield vroeger ook erg van schaatsen en in deze snelle maatschappij wordt iedereen gedwongen wat rustiger aan te doen op straat. Dat herinnert mij er weer aan dat ik zelf soms ook eens even rustig aan moet doen.
Maar qua kleding ben ik nog niet zo'n winter fan. Vind vooral mijn vesten nket erg flatterend, maar ja: warm zijn ze wel.
Robin - Maandag 12 oktober 2015 21:46
Ik voel me juist minder dik in winterkleren. In zomerkleren zie je namelijk heel goed dat ik eigenlijk heel dik ben... Niet dat ik dat objectief gezien ben maar zo voelt het dus wel.

Het voelt ook wel lekker veilig in al die kleren en allerlei onregelmatigheden (stomme bultjes enzo) worden onzichtbaar.

Maar ik vind het wel lastig dat het bijna nooit warm genoeg is. Met 20 graden en twee truien over elkaar heen heb ik het nog koud. Veel kleding die anderen in de winter dragen vind ik ook echt te koud. Bijvoorbeeld truitjes die niet heel dik zijn.

Ik ben dus altijd op zoek naar extra extra dikke truien die toch leuk zijn. Hier zitten wel een paar leuke bij vind ik.
Anoniem - Maandag 12 oktober 2015 23:49
Ik draag áltijd een trui, of een shirt mét een vest.. Twee jaar geleden droeg ik wel met moeite een shirt .. Maar door de tijd heen, met mijn zelf beschadiging erbij.. En m'n 'eetstoornis' draag ik niets liever dan een trui.. Liefst zo groot mogelijk.. Buiten draag ik wel gewoon 'mijn maat' oké oké,, soms iets groter, maar dan zit t gewoon lekker losjes, 'voel' ik me zelf niet. Ik verstop me áltijd 'ongemerkt' in kleding.. Ik voel me zó ongemakkelijk met dat dunne laagjes kleding... Nee .. Doe mij maar gewoon een jogging broek, met een oversized trui.. Thuis en buiten een jeans of legging, of whatever met een oversized trui en k ben blij. Anderen vinden dat nog best leuk staan, dus haha.. Ik voel me er ook gewoon heel 'veilig' in.. Herkent iemand zich in mij?
Anne - Dinsdag 13 oktober 2015 04:49
Ik heb geen problemen met winterkleding.Ik voel mij juist goed wanneer ik mij goed warm kan aankleden en naar buiten gaan.Dit herinnert mij aan Zweden waar ik ben opgegroeid en het gevoel in mijzelf dat ik tóen had .Ik blijf dat missen.En ik houd ook van de winter !