Waarom draag jij geen korte broek?

 

"Leuk hoor, die zomer! Ik hou wel van de warme temperaturen maar tegelijkertijd is deze periode van het jaar heel moeilijk voor me. Zodra de zon gaat schijnen trekt iedereen een korte broek of een zomerjurkje aan en ben je direct 'anders' op het moment dat je dat niet doet. Ik heb al jaren geen korte broek meer gedragen. Ik ben mij dan nog meer bewust van mijn lichaam en ik zie dan overal vet. Soms is het wel te warm voor een lange broek en een shirt met lange mouwen en dan blijf ik liever binnen. Ik wil ook niet anders zijn, en moeilijke vragen moeten beantwoorden." - Daisy

In de zomer zie je inderdaad veel mensen die een korte broek of een zomerjurkje dragen omdat het soms te warm is om veel kleding aan te hebben maar ook omdat sommige mensen het gewoon fijn vinden om wat minder kleding aan te hebben en eindelijk die korte broeken weer uit de kast kunnen. Het grootste deel van het jaar zitten deze zomerse kledingstukken in een doos omdat het vaker koud dan warm is in Nederland. Dit zorgt er ook voor dat veel mensen hier naar uit kijken.

meisje in zomer
Bron

Er is ook een andere kant want natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Er is namelijk ook een grote groep mensen die niet alle aspecten aan de zomer fijn vindt zoals het dragen van zomerkleding. Mensen die onzeker zijn over hun lichaam voelen zich vaak minder fijn in zomerkleding. Je wordt dan meer geconfronteerd met je lichaam omdat zomerkleding bloter is en je armen en benen zichtbaar worden.

Waarom draag jij geen zomerkleding?
Wanneer je in de zomer geen zomerse kleding draagt, kan dat vragen oproepen bij anderen. Ik kan me dat wel voorstellen want als ik het bloedheet heb in een zomerjurkje kan ik het soms ook maar moeilijk begrijpen als iemand een lange broek en een shirt met lange mouwen draagt. Ik denk dan bijvoorbeeld: "Ik heb het al zo heet, hoe warm zou diegene het moeten hebben?" Sommige mensen spreken die vragen uit en dat kan heel vervelend zijn, daar ben ik mij ook bewust van. Je zit waarschijnlijk echt niet te wachten op vragen als "Waarom heb je een lange broek aan?" of "heb je het niet warm?". Waarschijnlijk heb je het heel warm, maar is er een andere reden waarom je geen zomerse kleding draagt en baal je daar misschien zelf ook wel van.

Je niet fijn voelen in zomerkleding
"Ik vind mijn lichaam niet mooi. Ik heb hele witte benen, lelijke knieën en ik zie er gewoon niet vrouwelijk uit. In de zomer is het best lastig om mijzelf te kleden, want ik weet dat er vreemd naar me wordt gekeken als ik een lange broek aan trek, maar ik voel me nog veel ongemakkelijker als ik een korte broek aan heb. Ik neem die opmerkingen dus maar voor lief en zeg meestal gewoon dat ik het fijn vind zitten, ook al zou ik ergens best graag leuke zomerkleding dragen en mooie bruine benen hebben. " - Bente

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je gewoon geen zomerkleding wil dragen omdat je je er niet goed in voelt. Dat het misschien een beetje warm is in een lange broek neem je dan maar voor lief. Het is belangrijk om je goed te voelen in de kleding die je draagt, wat het ook is. Je constant bewust zijn van het lichaam waar je niet blij mee bent en wat je liever niet ziet, kan heel je dag verstoren en er voor zorgen dat je geen plezier hebt in wat je doet. Dat is zonde. Het is belangrijk dat je je goed voelt in de kleding die je draagt.

Geen zomerkleding door schaamte
Wanneer je wel zomerkleding wil dragen, maar het om welke reden dan ook niet kan, is dat ontzettend frustrerend. Je wil net als ieder ander ook genieten van het mooie weer en misschien ook wel het liefste een leuk zomerjurkje aantrekken. Veel mensen worden hierin belemmerd door schaamte. Bijvoorbeeld door een huidaandoening of littekens maar ook omdat ze zich wellicht schamen voor hun lichaam. Ze willen niet dt de buitenwereld dit ziet omdat ze bang zijn dat ze hier iets van vinden of misschien zelfs iets over zeggen.

Ik snap die schaamte wel. Als je blote armen en benen hebt, wil je ook gewoon kunnen genieten van het leven zonder dat je constant bezig bent met wat anderen misschien zullen denken en je gevoelens van schaamte hebt. Al snel wordt dan gekozen om toch maar die lange broek aan te trekken en je armen te bedekken.

meisje
Bron

"Ik wilde best graag een kort broekje aantrekken en korte mouwen dragen, maar dat kon gewoonweg niet. Dan zouden mensen mijn littekens zien en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog spijt van. Ik schaam me ervoor en wil niet dat mensen me daarop beoordelen. Ik zag best vaak leuke topjes in de zomer en die kocht ik dan hel soms om ze te dragen met een losse, luchtige blouse er open overheen. Op die manier kon ik het een beetje combineren. Rokjes en shortjes waren helaas geen optie, dus ik had het regelmatig heel warm in de zomer. " - Amanda

Geen zin in jurkjes en korte broeken
"Ik had helemaal geen zin in al die zomerjurkjes. Ik voelde me rot en die jurkjes maakten me letterlijken figuurlijk te bloot. Ik voelde me er ook niet mooi in. Bij anderen stond het allemaal wel, maar bij mij stond het sukkelig. Ik had geen puf om aandacht te besteden aan mijn uiterlijk en droeg het liefst gewoon een lange broek en een simpel shirt" - Sophie

Soms heb je ook gewoon geen zin om moeite te doen om je leuk aan te kleden. Je voelt je rot en je hebt geen zin om dat zomerse jurkje met duizend kleurtjes aan te trekken. Je voelt je dan misschien wel het meest comfortabel en goed in een spijkerbroek en een effen t-shirt. Niet te ingewikkeld. Het moet lekker zitten en vooral niet te opvallend zijn. Ik heb zelf ook weleens dit soort momenten. Momenten waarop ik nergens zin in heb en het liefste aantrek wat er boven op de stapel ligt. Het maakt me dan echt niks uit hoe ik er uit zie en vaak voel ik me dan ook wel oke in de kleding die ik aan heb. Mijn kleding past dan bij mijn stemming ofzo. Wel weet ik ook dat het mij soms helpt om juist op die momenten dat ik er geen zin in heb of het allemaal teveel energie kost, wel wat meer moeite te doen. Mooie kleding kan er namelijk ook voor zorgen dat m'n stemming juist weer wat positiever voelt en dat ik mijzelf mooier voel.

"Ik had mijn best gedaan me leuk aan te kleden en het enige wat mijn tante zei was "waarom zie je er zo somber uit!?" Ik had een zwarte broek aan en een blauw bloesje. Ik was er blij mee, maar het was niet heel zomers. Het voelde rot dat iemand een aanmerking had op iets waar ik juist blij mee was. Ik ben al zo weinig blij met mijn uiterlijk. Ik wist echt niet wat te reageren..." - Marit

Waar voel jij je goed bij deze zomer?
Het is goed om uitdagingen aan te gaan en misschien wat stapjes te zetten om (weer) te leren om zomerkleding te dragen, maar het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt. Stel jezelf niet voor uitdagingen waar je nog niet aan toe bent, maar kijk wel wat je wel zou willen of durven. Het kan je verder helpen in je proces en je meer zelfvertrouwen geven. Om met moeilijke en vervelende vragen om te gaan kun je ook vast bedenken wat je hierover wil zeggen en een antwoord bedenken. Je hoeft je niet te verantwoorden, maar het kan voor jezelf fijner voelen om te weten wat je hier wel en niet over wil zeggen. Je wordt dan op die momenten misschien minder voor het blok gezet. Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat je zeker niet de enige bent die hier moeite mee heeft. De zomer is voor veel mensen geen makkelijke tijd van het jaar.

Hoe is dit voor jou? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Woensdag 27 juli 2016 10:18
Ik vind het gewoon heel gewaagd, ik ben dan dus bang voor meningen, opmerkingen, geroddel of blikken. Maar ik vind mijn benen niet dik. Dus dat is het niet, wel heel wit maar dat is niet lelijk. Dus nee geen idee. Maar ik doe het wel steeds meer, dit jaar begonnen met korte jurkjes. Volgend jaar korte broekjes.
Chantal - Woensdag 27 juli 2016 10:35
Ik heb er altijd moeite mee. Vroeger omdat mijn benen toch echt wat flinker zijn dan de rest van mijn lichaam. Maar tegenwoordig inderdaad door littekens. Vriendinnen zeggen inderdaad "heb je het niet warm ik je lange broek?" Maar toen ik vorige week op de warmste dag toch maar een jurkje aantrok en ze een heel klein gedeelte van een litteken zagen reageerde ze met "oh dat is het. Doe toch maar een lange broek aan ja" Dus ik hoop stiekem dat het niet warmer dan 25 graden meer gaat zijn deze zomer...
Iris - Woensdag 27 juli 2016 10:36
Deze zomer wel in een t-shirt gelopen maar voorheen had ik hier al moeite mee, vanwegen mijn littekens.
Verder vind ik mijn benen wel dik en vooral wit! Om deze redenen draag ik geen shortjes en jurkjes zonder panty. Ik draag meestal een luchtige broek. Ik vind het wel jammer want maxi dingen staan mij niet zo goed (omdat ik te klein ben). Ik hoop dat ik het op een dag wel aandurf.

De zomer is voor mij qua kleding zeker geen leuke periode maar met de jaren heb ik het geaccepteerd.
S. - Woensdag 27 juli 2016 11:17
Ik houd er gewoon niet van. Vind het vaak ook niet lekker zitten. Of de zon brandt op m'n huid, waar ik niet zo goed tegen kan en daar heb ik natuurlijk minder last van met lange mouwen/lange legging. Ook smeer ik me niet graag in (met zonnebrandcrème) en heb ik op mijn been eczeem, waardoor iets langs een beter idee is.

Sam - Woensdag 27 juli 2016 16:22
Ik heb een vervelende huidaandoening aan mijn benen en armen en in mijn tienerjaren ben ik elk jaar méér bedekking gaan dragen. Dit is het eerste jaar dat ik al sinds maart mijn armen laat zien en daar ben ik stiekem heel trots op!
Benen zijn nog te moeilijk omdat ik het daar veel erger heb, maar ik vind dit al een hele goede stap :)
Beertje - Woensdag 27 juli 2016 18:39
Ik draag altijd nooit korte broekjes oid. Af en toe wel op vakantie met me zussen een maxi jurk zonder panty oid. Blote armen. Maar nu is dat wel anders. Ik draag nog steeds geen korte broeken (nooit gedaan ook) omdat ik ook hele witte benen heb maar vooral omdat ik nu littekens heb zitten. M'n armen durf ik bij vrienden nu wel te laten zien, hoe ongemakkelijk dat soms ook us. Maar ze reageren er niet op, een keertje van 'doe je het nog' en k zei toen nee. Verder weten ze er achter niks van en dat is fijn. Toch draag k liever iets van een vestje of sjaaltje over me armen heen. Het liefst loop k in een jogging pak. Of ga k niet naar buiten ;p
fmloverx - Woensdag 27 juli 2016 19:04
Ik heb er ook heel veel moeite mee om korte dingen te dragen
fmloverx - Woensdag 27 juli 2016 19:04
Ik heb er ook heel veel moeite mee om korte dingen te dragen
fmloverx - Woensdag 27 juli 2016 19:04
Ik heb er ook heel veel moeite mee om korte dingen te dragen
UnknownAngel - Woensdag 27 juli 2016 21:14
ik draag eigenlijk het hele jaar door korte rokjes ;p
EE. - Donderdag 28 juli 2016 08:52
Ik heb niet het idee dat je een uitzondering bent als je een lange broek of lange mouwen draagt. Ik heb eerder het gevoel dat ikzelf de uitzondering ben met mijn korte broekjes, korte mouwen en sandalen. Als ik het zweet over mijn hele lichaam heb staan en me zomers aankleed, verbaas ik mij er altijd over hoeveel mensen er nog zo warm gekleed zijn. Dat zijn er echt veel. Dus ik heb niet echt het idee dat je dan opvalt als degene die 'anders' is dan anderen.
E. - Donderdag 28 juli 2016 10:24
Ik voel mij altijd super gespannen en moe, ik heb gewoon geen fut om leuke zomer kleren te dragen.Ik zou het eigenlijk wel willen, maar voel mij er te lelijk voor.
Paula. - Donderdag 28 juli 2016 16:08
Draag weinig korte broeken, want dan heb ik het idee dat mijn benen er (nog) dikker uitzien. En dus draag ik liever rokjes zodat mijn bovenbenen in ieder geval bedekt worden...
Anoniem - Zondag 31 juli 2016 00:56
Ik draag deze Zomer voor het eerst sinds jaren een korte broek. Ik voel me er voor het eerst fijn in :)
Noekjhu15 - Zondag 31 juli 2016 21:00
Ik draag vaak lange luchtige broeken bv van de hema die zitten heel lekker. Verder doe ik wel zomerjurkjes aan maar dan wel met een lange broek en een vestje of lange mouwen, maar als ik alleen buiten op mijn balkon zit trek ik wel vaak echt zomerse kleding. Ik zit dan toch lekker verstopt 😎😎😎
Deetje - Donderdag 4 augustus 2016 20:38
Ik durf ook geen korte broek meer aan ik heb aleen nog maar in een langene en Soms zwarte broek gelopen
Mxriskx - Woensdag 24 augustus 2016 18:57
Ik herken dit zo erg!
Ik durf nooit een korte broek aan, hoe graag ik het soms ook zou willen.
Onder andere vanwege de littekens schaam ik mij.
Vaak loop ik in de zomer met 30 graden nog in een broek en lange mouwen.
anoniem - Dinsdag 8 mei 2018 21:53
Ik durf geen korte dingen aan te doen .. geen rok geen korte broek .Altijd een lange broek ... Heb korte benen en hele dikke kuiten .Als ik een sjort aandoe dan vind mijn man dat ik er niet mee sta . Ik durf dat alleen op vakantie . Ik zie iedereen zo fijn rondlopen in luchtige kledij . Ik ben er zo jaloers op maar ik durf het niet ...Ik zie niet naar de zomer uit ... ik kan al niet goed tegen de warmt en dan die lange broek nog in de zomer als het zo warm is ....
Geen korterbroek ik heuw er niet van - Donderdag 26 juli 2018 23:38
Ik heuw ook niet van korter broek en mij broer ook niet ik vint het niet leuk om korter broek aan de trekker se segger altijd teger mij Waroom trek je geen korter broek ik segt geen sin en dan segt mensen die ik ken idereen doet dat en ik niet-militaire broer ook niet