Vintage items van Laura en Nouska

 

In mijn opvoeding had het geven van een tweede leven aan dingen al een centrale plek. Mijn moeder kwam regelmatig thuis met spullen van de tweedehandswinkel of van kinderen van een vriendin. Dit is iets wat er bij mijn zus en mij nooit echt uit is gegaan. Ik heb wel een periode gehad dat ik niet veel tweedehands kocht, maar ik verkocht wel mijn eigen kleding door op marktplaats of gaf het aan een vriendin. Ook Nouska en Scarlet zijn bekend met het dragen van tweedehands kleding dus het leek ons leuk om hier een blog over te maken en onze tweedehands items met jullie te delen.

Veel vriendinnen van mij kregen al hun kleding nieuw en toen ik nog jong was, vond ik het best vreemd dat ik naast nieuwe kleding ook kleding kreeg wat al gedragen was door anderen. Mijn moeder vond het heel leuk om winkels af te struinen en leuke kledingstukken er tussen uit te halen maar er zijn ook mensen die nooit tweedehandskleding zullen dragen. Er hangen natuurlijk ook wel bepaalde oordelen aan vast. Sommige mensen vinden het vies of associeren het met armoede. Op die manier heb ik het nooit gezien. Wel let ik altijd goed op wat ik koop en draag want niet alles is geschikt voor een tweede leven.

fashion

De voordelen van Second Hand
Er zitten naar mijn idee heel veel voordelen aan tweedehands kleding. Het begint al bij het feit dat het een stuk goedkoper is dan kleding die vers uit de fabriek komt met een label en een vaste prijs. Ik word er vaak wel blij van de tweedehands prijsjes en soms kun je kleding kopen die nog zo goed als nieuw is. Ik ben denk ik een jaar geleden voor het eerst echt gaan shoppen bij de IJhallen in Amsterdam en sindsdien ga ik vaker. Ze hebben ontzettend veel en de prijzen liggen erg laag. Ik heb toen 11 kledingstukken waaronder een leren jasje gekocht voor €31,- euro. Dat is nog geen €3,00 euro per item. Wanneer je niet zoveel te besteden hebt is dit dus ook een perfecte mogelijkheid om toch leuke kleding te kunnen dragen. Bij het kopen van tweedehands kleding op zo'n markt is afdingen ook gebruikelijk. Dit onderhandelen heb ik eigenlijk altijd heel leuk gevonden. Sommige mensen maken er echt een sport van maar ik voel me soms wel bezwaard om te proberen om van €3,00 euro €2,00 euro te maken. Toch voel ik me daarin wel thuis.

Tweedehands kleding shoppen is ook wel een sociale activiteit voor mij. Ik vind het erg leuk om bijvoorbeeld met mijn zus of een vriendin de IJhallen af te zoeken naar leuke nieuwe dingen. Wat ik ook erg leuk vind aan tweedehands shoppen, is dat je echt leuke en speciale items kunt vinden. Dit is anders dan als je in een kledingwinkel loopt waar 10 van dezelfde shirtjes achter elkaar hangen. Soms moet je bij een tweedehands kraam goed zoeken, maar je kunt echt pareltjes vinden. Zo was ik ook een keer op zoek naar een vintage wereldbol en op internet waren ze allemaal erg duur... en op de rommelmarkt liep ik er tegen eentje aan van €10,00 euro. Mijn dag kon niet meer stuk. Wat betreft kleding, heb ik een keer een jasje gekocht die ik ooit op TV zag. Ik ben toen nog naar die winkel gegaan omdat ik hem graag wilde maar ze hadden hem niet meer. Inmiddels heb ik hem op de tweedehands markt gevonden voor €2,50. Ergens geeft het kopen en dragen van tweedehands kleding ook een heel goed gevoel. Je kunt heel blij zijn met iets wat iemand anders niet meer draagt en anders misschien in de prullenbak zou gooien. Hierdoor zorg je ervoor dat er minder verspilling en dit heeft op verschillende gebieden positieve gevolgen. 

 ijhallen

Online tweedehands shoppen
We kunnen natuurlijk naar zo'n markt gaan of een tweedehands kledingwinkel opzoeken, maar via internet kun je ook veel tweedehands kopen. Bijvoorbeeld op marktplaats maar ook via facebook wordt heel veel gekocht en verkocht. Er staan altijd duidelijke foto's bij en een beschrijving en daarna kun je in contact komen met de verkoper en je vragen stellen. Als tiener verkocht ik al veel oude kleding die ik niet meer droeg op marktplaats en dit zorgde er echt wel voor dat ik wat meer te besteden had. Ik doe het nogsteeds al heb ik niet altijd zin om foto's te maken. Als ik iets zoek wat ik bijvoorbeeld niet in de winkel kan vinden of waarvan ik weet dat het veel goedkoper kan, kijk ik wel altijd even op marktplaats. Hetzelfde geldt voor meubels, boeken, etc. 

♥ Laura's tweedehands kleding
Ik denk dat ongeveer een derde van de kleding die ik heb tweedehands is. Ik koop regelmatig tweedehands spullen maar ik ruil bijvoorbeeld ook weleens kleding met vriendinnen en mijn zus. Dit heeft dan ook al een eerder leven gehad dus is ook tweedehands. Deze fake fur jas heb ik via marktplaats gekocht. Ik was vorig jaar op zoek naar zo'n jas maar kon in de winkel niet echt een leuke vinden. Deze heb ik gekocht voor €20,- euro en dat inclusief de verzendkosten. Ik ben er echt super blij mee en draag hem heel vaak.

fluffy jas

Dit hoedje kwam ik bij de IJhallen tegen en ik vond hem direct erg leuk! Hij komt gewoon van de H&M maar ik heb er maar €1,50 voor betaald. Nu ik dit type besef ik dat hij eigenlijk helemaal niet tweedehands is, want het prijskaartje zat er nog aan. Zo zie je maar dat de miskoop van iemand weer iets kan zijn wat iemand anders wel leuk vindt. 

hoedje

Deze rok heb ik ook gekocht bij de IJhallen. Ik zag hem hangen en ik vond de kleur gelijk heel leuk. Het is een lange rok die vrij dik is maar voor de zomeravonden perfect. Ik vind het een leuke kleur voor de zomer die je ook op heel veel manieren kunt combineren. Volgens mij heeft deze rok (geen idee waar die oorspronkelijk vandaan komt) €3,00 euro gekost. 

rok

Dit denim blousje heb ik een paar jaar geleden op een klein fashion marktje gevonden. De vorige eigenaar paste hem niet meer en baalde erg dat ze hem moest verkopen. Ik vind de parelmoer knoopjes erg leuk. Het grappige is dat ik net voor die markt bedacht dat ik graag zo'n blousje wilde en hier liep ik dus tegen aan. Ik heb er €5,00 euro voor betaald. 

denim

Deze tas heb ik overgenomen van een vriendin. Ik vind het formaat ideaal want er kan veel in en dat heb ik wel nodig. Sowieso past mijn laptop er in en dat is al heel fijn maar dan blijft er nog genoeg ruimte over voor andere dingen. Hij is gemaakt van echt leer en het is een combinatie van glad leer en suede. Ik ben echt gek op tassen. Ik heb er ook best veel, alleen heb ik naar mijn werk vaak dezelfde mee omdat mijn laptop daar in past en ik altijd alle andere spullen die ik dan nodig heb daar ook in heb zitten. Als ik andere dingen ga doen wissel ik vaak van tas.

leren tas

Dit leren jasje was echt een van de pareltjes die ik heb gevonden bij de IJhallen. Het is een biker jas model waarbij de rits aan de zijkant zit. Er hoorde nog een riem in geloof ik, maar die zat er niet bij. Ik heb er €10,- euro voor betaald en het is echt leer. Een koopje dus! 

leren jasje

Ook voor Allstars hoef je tegenwoordig niet meer €69,95 voor te betalen. Deze Allstars waren nog helemaal mooi en een aantal keer gedragen maar zij had de verkeerde maat gekocht. Ik heb ze via facebook gevonden en er €30,- euro voor betaald! Toch een stuk leuker, even in de wasmachine en klaar voor gebruik! De hakken heb ik ook via facebook overgenomen van iemand. Ze zijn wel een aantal keer gedragen maar zien er nog zo goed als nieuw uit. Ik heb hier €17,00 euro voor betaald. 

schoenen

♥ Nouska's tweedehands kleding

Ik koop al tweedehands kleding vanaf dat ik 10 ben denk ik. Mijn moeder werkt zelfs in een tweedehands winkel. Mijn huisinrichting is ook ruim 50% tweedehands. Ik vind tweedehands fijn omdat het uniek kan zijn, leuk betaalbaar is en goed is voor het milieu. Zelf koop ik mijn tweedehands kleding vooral bij kringloopwinkels, rommelmarkten of bij de IJhallen. Ik mix nieuwe en oude items graag met elkaar. Ik heb meer tweedehandskleding dan je hier onder zult zien, maar dit zijn de items die ik het leukste vind en graag wilde laten zien. Wie weet kunnen Laura en ik je inspireren om wat vaker tweedehands te shoppen. Trouwens, je hebt wel geduld nodig als je tweehands leuke items aan de haak wilt slaan. Je komt namelijk niet altijd tegen wat je zoekt of komt wel eens thuis zonder aankoopjes. Als je geregeld gaat en niet teveel gericht gaat zoeken, kom je vast en zeker hier en daar wat tegen. Daar ben je dan extra trots op, omdat het een soort shop-troffee is. Tussen de oude rommel iets leuk vinden is super leuk. 

Deze zonnebril heb ik ooit gekocht voor €0,25 cent bij de recycling in het dorp war ik vroeger woonde. Hij is waarschijnlijk heel oud en komt echt uit de jaren '60. Hij is nog in prima staat en de 'cat eye' zonnebril is weer helemaal hip. 

vintage

Deze jas kostte mij €17,00 en is van echt leer. Ik ben er ontzettend blij mee. Het is een beetje een vintage, seventies jas die ik tot nu toe al twee jaar lang draag in de winter. Nieuw zou ik deze jas niet van leer kopen en er ook nooit het geld voor betalen dat hij dan zou kosten. Met deze jas ben ik super blij!

Vintage kleding

Deze witte blouse is van het merk Denham. Een mooie, oversized witte blouse die ik dit voorjaar erg veel zal dragen denk ik. De blouse kost normaal rond de €70,- of €80,- euro en ik heb hem gekocht voor €25,- via marktplaats. De hoed heb ik voor €15,- gekocht bij Tut en Hola in Amsterdam. Ik heb hem voor de helft cadeaugekregen trouwens. Een heel leuk vintage winkeltje met veel jaren '50 kleding. De hoed is van vilt en is asymmetrisch. Hij is dus aan de ene kant breder dan aan de andere kant en heeft deuken. Dat maakt de hoed voor mij juist uniek. 

witte blouse

Deze rugtas heb ik onlangs voor €35,00 gekocht op de rommelmarkt tijdens koningsdag en ik heb er dit blog over geschreven. Het topje is nieuw en van H&M. Ik vind het en erg mooie kleur. De ketting kocht ik een keer op een brocante marktje bij een kraam met oude sieraden. 

vintage tas

Dit blouseje is heel erg retro. Het is van een meneer geweest die het verkocht voor €0,50 cent. Het is een gehaakte blouse met vintage kleuren en knoopjes. Hij is heel rekbaar en ik heb hem al 10 jaar. Ik heb hem gekocht op een rommelmarkt op Texel.

vintage

Dit jasje kocht ik laatst op de IJhallen voor €15,-. Het komt volgens mij uit India, maar dat weet ik niet meer zo goed. Ik vind het stofje heel leuk en hij is heel bijzonder qua kleurencombinatie. Dit jasje kan ik zowel netjes als casual dragen. 

jasje

Het jasje hier onder heb ik gekocht voor €10,- op Koningsdag. Het is een tweedehands jasje van H&M met een teddy voering en fake-suede buitenkant. Ik heb hem nu al heel veel gedragen, dus het was een goede aankoop. Dit is een fijne tussen-jas.

hoed

Ik heb een aantal kettingen gekocht de afgelopen jaren op rommelmarkten. Deze drie zijn mijn favorieten. Het zijn parfumflesjes waar vroeger parfumcrème in gedaan werd. Ik vind ze er bijzonder uitzien en ze combineren goed met de ringen die ik vaak draag. De kettingen kosten tussen de €5,- en €15,- euro.

vintage sieraden

Wat vind jij van tweedehands shoppen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dorijn - Woensdag 10 juni 2015 10:39
Wij hebben een super leuk 2dehands winkeltje in de buurt, ze verkoopt wel alleen merk kleding en ze soorteert alles of het er goed uit ziet. Hier koop ik vaak toch even dat rokje die er net beter uit ziet dan dat je het bij de h&m heb gekocht alleen dan nog de helft van de prijs! Zelf breng ik hier ook kleding heen. Veder veel mensen geven mij kleding omdat ik alles pas ( best slecht natuurlijk) ook hebben ik en mijn nichtje de zelfde maat en kan ik haar mijn kleding geven, want heel breed hebben ze het niet. En al mijn basisschool kleren zijn nu weer in, dus nu zij op de basisschool zit draagt ze regelmatig kleding van mij!
Lisa - Woensdag 10 juni 2015 10:41
Tweedehands is niet gelijk vintage
Liadan - Woensdag 10 juni 2015 10:54
Het lukt mij nooit om leuke dingen te vinden tweedehands. Ik kom best vaak op rommelmarkten en in tweedehands winkels maar ik vind gewoon nooit iets.
.. - Woensdag 10 juni 2015 11:02
Ik vind 2e handsshoppen ook erg leuk kleding die net iets anders is dan in de winkel en niet zo duur.

Mijn meubels zijn allemaal van de krinkloop voor 200€ heb ik mijn hele huis ingericht.

2e hands schoppen is ook een sport
d - Woensdag 10 juni 2015 15:10
Leuke combinaties gemaakt zeg met tweedehands en wat een prijzen, tof!
Maanmeisje - Woensdag 10 juni 2015 16:25
Wow, die rok van Laura en het gekleurde jasje van Nouska. Ik vind het echt prachtig! Ik koop vooral vintage en tweedehands.
zif65 - Woensdag 10 juni 2015 17:10
Jullie zijn altijd zo leuk gekleed, ik haal altijd een hoop inspiratie uit dit soort blogs!!
Merci :)
Roeline - Woensdag 10 juni 2015 18:29
Voor mijn dochtertje kijk en koop ik nog wel eens op MP maar niet vaak, ik vergeet het eigenlijk soort van. Tenzij er echt een wat duurdere aankoop moet of ik iets niet kan vinden in de winkel. Zelf kreeg ik vroeger wel eens wat en naar wat ik nog weet was ik er blij mee. Maar nee, voor mij niks tweedehands. Niet omdat ik dat raar vind maar ik vergeet het.
Marije - Woensdag 10 juni 2015 19:15
Ik moet echt een keer naar de IJ-hallen.. ik wordt zo nieuwschierig na jullie blogs!
RBM - Woensdag 10 juni 2015 22:20
Jullie staat echt alles!!
Leuke blog!
Henriette - Woensdag 10 juni 2015 23:33
Gaaf! Ik ga ook een keer naar de IJhallen!
Anne - Donderdag 11 juni 2015 05:02
Leuk !
Ik koop nooit tweede hands kleding omdat het ,inderdaad, zo tijdrovend is en omdat ik nooit kan vinden wat ik op dat moment nodig heb.Toch,als ik zie wat een leuke dingen jullie hebben gevonden ,dan wil ik het zeker weer proberen.
Nadia - Zondag 20 november 2016 22:40
Super leuk artikel! Ik koop zelf ook al heel wat jaren tweedehandse kleding. Niet vanwege financiele redenen, maar puur en alleen omdat ik het erg leuk vind om iets moois te scoren tegen een laag prijsje! Sinds een aantal maandjes ben ik dan ook een eigen online shop gestart, waarin ik tweedehandse kleding en schoenen verkoop voor minder dan tien euro per artikel. *geen links plaatsen*
Ik ga jullie biog in de gaten houden en wens jullie veel succes!