Kleding en zelfvertrouwen

 

Veel mensen kunnen met hun kledingstijl uitdrukken wie ze zijn. De kleding is dan als het ware een weerspiegeling van de persoonlijkheid. Uit onderzoek van de Northwestern University blijkt nu echter ook dat kleding invloed heeft op je humeur, gezondheid én vooral zelfvertrouwen. Dit fenomeen wordt ''enclothed cognition'' genoemd. Onderzoekers Adam Hajo en Adam Galinksy schreven hun bevindingen hierover in de Journal of Experimental Social Psychology.

Dat kleding en stemming iets met elkaar te maken hebben, is natuurlijk al langer bekend. Zo weten we dat mensen geneigd kunnen zijn andere kleding te dragen bij een wat sombere stemming en kan kleding ook een manier zijn om signalen af te geven. In dit onderzoek gaat het echter om net iets anders.


Bron

In bovengenoemd tijdschrift schrijven de onderzoekers namelijk over twee belangrijke factoren die samengaan: de symbolische waarde van kleding en de daadwerkelijke ervaring van het dragen van de kleding. Mensen die meededen aan het onderzoek kregen verschillende kledingstukken aan, waaronder een doktersjas, een schildersjas en gewone kleding. Hieruit bleek dat op het moment dat de proefpersonen een doktersjas aan hadden, zij een stuk meer aandacht hadden voor wat er gebeurde dan wanneer zij de andere kledingstukken droegen.

Een vergelijkbaar stuk beschrijft professor Karen Pine in haar boek Mind What You Wear: The Psychology of Fashion. Zij schrijft hierin dat op het moment dat we een bepaald kledingstuk aantrekken, we automatisch bepaalde eigenschappen van het kledingstuk overnemen dat we daarmee associëren. Dit doen we overigens niet bewust. Iemand die meedeed aan het onderzoek van Pine gaf dit ook toe: ''als ik vrijetijdskleding draag voel ik me ontspannen, maar als ik me mooi aankleed voor een speciale gelegenheid dan loop ik anders en voel ik me zekerder over mezelf.''

Dit maakt het dan ook zo belangrijk om je altijd goed aan te kleden. Het is verleidelijk om snel een joggingbroek en een simpele trui aan te trekken, maar om je mooi, zelfverzekerd en sterk te voelen, is het beter om bijvoorbeeld gewoon een nette broek en een mooie blouse aan te trekken. Kleding werkt wat dat betreft heel erg empowerend. Uit een onderzoek uit 2014 blijkt bovendien dat vrouwen vooral zelfverzekerd worden door het dragen van hoge hakken, een little black dress en een luxe parfum. Voor mannen is dit vooral een net geschoren gezicht, een mooi pak en een lekker ruikende aftershave.


Bron

Het begrijpen van de dynamiek tussen kleding en zelfvertrouwen kan je helpen om net wat meer je best te doen als je 's ochtends je bed uit komt. Ik herken maar al te goed hoe verleidelijk het is om iets simpels aan te trekken, zeker nu ik vaak thuis werk. Toch voel je je mooier en lekkerder in je vel als je je goed aankleedt en iets van make-up op doet.

Wat voor kleding draag jij om je goed te voelen?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ginie - Woensdag 10 februari 2016 11:49
Heb onlangs een jurkje gekocht wat voor mij wel echt een overwinning is nu nog echt gaan dragen 😉
Mirjam4kids - Woensdag 10 februari 2016 12:34
Voor mannen is dit meestal een net geschoren ipv gescheerd gezicht😉
@Mirjam4kids - Woensdag 10 februari 2016 13:32
Haha jeetje wat suf, het is aangepast, dankje
Ronja - Woensdag 10 februari 2016 19:15
Ik denk dat ik me goed zou voelen in iets wat bij me past. Nu juist geen hoge hakken en een jurkje. Maar ik heb het nog niet gevonden. Ik denk dat het ook moeilijker is als je je niet goed in je lichaam voelt. Kan kleding nog weinig aan veranderen.
Maar ja. Ik ben op zoek...of er iets is waar ik me wel goed in voel.
Laura - Donderdag 11 februari 2016 08:59
Ik weet ongeveer wat mij leuk staat en zie het af en toe in winkels. Maar goed💸💸💸
Erna - Vrijdag 12 februari 2016 02:29
Iets met een mooie kleur.Ik zou een jurk willen dragen, maar ik vind het zo eng.,