Fast fashion slecht voor je zelfbeeld?

 

Er heerst grote discussie over de fast fashion industrie. Het is slecht voor het milieu en de kleding wordt geproduceerd door mensen in slechte werkomstandigheden. Het voedt onze consumptiemaatschappij en veroorzaakt een hoop ontevredenheid en onderwaardering. Toch wil ik deze discussie even laten voor wat het is en het onderwerp linken naar een thema dat veel besproken wordt op Proud2Bme, namelijk: zelfbeeld. We worden continu verleid tot het kopen van nieuwe kleding, want dan zouden we ons beter voelen en ergens bij horen. Maar wat doet het kopen van fast fashion nou werkelijk met ons zelfbeeld?

Onder fast fashion verstaan we kleding die zo goedkoop en snel mogelijk wordt geproduceerd. De trends wisselen elkaar snel af. Zodra iets 'in' is, moet het zo snel mogelijk in de winkels liggen. Dit gaat vaak ten koste van de mensen die het produceren en het is ook nog slecht voor het milieu. Daar ben ik me bewust van. Toch vind ik het ook weleens lastig om hier niet aan toe te geven. I put some new shoes on and suddenly everything is right. Het voelt gewoon lekker als je een item hebt gevonden waarvan je vindt dat het je goed staat. Ik kan daar echt van opleven en mijn zelfvertrouwen krijgt er boost van. Een complimentje van m'n vriendinnen erbij en m'n dag is helemaal top.

Toch ken ik ook de keerzijde van dit verhaal. Ja, ik doel op de gevolgen voor mensen en milieu. Maar ik doel óók op de gevolgen die het heeft voor mijn eigen zelfbeeld. Het voelt haast een beetje alsof ik er niet over mag praten. Want hé, ik heb het hartstikke goed hier, toch? Klopt, daar ben ik me zeker van bewust. Dat mag je met elkaar vergelijken, maar dat betekent niet dat je je eigen problemen niet serieus mag nemen. Zorg voor de ander, maar zorg ook goed voor jezelf. Fast fashion is wat dat betreft lang niet altijd goed geweest voor mijn eigen zelfbeeld. Waarom? Ik ondervond het volgende...

Krimpende jurkjes en een slordige look

Omdat fash fashion zo snel in de omloop gaat, staat kwantiteit in deze markt boven kwaliteit. Het is niet erg als iets snel stuk gaat of krimpt in de was, want het is toch de bedoeling dat je snel weer iets nieuws koopt! Auch... Dat klinkt best naar. Dat ligt aan de industrie en aan de kleding, maar in de tijd dat ik niet lekker in mijn vel zat, had ik bewust of onbewust het idee dat het aan mij lag. Een jurkje dat was gekrompen in de was? Oh help, ik ben dik geworden! Naden die niet lang na aankoop al los begonnen te laten? Ik ben gewoon een vies en slordig mens! Pasvormen die als een jute zak om me heen hingen in het pashokje? Ik heb een walgelijk figuur! Niets lag aan de kleding, maar alles lag aan mij. Omgekeerde wereld, maar het was wel wat het met mij deed.

Ik denk dat het belangrijk is om er stil bij te staan dat als kleding niet goed zit, het aan de kleding ligt en niet aan jouw lichaam. Dat geldt eigenlijk altijd voor kleding, maar zéker binnen de fast fashion industrie. Want waar kwantiteit voorop staat, kan je er vanuit gaan dat de kwaliteit te wensen overlaat. Dit is een probleem op zich, maar laat het niet ook een probleem worden voor jouw zelfbeeld/lichaamsbeeld. Wat dat betreft kan het ook om die reden heel constructief zijn om te investeren in goede kwaliteit kleding, die fijn zit en lang meegaat. Het is dus een win-win situatie. Nu snap ik heel goed dat niet iedereen daar het geld voor heeft, dat heb ik ook niet. Maar misschien is het ook een optie om niet kasten vol kleding te willen hebben, maar juist te investeren in een paar goede stukken.

Desondanks hou ik ook erg van kleding. Ik vind zelf dat ik best veel kleding heb. Het is niet zo dat ik nooit fast fashion kleding koop. Maar nu ik er steeds meer bewust van ben, denk ik er wel drie keer over na. Een beetje als de flexitariër met eten zou doen dus! Een goed alternatief is om tweedehands kleding te kopen. Het scheelt geld en je kunt unieke stukken vinden. Love it! Een fijne bijkomstigheid is dat deze kleding al een tijdje meegaat en waarschijnlijk vaak gewassen is. Hierdoor zal het niet ineens krimpen in de was en heb je meer zekerheid over de kwaliteit van de kleding.

Het is nooit genoeg en je zal nooit voldoen

De hoeveelheid kleding die je koopt en waar je naar verlangt lijkt misschien je eigen keuze, maar ook deze behoefte is volgens mij erg gevormd door goede marketing. We worden doodgegooid met reclames, unboxings, hauls en hippe Instagramplaatjes. Wil je al die hippe mensen bijbenen, dan móet je haast wel meedoen. De één is hier misschien gevoeliger voor de ander, maar onbewust denk ik dat dit iets met iedereen doet. De hele industrie is gebaseerd op het idee van meer, meer en meer (voor minder, minder en minder). Het is nooit genoeg. Nooit goed genoeg. Ben je gevoelig voor een laag zelfbeeld of sta je even niet zo stevig in je schoenen? Dan betrek je dit misschien al snel op jezelf.

Ik wil niet zeggen dat iedereen die kleding koopt, dit doet uit een minderwaardigheidscomplex. Wel wil ik zeggen dat ik al mijn kleding plotseling lelijk kon vinden als ik niet lekker in mijn vel zat. Soms omdat ik vond dat niets mooi stond bij mij. Soms omdat ik plotseling vond dat ik een slechte smaak had en dat anderen dat vast ook zouden vinden. De behoefte om kleding te kopen, kwam dan voort uit onzekerheid en ontevredenheid over mijzelf. Iets waar de industrie slim op inspeelt, denk ik. Alles om je heen schreeuwt dat je meer en meer nodig hebt.

Bespeur jij regelmatig het gevoel dat jij niet voldoet en dat je daarom nieuwe kleding nodig hebt? Probeer daar dan eens bij stil te staan. Waarom voldoe jij niet zonder nieuwe kleding? Waar gaat het werkelijk over? Ja, het kan je flink opbeuren als je je rot voelt en plots een nieuw jurkje vindt waar je echt weer in straalt. Maar sta ook stil bij waarom je je rot voelde. Dat maakt uit en mag ook ruimte hebben. Als dat deel uitmaakt van een groter geheel van onzekerheid en een laag zelfbeeld, is de oplossing van nieuwe kleding misschien wel helemaal niet zo duurzaam? No pun intended, maar wel op meerdere vlakken toepasbaar.

Ik voel me schuldig en ik mag niet zeuren

Ik voelde me rot, kocht dat nieuwe jurkje, voelde me er goed in en toen... kwamen de schuldgevoelens. Ik heb me laten verleiden tot het kopen van fash fashion. Ik heb dit jurkje helemaal niet écht nodig. Ik maak me druk om 'first world problems'. Ik mag helemaal niet zeuren. Anderen hebben het pas echt slecht. Wat een walgelijk mens ben ik eigenlijk. Kijk mij nou vegetarisch eten, maar intussen wel het vliegtuig naar Italië pakken en dit stomme jurkje kopen. Het kon me overspoelen en al snel wist ik niet meer waar ik nou wel of niet goed aan deed. Ik moet je eerlijk zeggen: het is ook lastig. Het is ontzettend lastig om het allemaal goed te willen doen.

Lange tijd ben ik nooit zo bezig geweest met wat er ver van mijn bed gebeurde. Ik was een kind en leefde mijn leven. Mijn leven met mijn eigen vreugde en mijn eigen verdriet. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik zie van wat er in de rest van de wereld gebeurt. Hoe meer ik me bewust word van alles waar ik het niet mee eens ben, maar ook alles waar ik zelf aan meedoe. Dat heeft me even heel verdrietig gemaakt en ik vind het nog steeds weleens ingewikkeld. Ook blijf ik het gevoel houden dat ik het nooit allemaal écht kan weten. Dat het iets veel te groots is om te kunnen beseffen door iemand zoals ik. Met het leven dat ik leef. Dat vind ik gek.

Ik heb me hier ontzettend slecht en schuldig om kunnen voelen, maar ik vind het ook lastig om heel mijn leven hierop aan te passen. Het is misschien ook iets dat niet helemaal bij mij ligt. Hoewel dat ook zeker zo is, voelt het vaak als een slap excuus. Een betere wereld begint toch bij jezelf? Ja, maar we doen het ook samen. Het vergt behoorlijk wat kracht om tegen de massa in te gaan, maar je kan wel bewust zijn in de keuzes die je maakt. Voel je je schuldig? Je bent vrij om daar iets mee te doen. Je alleen maar schuldig voelen, daar heeft niemand iets aan. Ook jij niet, dus stop daarmee. Probeer je schuldgevoel en verdriet om te zetten in inspiratie. Voor elkaar en voor jezelf. Gun jezelf ook tijd om te onderzoeken wat wel en niet voor jou werkt. Je kan de wereld niet in je eentje redden. Mensen zijn niet heilig, maar ook niet puur slecht. Dus vergeet niet te kijken naar wat je wel goed doet en doe waar jij je goed bij voelt.

Op welke manier heeft jouw kleding invloed op jouw zelfbeeld?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Vrijdag 26 februari 2021 11:51
Ik zit hier heel erg mee.. Ik ben me heel bewust van Fast Fashion en durf eigenlijk vrijwel niks nieuws te kopen. Tweedehands is lastig, al helemaal nu de (kringloop)winkels gesloten zijn en duurzame (slow) fashion is te duur. Daarnaast vind ik ook dat ik het niet waard ben. Toch merk ik dat ik echt best wel negatieve associaties heb met de kleren die ik nu in mijn kast heb liggen, vele liggen er al jaren (sinds voordat mijn eetstoornis begon). Ook moet ik weer wat aankomen en voel me dan niet meer zo prettig in de kleren die ik nu heb.
Ik weet niet goed wat ik moet doen... Ik wil ergens wel nieuwe kleren maar dan komen dus al die problemen aan bod die ik hierboven noemde. :(
pieput - Maandag 28 november 2022 08:16
Wat je ook aan hebt sommigen kraken je af op kleding en uiterlijk wat je ook aan hebt en willen anderen een slecht gevoel geven om zich zelf goed en belangrijk te voelen of zijn gefrustreerd. ik dacht dat ik er wel modieus uitzag maar nee voor sommigen is het nooit goed genoeg. Ook over make up en daar wist ik vroeger heel veel van en toen zeiden ze misschien kun je wat make up op doen terwijl ik dat al had maar niet zo opvallend maar dat hoeft ook niet. Diegene wist zelf niets van make up en rook zelf van meters afstand naar oud zweet en mij de les nog lezen. Ze zeggen dat het giftige mensen zijn die zoiets doen en zijn beurs en rot en anderen bezoedelen op uiterlijkheden. . .