Bruiloft: wat trek je aan?

 

De komst van de lente en zomer betekent ook direct het trouwseizoen. Trouwen in deze periode van het jaar is erg populair. Ik heb inmiddels mijn eerste bruiloft dit voorjaar al gehad. Een vriendin van mij ging trouwen en ik maakte dankbaar deel uit van de voorpret. Al ver van te voren bedacht ik wat ik aan wilde doen. Ik heb genoeg jurkjes, maar voor haar bruiloft wilde ik wel wat meer uitpakken. What to wear to a wedding? Dat is wel iets wat meer vrouwen zich afvragen. Ik besloot om hier een blog over te maken. Wat zijn de do's en don'ts? Wat wordt er van je verwacht en wat betekenen die dress codes nou eigenlijk?

bruiloft phoicai

Ik hou ervan om met veel mensen de liefde te vieren en hoe kan dat op een mooiere manier dan met een bruiloft? Als kind dacht ik wel al regelmatig aan de jurk die ik wilde dragen, hoe mijn feestje eruit zou zien, etc... maar goed! Voorlopig ben ik zelf nog niet aan de beurt en ben ik vooral gast op de bruiloft van anderen. Maar wat doe je dan aan?

Wit is een no go
Althans, dit is een kleur die alleen voor de bruid is op die dag. Veel vrouwen trouwen in het wit en daardoor is het ongebruikelijk dat je als gast ook in een wit jurkje verschijnt. Dit is iets wat vroeger vooral heel erg op de voorgrond stond maar nog steeds is het vaak gebruikelijk dat je geen wit draagt naar een bruiloft. Mag je dan helemaal niks wits? Ik weet niet of het echt zo strikt is.. Mannen dragen ook vaak een wit overhemd onder hun pak toch? Ik denk dat het vooral niet de bedoeling is dat je een witte jurk draagt maar witte accessoires zijn denk ik al een minder groot probleem. Het is ook goed om te kijken wat gepast is bij de bruiloft waar je naartoe gaat. Mijn vriendin trouwde laatst in het rood en had er geen problemen mee als mensen witte kleding zouden dragen. Zelf vond ik een heel wit jurkje toch niet zo gepast en heb ik een roze rok gedragen met een roze jasje en hier op droeg ik wel een witte kanten top.

bruiloft

Dresscode
Het is altijd handig om een beetje te peilen wat gepast is voor de desbetreffende bruiloft. Wat voor mensen zijn het? Wat voor stijl zal het zijn? Op sommige trouwkaarten staat een dresscode vermeld. Probeer je hier een beetje aan te houden en geef er natuurlijk je eigen draai aan. Het moet wel bij je passen. Maar wat betekenen die dresscodes nou eigenlijk? Veel voorkomende dresscodes zijn: Black Tie, Cocktail en Tenue de Ville.

♥ Black Tie
Dit is een klassieke dresscode die je bijvoorbeeld ook veel ziet op premières van films, belangrijke openingen, een bal, etc. De man draagt een smoking en de vrouw vaak een nette avondjurk. Deze zijn vaak lang en hieronder worden meestal hakken gedragen. Hieronder een aantal voorbeeldjes.

 avondjurken
Asos

♥ Cocktail
Deze dresscode laat een feestelijk stijltje zien en in tegenstelling tot de bovenstaande dresscode, zie je hier ook veel korte jurkjes. Een vrouw draagt vaak een mooi stijlvol jurkje die lang of kort kan zijn met mooie hakken en bijvoorbeeld een blazer. Dit kan afgemaakt worden met leuke accessoires en bijvoorbeeld een clutch.

cocktail
Asos

♥ Tenue de Ville
Dit betekent letterlijk 'stadskleding' en deze dresscode biedt dus eigenlijk alle ruimte voor eigen inspiratie. Wel zou ik persoonlijk er voor zorgen dat het wel netjes en stijlvol is. Ik zou niet zo snel in mijn spijkerbroek op een bruiloft komen. Voor mannen vind ik dit overigens wel anders. Die kunnen prima een nette spijkerbroek dragen (bij voorkeur zonder scheuren e.d.) met een overhemd en een jasje bijvoorbeeld.

tenue de ville
Asos & H&M

Het bruidspaar is het middelpunt
Een van de belangrijkste tips als het gaat om kledingkeuze voor een bruiloft is denk ik dat je voor ogen moet houden dat het bruidspaar het middelpunt is. Je kunt zeker uitpakken om er leuk uit te zien, maar doe het niet te overdreven zodat alle ogen ineens op jou gericht zijn.

Blijf bij jezelf
Ondanks alle tips en dresscodes is het belangrijk dat je wel bij jezelf blijft. Ben jij niet van de high heels? Kies dan iets uit wat wel bij jou past. Het is belangrijk dat je je goed voelt gedurende die dag.

Meer inspiratie nodig? Hierbij nog een aantal mooie jurken op een rijtje.

♥ Asos

jurken

jurken

jurken

jurken

jurken

wedding

wedding

wedding

jurken

H&M

jurken

jurk

jurk

jurken

Nelly

jurken

bruiloft jurkjes

bruiloft jurkjes

jurkjes

Wat doe jij aan naar een bruiloft en welke dresscode past het beste bij jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Diede - Zondag 24 mei 2015 10:57
Whauw Laura, wat staat de rok je PRACHTIG!!!!!
anoniem - Zondag 24 mei 2015 13:17
Wat fijn dat er zo'n gevarieerde lichaamstypes bij de foto's staan. Thumbs up :) !! Stuk voor stuk prachtige dames
Marith - Zondag 24 mei 2015 15:12
Ik denk de klassieke dresscode. Als ik binnenkort een bruiloft zou hebben, zou ik het wel weten :)
m. - Zondag 24 mei 2015 16:05
ik ben nog nooit op een bruiloft geweest helaas, maar... Ik ga zelf wel trouwen :D. Hoewel mij de kleding keuze van mijn gasten niet heel erg uitmaakt zou ik het denk ik ook fijn vinden als mensen niet in een volledig witte jurk komen. Maar vind veel van de stijlen hierboven wel mooi! Zal het onthouden voor als ik ooit een bruiloft mocht hebben van iemand anders :D leuke blog ook trouwens!
cupido - Zondag 24 mei 2015 16:56
Die eerste foto is echt mooi! Ik vind het jurkje van Laura ook mooi en het staat haar goed :-)
Nikki - Zondag 24 mei 2015 18:47
Wat een leuke blog
En ik moet ook even zeggen dat de outfit met de rok en het topje echt een hele gave outfit is en je heel mooi staat.
Sindy - Zondag 24 mei 2015 22:33
@Laura; Was even in de war, dacht dat jij dat 2 keer was op die foto naast dat andere meisje. Is dat toevallig jou zusje, iig lijken jullie sprekend op elkaar.
Safia - Zondag 24 mei 2015 23:23
Nou, ik ben Marokkaans en mijn familie is Marokkaans en we gaan alleen maar naar Marokkaanse bruiloften en daar heb je een heel.andere "dresscode" hahaha. En de bruid die heeft normaal 3jurken op haar bruiloft en dat maakr niet zoveel uit bij ons.
Marloes - Zondag 24 mei 2015 23:44
Krijg gelijk zin om naar een bruiloft te gaan me al die leuke jurkjes :p
Beyanoniem - Zondag 24 mei 2015 23:50
Wat toevallig, ik heb volgende maand een bruiloft van me tante.. En wij dragen ook zo een gala jurk etc.. En t is twee dagen en dus ook twee outfits en vind het erg moeilijk (aangezien de littekens, etc) hoop dat k ongemerkt iets met lange mouw kan vinden en leuk staat ..

Bedankt voor de tips!
Bloem1981 - Maandag 25 mei 2015 08:43
Heel erg leuke outfit Laura! Zitten in je rok ook zakken? Dan ben ik wel benieuwd waar je die gekocht hebt!

Helaas geen bruiloft in het verschiet, en om nou in zo'n jurk op het schoolplein te gaan staan :-)! Wel jammer maar misschien komt er snel een feestje.
Celae - Maandag 25 mei 2015 13:50
Ik hoop nooit een bruiloft mee te maken. Vreselijk om al die mooie meiden te zien in jurkjes zonder mouwen. Ik word er verdrietig van..

De rok staat je mooi, Laura. En de eerste foto van de bruiloft van phoicai is ook prachtig. Jullie zijn allemaal zo mooi..
esmee - Dinsdag 26 mei 2015 09:31
Laura wat lijk je veel op je zus (?)


Leuke blog bedankt
Laura - Dinsdag 26 mei 2015 09:37
@bloem1981: De rok heeft inderdaad zakken en komt van Vanilia.

Bedankt voor jullie lieve reacties :)
Manouk - Maandag 24 augustus 2015 11:36
Is er ook iemand die me kan vertellen waar je het jurkje van het 5e meisje van links kunt kopen? Het blauwe jurkje? Alvast bedankt
@Manouk - Woensdag 26 augustus 2015 14:04
Hi Manouk,

Het jurkje komt van Peek & Cloppenburg.

Liefs
Lies - Dinsdag 22 maart 2016 21:19
Ik vind het blauwe jurkje prachtig. Met de lange mouwen. Waar is die te koop? Hoor het graag van je.

Groetjes,
Lies
Linn - Zaterdag 2 april 2016 12:00
Hoe werd er gereageerd op dat je gedeeltelijk wit draagt? ik heb een prachtig jurkje met aan de bovenzijde ivoor en de onderzijde bruin, maar twijfel of dat toch niet ongepast is. Heb al tig andere jurkjes gepast, maar kan niks vinden wat bevalt. Wil deze dus heel graag aan.
@Linn - Zaterdag 2 april 2016 12:22
Dat was helemaal oke maar dat kwam omdat de bruid zelf rood droeg en er bij was toen ik mijn outfit uitzocht. Verder alleen maar leuke reacties :)
anna - Zaterdag 23 april 2016 12:56
Hi Laura,

Weet jij toevallig of de zalmkleurige rok onder kopje 'tenue de ville' nog te koop is?
Sander - Zaterdag 27 augustus 2016 11:09
als man zijnde is het ook prettig om te weten wat leuk is
Sandra - Maandag 20 maart 2017 17:36
Waar kan ik dat blauwe jurkje met open rug kopen? Die van de laatste foto
JustSaying - Vrijdag 30 juni 2017 18:57
Tenue de Ville is absoluut niet wat hierboven staat beschreven! Ga maar googelen!