De ideale behandeling

 

Misschien overweeg je om in behandeling te gaan, sta je op een wachtlijst, zit je al in behandeling of heb je deze misschien al achter de rug? Maar wat betekent 'hulpverlening' nou eigenlijk? Welke rol heeft de hulpverlening? En wat verstaan we eigenlijk onder hulp of een goede behandeling?

Hulpverlening: mensen met problemen op een deskundige manier van dienst zijn. Andere woorden hiervoor zijn; assistentie, begeleiding, bijstand, handreiking, hulp of hulpbetoon.

Vaak lees ik in verhalen dat mensen blij zijn als ze bij de hulpverlening terecht kunnen. Eindelijk hoeven ze dan even niet meer te vechten tegen hun eetstoornis. Een zucht van verlichting...jezelf overgeven aan de hulpverlening die jou problemen wel eventjes voor je oplost en ervoor gaat zorgen dat alles beter wordt. In dat geval voorspel ik je alvast een langdurige en hopeloze behandeling. Zolang jij de verantwoordelijkheid afschuift op je omgeving en de hulpverlening en jezelf daarmee afhankelijk maakt, gaat niets of niemand jou helpen. Een wijze les die ik uit mijn ervaring heb getrokken:

Niet de hulpverlening is namelijk wie jou beter maakt, diegene ben je ten alle tijden zelf!

Al laat je jezelf nog zo volproppen, volg je netjes allerlei therapieen en houdt je jezelf precies aan de voorgedragen schema's, uiteindelijk lost dit niets aan jou problemen op, zolang jij niet zelf achter je behandeling staat en hier mede verantwoordelijkheid in draagt. Voor wie zit jij in therapie, voor je omgeving, de hulpverlening of jezelf? Voor wie wil jij beter worden?

De hulpverlening probeert jou te helpen op het gebied waarin jij vast loopt met jezelf. Zij richten zich op jou eetstoornis, gezien zij deskundige zijn op dit gebied. Maar jij bent veel meer dan je eetstoornis en een patient! Blijf je eigen baas, en neem ook de plicht op jezelf om mee richting te geven aan je eigen behandeling.

Laat jezelf niet volledig leiden door je stoornis, maar ga hiermee aan de slag. De hulpverlening kan je hierbij ondersteunen, zolang jij jou proces maar mee aanstuurt. Jij bent immers degene die jezelf het beste kent, weet wat je nodig hebt en wat het beste bij jou past qua aanpak! Wanneer jij jouw verantwoordelijkheid neemt over jou stukje in de behandeling kun je er voor de volle 100% tegenaan! Met de juiste hulpverlening komt hier nog minstens 50% extra bovenop. Met deze 150% moet het toch zeker lukken om de strijd tegen jou eetstoornis aan te gaan!

Vanavond in de themachat:Hoe ziet jou ideale behandeling eruit?

Of je nu nog overweegt om in behandeling te gaan, op een wachtlijst staat, al in behandeling zit of deze al achter de rug hebt...Deel je mening of ervaringen hierover met elkaar. Je bent vanavond tussen 20:00 en 21:00 van harte welkom in de Themachat over Hulpverlening.

Voor mijn persoonlijke ervaring met de hulpverlening;
https://www.proud2bme.nl/index.php?action=feed&item=36§ion=14&article=3913&titel=bejegening%20psychiatrie

 

Reacties

Kay - Zondag 9 oktober 2011 18:08
Ik hoop zo, zo, zó hard dat ik er vanavond bij kan zijn!