Voedingslessen op school

 

Ik kan me de lessen ‘gezonde voeding' op de middelbare school nog goed herinneren. De leraar haalde een lekker oubollige schooltv-aflevering van 10 jaar oud uit het stof, waarna het al net zo oubollige ‘Weet wat je eet'-lied door de klas klonk.

Een net iets te vrolijke blonde vrouw vertelde ons vervolgens 40 minuten lang hoe we op een gezonde manier konden eten.

Nu hadden de programma-makers iets leuks bedacht; de vet-meter. Terwijl de blonde vrouw haar dagmenu at, zag je onderin beeld een metertje lopen van hoeveel vet zij binnenkreeg.

Ze begon met ‘zo'n lekkere muselireep', en het metertje liep maar een klein beetje op. Maarrrr als avondeten had ze een pizza...en de meter knalde zowat het beeld uit. Want luister goed lieve kindertjes; pizza is ongezond en vet!

Nou lekker dan...de eerstvolgende keer dat je pizza eet heb je er toch een stuk minder zin in...

Ze vergaten er echter bij te vermelden dat zoiets pas kwaad kan als je élke dag een pizza eet. En zo wordt de nadruk binnen de biologie-lessen wel vaker véél te veel gefocused op gezond, vet-arm en calorie-arm eten.

Zo worden er bijvoorbeeld lessen over BMI gegeven. Eerst wordt uitgelegd wat dit precies is, en  vervolgens moeten de leerlingen elkaar gaan meten en wegen en hun BMI uitrekenen. En vaak ook nog de omtrek van buik, borst en heupen meten. Lekker slim hoor...in een klas vol onzekere pubers. :s

Het ergste voorbeeld zag ik laatst in een tv-programma. Het meisje had op school de opdracht gekregen om een week lang bij te houden hoeveel calorieën ze binnenkreeg. Dat werd dus een week verpakkingen lezen, wegen en tellen.

Waarschijnlijk was de helft van de klas er na twee dagen al mee gestopt, maar dit meisjes ging er juist veel langer dan een week mee door. Ze werd steed meer geobsedeerd werd door calorieën en afvallen.

Uiteindelijk kreeg ze een eetstoornis en moest ze zelfs opgenomen worden.

Gezonde les was dat dus weer....

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

daf - Vrijdag 9 april 2010 15:38
Ja die oudbollige lessen en dat vreselijke lied! Ik herinner het me noggoed..Invoeren op voedingscentrum wat je gegeten had, overzicht uitprinten en inleveren...(ik gewoon wat verzinnen), en het ergste het wegen terwijl iedereen om je heen stond. Vond dat echt heel erg want was veel te zwaar in mijn ogen, ben de klas uitgeglipt. Slechte methode dat 'gezonde voeding'!!
Lotte - Vrijdag 9 april 2010 15:41
Ik ben het ook niet eens met al die voorlichting.
Tuurlijk zal het niet opeens bij iedereen in een eetstoornis of probleem resulteren en is het ook goed om een beetje te weten wat je eet, maar dan met zo'n vetmeter.. nee denk niet dat dat nou echt helpend is voor kinderen/jongeren die toch al zo onzeker zijn.

xx
Nynke - Vrijdag 9 april 2010 16:35
Touché

xxx
Scared - Vrijdag 9 april 2010 17:51
Ik had dat in groep 8 en ik werd toen zo onzeker van hoe ik at. Ik heb nog steeds die calorie meter gewoon om te checken hoe lang ik moet lopen/fietsen/zwemmen na wat eten. Ik moet er nu niet aan denken om door een klasgenoot te meten te worden of mijn bmi mee te delen ik zou echt spontaan willen verdwijnen of zo.

love
Liekeee - Vrijdag 9 april 2010 18:54
Whaha, ik kan me dat lied ook nog heel goed herinneren inderdaad. Gelukkig is het bij ons op school wel anders gegaan dan dat ik hier lees. Wij hebben nooit dingen bij hoeven houden, of moeten wegen in de klas ofzo. Dat gebeurde wel in de 2e klas bij het GGD onderzoek. Nee, bij ons ging het wel over gezond eten, goed voor je lichaam zorgen en dat soort dingen allemaal... Opzich niks mis mee denk ik dan zo. Het was vooral veel lol hebben in de lessen, omdat het zo'n sullige docente was die daarin les gaf.
Painted - Vrijdag 9 april 2010 23:38
Wat schaamde ik me toen zeg,.. ook bij ons op school werd gemeten etc.
Iloveyouso - Zaterdag 10 april 2010 20:44
Die les herinner ik me nog wel, ja! We moesten een week lang alle kcal tellen, en we mochten ook een week lang geen snoep/koek etc eten, om te kijken of we dat volhielden. Gelukkig haakte ik na 2 dagen al af en sloeg ik er niet in door. ^^
Ell. - Dinsdag 25 mei 2010 17:17
Dat is niet normaal nee. Als er informatie gegeven word, doe het dan ook goed.
Bij mij op de middelbare school is dus helemaal geen informatie gegeven over Voeding en Eetstoornissen.
Dat vind ik ik ook een groot probleem, want bij mij is het toen begonnen, en niemand die er iets van wist of dat er informatie gegeven word.
Teveel is niet goed, maar te weinig ook zeker niet!
Liefs
Megaann - Zondag 12 december 2010 15:36
ik vind ook dat ze een beetje doorslaan hoor..
Toen ik op school les kreeg vorig jaar, over gezonde voeding, begon ik me steeds meer zorgen te maken over wat ik allemaal at, en hoe vet dat wel niet allemaal was enzo. En zo begon ik minder tussendoortjes te eten , en maar fruit en groenten, wantja, dat was 'gezond'. En dan gingen ze het ook nog over calorieën hebben, en toen begon ik bij mezelf te denken: pff in een appel zitten toch nog wel 60 kcal !! Ik kan beter een mandarijn eten, of ipv een broodje Ik denk dat dat wel meerdere pubers overkomt, en dan onderandere door school, ookal bedoelen ze het goed!
Heidi - Zondag 2 januari 2011 15:48
Mag inderdaad best wat beter. Ik denk dat veel tieners er inderdaad niet in zullen doorslaan, maar anderen ook wel. Ik vond het gewicht doorgeven ook niet fijn en merkte dat ik me heel erg ging vergelijken met andere klasgenoten, ik wilde het lichtste zijn en was trots als ik dat was. Dat lag natuurlijk grotendeels bij mijn eigen rare gedachtenkronkels, maargoed. Ik vind het toch wel erg extreem als mijn nichtje van 7 al voedingslessen krijgt op school, ook over aantallen kcal en vervolgens thuis al op verpakkingen gaat kijken of iets wel gezond is...
L - Dinsdag 8 november 2011 21:23
ik denk dat je het niet zo zwart-wit kunt zien. mensen met een eetstoornis hebben 'iets' in zich, waardoor ze een eetstoornis ontwikkelen. een stomme biologie les of veel plaatjes van dunne modellen veroorzaakt de eetstoornis niet, diegene ontwikkeld hem hoe dan ook. dit is alleen een trigger, die komt tóch wel, en ook zonder trigger ontwikkeld iemand de es.
want voor de rést van de klas, is het gewoon een nuttige les. je leert wat gezond is en wat niet, en vervolgens gaan ze gewoon door met hun eigen mac, chips en eet-wat-de-pot-schaft eetgedrag.
tuurlijk is het dom er niet bij te zeggen dat pizza alleen ongezond is als je het te vaak eet, maar ik kan me herinneren dat de nadruk gewoon lag op dingen als de schijf van vijf, alle voedingsstoffen naar binnen krijgen, en dat in normale proporties.
zo kan ik me herinneren dat de presentatrice in een aflevering een patatje kocht, en toen iemand die erbij was ging vragen waarom dit nou niet goed was. wat er duidelijk bij verteld werd is dat patat niet gezond is, maar dat het 1 keer in de 2 weken echt niets uit maakt.
waardoor ik me dus niet echt druk ging maken om patatjes, want hee, wij aten ze ook maar 1 keer per twee weken! (dit was ver voor mijn es)

wat ik dus wil zeggen; voor mensen die een es ontwikkelen is dit een trigger, maar geen aanleiding/oorzaak. voor anderen is dit gewoon een normale biologies, dit keer met het thema gezond eten. je kunt het dus niet zo zwart-wit zien, over het algemeen is het een goede en nuttige les!
j - Zaterdag 16 maart 2013 16:33
Ik ben het er mee eens dat het niet de enige reden is om een eetstoornis te krijgen. Maar ik heb zelf die les nooit gehad en ik schrik er wel van. Of het nou een trigger kan zijn of niet ik vind het echt nergens op slaan. Je gaat je toch niet meten en wegen voor elkaar. Je bent al onzeker en dan ga je de gewichten en omtrekken ook nog eens vergelijken. Alsof dat het enige is wat telt. Sowieso de een is al verder in zijn of haar ontwikkeling als de ander. En het is niet zo dat degene die het meest weegt of het breedste is minder sport en meer eet. Vooral jonge meisjes en jongens kunnen soms veel en ongezond eten en alsnog niet veel aankomen en andersom ook.

Als je echt de gezondheid wil controleren laat jongeren dan gewoon een keer langs de schoolarts gaan en houd de mensen met overgewicht gewoon in de gaten door ze over een jaar terug te laten komen. Je kan jongeren best gezonde tips geven maar heb het niet steeds over allemaal wel zo slecht is.