Serotonine

 

serotonineJe hebt vast wel eens gehoord van het stofje serotonine. Maar wat is het nou precies en hoe kan serotonine van invloed zijn op je eetgedrag? En hoe kan het dat je eetgedrag van invloed is op je serotonine?

Wat is serotonine?
Serotonine is een neurotransmitter. Een neurotransmitter is een stofje dat nodig is voor informatie-overdracht tussen zenuwcellen. Serotonine wordt ook wel het 'gelukshormoon' genoemd. Het zorgt ervoor dat je je prettig voelt.

Hoe wordt serotonine gemaakt?
Om serotonine aan te kunnen maken, moet je voldoende tryptofaan binnenkrijgen via je voeding. Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Mensen hebben 20 aminozuren nodig, waarvan er 9 essentieel zijn. Een essentieel aminozuur is een aminozuur dat niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. Het moet dus een onderdeel zijn van de voeding.

Tryptofaan wordt via verschillende stappen omgezet in serotonine. Hiervoor zijn diverse andere voedingsstoffen nodig. Vitamine B (verschillende), foliumzuur, calcium, magnesium, vitamine D (licht dus!) en eiwitten.

Ook insuline speelt een belangrijke rol bij de beschikbaarheid van tryptofaan voor je hersenen. Wanneer je eet, maakt het lichaam insuline aan om de koolhydraten en aminozuren uit het bloed te halen, die eerder uit je darmen werden opgenomen in je bloed. Tryptofaan wordt echter niet uit je bloed gehaald door insuline. Gevolg is dat je dan hogere concentraties tryptofaan hebt in je bloed. En dus ook hogere concentraties tryptofaan in het bloed bij je hersenen. Zo kan daar makkelijker serotonine aangemaakt worden. Het is dus niet zo gek dat je je na het eten van iets lekkers prettig kunt voelen.

hersenenHet schijnt dat de serotonineproduktie in je hersenen het hoogst is twee uur na zonsopkomst. Dat betekent dat het dus heel belangrijk is om te ontbijten. Gewoon om je goed te voelen. Maar uiteraard is het ontbijt ook erg belangrijk om je stofwisseling op te starten.

Waar zit serotonine in het lichaam dan zoal? De meeste serotonine, 90%, zit in de darmcellen en rode bloedcellen. De rest zit in je hersenen. Serotonine zit opgeslagen in kleine blaasjes in de zenuwcellen. Als er een signaal komt dat serotonine vrij moet komen, hebben de blaasjes calcium nodig om het serotonine ook echt vrij te kunnen geven.

Klachten  serotoninetekort
Als je een tekort aan serotonine hebt, kun je de volgende klachten krijgen: laag zelfbeeld, slapeloosheid, fobieën, paniekaanvallen, eetstoornissen, binge-eating, depressie, boosheid, angst, verlegenheid, obsessief gedrag vertonen, met name 's nachts cravings naar zoet en chocola.
Waar zit tryptofaan, de voorloper van serotonine, dan in?

In bijvoorbeeld melk, kwark, kaas, Biogarde, Hüttenkäse, vlees, kip, schaal- en schelpdieren, inktvis, ei, banaan, amandelen, (pecan)noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, pruimen, tropisch fruit, sesamzaad, granen, zilvervliesrijst, dadels en linzen. Daar zitten vast wel dingen tussen die je kunt gebruiken voor een lekkere maaltijd of heerlijk tussendoortje.

Terug naar de eerste twee vragen:

Hoe kan serotonine van invloed zijn op je eetgedrag?
Zoals ik hierboven ook al beschreef, kan het zijn dat je bij een te laag serotonine gaat hunkeren naar bepaald voedsel. Zoet en vet voedsel. Omdat je lichaam probeert het serotoninetekort omhoog te krijgen.

ondergewicht depressief

En hoe kan het dat je eetgedrag van invloed is op je serotonine?
Je kunt je voorstellen dat, als je jezelf uithongert zoals bij anorexia, je een tekort krijgt aan tryptofaan, maar ook al die andere bouwstoffen die nodig zijn om uit tryptofaan serotonine te maken. Calcium, magnesium, vitamines... en dus een tekort krijgt aan serotonine.

Daardoor kan je, bij ernstig ondergewicht, heel depressief raken. Veel leden hier op Proud schrijven dat ze eerst wat aan hun depressie gedaan willen hebben, voordat ze de anorexia aankunnen.
Je kunt het ook weer betrekken op boulimia. Door te braken, te compenseren, geen gelijkmatig voedingspatroon na te streven, belangrijke maaltijden overslaan om die eetbui te compenseren, kun je tekorten krijgen in de bouwstoffen die nodig zijn om serotonine aan te maken.

Misschien kun je nu ook een beetje begrijpen dat het van twee kanten komt. Beginnen met weer goed eten kan mogelijk al invloed hebben op je depressieve stemming.

 

Reacties

JufM - Zondag 21 oktober 2012 19:54
Toen ik weer normaal ging eten (volgens een eetlijst) verdween mijn depressieve stemming na een tijdje steeds meer. Klopt dus!
Ariadne. - Zondag 21 oktober 2012 19:55
Wauw. this makes a lot of sense. *shame on me*
Ik - Zondag 21 oktober 2012 20:28
Antidepressiva bevorderen de overdracht van serotonine, of remmen de heropname. Bij ondergewicht wordt er te weinig serotonine aangemaakt, waardoor het ook geen zin heeft om de overdracht te bevorderen. Vandaar dat antidepressiva niet goed werken bij ondergewicht.
angstig - Zondag 21 oktober 2012 20:31
het lijkt wel of dit bericht komt na aanleiding van iemand haar dagboekje ;-$

ik voel me wel eens depri maar dat komt dan door de omgeving en doordat ik weinig mag.
Yvonne - Zondag 21 oktober 2012 21:53
Dadels & Bananen
. - Maandag 22 oktober 2012 09:17
En wéér wordt aangenomen dat je door je eetstoornis depressief wordt.
Je kunt ook door een depressie een eetstoornis en daarmee een ondergewicht krijgen.
* - Maandag 22 oktober 2012 10:11
Deze blog is van toepassing op mij.
Ik was eerst depressief en daardoor kreeg ik een eetstoornis.
En ik heb lang gedacht dat ik eerst van mijn depressie af moest, maar dat is niet waar. Nu behandel ik beide en naarmate ik terug aankom, voel ik me ook gewoon beter. En dit komt hoogst waarschijnlijk wel door mijn gevarieerder eetpatroon nu.
Eva - Maandag 22 oktober 2012 13:37
Van een goede XTC pil schiet dat serotonine-gehalte ook omhoog. Snap nu waarom ik me toen zo geweldig voelde, gevaarlijk.
greenbutterfly - Woensdag 24 oktober 2012 20:12
herken het heel erg. Ik was echt heel erg depressief toen ik niet at, en nu is mijn stemming over het algemeen veel beter!
cavy - Zaterdag 27 oktober 2012 20:40
een hele goede tip die mij op weg heeft geholpen! *** slikken! homeopatisch alternatief op prozac, werkt geweldig! zoek maar even op google ;)
Helma - Maandag 18 februari 2013 16:45
Hoi ik begin met magnesium te slikken tegen paniekaanvallen en dat bevorderd ook namelijk de aanmaak van serotonine
Sara - Zaterdag 13 april 2013 00:51
Ik ben vaak onzeker en heb een laag zelfbeeld wat kan ik daar aan doen ??
Ik - Woensdag 13 november 2013 22:40
Wauw.
Ik - Woensdag 13 november 2013 22:43
@sara, niemand is perfect ookal lijkt het wel zo. Dat met je vooral in je achterhoofd houden en je meer concentreren op je pluspunten want die heb je vast wel.
bertie - Dinsdag 19 november 2013 14:23
Zou dit serotine gebrek de reden zijn dat vooral vrouwen fybromyalgie krijgen/hebben?
peter - Vrijdag 6 december 2013 14:21
wauw ik vind het heel heel goed verhaal
onlymy - Zondag 19 januari 2014 15:42
Herken dit echt enorm!
Elly - Vrijdag 28 maart 2014 20:17
Ik slik anti depresiva omdat ik dat stofje mis. Ook heb ik spatische darmen en las dat dit ook met serotonine tekort heeft te maken. Heb veel meegemaakt, jong weduwe. Bij het minste geringste ben ik totaal de weg kwijt. Wil graag stoppen met anti depresiva. Slik nu een kwart pilletje per dag. Of kan je dit middel jaren lang doorslikken? Fluoxitine. Radeloos word ik ervan!
Willeke - Zondag 6 april 2014 22:08
AAn Elly, ik wil je zeggen dat ik al jaren dat medicijn slik en velen in mijn familie. Je hebt het nodig.
Jolanda - Dinsdag 6 mei 2014 18:47
Herkenbaar, ik kan ook nauwelijks eten totaal geen honger daardoor ook flink wat kilo's lichter.vandaag bij huisarts geweest en mede door mijn depressieve stemming kreeg ik ook advies voor antidepressiva, ben benieuwd hoop zo dat het helpt herken mezelf zo niet
tiny - Dinsdag 1 juli 2014 20:21
duizelig door te min serotine???
Bloem - Zaterdag 26 juli 2014 00:30
Ok, dit is idd een goed alternatief zijn voor prozac bij de behandeling van Boulimia. Prozac kan namelijk Anorexia als bijwerking hebben en dat kan de bedoeling niet zijn als je van boulimia af wilt komen.
jeanne - Maandag 28 juli 2014 12:49
Ik wou vragen
Kan traumadol samen met venlafaxine
mariposa - Maandag 18 augustus 2014 15:47
oi oi oi na een goed weekend uitgaan met xtc merk ik dat mijn serotonine echt op een dieptepunt zit... heb ook totaal geen trek, voel me depri, moe, misselijk, lusteloos
moi - Donderdag 28 augustus 2014 18:07
Neem aminozuren! Even googlen en je ziet dat sommige se serotonine verhogen. Een goed complex aminozuren Is beter
Anne - Woensdag 5 november 2014 13:09
Ongeveer een half jaar nadat ik drastisch ben begonnen met lijnen (en anorexia ontwikkelde) is er een chronisch slaapprobleem ontstaan. Zou dit met een laag serotonine gehalte te maken hebben? Nog meer mensen met deze ervaring? Ik val gewoon niet meer uit mezelf in slaap, hierdoor krijg in avonds eetbuien en ga ik overdag weer compenseren. Ontzettend frustrerend!
XOXO - Donderdag 4 december 2014 14:46
Probeerde iemand al 5 HTP? (zie google)
Karin - Dinsdag 6 januari 2015 20:37
Ik gebruik sinds een week of drie 5 HTP. Het werkt bij mij erg goed. Ik voel me weer helder in mijn hoofd, heb geen depressieve stemmingen meer, ben van mijn migraine af en mijn onrustige gevoelens zijn ook als sneeuw voorde zon verdwenen. Het enige dat nog resteert is mijn zoet-/koolhydraattbehoefte. Ik weet niet hoe ik dit in bedwang moet krijgen. Wil ook graag afvallen namelijk. Heeft iemand suggesties?
Catharina Zwart - Dinsdag 4 juli 2017 11:25
In het boek van Cora van der Fluiter vind je misschien je oplossing voor koolhydraatbehoefte. Groetjes
Wendy - Dinsdag 13 januari 2015 09:32
Natuurlijk kan een lage serotonine gehalte enorm veel problemen geven..
Maar de ervaring leert dat er vaak veel meer aan de hand is dan alleen maar je serotonine spiegel.
Vaak spelen andere hormonen ook een rol..Als je het goed wilt doen moet je een hormoonstatus laten bepalen door een arts die op de hoogte is van de gevolgen van een hormonaal disbalans.
Je wordt dan met regelmaat geprikt en er wordt gekeken naar hoe de verhoudingen onderling liggen. Wat zijn behalve overgewicht je klachten, heb je b.v. voedselintoleranties of allergieën, welke leeftijd heb je..hoe is je maandelijks menstruatie cyclus, Zo maak je een logboek over jezelf en ontdek je ook sneller waar het mis gaat, wat werkt en wat niet.
het zou mijn inziens fijn zijn dat er artsen zijn die in al die gezondheidstrents je nu ziet, die een curve maken van je hormonen en dat in kaart brengen en samen met jou bespreken hoe je dat weer in balans krijgt..Eventueel je door kunnen wijzen naar iemand die daar weer perfect bij aansluit. Anders modder je maar wat aan. Heb je het serotonine weer op peil en zijn er nog best wel een aantal klachten over omdat de rest van je hormonen niet in balans is..En dan bedoel ik niet een endocrinoloog want die werken met schadelijke hormoontoedieningen, nee ik bedoel zo iemand uit Canada, prof. Sylvie Demers ( de kracht van vrouwelijke hormonen) of het boek van James L Wilson die helemaal uit de doeken doet wat bijnieruitputting inhoudt..het zou toch fantastisch zijn ! zo iemand die je fabriekje vanbinnen es even checkt. Mensen opleiden die werken met bio- identieke hormonen, orthomoleculaire therapie ernaast, gezonde leefstijl uiteraard.. Maar toch de combinatie..Dat mis ik in ons landje..
korrie - Dinsdag 7 april 2015 10:58
Heb 7 jaar paroxetine geslikt 20 mg,ben toen naar 10 mg gegaan en gestopt.
Nu al 10 weken ziek,misselijk,spierpijn,tintelingen,kort lontje en gedachten(het hoeft niet meer)Begrijp dat dit ontwenningsverschijnselen zijn maar wil niet terug naar de antidepressiva.Wordt nu toch wel een beetje wanhopig,ben gaan hardlopen,maar er eigenlijk te moe voor,naar een orthomolucaire arts geweest 175 euro,maar blijf ziek
Wie kan me helpen of heeft een goed advies
gr Korrie
JJ - Dinsdag 14 juli 2015 13:34
Vit b te kort kan ook depressie veroorzaken.
Mij heeft vit b zuigtabletten en sporten heel goed geholpen.
Ik raad het iedereen aan.
fletske - Dinsdag 27 oktober 2015 21:56
heb ook veel angsten en fobieën , slik al jaren venlafaxine en als onderhouds dosis 1 per dag , heb ook serotonine tekort , ik voel me redelijk , maar angsten blijven mijn leven beheersen
Margaret - Zondag 27 maart 2016 13:22
Ik weet sinds enkele dagen dat ik een serotonine tekort heb en begrijp nu eindelijk waarom ik al jaren bepaalde klachten heb en geen enkele therapie heeft geholpen. Ik ga met de voedingstips aan de slag, maar slik voorlopig ook even een supplement (5HTP van Pure) om het tekort aan te vullen. Ik ben er achter gekomen door een bezoek aan een medium, maar kun je ook een bloedtest laten doen?
Margaret - Zondag 27 maart 2016 17:25
Ik heb nog wel een vraag:
Is serotonine tekort hetzelfde als een te traag werkende schildklier?
Dat heb ik al jaren, dus misschien weer eens tijd om bloed te laten testen? Hoewel het 3 maanden geleden nog goed was...
Moosz - Woensdag 2 november 2016 19:15
Veel xtc gebruikt... Serotonine tekort daardoor bijna niet meer in slaap kunnen vallen.. Iemand hier last van?
Tralissa - Zaterdag 10 december 2016 22:43
Hoe weet je nou wanneer je serotonine op pijl is?

eva - Maandag 14 augustus 2017 22:14
ik vind het heel bijzonder ik ben nu 57 jaar heb anorexia en boulimia en psychotische episoden achter de rug ik heb nu veelgeluk dat ik dit lees ook van jullie allemaal dank jullie heel veel sterkte kus
jan Keesmaat - Dinsdag 21 november 2017 07:29
Neem 3 verschillende voedingssuplementen a, spirulina
B Green magna
C chlorella

Combineeer dit met aminocomplex 1000

Van alle vier genoemde 2 spirulina 2 green magna 2 chlorella tabletjes met 1 aminocomplex per dag bij de hoofdmaaltijd hou dit zeker 2 maanden vol en zie wat het resultaat is!
anoniem - Woensdag 17 januari 2018 10:38
hoe kan het dat mijn vader dat stofje niet kan aanmaken?? ik zou dat graag willen begrijpen ik ben al die tijd al boos geweest op hem terwijl hij er niets aan kan doen dus voel ik me beetje schuldig en ik kan hem hierdoor niet zien ikzou graag willen weten hoe dit kan
Hilde - Maandag 19 februari 2018 15:53
In boek "CGT bij jongeren" , Renee Beer en Karin Tobias lees je het volgende op blz24
Er zijn aanwijzingen dat verhoogde serotonerge activiteit bijdraagt aan een gevoel van verzadiging en een angstig vermijdend temperament.
Dit zou kunnen verklaren waarom cliënten met AN
- onthouding van voedsel leidt tot angstreductie
- eten leidt tot een sombere stemming. (Kaye e.a. 2009)
Roos - Vrijdag 5 juli 2019 14:02
mijn pws gaat over anorexia, kan u misschien vertellen waar deze informatie vandaan komt...?
Degrande Paul - Zaterdag 3 juli 2021 13:24
Eens temeer zie ik een conflict ontstaan tussen antidepressiva en natuurlijke middelen. - Ik denk daar bvb aan het gelijkaardig conflict tussen St-Janskruid en ssri's. Je mag ze niet gelijktijdig innemen(!), zoals ook geen L-Tryptofaansupplementen mogen ingenomen worden bij inname van serotonine gerelateerde antidepressiva. Het lijkt eens temeer de medische wereld TEGEN de supplementenindustrie. Want laten we wel wezen ook deze laatste is een industrie, middeltjes/supplementen tegen hoge prijzen(!) te koop in je apotheek! Welke is - het - effectief(st) wordt beslecht in de huisapotheek van de argeloze consument/patiënt! Wie is er betrouwbaar voor de veelal radeloze cliënt? Welke ethiek is er hier in het spel? Extreem winstbejag bij zowel de medische - als de supplementenindustrie? Of staat de gezondheid van de cliënt centraal?i