Wat mijn tatoeages voor mij betekenen

 

Het is weer zomer, m'n jas blijft aan de kapstok hangen en ik kan weer leuke jurkjes of shirtjes met korte broeken aan. Hier en daar is er op een stuk arm, been of rug een tatoeage van me zichtbaar en daarmee is het vragen stellen weer begonnen. "Oh, mooie tattoo, heeft ie ook een betekenis?"

Nu moet ik zeggen, niet iedereen is altijd even enthousiast. Zo schrok m'n lieve oma zich rot toen ik plots een grote adelaar op m'n rug had staan. Deze tattoo is de tattoo die het meeste met mijn eetstoornis te maken heeft en ik ook rond die tijd heb laten zetten. De adelaar wordt door veel landen en organisaties als symbool gebruikt. Logisch, het is een prachtig dier met een krachtige uitstraling en veel symbolische eigenschappen zoals schoonheid en kracht. Dat een adelaar dit uitstraalde zag ik als kind al toen de Amerikaanse Zeearend een ongelooflijke indruk op me maakte tijdens een roofvogelshow in de dierentuin. Die fascinatie is altijd wel gebleven en inspireerde me enorm. Ik heb de tekst 'Born to Fly' er bij laten zetten, om mezelf mee te geven dat deze schoonheid en kracht ook in mijzelf zit ook al voel ik het niet altijd zo. Ik ben geboren om vrij te zijn en daar zal ik ook naar streven.

Met enige regelmaat krijg ik ook wel eens van iemand te horen dat zo'n tattoo er nooit meer af gaat. Ik vind dat dat een beetje betweterig en vervelend, maar ik begrijp het wel. Ze vragen dan of ik er geen spijt van ga krijgen. Als ik heel eerlijk ben zou ik de eerste tattoo die ik ooit liet zetten niet opnieuw zetten als ik nu weer voor de keuze stond. Het was een hoefijzertje op mijn pols die ik direct liet zetten toen ik 18 was. Ik wou zo graag een tattoo dat ik niet kon wachten. Ook denk ik wel eens: "Dat is vet voor op die plek!" Maar dan zit er al iets. Ook al heb ik soms deze gedachten, ik heb absoluut geen spijt van m'n tatoeages, ze horen bij mij. Ze staan allemaal ergens voor. Ik heb ze bijvoorbeeld gekozen voor een bepaalde tijd in m'n leven, een bepaalde situatie, iets wat ik na wil streven of gewoon omdat ik het plaatje mooi vond. Ik ga ze niet één voor één toelichten, want met z'n allen bij elkaar, de oude, de nieuwe en degenen die nog gaan komen, hebben ze één overkoepelende betekenis die minstens zo belangrijk is.

Ik heb, zoals je weet, niet altijd de meest liefdevolle relatie met mijn lichaam gehad. Door mijn lichaam in te zetten als canvas voor artiesten die ik gaaf vind, geef ik er op een andere manier waarde aan dan dat ik me dood staar op de vorm die mijn vlees, spieren en botten aannemen. Tattoos hebben mij geholpen de band met mijn lichaam te herstellen. Wanneer ik onder de douche sta focus ik me niet meer op het oppervlakte van mijn bovenbeen, maar naar wat er op de het oppervlakte getekend staat. Ik vind mezelf oprecht heel erg mooi met tatoeages en draag nu vol trots korte broeken wat ik eerder misschien spannend vond. 

Een goede tattoo-artiest houdt altijd rekening met de vorm van het lichaam en hoe een bepaalde tekening daar het beste op uit komt. Zo ben ik al vaker met een net iets andere tattoo thuis gekomen dan in eerste instantie mijn idee was. Simpelweg, omdat een andere plek of vorm beter bij mijn lichaam zou passen. Op deze manier heb ik de vormen van mijn lichaam ook leren waarderen. Ze zijn functioneel, nee, ze zijn zelfs essentieel voor de tekening.

Een tattoo maakt niet alleen een lichaam, een lichaam maakt ook een tattoo. Dat ik met de rondingen en vormen van mijn lijf het beste uit een tekening kan halen die eerst op papier stond geeft mijn lichaam waarde. Ik ben trots op elke tattoeage die ik heb, ze maken mij mooi. Ik laat graag mijn tattoos en daarom automatisch mijn lichaam zien. Ik zit mede dankzij mijn tattoages lekker in mijn vel. Ze doen dus niet alleen iets met mijn buitenkant, maar verrijken ook mijn binnenkant.

Heb jij tatoeages? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Woensdag 12 juli 2017 10:36
Gaaf dat je tattoo's dit voor jou betekenen! Ik heb er zelf geen. Vind het wel vaak mooi bij anderen, misschien dat ik er ooit een neem, maar dan wil ik wel heeel zeker weten dat ik hem niet zat word haha.
Anti - Woensdag 12 juli 2017 12:41
Heel mooi hoe je dit ook zo uit kunt leggen nu! Klinkt inderdaad alsof je jezelf goed hebt leren kennen. Ik heb er een samen met mijn moeder en zusje, en ben er heel trots op. Ik merkte alleen wel dat de pijn van het tattoeëren bij mij wel een soort verslavend gevoel gaf van, oh ik wil dit nog wel een keer. Maar dat lijkt me dan weer een hele slechte reden om een tattoo te nemen, dus daar moet je denk ik ook over nadenken als je gevoelig bent voor destructieve gedachten of een soort aantrekkingskracht naar pijn ervaart.
... - Woensdag 12 juli 2017 13:46
Herkenbaar. Ik vind tattoos heel mooi en ik heb er nu zelf 8 en wil er meer. Het helpt me om een betere relatie met mijn lichaam te krijgen. Het past en hoort ook gewoon bij me.
Erin - Woensdag 12 juli 2017 14:47
Ik heb zelf ook tattoos maar ik hou echt niet van teksten. Vooral van die vage diepzinnig bedoelde dingen als 'believe' of 'love yourself'. Ik vind die tijger wel mooi.
Evo - Woensdag 12 juli 2017 14:56
Ik vind je tattoos gaaf! Heb er zelf heel lang over na gedacht en toen ik het echt super zeker wist heb ik 2 jaar geleden een wolf op mijn schouder laten zetten. Heb toen voorgenomen lang te wachten maar er zit nu ook nog een hondenpoot bij haha. Ik ken ook de reacties van mijn omgeving en ook de twijfel of ik geen spijt zou krijgen. Maar inderdaad wat je zegt, het staat voor een bepaalde periode voor mij. En ik denk niet dat ik die over 20 jaar ineens minder waardeer, en het hoort nogsteeds bij me..
Alleen op sommige delen van mijn lichaam laat ik het dus niet zetten, bijvoorbeeld mijn bovenbenen omdat ik dat echt niet mooi vind aan mijzelf. Misschien dat dat nog verandert...
. - Woensdag 12 juli 2017 15:04
Interessant om te lezen. Zo had ik er nog nooit over nagedacht.
LeRose - Woensdag 12 juli 2017 16:17
Dit vind ik zo geweldig interresant. Momenteel nog geen geld voor een tattoo. Maar in december wil ik er toch echt een hebben.
LeRose - Woensdag 12 juli 2017 16:23
Is het misschien een idee om eens een chat te openen voor zelfbeeld en tattoos of tattoos en een eetstoornis?