Voor als je op je nagels bijt

 

Nagelbijten is voor veel mensen een bekend probleem. Ook ik worstel er al jaren mee. Zeker op de middelbare school beet ik mijn nagels en de velletjes er omheen altijd af, tot bloedens aan toe. Inmiddels gaat het beter en kan ik er redelijk goed vanaf blijven, vooral als mijn nagels redelijk lang zijn. Ik vind het dan zonde om ze eraf te bijten. Toch is de neiging er nog steeds en bijt ik vooral op de velletjes. Het is een hardnekkig zenuwtrekje waar je niet zo makkelijk vanaf komt, ondanks allerlei hulpmiddeltjes en de gedachte dat het eigenlijk heel onhygiënisch is.

Nagelbijten lijkt stress te kunnen verminderen, net als aan je haar zitten, tanden knarsen of in je neus peuteren als je zenuwachtig bent. Blijkbaar zorgt het voor een bepaalde ontlading waardoor je makkelijker met bepaalde situaties om kunt gaan.


Bron

Nagelbijten wordt gezien als obsessief compulsief gedrag, net als het trekken van haar bij trichotillomanie of skinpicking. Er zijn zelfs psychologen die zeggen dat nagelbijten een van de eerste dingen is die kinderen overnemen van hun ouders.Er zijn echter ook theorieën die zeggen dat nagelbijten een vorm van zelfbeschadiging of een tekort aan aandacht is.

Door de jaren heen is uit een andere studie gebleken dat met name mensen die erg perfectionistisch zijn, nagelbijten. Met name als perfectionisten geirriteerd of verveeld raken, kunnen zij de neiging krijgen op hun nagels te gaan bijten. Uit deze studie blijkt tevens dat nagelbijters over het algemeen goed georganiseerd zijn, maar ook makkelijk gefrustreerd raken. Nagelbijten geeft hen afleiding in moeilijke situaties.

Bijt je zelf op je nagels en kom je hier maar niet vanaf, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Hier een aantal tips.

♦ Houd je nagels kort zodat er weinig is om te bijten
Dit is voor sommige mensen helpend omdat zij echt heel graag op hun nagels willen bijten. Voor sommige mensen werkt dit echter juist niet omdat de toch al korte nagels voelen als een goede reden om het maar te verslonzen. Voor mij werkt het bijvoorbeeld juist als mijn nagels lang zijn. Ik ga dan niet op een nagel bijten omdat ik dat zonde vind. Dit zal voor ieder dus persoonlijk zijn.

♦ Leer de momenten waarop je op je nagels bijt herkennen
We bijten eigenlijk onbewust op onze nagels. Ik deed dit ook altijd zonder dat ik het in de gaten had. Als je er op gaat letten, krijg je op een gegeven moment door dat je het doet en pas dan kun je er daadwerkelijk iets aan doen. Hoe kun je je er nu van bewust worden? Dit kan bijvoorbeeld door met een pen een kruisje op je vingertoppen te zetten. Dat klinkt gek, maar zodra je dan met je vinger richting je mond gaat, zie je dat kruisje en dan is dat direct een herinnering: ''ik doe het weer.'' Daarmee is het niet gelijk over, maar wordt je je er wel bewust van. Dat is een belangrijke stap.

♦ Gebruik Byte-X of nagellak met vieze smaak
Dit heeft mij altijd goed geholpen. Vroeger gebruikte ik Byte-X maar dit zorgde er wel voor dat ook mijn eten ontzettend vies smaakte. Een tijd geleden ontdekte ik een nagellak van de HEMA die ook een vieze smaak had, maar dit proefde je alleen als je echt op je nagels ging bijten. Dit was een stuk fijner en is een aanrader.

♦ Doe iets in je mond op te kauwen
Dit kan kauwgom zijn, maar ook een pepermuntje of klein snoepje/zuurtje. Hierdoor blijf je bezig en heb je minder de neiging om met je vingers in je mond te zitten.

♦ Betrek anderen erbij
Laat anderen weten dat je veel op je nagels bijt en dat je daar vanaf wil. Zo kunnen anderen je erop wijzen als je weer op je nagels zit te bijten. Dit kan heel prettig zijn voor op de momenten dat je nog even automatisch op je nagels zit te bijten.

♦ Nepnagels
Dit is niet direct een manier om van het nagelbijten af te komen, maar het zorgt er wel voor dat je tijdelijk niet op je nagels kunt bijten en je die cirkel kunt doorbreken. Afhankelijk van wat voor nepnagels je hebt, geeft dit je eigen nagels ook de kans om te herstellen en aan te groeien.

♦ Pleisters op je vingers
Deze tip wordt veel gegeven en eerlijk gezegd ben ik er niet zo enthousiast over, maar als het je echt niet lukt om te stoppen dan zou je dit kunnen proberen. Je kunt tijdelijk pleisters om je vingertoppen doen, zodat je simpelweg niet kunt bijten. Niet leuk en ook niet heel charmant, maar als het helpt is het de moeite waard.

Bijt jij op je nagels en wat is jouw tip ertegen?

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

27
OKT
Nagelbijten
13

Reacties

sientje - Vrijdag 2 december 2016 12:08
Ik doe dit ook en best een goede blog!
Ik heb wel een vraagje over de HEMA nagellak is deze enkel in kleur want ik kan niet zo goed nagels lakken dus een onzichtbare nagellak zou voor mij goed zijn?
Sandra - Proud2Bme - Vrijdag 2 december 2016 12:31
@sientje
Die is inderdaad doorzichtig
Jootje - Zaterdag 3 december 2016 09:22
Na jaren en jaren van nagelbijten en vele dingen geprobeerd te hebben o.a. nagels lakken, bytex enz. Ben ik er toch vanaf gekomen. Ik bijt nu al bijna een jaar geen nagels meer en vind het nu dus ook zonde als ik het wel zou doen. Ze zijn zo mooi lang!!
sjampie - Zaterdag 3 december 2016 11:46
En wat nou als je niet bijt maar er alleen maar continu aan peutert?
Kim - Maandag 5 december 2016 20:53
Ik herken mij in de kenmerken van nagelbijters. Ik herken ook dat ik het minder doe, wanneer mijn nagels lang zijn, omdat ik het dan zonde vind. Mijn handen en nagels insmeren met een crème, helpt ook. Het voorkomt velletjes, houdt je handen zacht en je nagels soepel en het smaakt vies. Een andere, onhandige tip: handschoenen aan, zodat je niet aan je nagels kunt zitten, hihi! Wat mij ook heel erg helpt en maar weer eens moet aanschaffen: een stressbal oid. Iets in mijn handen hebben, helpt mij ook om niet te peuteren/bijten. Al is het maar een pen. ;)
bellefleur - Vrijdag 9 december 2016 14:28
Atijd! Een nagelvijl mee.
Want een haaltje of oneffenheid betekent bij mij nagels eraf. Allemaal want anders vind ik zo weer een nieuw haaltje.

En nagels lakken. Dat moet perfect gebeuren, want dan is het zonde om eraan te gaan bijten. En veel lagen, ik deed er meestal tien. Blanke onderlaag, drie kleurlaagjes, drie versiersellaagjes (glitters of half in een andere kleur of patroontjes). Veel nagellak is fijn want eerst moet het drogen, dan zit je er niet aan, dan is het droog en is het zonde het te verpesten, en daarna brokkelt het af en dan kan je de lak eraf krabben in plaats van je nagels. Kost helaas een paar uur lakken maar dan ben je een week zoet met mooi houden en afkrabben.