Tips om zelf je haar te verven

 

Veel vrouwen verven tegenwoordig hun haar. Dit kan natuurlijk zijn om grijze haren te verbergen of om gewoon iets nieuws uit te proberen, maar recent onderzoek van de Nottingham Trent University toont ook aan dat veel vrouwen zich zekerder over zichzelf voelen als zij hun haren geverfd hebben. Zelf verfde ik op de middelbare school voor het eerst mijn haar. Ik durfde niet echt veel te doen qua kapsel, maar het leek me heel stoer om ineens een andere haarkleur te hebben, hoewel ik het ook wel eng vond. 

Bij de Kruidvat kocht ik één van de goedkoopste pakjes met haarverf en daar ging ik zelf mee aan de slag. In die tijd heb ik vooral donkere kleuren gehad en ik vond het stoer staan. Ik wilde ook graag heel blond proberen, maar ik was erg bang dat het oranje uit zou pakken. Naar de kapper gaan vond ik echter te duur, dus toen ik net eindexamen had gedaan, besloot ik de gok te wagen en toch voor een behoorlijk blonde kleur te gaan.


Bron

Ik had geluk, want het pakte goed uit. Ik was volgens mij net zeventien toen. Inmiddels is het al zeven jaar deze kleur en houd ik het al die tijd zelf bij. Ik ben geen pro in zelf haar verven, zeker niet, maar inmiddels heb ik het zo vaak gedaan dat ik er wel een stuk handiger in ben geworden. In deze blog deel ik dan ook tips voor als jij ook zelf je haar wil verven en je misschien niet zo goed weet hoe je dit aan moet pakken.

Kleur
Als je je haar voor het eerst gaat verven, dan kun je het beste beginnen met een kleur die niet al te veel van je eigen haarkleur afwijkt. Op die manier kun je zien hoe haarverf werkt op je haar. Op een verpakking is immers altijd te zien hoe een kleur eruit zal moeten gaan zien maar in de praktijk is dit altijd anders. Als je voorzichtig begint, dan kun je een inschatting maken van hoe je haar reageert op haarverf en welke tinten er in jouw haarkleur zitten. Ga je daadwerkelijk aan de gang met een heftige kleur, dan kun je er ook voor kiezen om eerst een klein plukje te verven om te zien hoe het wordt. Als je een plukje van een onderste laag in je haar kiest, dan valt het in ieder geval niet zo op als het resultaat niet is zoals je eigenlijk had gehoopt.

Vet haar
Haarverf pakt het best op niet al te schoon haar, dus je hoeft niet per se je haar te wassen voordat je het gaat verven, liever niet zelfs. Als je haar wat vetter is wordt je hoofdhuid bovendien wat beter beschermd door de oliën. Haarverf is immers niet heel goed voor je door alle chemische stoffen die erin zitten.

Allergie
Heb je snel last van irritaties of een gevoelige huid, dan is het handig om van tevoren te testen of je niet allergisch bent voor haarverf. Dit kun je doen door een klein beetje van de verf op je huid te doen. Als je huid hier binnen twee dagen niet op reageert, dan weet je zeker dat je met een gerust hart je haar kunt verven.

Meerdere verpakkingen
Voor kort haar heb je aan één pakje haarverf sowieso genoeg. Heb je echter langer haar dat een stukje over je schouders komt, dan is het verstandig om twee pakjes te kopen. Het tweede pakje maak je dan misschien niet helemaal op, maar één is echt te weinig en zorgt ervoor dat de kleur niet bepaald intens is. Als je echt lang haar hebt, dan spreekt het voor zich dat je sowieso twee pakjes nodig hebt.


Bron

Techniek
Toen ik net mijn haar verfde, had ik nog weleens moeite met alles gelijk geverfd krijgen. Ik verfde vooral de gedeelten die je zelf goed zag, maar vergat dat er natuurlijk ook stukken die je zou kunnen zien als ik mijn haar in een staart deed. Het is dus belangrijk dat je met alle verf goed langs de hoofdhuid gaat, zowel aan de voorkant als bij de achterkant van je hoofd. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de verf als het ware in te masseren alsof je shampoo in je haar doet. Op die manier kan de verf goed intrekken en voorkom je dat je hele stukken overslaat.

Vlekken
Zelf je haar verven zorgt meestal voor de nodige vlekken en daarom is het als eerste handig een oud shirt aan te doen. Ook kun je wat vaseline langs je haarlijn en in je nek smeren voor het geval je daar verf knoeit. Als de huid daar dan wat vettig is, kun je het gemakkelijk eraf wassen terwijl het anders best lastige vlekken kunnen zijn. Als je je haar hebt geverfd en moet wachten tot je het uit kunt spoelen, kun je een plastic zak om het geheel doen en dit even vast zetten om te voorkomen dat er spetters op de vloer of op meubels komen.

Verzorging
Als je je haar hebt uitgespoeld, dan ben je eigenlijk nog niet klaar. Verf beschadigt het haar en daarom is het belangrijk om dit goed te onderhouden. Meestal zit er bij een pakje haarverf één conditioner om je haar wat extra te verzorgen. Het is echter goed om dit ook daarna zelf te blijven doen. Er zijn bij het Kruidvat allerlei producten te krijgen voor gekleurd haar die je haar extra zacht maken en goed verzorgen. Hiermee voorkom je dat je haar uitdroogt en dat je gespleten punten krijgt.

Uitgroei
Toen ik mijn haar net verfde, kocht ik vrij snel weer nieuwe verf zodra ik uitgroei zag. Ik verfde dan mijn hele haar opnieuw. Later kwam ik erachter dat dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Bovendien is teveel verf gewoon niet goed voor je haar. Als je dus je haar verft en je uitgroei graag bij wil werken, dan kun je er ook voor kiezen om alleen de uitgroei te verven. Het is handig om hierbij een middenscheiding te maken en als eerste daar wat verf aan te brengen. Daarna doe je telkens wat meer haar naar de zijkant en breng je telkens wat verf aan op de stukken waar uitgroei zit. Dit doe je vervolgens ook aan de andere kant. Op die manier hoef je niet je hele haar opnieuw te verven maar zit je ook niet mer uitgroei.


Bron

Verf jij je haar?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

X - Zaterdag 27 februari 2016 10:09
Ik verf mijn haar altijd paars, maar echt paars blijft het maar een paar dagen. Daarna wordt het meer blauw en later een beetje groenig.
damagedbutterfly - Zaterdag 27 februari 2016 10:10
Handig wilde altijd al me haren verven nu heb ik de juiste info ervoor (nu moet ik het nog durven maar ik wil het juist wit verven met licht blauw er tussendoor xD en heb bruin haar dus dat word lastig denk ik)
priscillaaaaax - Zaterdag 27 februari 2016 10:11
Ik heb mijn haar nog nooit echt geverfd, ik heb vroeger wel eens blonde high lights gehad maar daar bleef het dan ook bij, Vorig jaar heb ik een keer een spoeling gedaan, maar dat was er na een paar keer wassen weer uit, dus dat vind ik niet als echte verf tellen. Ik heb momenteel wel een plukje roze in mijn haar, wat ik zelf bijhoud.
@damagedbutterfly - Zaterdag 27 februari 2016 10:16
Het beste is denk ik om het dan niet in een keer te bleken maar er minimaal een week ofzo tussen te laten zitten zodat je tussendoor je haar even kan laten rusten. En dan in die week je haar extra voeden. Dat werkte bij een vriendin van mij heel goed en zij had vrij donker haar.
F - Zaterdag 27 februari 2016 10:38
Ik heb mijn haar al best vaak geverfd, maar wel hulp van mijn moeder of een vriendin. Op het moment is t blauw šŸ˜œ En het is regenboog, van rood naar paars en gewoon paars geweest. Ben van plan het van de zomer roze te doen :p
Melissa Otterman - Zaterdag 27 februari 2016 10:47
Toevallig weer! Heb gisteren voor het eerst mijn haar geverfd! Nou ja laten verven dan.. Ik heb donkerblond haar en heb een soort van dip-die in een lichtere blonde kleur laten doen. Maar dan een soort overgang van donkerblond naar lichtblond. En ik heb er zeker geen spojt van!

(Gebeurt me trouwens heel vaak,šŸ˜ dat de blogjes op de juiste momenten komenšŸ˜‚)
**c-line** - Zaterdag 27 februari 2016 19:19
Ja, ik verf mijn haar ook, meestal bij de kapper, soms door een vriendin. Maar nu al even geen geld voor HIHI
marit0361 - Zaterdag 27 februari 2016 21:53
Ik verf mijn haar ook. Heb het nu helemaal roze en hiervoor heb ik al een paarse, rode en blauwe dip dye gehad.
yoyootje - Zaterdag 27 februari 2016 22:55
Jup in alle kleuren van de regenboog ;) Heb nu weer lichtblauw met een donkerblauwe dip.
Iris - Zondag 28 februari 2016 17:37
Heb het jarenlang gedaan. Maar nu niet meer.
Haar haar - Zondag 28 februari 2016 20:37
Henna is heel fijn om haren mee te verven!
Het werkt natuurlijk wel alleen als je rood haar wilt, en het is wat meer verfwerk, maar je haar blijft er heel mooi van en de kleur vervaagt niet zo verschrikkelijk snel.

Voor gewone haarverf kan je ook naar een kappersopleiding gaan. Dan heb je je haren al voor zo'n 25 euro goed geverfd.