Hoe doe je een tampon in?

 

'Dan maar een tampon gebruiken dacht ik bij mezelf terwijl het angstzweet me uitbrak. Maar hoe gebruik je een tampon? Hoe breng je een tampon in en hoe ver breng je een tampon in?' Velen van ons hebben er iedere maand last van en we zijn allemaal blij als het weer voorbij is: onze menstruatie. Wanneer ik ongesteld ben heb ik altijd erg last van buikkrampen en pijnlijke benen. Een aantal dagen ervoor heb ik hoofdpijn en poppen er allemaal pukkels in mijn gezicht. Eigenlijk gebruikte ik altijd maandverband, totdat ik op een cruciaal moment moest zwemmen tijdens mijn periode. Wat nu?!

OB tampons

Niemand had me ooit geleerd hoe ik een tampon in moest brengen. Wordt je zoiets eigenlijk geleerd? Ik heb geen idee. Voor het schap van de supermarkt kijk ik ongemakkelijk naar alle soort doosjes met tampons. Inimini, mini, maxi, megamaxi enzovoort. Het staat me allemaal tegen, maar besluit uiteindelijk het doosje met inimini tampons te kopen. Ze zijn ongeveer zo smal als een pink. 

Eenmaal thuis ben ik erg zenuwachtig alvorens ik de tampon ga inbrengen. Goed, daar ga ik dan! Moet ik dit al staand indoen? Of moet ik erbij gaan liggen? Ik besluit op bed te gaan liggen, maar voel al snel dat het minder eenvoudig gaat dan ik dacht. Na een tijdje, als ik wat meer ontspannen ben, lukt het me. Ik sta op van bed en voel het ding direct zitten, wat een ongemakkelijk gevoel! Ik voel dat ding de hele tijd zitten. 

Uiteindelijk besluit ik op internet te zoeken naar tips. Ik schaam me dood wanneer ik de zin 'Hoe breng je een tampon in?' op google intype. Ik lees op verschillende fora dat het nodig is om de tampon zo ver naar binnen te duwen totdat hij niet verder kan en je er niets meer van voelt. Oké, ik deed het dus blijkbaar niet goed. Uiteindelijk vind ik een filmpje op Youtube waarin het schematisch wordt uitgelegd.

Ik ga weer op bed liggen en zet de kennis in die ik net heb vergaard. En ja, het werkt! Ik sta weer op en voel nu niets meer van de tampon. Wat fijn en makkelijk is dit. Nadat ik heb gezwommen, besluit ik dat ik dit vaker ga gebruiken. Het eruit halen van de tampon valt me nog wel een beetje tegen, maar dat heeft misschien wat oefening nodig.

Tips:

Het is belangrijk dat je ontspannen bent voordat je een tampon inbengt. Ga eventueel op bed liggen en adem rustig door je buik. Je kunt ook blijven staan en 1 been op het toilet zetten, dan sta je direct in de juist houding om de tampon in brengen. Heb je moeite met de tampon inbrengen dan kan een beetje 'persen' ook helpen. Na wat oefening kan je het ook gewoon zittend op het toilet doen hoor, dan is het gewoon heel eenvoudig! Oefening baart kunst.

Neem de tijd en duw de tampon rustig naar binnen, een beetje in en bochtje naar achteren tot hij niet verder kan. Zorg ervoor dat het touwtje naar buiten blijft.

Als je de tampon er weer uit wilt halen is deze doordat hij opgezwollen is wat groter geworden. Neem daarom rustig de tijd om hem er heel geleidelijk weer uit te trekken. Ook hierbij kan je eventueel een beetje 'persen'. Raak niet in paniek, het komt wel goed.

Als het inbrengen moeilijk gaat doordat de tampon stroef is en je het vervelend vindt om je vingers te gebruiken, dan kan je ook kiezen voor tampons met een inbrenghuls. Deze gaat eenvoudiger naar binnen en zorgt ervoor dat de tampon eenvoudiger op de juiste plek zit.

Begin met een kleine tampon, de mini variant.

Trek voordat je de tampon erin doet even aan het touwtje om te checken of hij goed vast zit.

Wat gebruik jij als je ongesteld bent?

Bron foto 2: wikipedia

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Woensdag 16 oktober 2013 11:10
Vage blog voor deze site... Maar goed. Ik gebruik meestal wat het beste uitkomt, dus als ik actief moet zijn een tampon en anders gewoon maandverband.
Tyrande Whisperwind - Woensdag 16 oktober 2013 11:15
Ik gebruik altijd tampons. Vind maandverband verschrikkelijk ongemakkelijk haha. Het stinkt ook zo.
- - Woensdag 16 oktober 2013 11:17
Na een jaar of 5 van zo nu en dan weer eens proberen krijg ik die dingen er nog steeds niet in. Duss, maandverband voor mij...
Dirkje - Woensdag 16 oktober 2013 11:17
Wat fijn deze blog! Hier heb ik echt wat aan.
m - Woensdag 16 oktober 2013 11:19
Wat goed dat het uitgelegd wordt, ik vond tampons in het begin ook best eng, maar ik vind ze heel fijn om te gebruiken. Ik gebruik ze altijd overdag en 's nachts maandverband. In hurkzit vind ik het handigst om in te brengen. Ik doe het ook omdat ik het niet hygiënisch vindt voor anderen, als ik mijn voet of schoen op de toiletbril zet.
Simba - Woensdag 16 oktober 2013 11:37
tampons forever. Maandverband zit irritant, al helemaal als het warm is, en ik heb altijd het gevoel dat iedereen het ziet zitten ;). Met tampons kun je gewoon alles: zwemmen, hardlopen, strakke broeken aanhebben, etc.
Nacindaa. - Woensdag 16 oktober 2013 11:43
serieus? ik moeet mijn tampons altijd rond de 1 a 3 uur vervangen en dan gebruik nog steeds de super heel soms normaal. is er iets niet goed?

tip; tampons met (plastic) inbrenghulsel zijn echt heeel fijn, ik heb ze uit amerika, maar volgens mij kan je ze ook hier kopen!

liefs..
Karin - Woensdag 16 oktober 2013 11:58
Wat heeft deze blog te maken met eetstoornissen?
Sanne - Woensdag 16 oktober 2013 12:08
@Karin hoezo moet dat? Er staan hier toch zat blogs over fashion en lifestyle enzo die niet direct een link hebben met eetstoornissen? Bovendien is er zelfs wel een link met eetstoornissen, want dit heeft te maken met vertrouwd met je eigen lichaam zijn, intimiteit en controle.
Eva - Woensdag 16 oktober 2013 12:23
Ik vind tampons ook fijner dan maandverband maar ik merk dat ik er niet zo goed tegen kan. Het doet pijn als ik het eruit haal en de huid lijkt wel een beetje open te gaan en op te zwellen. Maandverband vind ik helemaal niet fijn. Maar wat is er dan nog meer? Ik heb over een menstruatie cup gelezen en dat lijkt me wel wat maar is dat dan niet veel te groot? Voor nu hou ik het bij maandverband maar echt ideaal is dat niet.
Am - Woensdag 16 oktober 2013 12:38
Sorry maar wordt deze site een soort tina? Hoe je een tampon moet plaatsen kun je overal opzoeken, wat is de link met een eetstoornis?
Rebecca - Woensdag 16 oktober 2013 12:41
Nacindaa, dat is normaal hoor. Wel vervelend, maar wel normaal. Mijn zus heeft exact hetzelfde, terwijl ik rustig mijn mini tampon op mijn ergste dag 6-7-8 uur kan laten zitten. Niet iedereen die bloedt even veel.. ben je aan de pil? daar wordt het ook heel veel minder van! (:
HH - Woensdag 16 oktober 2013 12:52
Op de homepage staat dit:

'Op deze site kun je alles vinden over eetproblemen, anorexia, boulimia, eetbuienstoornis, gezond eten, lifestyle en vooral over jezelf accepteren zoals je bent.'


En ik vind dat deze leuke blog daar prima ondervalt!

En ik vind persoonlijk de afwisseling van alle onderwerpen erg leuk. :-)
HoneyChild - Woensdag 16 oktober 2013 12:57
Haha! Sorry, ik vind het een prima onderwerp hoor, daar niet van, maar ik kreeg toch wel even een "Tina-flashback" :p Al die "probleempjes" die daarin werden besproken enzo, hihi, ik moest er even om grinniken :p
A - Woensdag 16 oktober 2013 12:57
Er zit toch gewoon een papiertje in elk doosje tampons over hoe je dit moet doen?
- - Woensdag 16 oktober 2013 13:12
Ik heb last van vaginisme en kan daardoor geen tampon inbrengen (nooit gekund).
Heel lastig!

Vaginisme schijnt wel vaak voor te komen bij mensen met een eetstoornis en ook te kunnen samenhangen (zoals bij mij) met overmatige geremdheid/angst voor controleverlies.
Floor* - Woensdag 16 oktober 2013 14:39
@ An & A: exactly my thought.. Goed en leuk dat er vaak berichten staan over andere onderwerpen dan alleen eetstoornissen, dat houdt het luchtig, maar dit vind ik nogal apart eigenlijk voor op deze site
E. - Woensdag 16 oktober 2013 15:03
Ik gebruik NOOIT tampons, nog nooit geprobeerd ook. Dat was ik ook echt niet van plan, ik vind het zo;n eng idee, wat als die vast komt te zitten? Ieh... Nee, doe mij maar maandverband!
Caylee - Woensdag 16 oktober 2013 15:47
Heb het al zo vaak gebeurd, maar het lukt me echt niet... Toch handig dit blogbericht! Misschien maar weer eens een keer proberen... Lijkt me namelijk wel fijner, het bij maandverband het gevoel dat iedereen kan zien/ruiken dat ik ongesteld ben...
Rachel - Woensdag 16 oktober 2013 15:51
Prima blog, toen ik voor het eerst ongesteld werd had ik graag zo'n artikel en filmpje gezien. Maar helaas, dat was toen nog niet zo.. moest het allemaal zelf uitvogelen :P
judith - Woensdag 16 oktober 2013 16:40
ik gebruik altijd tampons, vind maandverband zo naar.. vooral als je moet fietsen.
Me - Woensdag 16 oktober 2013 17:07
Tampons forever!
A. - Woensdag 16 oktober 2013 18:05
Hehe, Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit moeite mee heb gehad. Gewoon dat papiertje in het pakje lezen.

En sinds ik een koperspiraaltje heb, is mijn menstruatie in tegenstelling tot wat normaal gebeurt, juist vermindert maar daarvoor moest ik ook de grootste om de 2-3 uur vervangen Nacinda
-Metaphor - Woensdag 16 oktober 2013 18:11
HAHAHA Als ik een minitampon 6 uur zou laten ziten dan zou ik meet dan een broek nodig hebben...
e n een tampon in de nacht? dat is niet hygienisch.
anorniem - Woensdag 16 oktober 2013 18:47
huh ik zie dat je al 25 bent, 10/15 jaar geleden had je deze filmpjes nog helemaal niet..
Nerveus - Woensdag 16 oktober 2013 19:16
Ik gebruik alleen tampons in de nacht. Ik vind ze helemaal niet fijn. Als hij eenmaal zit vind ik het niet zo erg. Maar het erin en eruit halen vind ik niets. In de nacht lek ik altijd door met maandverband, dan is een tampon toch veiliger!
Inger - Woensdag 16 oktober 2013 19:17
Denk dat de mensen die het apart vinden ook misschien meer gene hebben om erover te praten. Op dit soort onderwerpen blijft helaas een taboe rusten.

Ik vind tappons ook niet heel erg fijn.
De eerste wel maar als je hem moet vervangen lukt dat bij mij echt niet!
Te droog ofzo....
wl - Woensdag 16 oktober 2013 19:49
Voordat je denkt dat je vaginisme hebt is het handig om je te laten checken bij de gynaecoloog; Ik kreeg het vroeger ook met geen mogelijkheid voor elkaar en er is iets van mijn maagdenvlies weg gesneden, gelukkig maar anders zal ik ook nooit kindjes krijgen ;)
anoniem - Woensdag 16 oktober 2013 19:49
Pff wat een gezeik over of het hier wel hoort. Ik had het 10 jaar terug heel fijn gevonden dit te weten. Nu vind ik het alleen maar fijn dat er ook luchtigere topics en blogs zijn, anders wordt het ook zo zwaar. Daarbij, als je het niks vindt dan moet je niet onder het kopje beauty enz kijken.
Waardeer eens wat mensen hier allemaal voor jullie doen.


Maan - Woensdag 16 oktober 2013 20:10
Hahaha, oké misschien vind ik dat blog hier ook wel een beetje raar. Maar ik snap wel dat het voor de jongeren onder ons best wel handig kan zijn ;). Het is gewoon de titel van de blog die het zo droog maakt naar mijn idee ;).
S. - Woensdag 16 oktober 2013 20:16
Wauw. Dit is dus in tegenstelling tot wat veel mensen hier zeggen echt wel nodig hoor... Een vriendin van mij wist ook niet hoe het moest, ik moest het haar uitleggen..... Ik wou dat deze blog er toen ook al was geweest :p
@anoniem - Woensdag 16 oktober 2013 21:59
Je kan ook overdrijven ;) Iedereen heeft het recht op een eigen mening en niemand bekritiseert de schrijfster van dit stuk of de makers van deze site, ook mensen die vinden dat deze blog een beetje gek is voor deze site mogen dat zeggen. Ik vind het persoonlijk nogal raar dat er dan gelijk wordt gereageerd met: "wat een gezeik, lees het dan niet." Net alsof mensen altijd alleen maar positief commentaar mogen geven zeg.
MeAgain - Woensdag 16 oktober 2013 23:17
Ik gebruik altijd maandverband, heb met tampons altijd het idee dat ik iets kapot maak down there..
tlm - Donderdag 17 oktober 2013 09:51
iew ik had ooit zo'n inbrenghuls gebruikt want dat was de enige variant die op op school in de automaat hadden hangen. En een week later bleek dat die kartonnen inbrenghuls nog steeds in m'n k zat ieeeeeew. Dat stonk en was vies. Ik snap die dingen niet, zoveel losse deeltjes die dus makkelijk kunnen verdwijnen
kim - Donderdag 17 oktober 2013 19:20
ik gebruik al vanaf de eerste dag van mijn menstruatie tampons. Maandverband vind ik ontzettend goor en het hele boeltje gaat eronder zitten. Nooit geen moeite mee, zelf niet met super large tampons.
EB91 - Donderdag 17 oktober 2013 19:39
Tja, op zulke momenten ben ik stiekem wel blij dat ik niet ongesteld word. Ik heb in die 5-6 keer dat ik ongesteld ben geweest wel eens geprobeerd om een tampon in te brengen, wat me geloof ik 2 keer is gelukt. Maar het eruit halen vond ik nog erger dan het erin stoppen.
anoniem* - Zondag 20 oktober 2013 17:33
@reactie op mij,

laat mij mijn mening dan ook hebben..
ef12 - Vrijdag 21 maart 2014 13:47
ik vind deze blog erg leuk ik heb het nu al 2 keer geprobeerd maar het doet erg veel pijn ik denk dat ik hem toch nog iets dieper moet stoppen ik kan er amper met stappen en dan al zeker niet met lopen of zitten bij het zitten heb ik zelfs nog het meeste last dus momenteel gebruik ik het maandverband nog maar ik blijf proberen !!!!
anoniem - Zondag 1 juni 2014 00:21
Ik vind het best wel gek om een tampon in te brengen
Anoniem - Zondag 6 juli 2014 20:49
Ik ben een tijdje geleden ongesteld geworden, nu ben ik het voor de 2e of 3e keer geloof ik. Me moeder weet het ook al. Maar de 1e keer durfde ik nog niet echt een tampon te gebruiken omdat ik dacht dat het heel erg zeer zou doen. Maar nu heb ik dit gelezen en heb het geprobeerd, en met succes, het is veel fijner dan al dat maandverband en is ook handiger en niemand ziet er iets van. Kortom, hier heb je iets aan!
Anoniem - Zondag 6 juli 2014 20:52
Ik heb alleen nog een vraag, ik ga morgen met mijn klas naar Bobbejaanland (Pretpark) En dan was ik dus van plan om een tampon in te doen, maar hoelang kan je een tampon in? Anders kan ik gewoon even snel naar de wc en een paar tampons in me tas doen om te wissele, maar hoelang kan je een tampon nou maximaal in houden?
Cheyenne - Zondag 6 juli 2014 21:11
Maar toch.. Ik kan me de eerste paar keren dat ik een tampon gebruikte nog goed herinneren. De eerste paar keer zit een tampon nog niet helemaal fijn, ik weet niet of dat voor jullie ook zo was.. Maar dat weet ik er nog wel van.
anomiem :o - Vrijdag 11 juli 2014 15:10
ik vind een tampon inbrengen heel eng . ik heb het geprobeert , maar en het en deed een beetje pijn en ik weet niet hoe diep ik de tampon moet inbrengen
derp - Maandag 28 juli 2014 00:17
Nog een tip lees t plaatje op t doosje/ op de bijsluiter staat precies hoe t moet en wat normaal is.
waaromwiljemijnnaamweten - Maandag 28 juli 2014 00:24
Maandverband is in het begin wel fijn maar bij mij werd t na een paar keer al vervelend want ik irriteerde me eraan dat het voelde alsof ik een luier om had ik kon t na 10 minuuten al ruiken (en speciale met geur hielpen niet) en s' avonds lekte ik steeds door toen ging ik tampons gebruiken (en ik snap niet waarom sommigen het eng vinden) ik las eerst de bijsluiter en zag op de plaatjes hoe het moest toen ik hem erin deed voelde het gelijk al beter als maandverband
waaromwiljemijnnaamweten - Maandag 28 juli 2014 00:24
Maandverband is in het begin wel fijn maar bij mij werd t na een paar keer al vervelend want ik irriteerde me eraan dat het voelde alsof ik een luier om had ik kon t na 10 minuuten al ruiken (en speciale met geur hielpen niet) en s' avonds lekte ik steeds door toen ging ik tampons gebruiken (en ik snap niet waarom sommigen het eng vinden) ik las eerst de bijsluiter en zag op de plaatjes hoe het moest toen ik hem erin deed voelde het gelijk al beter als maandverband
Daphne. - Maandag 28 juli 2014 13:00
Super duper Blog!! Ik denk echt dat je hier wel mensen mee kan helpen maar tampons nee niets voor mij.. heb her geprobeerd maar het lukt niet zo goed, en heb nu ook erge last van pyn bij mijm vagina. Ik doe persoonlijk liever maandverband hoor. Miss kwam dit ook omdat het nu niets meer zoveel bloed.. maar aan deze site heb je wel veel! Suoerrr bedankt! Maar voor mij sws liever maandverband.
dff - Vrijdag 24 oktober 2014 13:17
Ik moet wel maar durf niet ik mijn sportcis wedstrijd zwemmen heb je nog tips waardoor ik het misschien wel durf? ??
hey - Woensdag 5 november 2014 21:38
Het zal de eerste keer wel eng zijn maar dat vinden veel mensen. je moet het gewoon doen.ontspan je en duwen tot dat je hem niet meer voelt dat was alles @dff dan kan je gewoon zwemmen
Hoi - Dinsdag 24 februari 2015 09:02
Tampons, vind ze veel makkelijker en je kan er mee zwemmen
Doei - Dinsdag 3 maart 2015 22:28
Het lukt me steeds niet om een tampon in te brengen... Het doet zo ontzettend veel pijn! Overal staat dat je de richting moet veranderen, als je weerstand voelt. Maar het voelt bij mij alsof ik niet verder kan duwen. Iemand nog tips? En werkt op bed liggen echt?
pieuwww - Zaterdag 7 maart 2015 17:23
Het lijkt bij mij wel alsof het er niet inpast, ookal gebruik ik mini. Doe ik het soms in het verkeerde gat ofzo? Ik raak er ook altijd heel gefrustreerd van.
hey - Dinsdag 28 april 2015 22:42
Ik heb vandaag tampons gekocht ik probeer ze in te brengen maar de tampon wil er niet in ik ben ontspannen


Ik hoop dat julie me tips willen geven

Ps: ik had beloofd aan mijn kinderen dat we gingen zwemmen
a - Vrijdag 15 mei 2015 19:13
Meiden ik vind het raar. Deze dingen hou je toch privé
Of je nou een tapon gebruikt of maandverband dat hoef heel internet noet teweten
Lotte - Vrijdag 12 juni 2015 10:32
Maar hoe lang moet je een tampon dan laten zitten? Want ik heb ze nooit gebruikt omdat ik dacht dat tampons onhygiënisch zijn. Het is niet voor niks dat je lichaam al die rommel afstoot, het moet eruit. Als je maandverband gebruikt, wissel je dat meerdere keren per dag en dan kan alles je lichaam uit en ben je het kwijt. Bij het gebruiken van een tampon hou je "alles" toch langer in je lichaam vast. Dat lijkt me niet gezond. Of heb ik het mis en is dat niet erg?
Lotte - Vrijdag 12 juni 2015 10:33
Maar hoe lang moet je een tampon dan laten zitten? Want ik heb ze nooit gebruikt omdat ik het idee heb dat tampons onhygiënisch zijn. Het is niet voor niks dat je lichaam al die rommel afstoot, het moet eruit. Als je maandverband gebruikt, wissel je dat meerdere keren per dag en dan kan alles je lichaam uit en ben je het meteen kwijt. Bij het gebruiken van een tampon hou je "alles" toch langer in je lichaam vast. Dat lijkt me niet gezond. Of heb ik het mis en is dat niet erg?
Isa - Zondag 28 juni 2015 17:43
@MeAgain ik heb dat ook... Is het jou inmiddels al wel gelukt?
Anoniem - Maandag 25 januari 2016 19:06
Tampons kun je volgens mij 4 uur inhouden.
anoniem - Woensdag 9 januari 2019 01:55
bekijk het filmpje je kunt een tampon 6 tot 8 uur inhouden als je licht menstruatie hebt en je kunt hem 3 tot 6 uur in als je zware menstruatie hebt
mrs. - Donderdag 25 februari 2016 17:31
een maandverband zou ik gebruiken bij normale dagen zonder sport zwemmen etc en een tampon bij die dan abnormale dagen maar weet ik ervan nog nooit gebruikt anyway moet je naar school maandverband en of tampons meenemen
anoniem - Woensdag 9 januari 2019 01:56
ik doe te wel want stel je voor dat je maandverband of tampon helemaal vol zit dan doe ik het liefst een nieuwe in
mrs. - Donderdag 25 februari 2016 17:31
wil iemand pls reageren
Anoniem - Dinsdag 16 augustus 2016 18:53
@pieuwww ik heb hetzelfde probleem echt zo vervelend. Ik weet niet precies waar ik hem in moet duwen en t lijkt alsof ie niet verder kan.
Anoniem - Woensdag 18 januari 2017 17:10
Ik krijg mn tampon niet in, ook al ben ik gwn relaxed... heeft iemand tips??
Anno x - Zondag 14 mei 2017 01:21
Nou ik heb nu al 2/3x mijn tampon moeten weggooien, elke keer wilde ik het proberen maar ik durf het niet... dit komt omdat ik het goede gaatje niet kan vinden😔 Het is ook best awkward om het aan mijn moeder te vragen maar ik wil wel heel graag een tampon want van die maandverbanden wordt ik echt gek en heb ik altijd het gevoel dat je ze door mn broek heen ziet... iemand tips!☺️ Ook heb ik een spiegeltje gebruikt maar ik weet het nog steeds niet😔 Kan iemand me helpen?☺️ Xo anoniem
ma - Maandag 20 augustus 2018 06:40
toen ik voor het eerst ongesteld werd ben ik het meteen met dikke tampons gaan proberen , want die gebruikte mijn moeder ook
ik kreeg ze er meteen goed in want ze had het mij voor gedaan
nu gebruik ik wel is dunnere tampons ook , , maar ik heb er dus nooit problemen mee
zwaan - Maandag 11 maart 2019 09:56
ik ben ook meteen dikke tampons gaan gebruiken toen ik ongesteld werd