Heb jij een slechte huid?

 

Huidproblemen kunnen vervelende en grote gevolgen hebben van de manier waarop deze mensen naar zichzelf kijken en het kan voor veel onzekerheid zorgen. Bij huidproblemen kun je denken aan acne, eczeem, pigment verschillen maar je kunt ook denken aan minder extreme klachten als af en toe puistjes, een heel grote of vette huid, een doffe huid, etc. Ik heb echt niet altijd een goede huid gehad en ondanks dat het bij mij helemaal niet extreem is geweest, kon ik hier behoorlijk onzeker door zijn. Ik besef ook hoe belangrijk het is om mijn huid goed te verzorgen. In deze blog beschrijf ik een aantal dingen waar je op moet letten en wat je beter wel en niet kan doen bij een slechte huid.

meisje
Bron

1. Vraag advies aan een schoonheidsspecialiste of huidspecialist
Ik wil graag voorop stellen dat ik een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste of huidspecialist zou aanraden wanneer je last hebt van een slechte huid. Zeker wanneer je ernstige acne of eczeem hebt, is het verstandig om niet zomaar allerlei producten te gebruiken maar kun je je hierin het beste eerst even laten adviseren. Bepaalde producten die voor iemand goed werken kunnen bij mensen met huid problemen heel anders uitpakken. Je laten adviseren kan voor een sneller resultaat en verbetering van de huid zorgen en je kunt hierdoor voorkomen dat je allerlei producten gaat gebruiken die misschien helemaal niet bij jouw huid passen en waardoor het wellicht alleen maar erger wordt.

2. Zachte handdoek en niet schrobben
Wanneer ik gedoucht heb, heb ik het altijd koud en wil ik mij zo snel mogelijk afdrogen. Misschien herken je het wel. Eerst maak ik mijn gezicht droog en dan doe ik een handdoek in mijn haar. Met een grotere handdoek droog ik mijn lichaam af. Het is sowieso verstandig om een andere handdoek voor je gezicht te gebruiken en niet dezelfde als die je voor je lichaam gebruikt. Hiermee voorkom je verspreiding van bacteriën van je lichaam in het gezicht. Daarnaast is het belangrijk om je gezicht droog te deppen in plaats van hard te wrijven en schrobben. Ik denk dat ik mij wel schuldig maak aan dat laatste, maar als je goed nadenkt is dit niet zo verstandig. Je beschadigd je huid dan veel sneller door de harde en grove bewegingen. Dit kan je al voor een deel voorkomen door zachte handdoeken te gebruiken.

3. Neem de tijd voor je ochtend en avond ritueel
Het is belangrijk om je gezicht grondig te reinigen en te verzorgen. Het is dan ook belangrijk om hier voldoende tijd voor te nemen en in te plannen zodat je niet hoeft te haasten.

4. Vermijd stress en pak het aan
Stress en acne hangen veel met elkaar samen. Het is helemaal niet zo gek als je in stressvolle periodes juist meer puistjes krijgt. Stress vermijden is heel lastig, maar probeer het wel aan te pakken. Onderzoek de manieren die voor jou werken om met stressvolle situaties om te gaan en vraag jezelf ook eens af over welke dingen je je nou onnodig druk maakt.

5. Wees geduldig met nieuwe producten
Wanneer je een bepaald nieuw huidproduct gebruikt om uit te proberen, is het belangrijk dit ook de tijd te geven om zijn werk te doen. In veel gevallen reageert de huid traag op verzorgingsproducten en hebben ze tijd nodig om echt hun werk te kunnen doen. In sommige gevallen verergeren de klachten zelfs een beetje aan het begin voordat je positieve resultaten zult merken. Hierbij gaat het vooral om producten die door een specialist worden voorgeschreven of aangeraden. Bespreek ook eventueel het verloop van de huidverandering. Als je je zorgen maakt, kun je dit natuurlijk ook doen.

schoonheidsspecialiste

6. Gebruik bij voorkeur producten zonder parfum
Veel huidirritaties ontstaan door geparfumeerde gezichtsverzorgingsproducten. Ik hou zelf enorm van bijvoorbeeld gezichtscrème en lotions met een lekkere geur maar het is het niet waard als het mijn huid aantast. Stofjes in de producten die parfum bevatten kunnen de huid sneller uitdrogen en zorgen voor een geïrriteerde of gevoelige huid.

7. Reinig je huid niet te vaak
Het is belangrijk om je huid goed te reinigen, maar je kunt hierin ook overdrijven. Ook water en bewegingen die je maakt om je huid schoon te maken, kunnen je huid namelijk beschadigen. Reinig je gezicht twee keer per dag in de ochtend en de avond.

8. Gebruik lauw warm water
Je kunt je huid enorm uitdrogen wanneer je bijvoorbeeld te heet doucht. Het voelt misschien een stuk aangenamer om een lekkere warme douche te nemen, maar je huid is daar minder blij mee. Gebruik bij het douchen maar ook bij het reinigen van je gezicht lauw warm water in plaats van heet water. Anders was je er namelijk direct de natuurlijke oliën van je huid mee af en zal je huid eerder droog, geïrriteerd en (te) strak aanvoelen. Daarnaast kun je hier ook jeuk van krijgen.

9. Verzorg ook je lichaam goed
Het gaat nu wel voornamelijk over je gezicht, maar er bestaat nog heel veel meer dan dat van jou uit huid. Denk maar eens aan je lichaam; je armen, benen, hals, buik etc. Ook die lichaamsdelen verdienen aandacht en het is ook belangrijk dit goed te verzorgen. Gebruik regelmatig een lekkere olie of bodylotion voor je lichaam en hou 'verdachte' plekjes als moedervlekken die kunnen groeien of veranderen van vorm ook in de gaten.

10. Denk na over het materiaal van je kleding en de keuze in wasmiddel
Om goed voor je huid te zorgen, is het ook verstandig om eens verder te kijken dan alleen je directe huid en wat je hier op smeert en hoe je er mee omgaat. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de materialen van de kleding die je draagt. Als je ook op de rest van je lichaam huidproblemen hebt, is het raadzaam om hier eens naar te kijken. Kies bijvoorbeeld voor katoenen kleding en luchtige kleding in plaats van synthetische stoffen. Ook kan het helpen om wat lossere kleding te dragen in plaats van kleding die de huid afknelt. Iets waar mensen ook weinig aan denken is wasmiddel. In veel wasmiddelen zit lekkere parfum om er voor te zorgen dat je kleding heerlijk ruikt. Dit is heel fijn en ik ben dol op schone was, alleen wanneer je problemen hebt met je huid kan het verstandig zijn om eens te ervaren wat er gebeurd als je wasmiddel gaat gebruiken zonder parfum en toegevoegde geurstoffen.

meisje
Bron

11. Blijf van puistjes en velletjes af
Wanneer ik een puistje heb, is uitknijpen het eerste wat ik doe. Ik vind het stiekem ook gewoon leuk om te doen, maar de voornaamste reden dat ik het doe is omdat ik wil dat hij weggaat. Ergens weet ik wel dat ik er verstandiger aan doe om er niet aan te komen en het alleen uit te knijpen als het duidelijk rijp is (maar dan wel met schone handen en een doekje). Het is raadzaam om van puistjes en velletjes af te blijven. Wanneer je er aan zit met je handen, verspreid je ook weer bacteriën en hierdoor kan het alleen maar erger worden.

12. Douchen na het sporten
Voor sommige mensen spreekt dit voor zich maar lang niet voor iedereen is dat het geval. Wanneer je sport komt er natuurlijk zweet vrij en op het moment dat dit opdroogt, kan het je poriën verstoppen waardoor je huid niet goed kan ademen en er huid irritaties kunnen ontstaan. Dit kun je dus voorkomen door te douchen.

13. Niet teveel make-up
Wanneer je een slechte huid hebt, grijp je misschien al snel naar de make-up producten om alles zoveel mogelijk weg te werken en onzichtbaar te maken. Ik deed dit zelf ook altijd als ik weer puistjes had. Ik smeerde er dan allerlei camouflage producten op, foundation en poeder alleen zorgde dit niet voor het gewenste effect. Sterker nog: het werd alleen maar duidelijker zichtbaar door al die lagen die ik er op had gesmeerd. Daarnaast verstopt make-up je poriën en kan het alleen maar erger worden. Het is dus eerder aan te raden om make-up gebruik te beperken. Je kunt er wel voor kiezen om juist andere delen van je gezicht te benadrukken met make-up zoals je lippen of je ogen.

Hoe verzorg jij jouw huid en wat zou jij anderen aanraden?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Plant - Zaterdag 7 mei 2016 11:43
Een heel grote huid? :P Hihi wat moet ik me daarbij voorstellen? ;)
Lost girl - Zaterdag 7 mei 2016 16:06
@plant haha. Je huid is wel je grootste orgaan dus hihi.

Ik smeer soms wat zalf op droge plekken. Maar merk dat des te meer ik smeer, des te sneller mijn huid droog wordt. Dus gewoon vertrouwen op de zelfherstellende werking van je huid. Dat hoeft niet uit een potje te komen. Tenzij je natuurlijk een huidziekte hebt en om medische redenen ondersteuning nodig hebt.
Lost girl - Zaterdag 7 mei 2016 16:06
@plant haha. Je huid is wel je grootste orgaan dus hihi.

Ik smeer soms wat zalf op droge plekken. Maar merk dat des te meer ik smeer, des te sneller mijn huid droog wordt. Dus gewoon vertrouwen op de zelfherstellende werking van je huid. Dat hoeft niet uit een potje te komen. Tenzij je natuurlijk een huidziekte hebt en om medische redenen ondersteuning nodig hebt.
Anne2 - Zondag 8 mei 2016 05:23
Ik probeer goed voor mijn huid te zorgen ,maar ik vind het zo lastig om producten te vinden die bij mij passen.Pas geleden liet een schoonheidsspecialiste mij voor een heleboel geld spullen kopen die echt helemaal niet werkten bij mij.Ik denk dat je goed naar jezelf moet luisteren ,net als met alles, en niet zomaar wat moet aannemen wat je leest of hoort.En smeer niet je huid dicht met crèmes en make up, je huid moet ook kunnen ademen.
Mar - Dinsdag 10 mei 2016 23:08
Ik heb heel veel producten geprobeerd, maar uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het me helpt geen melkproducten te eten en enkel water en kokosolie te gebruiken om mijn gezicht te reinigen en hydrateren. Heel natuurlijk en zonder allemaal rotzooi erin. In eerste instantie een beetje vettig, maar zolang je maar een klein beetje gebruikt heeft het een perfecte uitwerking - bij mij althans.