Haar verven: do or don't?

 

Ik herinner mij nog goed dat ik in groep 8 zat en dat mijn haar oranje was uitgevallen in plaats van bruin! Ik wilde niet meer naar schol. Al op jonge leeftijd begon ik met het verven van mijn haar. Mijn moeder verfde haar haar altijd en mijn zus en ik vonden dat ook wel leuk. Je haarkleur doet heel veel voor je gezicht en het kan heel leuk zijn hier een beetje mee te experimenteren, maar het is niet zomaar een kwestie van een nieuwe oogschaduw kleur uit proberen. Als je je haar eenmaal hebt geverfd, kun je niet zomaar terug.

In deze blog besteed ik wat aandacht aan wat goed is om te weten voordat je je haar gaat verven. Ik heb ervaring met haarkleuren waar ik heel blij mee was, maar ik weet ook wat het doet als je het gevoel hebt dat het gigantisch verpest is.

haar

Het is nooit goed
Wanneer je geen krullen hebt, is dit vaak het mooiste wat er is en kunnen we vol bewondering kijken naar de krullen van een andere vrouw, maar vrouwen met krullen zijn ook lang niet altijd blij met hun haar. Het is niet alleen zo bij de structuur van het haar maar zeker ook bij de kleur. Ik heb van mijzelf donkerblond haar en in de zomer wordt het wat lichter, maar ik ben niet blond en ook niet bruin. Het is niet perse dat ik er heel ontevreden mee ben, maar toch wilde ik vaak wat anders. Eigenlijk is het nooit goed en echt niet alleen bij mij. Heel veel vrouwen hebben hier last van. Ik heb mijn haar in verschillende kleuren geverfd; het is bruin met een paarse gloed geweest, knalrood, heel donker bruin, weer donkerblond en het is zelfs een keer heel oranje uitgevallen. Voordat je er aan begint, is het goed je te bedenken dat de kans bestaat dat het 'nooit' goed is en dat je het misschien wel weer een andere kleur wilt hebben als je het eenmaal geverfd hebt.

Welke kleur?
Wanneer je je haar een ander kleurtje wilt, is het goed om in te schatten of de kleur goed bij je past. Je haar verven kan namelijk ook gewoon heel leuk zijn, als je de juiste kleur hebt en blij bent met het resultaat. Niet iedere kleur past bij iedereen. Wanneer je een warme huid hebt, kun je het beste kiezen voor chocoladebruin haar, rode haartinten of gouden tinten. Zwart, wit en paars haar kun je dan beter niet doen. Wanneer je een koelere huidskleur hebt kun je beter goud en gelige kleuren vermijden en kiezen voor bijvoorbeeld asbruin of blond. Voor de kleur kun je je ook laten adviseren door een kapper. Het is namelijk ook nog zo dat de ondertoon van je haar bepaalt hoe de kleur gaat pakken. Eenzelfde verfkleur kan heel anders staan bij twee verschillende personen. Ik wilde mijn haar heel graag donkerbruin verven en in eerste instantie was ik een beetje bang dat ik er bleek van zou worden, maar toen ging ik naar de kapper en die zei dat ik dat prima kon hebben. Het was wel even spannend en het was een beetje donker uitgevallen, maar na een paar wasbeurten was ik er heel blij mee. Het deed juist heel veel voor mijn gezicht. Ik kreeg meer kleur en mijn ogen kwamen sterker naar voren.

Wat was ook alweer mijn eigen kleur?
Dit is iets wat ik op gegeven moment wel dacht. Tijdens mijn middelbare school periode heb ik mijn haar in veel verschillende kleuren gehad en omdat het moet uitgroeien en vervagen, duurt het lang voordat je je eigen kleur weer terug hebt. Uitgroei wil je meestal niet en dit betekent dat je er weer overheen gaat verven in een andere kleur of dat je de uitgroei gaat bijwerken. Hierdoor wordt de cirkel van het haren verven niet doorbroken. Als je vaak je haar verft en je wilt uiteindelijk wel je eigen kleur terug, is het verstandig om het af en toe even helemaal uit te laten groeien. Ook om je haar weer wat natuurlijke ademruimte te geven.

Wat als het tegen valt?
Het kan altijd voorkomen dat je je haar verft en dat het toch tegenvalt of anders uitpakt. Wanneer het een vrij lichte kleur is, kun je er dan voor kiezen om er een donkerdere kleur overheen te verven. Gelukkig zijn er nog een aantal methoden waarop je de kleur kunt vervagen aangezien je de tijd niet terug kunt draaien. Je haar wassen met olijfolie voordat je het wast met shampoo kan helpen de kleur te vervagen. Daarnaast is anti-roosshampoo de gouden tip om een te rode gloed uit je haar te krijgen. Wanneer je dit een aantal wasbeurten herhaalt zal je merken dat dit echt minder wordt. Ik heb een keer voor een kapper een fotoshoot gedaan en toen was het de bedoeling dat mijn haar rood zou worden en dat er een rechte pony geknipt zou worden. Het leek mij wel leuk en dit heb ik dus gedaan. Ik was 16 en heel ongelukkig met mijn haar. Het was super mooi en goed gedaan, maar mijn haar was knalrood en mijn kapsel viel nogal op.. ik heb voor mijn gevoel ook jaren gelopen met een knalrood kapsel. Ik kan mij er gelukkig niet heel veel meer van herinneren en volgens mij heb ik het op gegeven moment ook donkerbruin geverfd. 

rood haar

Je weet nooit hoe het uitpakt
Wat ik net eigenlijk al beschreef, is dat je nooit precies weet hoe je nieuwe geverfde haar eruit gaat zien. Bij de kapper hebben ze vaak van die borden met haarstukjes en op de verfpakjes die je zelf in de winkel kunt kopen wordt ook afgebeeld hoe het eindresultaat wordt, maar het komt meestal niet precies overeen. We hebben allemaal een andere haarkleur en ondertoon en dat is bepalend voor het eindresultaat. Bij mij valt namelijk de meeste verf rood uit, ook als de verpakking belooft dat het maar een beetje zal zijn of nauwelijks. Daarom ben ik op gegeven moment heel voorzichtig geworden met mijn haar verven.

Verf maakt je haar droog
Verf maakt je haar erg droog dus als je al heel droog haar hebt, is het de vraag of het verstandig is om je haar te verven. Wanneer je vetter haar hebt kan het soms wel fijn zijn als het hierdoor wat droger wordt, maar gezond is het natuurlijk niet voor je haar.

Grote kleurverandering? Ga naar de kapper
Wanneer je echt drastische veranderingen wilt en niet je haar een enkel een tintje donkerder, zou ik je toch aanraden om naar de kapper te gaan. Het kost wel wat meer maar je hebt wel professioneel advies en een professionele behandeling. Je haar van hoog blond naar donker verven of andersom kan namelijk de oorzaak zijn van haar dat groen uitslaat en dan ben je nog verder van huis.

Ongesteld? Weekje wachten.
Het klinkt misschien raar, maar als je ongesteld bent kun je beter even wachten met het verven van je haar. De hormonen kunnen er namelijk voor zorgen dat de kleur minder goed pakt.

Zelf doen? Lees goed de gebruiksaanwijzing,
Het spreekt voor zich maar veel mensen laten de gebruiksaanwijzing toch links liggen. Zeker als je je haar vaker verft denk je misschien wel te weten hoe het moet. Niet bij alle verf werkt het hetzelfde en het is een kleine moeite om het even te bekijken.

Op een natuurlijke manier je haar kleuren.
Naast een kleurbehandeling bij de kapper of thuis je haar verven kun je ook kiezen voor andere manieren om je haar te kleuren. Hier schreef ik eerder al een blog over en die kun je hier vinden.

Heb jij je haar weleens geverfd?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

my - Zaterdag 17 januari 2015 10:34
Cool dat rode!
sanne - Zaterdag 17 januari 2015 10:36
Zo herkenbaar dit. Ik heb vanaf jonge leeftijd mijn haren al in alle kleuren van de regenboog gehad. Het is nooit goed genoeg en wou gewoon steeds een verandering, dat vond ik leuk. Uiteindelijk heb ik mijn haar helemaal terug geblondeerd. En het heeft 2 jaar geduurt tot het eruit gegroeit was en mijn eigen blonde haar weer te zien was. (Mijn haar groeit ontzettend langzaam). Nu ik mijn gewone eigen kleur, inmiddels zo'n drie jaar, weer heb. Voel ik het nu weer kriebelen.
MissLola - Zaterdag 17 januari 2015 10:46
Ik heb 2,5 jaar geleden mn haar v donkerblond naar echt net zo rood als op de fotos hierboven geverfd en ik heb echt geen moment spijt gehad. Mn blauwe ogen knallen nu en ik krijg vaak complimentjes als ik tijdens mn werk klanten help XD. Heb het de 1e keer inderdaad bij de kapper laten doen, want ik vond het wel spannend!
---- - Zaterdag 17 januari 2015 11:03
Nee nooit haren verven, en er nooit iets insmeren. Bij mij is alles zo echt als het maar kan! Geld ook voor make-up!
kate02 - Zaterdag 17 januari 2015 11:34
Wat leuk! Ik herkende je bijna niet! Het is dat je het schreef want ik dacht dat het iemand anders was! Leuk om je foto's te zien!
Miku - Zaterdag 17 januari 2015 11:56
Wow, herkende je ook bijna niet! Wel leuk hoor, dat rode, maar vind je haarkleur van nu (en je make-up) toch mooier :).
Ik zit nu met een dilemma; heb van mezelf donkerblond/bruin achtig haar. Heb het heel lang blond geverfd gehad, maar nu is dat voor het grootste deel er weer uit (mijn uitgroei valt heel mooi uit). Ik vond zelf dat blonde haar heel mooi en voelde me altijd een stuk vrolijker als ik mijn blonde plukken in de spiegel zag, dan wanneer ik dat donkere haar voor mijn ogen zag wapperen. Mijn omgeving vind echter unaniem dat mijn eigen haarkleur mooier is... Weet nu niet of ik het nog een keer moet verven of moet laten hoe het is. Vraag me ook af of ik voor het stukje "zelfacceptatie" blij moet leren zijn met mijn eigen kleur. Want, zoals je al zei; het is immers nooit goed.
Maanmeisje - Zaterdag 17 januari 2015 12:45
Wow, stond je goed, dat rode haar, maar nu vind ik het mooier.
N. - Zaterdag 17 januari 2015 13:01
henna is ook een mooie optie , als je voor een tint kiest die dicht bij jouw haar kleur licht. dit verzorg je haar en droogt het niet uit.
ik gebruik het zelf al jaren en ben heel blij met het resultaat; naarmate je het vaker gebruikt word je haar steeds sterker , voller en de kleur wordt dieper.
omdat het niet echt je eigen kleur veranderd, maar er een een "filter" overheen legt is het resultaat heel mooi en natuurlijk.
je kunt er niet over heen met chemische verf , maar nu ik zie hoe goed henna voor mijn haar is wil ik er nooit geen chemische troep meer in ;)
d - Zaterdag 17 januari 2015 14:00
Ik heb het wel eens gedaan, alleen coupe du soleil, want ik wil het haarkleurmiddel niet in contact hebben met mijn huid. Daarom ook vooral, gebruik ik vooral ook helemaal niet meer, het is zo agressief en dat wordt even later allemaal door de gootsteen gespoeld, terwijl het niet nodig is en ook nog slecht voor je haar, omwille van een kleurtje, wat best leuk kan zijn idd, maar waarbij het na een poosje al weer uitgroeit en je het alweer bij moet werken. Ook grijs haar vind ik absoluut niet lelijk en zou ik ook niet willen kleuren.
Georgie - Zaterdag 17 januari 2015 15:09
Ik doe alleen kleurspoelingen :)
Joo17 - Zaterdag 17 januari 2015 16:12
Ik ben van mezelf al erg blond, maar naarmate ik ouder word, wordt het steeds ietsjes donkerder (echt heel minimaal, maar toch). Ik verf het altijd nog wat blonder, het staat net wat sprekender dan mijn natuurlijke kleur en het is wel een gaaf effect. Maar eens in de zoveel tijd laat ik het wel uitgroeien en dan vind ik mijn eigen kleur toch ook wel weer leuk, dus ik wissel het een beetje af!
Fenna - Zaterdag 17 januari 2015 17:55
Ja, ik heb het eerst blond gehad, toen bruin, en nu weer blond.

Dat rode stond je echt goed Laura!
jo3101 - Zaterdag 17 januari 2015 18:31
Mn haar was vroeger blond maar werd uit zichzelf steeds donkerder. Dat vond ik niet mooi dus sindsdien verf ik t blond
Diede - Zaterdag 17 januari 2015 18:39
Heel gaaf die foto's met dat knalrode haar!
--** - Zaterdag 17 januari 2015 19:22
Op de foto's met het rode haar had ik je niet eens herkend.
Ik verf mijn haren niet. Het is goed zoals het is. Het is blond met krullen en het is goed zo.
anoniem - Zaterdag 17 januari 2015 21:48
Rechts die foto van je Laura is echt mooi met rood haar !!
Fiona - Zondag 18 januari 2015 09:16
Ik ben nu 21 en verf mijn haar al sinds ik 16 ben. Veel mensen geloven dat ik van nature ros ben, terwijl dit helemaal zo niet is:') Het is een deel van mijn look en identiteit, ik vind het veel leuker zo.
Filou - Zondag 18 januari 2015 11:12
Ik heb grijze haren (en nog altijd
faya - Zondag 18 januari 2015 11:13
Ik heb mijn haar nog nooit geverfd.. ik wil het zelf graag weer blond. Ik ben nu bruin harig maar ben vroeger altijd blond geweest.
nienkeee - Zondag 18 januari 2015 11:36
Knalrood it is :) wilde weer terug naar mijn eigen haarkleur maar ik had te weinig geduld. Het is dus weer rood...:)
sneeuwvlokje - Zondag 18 januari 2015 15:24
oeh, die tweede foto van jou met rood haar is zo mooi! Ik heb mijn haar rood, donkerbruin, kastanjebruin en donkerblond gehad. En nu ben ik heel licht blond :)
Iris - Zondag 18 januari 2015 21:14
Heb m'n haar jarenlang geverfd en daardoor heel droog haar gekregen. Nu verf ik het niet meer omdat ik het te duur vind en nu wel aardig tevreden ben over m'n haarkleur.
Pleun - Zondag 18 januari 2015 22:45
Ik verf het altijd en altijd zelf. Gewoon kruitvat eigenmerk daar wordt het ook niet zo droog van. Als ik van donker naar lichter wil ontkleur ik het altijd, ook gewoon van het kruitvat eigenmerk. Ik probeer wel eens een ander merk maar dat valt me altijd weer tegen. Dus blijf ik zweren bij kruitvat de kleur pakt altijd net zo uit als op het pakje. En lekker goedkoop dat is ook wel fijn.

Haha het lijkt wel reclame ;)
Simba - Dinsdag 20 januari 2015 17:54
ik verf mijn haar al haren met henna, goedkoop en goed voor je haar. Zeker als je door de hennapasta ook nog dingen als ei en olijfolie doet (de pasta moet toch n uur of 3 inwerken, dus dan meteen n haarmaskertje ;) ).
JW - Zondag 25 januari 2015 22:52
Momenteel heb ik m'n haar donker bruin geverfd en I love it! Ik heb van nature donkerblond en dun haar, maar met een donkere kleur lijkt m'n haar dikker en het past ook gewoon beter bij me dan blond. Hiervoor had ik mijn haar zelf rood geverfd wat spuuglelijk was, veelste fel. 2 dagen later naar de kapper gegaan en over laten verven maar ik heb nog maanden met een rode gloed rondgelopen.. Nooit meer rood voor mij dus haha. Ik heb trouwens ook ooit een coupe soleil gehad, stond voor geen meter maar toen vond ik het super.