Haal jij wel goed adem?

 

Wanneer we het over ademhaling hebben, klinkt het misschien al snel als iets zweverigs. Toch is ademhalen iets dat iedereen elke dag doet en zelfs moet doen. Wie stopt met ademhalen, stopt met leven. Gelukkig gaat ademhalen automatisch, maar toch kan het zijn dat je verkeerd ademhaalt. Juist omdat het zo automatisch gaat, is het iets waar je misschien niet zo snel op let. Dit kan vervelende gevolgen hebben op zowel fysiek als mentaal gebied. In deze blog schrijf ik wat meer over het belang van een goede ademhaling.

Stress of spanning kan ervoor zorgen dat je verkeerd ademhaalt. Nu ik er meer over weet, merk ik het sneller op dan vroeger. Maar bij heftige paniekaanvallen kon ik altijd al duidelijk merken dat mijn ademhaling anders was. Dan was het vaak in de vorm van hyperventilatie. Hyperventilatie wil zeggen dat je te snel of te diep ademhaalt. Het lijkt een gevolg van spanning, wat klopt, maar tevens is het een oorzaak van spanning. Door hyperventilatie maak je namelijk stresshormonen aan. Je kan last krijgen van duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, tintelingen en benauwdheid. Het kan niet heel veel kwaad, maar het is vooral heel vervelend. Als ik een paniekaanval had, konden de gevolgen me zelfs nog angstiger maken. Daardoor kwam ik in een vervelende cirkel terecht.

Maar wat de ene kan op werkt, kan ook de andere kant op werken. Juist door op mijn ademhaling te letten en goed adem te halen, werden de gevolgen van het verkeerd ademhalen kleiner en kon ik weer wat meer ontspannen. Dit hielp bij mijn paniekaanvallen, maar ook bij andere soorten angst en stress is dit iets waardevols om in te zetten. Wanneer je je gehaast, gestrest of angstig voelt, probeer dan even stil te staan en echt goed adem te halen. Het dwingt je om even een pas op de plaats te zetten, waardoor je de rust in je lichaam en het overzicht in je hoofd weer terug kan vinden.

Je fysieke en mentale gezondheid staan met elkaar in verbinding. Mentale klachten kunnen lichamelijke gevolgen hebben en andersom. Wie verkeerd ademhaalt, brengt zijn fysieke lichaam uit balans, wat zowel fysieke als mentale gevolgen kan hebben. De mentale gevolgen noemde ik natuurlijk al een beetje. Een slechte ademhaling kan ervoor zorgen dat je je juist meer gestrest en angstiger gaat voelen, maar ook lichamelijk kan je het echt merken. Wanneer je bijvoorbeeld te oppervlakkig ademhaalt, krijg je niet genoeg zuurstof binnen. Bij het te snel en te diep ademhalen tijdens hyperventilatie, krijg je juist te veel zuurstof binnen. Beide is niet goed en kan zorgen voor lichamelijke ongemakken zoals duizeligheid en oververmoeidheid. Het is niet meer dan logisch dat dit ook op mentaal gebied een invloed heeft.

Wat is goed ademhalen?

Misschien dacht je het al tijdens het lezen van deze blog: maar wat is dan een goede ademhaling? Niet te snel, niet te diep, niet te oppervlakkig? Hoe doe ik het goed? Veel mensen denken bij ademhalen misschien als eerst aan het inademen, het zuurstof binnen krijgen, maar het uitademen is minstens zo belangrijk. Hierdoor adem je namelijk de afvalstof koolzuur goed uit. Je uitademing zou iets langer moeten zijn dan je inademing. Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen waarbij je je ademhaling telt. Het is een beetje zoeken naar wat voor jou een prettig aantal is. Bijvoorbeeld 4 in en 8 uit of 3 in en 6 uit. Zolang je het maar niet benauwd krijgt.

Een goede ademhaling komt daarnaast vanuit je buik in plaats van uit je borst. Dit kan je oefenen door je handen op je buik te leggen en te voelen hoe je buik op en neer beweegt. Dit is een goede oefening om je lijf als meer te zien dan slechts een figuur, vind ik. Je lijf leeft en ademt. Het houdt jou in leven! Met zo'n oefening is dat heel goed en mooi voelbaar. Probeer daar dankbaar voor te zijn, wanneer je dit doet.

Het is niet zo dat je nu dag in dag uit obsessief met je ademhaling bezig zou moeten zijn. Dat is weer een ander uiterste en ook niet echt gezond of ontspannen. Wat wel zinvol kan zijn, is om dagelijks (of af en toe) ademhalingsoefeningen te doen. Hiermee train je de spieren waar je mee ademhaalt, maar word je ook bewuster van hoe het met jouw ademhaling zit. Je stelt je lichaam erop in door dit af en toe te oefenen en het is fijn om in te zetten als rustmomentje bij stress of spanning. 

In deze blog vind je 5 fijne ademhalingsoefeningen die je eens zou kunnen uitproberen of in je ochtend- of avondroutine zou kunnen toepassen.

Ben jij je bewust van je ademhaling?

 

Reacties

Starchild - Dinsdag 19 november 2019 23:11
Huisarts vond dat ik een onregelmatige ademhaling heb. Doorverwezen naar fysio die weer zei dat ik chronische hyperventilatie heb. Dat verklaart wss ook mijn klachten. Aantal oefeningen meegekregen waarbij ik bewust op mijn ademhaling moet letten. Moet zeggen... helpt wel!
Liv - Dinsdag 19 november 2019 23:32
Ik haal vaak onbewust heel lang geen adem, heb sowieso een trage ademhaling maar zet het soms blijkbaar echt helemaal vast. Ik heb er zelf niet echt last van, maar toch kan het helpen om op dat soort momenten wel op te letten te blijven ademen, dat voert toch wat spanning af en brengt me vaak beter of bewuster in contact met mijn lichaam!
britneyangel - Woensdag 20 november 2019 08:54
goeie blog
I. - Woensdag 20 november 2019 14:49
Wat mij helpt tijdens paniekaanvallen is om op youtube in te tikken; do nothing for 10 minutes. Klik danop filmpje 1 of 2, waarbij je een figuurtje ziet dat groter en kleiner wordt, en dan ademhalen volgens dat figuurtje. Je kan hetfilmpje ook sneller of langzamer laten afspelen.

Werkt bij mij heeel goed. Na 10 minuten gaathet veel beter.