8 tips om te slapen tijdens de hitte

 

Wanneer het zo warm is buiten is het voor mij vaak erg lastig om in slaap te komen en lekker te slapen. Ik heb vroeger veel slaapproblemen gehad. Ik kon pas laat slapen en ik sliep nooit echt vast, sinds enkele jaren kan ik gelukkig weer goed slapen. Ik woon zelf op een zolder en daar kan het dus hartstikke warm worden. Ik merk dat ik dan ook weer last krijg van slaapproblemen. In deze blog verschillende tips die ervoor zorgen dat je goed kan slapen zonder dat je een airconditioning nodig hebt.

Ik lees regelmatig op het forum dat mensen het erg lastig vinden om te gaan slapen wanneer het warm is, terwijl slapen juist hartstikke belangrijk is. Het is echter ook logisch dat slapen tijdens de zomer wat minder makkelijk is. Dat komt door meerdere factoren. Ten eerste is het langer licht, waardoor je lichaam ook minder melatonine aanmaakt. Melatonine is een stofje wat je slaperiger maakt en je daarmee ook helpt om in slaap te vallen. Daarnaast is het ook lastiger om in de hitte te slapen omdat je lichaam vaak te warm is.

♥ Stop je laken in de koelkast
Het kan ook een handdoek, knuffel of fles water zijn. Het gaat er vooral om dat jij iets kouds meeneemt, zodat jij je slaapomgeving daarmee kan afkoelen. Het is vaak een stuk handiger dan dat je een natte handdoek of iets dergelijks gebruikt, omdat je bed er minder nat van wordt.

♥ Gebruik iets duns als deken
Om lekker te kunnen slapen is het voor veel mensen een vereiste om onder iets te leggen. Evolutionair gezien komt dit doordat wij dan een gevoel van bescherming hebben. Het zorgt ervoor dat wij ons veilig en geborgen voelen. In de zomer is het echter vaak lastig omdat een deken erg warm kan zijn. Ik gebruik dan vaak losgehaakte sprei of alleen het dekbedovertrek.

♥ Zorg voor ventilatie in jouw kamer
Zeker wanneer je zoals ik op de zolder woont, kan het erg warm worden en is het heel lastig om je slaapkamer/appartement/studio af te laten koelen. Ik vind het dan altijd erg prettig om 's avonds alle ramen open te zetten, waardoor er een constante wind door de kamer heen gaat. Ik kan dat doen tussen twee ramen, maar jij kan dat ook doen door middel van je slaapkamerdeur en raam open te laten staan.

♥ Slaap beneden
Hoe dichter jij bij de grond zit, hoe koeler het is. Ik ging vroeger regelmatig op vakantie naar Hongarije en ik sliep dan op de bovenste verdieping, maar tijdens een hittegolf was het daar 40 graden. Het was daar zo warm dat ik het daar gewoon niet vol kon houden. Ik heb toen mijn matras verplaatst en ben toen in de kelder gaan liggen waar het beduidend koeler was. Wanneer je dus echt niet kan slapen van de hitte kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld in de woonkamer te gaan slapen.

♥ Eet lichter
Wanneer je erg veel last hebt van de hitte kan het ook fijn zijn om ook wat lichter te eten voordat jij gaat slapen. Op het moment dat je zwaar voedsel eet, moet je lichaam harder werken om het te verwerken. Dat kan er ook voor zorgen dat jij het warmer krijgt. Het is dus niet bedoeling dat jij minder eet!

♥ Neem een koude douche of bad voordat je gaat slapen
Het nemen van een koude douche zorgt ervoor dat jij je lichaamstemperatuur al laat zakken. Daardoor is het makkelijker om in slaap te vallen.

♥ Slaap naakt
Wanneer je naakt slaapt heeft je lichaam het minste isolatiemateriaal. Dus op het moment dat je een pyjama aan hebt, heb je dus een soort van isolatiemateriaal om jezelf heen gemaakt. Je pyjama zorgt er dan eigenlijk voor dat je het warmer hebt dan nodig is. Als je naakt slaapt, kan je lichaam makkelijker de temperatuur regelen en heb je het dus ook minder warm.  

Naast de hitte vind ik muggen ook erg vervelend. Na mijn vakantie in Sri Lanka ben ik erachter gekomen dat DEET erg goed helpt tegen muggen. Ik moest dat daar altijd gebruiken tegen dengue en malaria en ik smeer dat nu nogsteeds regelmatig op mijn enkels en benen voordat ik ga slapen. Wat ook goed helpt is het gebruik van horren voor je ramen en deuren. Ik word altijd erg chagrijnig wanneer een zoemende mug mij wakker houdt. Ik leg dan ook vaak een vliegenmepper of iets wat ik daarvoor kan gebruiken naast mijn bed. Als er dan toch een mug in mijn buurt komt, hoef ik ten minste niet op te staan om haar te grazen te nemen.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben en dat het er ook voor zorgt dat jullie 's nachts beter kunnen slapen ondanks de hitte. 

Wat helpt jou om te slapen als het zo warm is?

 Bron: Always Shooting & Seniju

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Smurfieee - Zondag 9 juli 2017 21:17
Raar maar waar: hoe warmer het is, hoe beter ik slaap.
In de winter heb ik veel moeite met slapen/doorslapen, wat mij betreft mag het een heel jaar dit soort weer zijn!
Maan - Maandag 10 juli 2017 07:53
Warm douchen! Warme thee drinken! Als je voor koud kiest, gaat je lijf alleen maar z'n best doen op te warmen en krijg je het daarna nog veel warmer! En zo'n luchtblazer naast je bed :)