5 vervelende zomerse klachten

 

Nu het weer lekker weer is, gaan de meeste mensen ook vaker naar buiten. Lekker barbecueën, het park in of op vakantie. Doordat het warmer is, is er echter ook een groter risico op bepaalde ziektes en dingen die daaraan gerelateerd zijn. In deze blog beschrijf ik 5 zomerse klachten die je vaker oploopt bij warm en mooi weer en ik vertel hoe je die het beste kan voorkomen.... Welke klachten herken jij?

♥ Warmte-gerelateerde aandoeningen
Tijdens de zomermaanden komen er regelmatig mensen bij de dokter met een warmte-gerelateerde aandoening, zoals uitdroging of een zonnesteek. Wanneer je een ernstige zonnesteek of uitdroging hebt, kan dat dodelijk zijn. Gelukkig komt dat niet erg vaak voor! Het is ook best makkelijk te voorkomen. Het is vooral belangrijk om voldoende te drinken en de zon tijdens de heetste uren te vermijden. Wanneer je wel voor een langere tijd naar buiten gaat, is het verstandig om iets mee te nemen voor op je hoofd en voldoende te drinken. Wanneer je merkt dat je last krijgt van symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en verwarring is het verstandig om naar een dokter te gaan.

Brandwonden en verbranden
Zeker in de zomer wanneer het lekker weer is, lig ik graag aan het strand of zwembad. Ik vind het dan heel fijn om in de zon te liggen. Ik heb van mijzelf echter een hele lichte huid, waardoor ik regelmatig verbrand. Daarom vermijd ik nu de zon en probeer ik mijzelf goed in te smeren. Het is namelijk heel erg belangrijk om te voorkomen dat je verbrandt. Verbranden verhoogt het risico op huidkanker. Een verbranding is eigenlijk een brandwond, wat dus betekent dat je ook een blaren kunt krijgen wanneer je te lang onbeschermd in de zon zit!

In de zomer ga je ook vaker barbecueën en zijn er ook met regelmaat kampvuren. Zeker bij barbecueën en kampvuren komt het regelmatig voor dat mensen zich daaraan verbranden. Een van de meest gemaakte fout is dat mensen brandbare vloeistoffen, zoals spiritus op de barbecue of het vuur te gooien. Dat is levensgevaarlijk aangezien het een steekvlam veroorzaakt die enkele meters hoog kan worden. Als er dan een wind staat, kan men anderen en zichzelf verwonden.

Voedselvergiftiging/reizigersdiarree
Wanneer je op vakantie en zeker naar het buitenland gaat, kom je terecht op plekken waar eten anders wordt bereid. De mensen daar kunnen daartegen, maar jij vaak niet. Daardoor kan je erg veel last krijgen van je buik en bijvoorbeeld diarree krijgen. Ik heb dit zelf ook in Sri Lanka gehad.
Op vakantie, maar ook thuis kun je een voedselvergiftiging oplopen. Dat heeft onder andere te maken met de temperatuur. Doordat het zo warm en vaak vochtig is, groeien bacteriën sneller dan in de winter. Daarom is het verstandig om eten niet al te lang in de zon te laten liggen en het eten goed door te bakken.

(Sport)blessures
Ik ben in de zomer vaak veel actiever dan in de winter. Ik onderneem daardoor ook veel meer sportactiviteiten. Ik ben alleen best onhandig, waardoor ik vaak in vervelende situaties terechtkom. Ik ben meer dan eens door mijn enkel gegaan tijdens spelletjes op het strand. Daarnaast ben ik ook met regelmaat uitgegleden in het zwembad. Dit soort ongelukken zien dokters in de zomer vaker dan in de winter. Ik heb hiervan geleerd om tijdens het sporten op het strand (zoals frisbee/volleybal) goede schoenen aan te trekken en altijd op slippers te lopen rond het zwembad. Gelukkig zijn de meeste blessures niet zo erg en trekken ze met een beetje rust snel weg!

Insectenbeten
De zomer staat jammer genoeg ook bekend om de grote hoeveelheid muggen en wespen. Ik heb zelf een heel grote hekel aan die beesten. Ik vind ze irritant en vooral erg vervelend. Ik kan me kapot ergeren aan de muggenbulten die ik krijg. In Europa deed ik nooit zoveel aan anti-insecten maatregelen. Dat is hier ook bijna niet nodig behalve als je er allergisch voor bent. Het is hier vooral belangrijk dat je je controleert op teken aangezien die wel serieuze consequenties kunnen hebben. Wanneer je er eentje hebt, is het belangrijk om hem te verwijderen en naar een dokter te gaan. Als je buiten Europa op vakantie gaat, is het verstandig om even te kijken of je extra maatregelen tegen insecten moet nemen.

Tijdens mijn eetstoornis vond ik het zelf erg lastig om mijzelf, maar ook mijn klachten serieus te nemen. Wanneer je minder eet, krijg je vaak ook last van klachten die bijvoorbeeld lijken op uitdroging, waardoor je een echte uitdroging of zonnesteek niet meer herkent. Zeker wanneer je te weinig eet en/of ondergewicht hebt, is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam kan dan vaak minder aan dan wanneer het wel gezond is! 

Ik hoop dat ik jou met deze blog heb kunnen wijzen op gevaren van de zomer. Daarnaast hoop ik dat je nu iets beter weet hoe je de kans zo klein mogelijk maakt dat je bij een van de ongelukkigen gaat horen die deze zomer naar de dokter moet!

Fotografie: Ze'ev BarkanIan Sane

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Koffie - Donderdag 22 juni 2017 10:51
Weet je, aan het weer kan je toch niks veranderen. Hoe hoog of laag je ook springt.
Breadfish - Donderdag 22 juni 2017 11:07
Je zegt dat er 5 zijn, maar er zijn er 6. :)
AnaMan - Donderdag 22 juni 2017 11:40
Twee dingetjes: Een teek moet CORRECT verwijderd worden, anders kun je het alleen maar erger maken (dus zoek op hoe het moet en gebruik een speciale tekentangetje), en muggensoorten die zeer gevaarlijke ziekten verspreiden komen jaar in jaar uit steeds noordelijker voor. Ze rukken dus rap permanent op naar ook Nederland (en komen af en toe ook in oude autobanden uit andere landen voor).
AnaMan - Donderdag 22 juni 2017 11:40
Twee dingetjes: Een teek moet CORRECT verwijderd worden, anders kun je het alleen maar erger maken (dus zoek op hoe het moet en gebruik een speciale tekentangetje), en muggensoorten die zeer gevaarlijke ziekten verspreiden komen jaar in jaar uit steeds noordelijker voor. Ze rukken dus rap permanent op naar ook Nederland (en komen af en toe ook in oude autobanden uit andere landen voor).
marleen - Donderdag 22 juni 2017 12:28
pff hoe doe je het, in de zomer nog actiever zijn dan in de winter? ik kan dat echt niet opbrengen met dit weer...
S. - Donderdag 22 juni 2017 13:59
Weer lekker weer? Niet voor mij, hoor. Ik vind hier niets lekker aan. Maar omdat ik heel de dag binnen zit heb ik weinig last van de dingen die genoemd worden. :')
Anne - Vrijdag 23 juni 2017 10:28
Ik ben geen zomermens!
In de zomer voel ik mij moe en down. Hitteperioden vind ik gewoon deprimerend!
Gelukkig wordt het weer langzamer donkerder. Ik ben de zon helemaal zat!