Iemand met een eetstoornis helpen?

 

Voor de omgeving is het vaak heel moeilijk te begrijpen als iemand een eetstoornis heeft. Het is daarom ook extra lastig om iemand met een eetstoornis te helpen. Je ziet dat iemand het moeilijk heeft, maar tot diegene doordringen is lastig. Bovendien zorgt de eetstoornis ervoor dat iemand stiekeme dingen gaat doen, waardoor je het vertrouwen kwijt kan raken. Toch wil je, ondanks dit gedrag, toch nog voor de ander klaarstaan, maar hoe help je nou iemand met een eetstoornis?

1. Eet samen
Het kan voor iemand met een eetstoornis heel fijn zijn om samen te eten. Het is soms namelijk lastig om jezelf tot eten te zetten. Angsten spelen hierbij een grote rol en er is een enorme strijd gaande in iemands hoofd. Door samen te eten, heeft de ander een stok achter de deur om het toch gewoon te doen. Bovendien kan het een fijne afleiding bieden. Praat over van alles en nog wat, maar niet over het eten. Het zorgt ervoor dat iemand wat meer ‘uit zijn of haar hoofd blijft’ en minder na kan denken over het eten.

iemand met eetstoornis helpen

2. Wees voorzichtig met uitspraken over je gewicht of eten
Probeer uitspraken als ‘ik heb te veel gegeten’, ‘ik had dat niet moeten eten’ of ‘het is slecht dat ik dit nu eet’ te vermijden. Elk oordeel over eten kan namelijk invloed hebben op iemand met een eetstoornis. Eetstoornispatiënten zijn vaak erg bezig met wat andere mensen eten en nemen daar een voorbeeld aan. Op het moment dat jij zegt dat je vindt dat je te veel hebt gegeten, zal degene met de eetstoornis haar eten met jouw eten vergelijken en zich daar rot om voelen.

3. Ga mee naar therapie
Als het kan, kan het fijn zijn om mee te gaan naar therapie. Eetstoornissen hebben invloed op het hele systeem van iemand. Iemand bestempelen als ‘ziek’ terwijl de rest van de familie ‘niet ziek’ is, is niet heel erg helpend. Het hele systeem heeft vaak invloed op de eetstoornis. Het kan daarom enorm helpend zijn als je meegaat als therapie. Niet alleen als steuntje in de rug voor de ander, maar ook om zelf te leren en te veranderen.

4. Overweeg therapie voor jezelf
Ik kan me voorstellen dat je hier in eerste instantie niet op zit te wachten, want jij hebt toch geen probleem? Toch kan iemand in jouw omgeving met een eetstoornis veel invloed op jou hebben. Als ik kijk naar mijn ouders heb ik hen bijvoorbeeld een hoop slapeloze nachten en heel veel zorgen bezorgd. Zij hebben ook los van mij gesprekken gehad met een therapeut. Dit was voor hen erg helpend, omdat ze even niet met mij rekening hoefden te houden in het gesprek. Zij stonden daar centraal, niet ik.

5. Vertrouw
Vertrouwen hebben, is iets wat ontzettend moeilijk is als iemand in jouw omgeving een eetstoornis heeft. Je weet nooit helemaal zeker wanneer een eetstoornispatiënt de waarheid spreekt of wanneer de eetstoornis vooral aan het woord is. Ook kan het proces van herstel veel langer duren dan je had gehoopt. In plaats van iemand beter zien worden, lijkt het soms alleen maar slechter te gaan. Ja, het is zeker lastig om dan nog vertrouwen te hebben op een goede afloop.

Probeer toch te blijven vertrouwen. Vertrouw erop dat de ander het kan en sterker is dan de eetstoornis. Spreek dit ook uit. Vertrouw er ook op dat de professionals weten wat ze doen en dat iemand in goede handen is.

6. Geef de hoop niet op
Dit hangt eigenlijk ook wel een beetje samen met het vorige puntje. Geef de hoop niet op. Terugval en meerdere behandelingen horen er jammer genoeg vaak bij. Het lijkt dan wel alsof iemand nooit beter wordt, maar dat is niet waar.

Herstellen van een eetstoornis gaat met drie stappen vooruit, twee stappen achteruit en weer een stap vooruit. Met andere woorden: het is een moeilijk en langzaam proces. Het gaat met vallen en opstaan, maar uiteindelijk komt iemand er wel. Geef de hoop niet op.

7. Vergeet niet jezelf
Als we ons ernstig zorgen maken over iemand van wie we houden, kan het makkelijk zijn dat je vergeet om voor jezelf te zorgen. Het is niet alleen voor jezelf belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar ook voor degene om wie je geeft met een eetstoornis. Door goed voor jezelf te zorgen, ben je een positief rolmodel. Als je namelijk van de ander verwacht dat ze goed voor zichzelf moet gaan zorgen en haar gezondheid prioriteit moet geven, dan moet je zelf daar ook het goede voorbeeld van geven.

iemand met eetstoornis helpen

8. Communiceer
Het is hartstikke lief dat je de ander wilt helpen, maar het is soms moeilijk om precies door te hebben wat de ander van jou nodig heeft. Vaak weten eetstoornispatiënten heel goed wat wel en niet bij hen werkt. Probeer hier open het gesprek over aan te gaan met elkaar. Hoe kan jij het beste helpen? Wat verwacht de ander van je? Wat moet je juist niet doen en zeggen?

9. Weet dat je waardevol bent
Blijf onthouden dat je waardevol bent en de ander veel aan jou heeft. Dit zal misschien niet altijd zo voelen en de ander zal dat niet altijd laten zien, maar dat ligt niet aan jou. Door de eetstoornis kan iemand soms gemene dingen zeggen, maar uiteindelijk zullen ze blij zijn met jouw hulp. Het is super moeilijk om in je eentje van de eetstoornis af te komen. Weet daarom dat je waardevol bent en dat al jouw hulp en inzet wordt gewaardeerd.

Fotografie: Igor Gorshkov & Tania Cataldo

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

jip.dwars@hotmail.com - Woensdag 22 augustus 2018 21:57
Waarom bestaat deze dit?