Bang voor je lichaam in bikini?

 

De zomer komt er aan. Ik heb al heel veel zin in het mooie weer, de zomerjurkjes, korte broekjes en om gezellig met mijn vriendinnen naar het strand te gaan! Toch is dat jaren lang ook heel anders geweest. Ik schaamde me voor mijn lijf en voelde me vreselijk in blote kleding. En een bikini vond ik al helemaal verschrikkelijk. Ik was te dik, hoe slank anderen mij ook vonden...

Uit onderzoek van Nivea blijkt dat 45% van de vrouwen zich zorgen maakt om haar lichaam in bikini. 54% maakt zich het meest zorgen om haar buik. 20% maakt zich druk om haar hele lichaam. Dit meldt Daily mail over het onderzoek van Nivea dat gedaan werd onder 3.500 vrouwen tussen de 18 en 60 jaar.

Twintig procent van de vrouwen is ontevreden over de omvang van haar borsten. 80% draagt het liefst een sarong op het strand over hun badkleding. De helft van de vrouwen laat weten dat ze zich minder zorgen om hun lijf zijn gaan maken toen ze moeder werden. Ook waren er wat mannen ondervraagd. 47% van alle mannen en vrouwen zegt dat een compliment van de partner hen meer zelfvertrouwen geeft. Ook complimenten van vriendinnen zijn belangrijk.

Wat maken we ons toch een hoop zorgen wanneer die warme, vriendelijke zon zich laat zien. Eigenlijk jammer, want alle activiteiten waarbij je een bikini aan hebt, zouden juist vooral heel leuk moeten zijn! Toch maken we ons druk om ons lichaam. Ik zelf doe dat ook nog wel eens hoor. Het is ook gewoon heel erg wennen om half naakt rond te lopen tussen mensen die je normaal alleen met kleding aan ziet, of die totaal onbekend voor je zijn. Dat voelt raar en roept onzekerheid op. Op zich dus niets geks.

Die onzekerheid moet alleen geen grote rol gaan spelen of je humeur en activiteiten beïnvloeden, want dan gaat het te ver. Natuurlijk is mijn lichaam niet perfect. Maar eerlijk gezegd is geen enkel lichaam perfect wanneer ik om mij heen kijk naar andere vrouwen in bikini. Natuurlijk zie ik bij ieder lichaam iets wat mooier is dan bij mij, maar wat heeft het voor zin om daar naar te kijken?

Mijn lichaam is zoals het is. En nee, ik heb er lang naar gestreefd, maar het is niet perfect. Dat hoeft van mij ook echt niet meer. Ik heb hier en daar een putje in mijn been, een rolletje als ik voorover zit, mijn verhoudingen hadden best wat beter verdeeld kunnen zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar wat heeft het voor zin? Het is gewoon niet zo. En weetje, ik denk ook niet dat het ooit perfect gaat worden.

Mijn lichaam heeft al lang van te voren bedacht hoe het eruit zou gaan zien. Ik kan er enkel zo goed mogelijk voor zorgen en het accepteren. Al heb ik dit lijf echt niet zomaar kunnen nemen zoals het is. Ik heb er voor, na en tijdens mijn eetstoornis juist vreselijk van gewalgd. Het lijf dat ik nu heb, met mijn gezonde gewicht, gevarieerde eetpatroon en de vrijheid die ik daardoor heb, vond ik toen der tijd vreselijk dik en lelijk.

En natuurlijk kan ik er nog soms nog wel een beetje mee zitten en vind ik het niet altijd even mooi. Maar wat heeft het voor zin om daar bij stil te gaan staan en over wakker te liggen? Ik heb daar echt geen zin meer in. Er zijn wel belangrijkere en veel leukere dingen waar ik me mee bezig kan houden. Ik heb liever een betere relatie met mijn lijf, dan dat ik het mijn hele leven ga proberen te veranderen. Dat eeuwige gevecht heb ik gevochten en ik ben er helemaal klaar mee. 

Mijn lijf verdient goede voeding, af en toe wat lekkers, genoeg te drinken, beweging en conditie. Ik kleed het leuk aan, verzorg mijn huid en haar goed en maak mezelf mooi op. Ik wil het accepteren, want dit is het lijf waar ik nog mijn hele leven mee ga doen. Ik vind het alleen al een prima lijf om van te houden, omdat het goed voor mij zorgt. Zelfs al heb ik hier en daar een putje, zijn mijn borsten niet zo groot, heb ik pigmentvlekjes op mijn onderrug, is het niet overal even strak en zijn mijn bovenarmen wat te vol naar mijn idee. Ik vind het prima. Van mij mag het zijn zoals het is.

Ga geen gevecht aan met je lijf. Stop daarmee. Dit is jouw lichaam. Doe dingen om het weer mooi te leren vinden, te accepteren en er weer iets positiefs in te kunnen zien. Verzorg het zo goed mogelijk, kom er mee in contact. Dit is jouw lijf en het is echt, echt, echt, prima zoals het is! Zelfs al is het niet helemaal zoals je eigenlijk zou willen. Probeer die eeuwige wens om het te veranderen los te laten.

Als jij goed eet, beweegt en jezelf goed verzorgt, kun je van je lichaam leren houden. En dan is een bikini gewoon een spannend kledingstuk, maar niets waarvan je nachten wakker hoeft te gaan liggen of jezelf voor hoeft uit te hongeren!

Lees ook eens ''Zwemmen met je eetstoornis'', ''Wennen aan je lijf na een eetstoornis'' en ''Weerbericht: Blote armen en benen''

Plaatjes:Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

2bHappy - Woensdag 24 april 2013 11:58
Heel mooi, zelfs ontroerend om te lezen:) Dit jaar wordt mijn eerste jaar in bikini nadat ik grotendeels hersteld ben van mijn eetstoornis en dus een gezond gewicht heb. Spannend, maar ik ga proberen daar niet een mega issue van te maken voor mezelf.
inger - Woensdag 24 april 2013 12:10
Moet zeggen dat dit filmpje wel even heel goed uitkomt nadat ik dit weekend 2x uit mijn broek ben gescheurd :)
A. - Woensdag 24 april 2013 12:11
knap van je dat je zo met je lijf omgaat
B - Woensdag 24 april 2013 12:17
Mmm.. Ik durf dus echt niet deze zomer in mijn bikini te gaan hoor! Heb ondergewicht maar ik zie mezelf super dik.. Dus mijn zomer wordt ook weer verpest..
mojo - Woensdag 24 april 2013 12:18
nee, dit jaar geen bikini voor mij, niet eens om mijn figuur, maar meer door de schade die ik er weer aan toe gebracht heb helaas. volgend jaar weer als het weer wat meer weggetrokken is.
Op vakantie heb ik er sowieso minder moeite mee.
es - Woensdag 24 april 2013 12:31
ik vind het dit jaar ook weer spannend. Maar eigenlijk vind ik het minder spannend dan toen ik zo erg ondergewicht had. Toen ik daar zat te rillen op mijn handdoekje met een broekje dat van mijn ''kont'' afzakje, toen voelde ik alle ogen lang mijn lijf glijden. Toen keek ik jaloers naar alle meiden die langliepen met een vrouwelijke sexy uitstraling: mooie billen, mooie borsten, gebruinde huid, hippe bikini die wel heerlijk de golven in konden duiken zonder omvergespoeld te worden. Nee, vergeleken met dat gevoel om als een hulpeloze baby erbij te liggen terwijl je in de bloei van je leven hoort te zitten (18 jaar), is dit opgeblazen gevoel wel te overzien.
Manu - Woensdag 24 april 2013 13:13
Bikini draag ik nooit - voor m'n es ook al niet - badpak vind ik wel uitdaging genoeg. M'n benen verberg ik liever, niet alleen omdat ze dikker zijn dan ik leuk vind, ook omdat er door jaren zelfbeschadigen nogal een verzameling littekens op is ontstaan. Badpak lukt me wel trouwens, al vind ik het wel lastig.
Adina - Woensdag 24 april 2013 14:19
Wederom een goed en motiverend stuk!
Iris - Woensdag 24 april 2013 14:31
Vind het nog steeds spannend om in bikini te gaan en voelt het alsof ik dikker wordt met de stap.
Emma - Woensdag 24 april 2013 14:35
Ik ga helemaal niet in bikini lopen, al jaren niet, omdat ik me zo schaam voor mijn lichaam
Girlie - Woensdag 24 april 2013 14:55
Ik vind het al lastig om in de zomer shirtjes/hemdjes met korte mouwen aan te hebben i.v.m. littekens, laat staan een bikini... Ik durf gewoon niet..
Roos - Woensdag 24 april 2013 15:05
Echt een inspirerende tekst, echt mooi hoe jij je lichaam hebt kunnen accepteren na veel vechten. Heb ik bewondering voor, en ik hoop dat ik dat ooit ook zal kunnen (:

Liefs
Black Rose - Woensdag 24 april 2013 17:11
Mooi! :D
Lamp - Woensdag 24 april 2013 19:42
Ik ga nu niet in bikini, no way.

Maar dat is om de temperatuur hoor ;) hihi
Ydance - Woensdag 24 april 2013 20:39
Ik ga echt niet in bikini... DAt durf ik echt niet!
Anoniempje - Woensdag 24 april 2013 20:47
Wat een fijn stukje!
R. - Woensdag 24 april 2013 22:10
Ik hou ook niet van bikini's, ook gewoon om het ongemakkelijk/onveilig voor me voelt. Een laagje kleding vind ik wel zo prettig.

Als ik ga zwemmen, dan ga ik wel in bikini maar ik ga er echt niet de hele dag in lopen. Dat voegt ook niet echt wat toe aan mijn leven vind ik. Op het strand kan je er altijd wat overheen doen, dat scheelt ook verbranden overigens...
Rianne - Woensdag 24 april 2013 23:00
Ik ga er voor deze zomer! : )
Eva - Vrijdag 3 mei 2013 17:02
Mooi en inspirerend stuk. Bewonderenswaardig hoe jij van jezelf hebt leren houden na zo'n lang gevecht met jezelf. Hopelijk lukt mij dat ook ooit.
Ik draag nooit jurken of korte broeken. De kortste broeken die ik draag, zijn driekwartbroeken. En ik heb in geen jaren gezwommen. Het voelt gewoon ongemakkelijk en genant om mezelf te laten zien. Enerzijds zou ik dolgraag een zomerjurk hebben en me mooi voelen, maar anderzijds voel ik me zo ongemakkelijk bij de gedachte dat ik mezelf dan moet laten zien. Ik ben sinds kort van mijn eetstoornis af, en krijg stukje bij beetje meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Dat is best wennen omdat ik zo lang ik mezelf ken nooit " tevreden " met mezelf geweest ben. Nog nooit. En dat is niet gewoon, ik weet het, en ik ben het nu aan het leren. Voordat ik echt in een kortere broek/rok/jurk/bikini in het openbaar durf, duurt nog wel eventjes.

Anne - Woensdag 15 mei 2013 11:18
ik maak me vooral zorgen om mijn borsten waardoor ik niet in bikini durf.
maar niemand is perfect...al lijkt dat soms wel zo
Sheila - Maandag 17 juni 2013 21:23
Ik ken het, nachten wakker liggen voor die stomme bikini, hoe je er nu er het beste uit in kunt komen. En o wee als je wat eet, want 'dan staat die bikini je zéker niet leuk.' Daarom ga ik nooit in bikini, ik trek gewoon een badpak aan en vermijd korte broeken en rokken. En zeker korte truitjes. Het is gewoon een eeuwig gevecht waarin je je lichaam maar niet in kan accepteren. Eigenlijk een gevecht waar ik alleen maar in verlies...
Sam - Donderdag 18 juli 2013 15:45
Eindelijk een fotoreeks met prachtmeiden zónder thigh gap en die shit,
Had ik echt even nodig :)