Anti antidepressiva

 

Hoe gingen onze voorouders om met klachten als depressiviteit en somberheid? Toen er nog geen pillen waren en therapieën en je niet de hele dag in bed kon blijven omdat je moest jagen.... Kende men dat gevoel toen nog niet misschien? Of waren er wel degelijk middeltjes die de zon weer lieten schijnen en je de energie gaven om toch weer door te gaan?

antidepressivaHet gaat er niet om of mensen toen niet depressief waren, maar wel om wat voor mogelijkheden er nog meer zijn in plaats van het slikken van de bekende anti- depressiva. Eén van die alternatieven is St. Janskruid. Een oeroude remedie die lichte en matige depressiviteit tegen gaat. 

Nu depressiviteit weer zo onder de aandacht werd gebracht door o.a. de dood van Antonie Kamerling zou je denken dat Nederland wel wakker is geschud als het gaat om het aantal mensen dat hieraan lijdt.

Het zijn er meer dan je denkt en lang niet iedereen gaat er voor naar de huisarts of krijgt er medicijnen tegen. Bijna 20% van de volwassen Nederlandse bevolking heeft in zijn of haar leven te kampen met een depressieve stoornis. Vorig jaar was dat ca 5% van alle mannen en vrouwen tot 65 jaar, ruim 500.000 mensen! Vanwege de bijwerkingen van de diverse depressiva wil niet iedereen medicatie en probeert andere dingen uit. 

Een deel van deze mensen komt dan op het spoor van St Janskruid en zoekt in het alternatieve cirquit naar middelen die kunnen helpen.

Van alle producten die dit kruid bevatten is helaas niet alles even werkzaam. Van de 50 nieuwe kruidenproducten die gemiddeld per jaar worden aangemeld bij het CBG (College ter Beroordeling van Geneesmiddelen) werden er 4 als geneesmiddel geregistreerd. Dat kan alleen als er gedegen klinisch onderzoek naar is gedaan en bewezen is dat het werkt. Van deze 4 registraties betrof het 2 middelen met als werkzame stof St Janskruid en met als werking het tegengaan van LICHTE depressieve symptomen.

Een snelle blik in de schappen van een drogist of reformhuis laten zien dat er best veel producten met de naam St Janskruid verkrijgbaar zijn. Maar zijn ze allen even werkzaam? Nee helaas niet. Alleen de producten die de stoffen hyperforin en hypericin combineren blijken echt te werken en wel zo goed dat ze vergelijkbaar (voor een lichte depressie) zijn met bijvoorbeeld Prozac of Seroxat. Het maken van de juist combinatie is echter een secuur werkje echter het is wel goedkoper dan de normaal verstrekte medicijnen tegen depressie en daarbij heeft het veel minder bijwerkingen. Hyperiplant is zo'n goed gemaakt alternatief op basis van St Janskruid. 

st janskruidOmdat diverse studies hebben aangetoond dat dit kruid een sterk goedje is met medicinale werking, is het af te raden het zonder mede weten van de huisarts te gaan gebruiken.

Het kan namelijk de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden en dat is niet altijd zonder risico (het slikken van St. Janskruid wordt bijvoorbeeld, net als gewone anti-depressiva, tijdens de zwangerschap afgeraden).

Overweeg je dus dit middel te gaan gebruiken, overleg dat dan eerst met een arts. Net als synthetische depressiva werken ook de natuurlijke middelen pas na 2-4 weken. 

Helaas is het zo dat weinig huisartsen dergelijke alternatieve geneesmiddelen "voorschrijven".  Gebrek aan kennis over het product is een reden en daarom wil de depressie vereniging hier verandering in brengen door meer informatie hierover te gaan verstrekken. 

Geloof jij in de werking van dit plantaardige medicijn
&
zou je het zelf gebruiken als je depressief was?
foto's: weheartit.com

 

Reacties

Aine - Zaterdag 23 juli 2011 13:35
Ik heb niet het stuk gelezen maar ben wel erg bekend met de stof en het onderwerp. Ik heb zelf nooi st Janskruid gebruikt maar weet wel dat je er mee moet oppassen. Ik heb zelf ook 5HTP geslikt, iets wat je kan vinden in de reformzaak en werd daar psychotisch door. Mijn advies is zeer dringend om niet zelf te gaan dokteren en zeker niet met st janskruid of iets wat de Serotine huishouding beinvloed.
Anoniem - Zaterdag 23 juli 2011 14:37
De psychiater raden mij ook antidepressiva aan, maar dat lijkt me echt verschrikkelijk om te slikken. Ik heb die keuze niet gemaakt, maar de keus blijft nog altijd voor mij open. In de winter kopen wij wel eens ST. janskruid thee. Ook heb ik een licht therapie lamp aangeschaft waar ik erg veel baad bij heb. Ik geloof zeker in natuurlijke geneesmiddelen alleen de werking daarvan duurt wat langer. Geduld bij natuurlijke bijwerkingen is belangrijk en een voordeel is dat je vrijwel nooit last krijgt van bijwerkingen. Iedereen raad ik aan natuurlijke middelen te gebruiken, voordat je echte medicijnen overweegt. Als het niet helpt kun je altijd nog naar een echt medicijn overstappen.
Jet - Zaterdag 23 juli 2011 16:30
Wat een slechte suggestie, alsof St. Janskruid een beter idee zou zijn dan anti-depressiva. Dat iets van een plant komt betekent niet dat het dus beter, veiliger, of minder schadelijk is dan een pil.
Sint Janskuid werkt in de hersenen op dezelfde manier als SSRI's dat doen, daarom mag je het ook niet gelijktijdig gebruiken.
Het idee dat mensen in de oertijd wel moesten jagen en daarom minder tijd hadden om depressief te zijn vind ik al helemaal bizar, zo simplistisch heb ik depressie nog nooit verklaard zien worden. Van al dat rennen bij het jagen bleven ze ook gespierd zeker, daarom waren er toen ook nog geen sportscholen en bestond en geen Optimel yoghurt...
Mag ik de schrijfster van dit stuk een kopje gevlekte scheerling-thee aanraden voordat ze nog zoiets doms schrijft?
Aine - Zaterdag 23 juli 2011 19:01
Daarom zei ik al, kijk alsjeblieft uit met dit, het is niet zo onschuldig als dat het lijkt. Vooral mensen die psychische problemen hebben kan dit HEEL gevaarlijk uitpakken!
Ik zou haast zeggen, haal dit artikel weg van Proud.
hj - Zaterdag 23 juli 2011 21:05
Ik zou ook wel graag benadrukt willen hebben dat St Janskruid de werking van de anticonceptiepil verminderd!! Sowieso niet gebruiken dus als je de pil slikt!!
Banaantje - Zaterdag 23 juli 2011 22:01
Hmm.. Ik heb zelf een keer Sint Janskruidthee gekocht, in de hoop dat het een aantal klachten zou verminderen. Ik maakte het pakje thee open, en die lucht! Ik merkte meteen dat mijn lichaam dit afstoot, zo misselijk ineens. Heb het nooit aangedurfd om het te proberen. Grappig om te lezen dat dit, mits in de goede verhoudingen, ongeveer gelijk staat aan Prozac. Dit medicatie slik ik nu ook, en met precies hetzelfde effect aan het begin. Kotsmisselijk. Maar goed, achteraf gezien ben ik blij dat het ik het niet heb geprobeerd om die thee te drinken, mijn lichaam gaf al genoeg signalen.
Nu achteraf gezien ben ik er ook echt tegen om zelf met dit soort dingen uit te gaan dokteren, want met bepaalde gevoeligheden kan het behoorlijk verkeerd uitpakken!

Ik denk ook dat je beter onder goede begeleiding van een psychiater kan uitzoeken wat het beste voor jou werkt, omdat deze mensen hier veel meer verstand van hebben, dan er ooit op een verpakking van Sint Janskruid zal staan...
Esther - Zaterdag 23 juli 2011 22:31
Vindt het ook geen goed artikel inderdaad.. Flink oppassen hiermee en idd werkt de pil verminderd als je die er naast slikt! Bovendien mag je ook nooit zelf gaan dokteren met dit soort dingen als je in behandeling bent. Het kan van grote invloed dus je moet het wel altijd bespreken/overleggen!
Als je echt problemen hebt met de serotonineaanmaak in de hersenen maakt het niets uit als je dan een antidepressiva gaat slikken. Tot nu toe heeft onderzoek nog niets gevonden over schadelijke effecten o.i.d. Als je suikerziekte hebt ga je ook wel insuline spuiten! Dus niet teveel over nadenken.. laat je goed informeren!
Jop - Zaterdag 23 juli 2011 22:39
Interessant artikel, niks mis mee! Er staat duidelijk dat je dit met je huisarts moet bespreken, dat het effect kan hebben op andere medicijnen en dat je niet zelf moet gaan klooien ermee, dus ik begrijp de voorgaande reacties niet....
gaaaaap - Zaterdag 23 juli 2011 22:43
Jeetje zeg.. beetje beter lezen mensen! Er staat toch ook dat je dit in overleg met een arts moet doen.

en @Jet: "Het idee dat mensen in de oertijd wel moesten jagen en daarom minder tijd hadden om depressief te zijn vind ik al helemaal bizar, zo simplistisch heb ik depressie nog nooit verklaard zien worden"
uhmm.. in welk stuk heb jij dit gelezen?
myrthe - Zondag 24 juli 2011 00:17
Jongens toch..!
Ik vind het juist heel goed dat jullie dit artikel op proud plaatsen, om zo wat meer aandacht te geven aan 'alternatieve' medicijnen. Want die kunnen erg goed helpen!! Het verbaast mij om al die negatieve reacties te lezen.. Ik heb zelf zulke positieve ervaringen met alternatieve geneeswijzes, en vind het zo zonde dat er zo veel vooroordelen over zijn, terwijl het ook zo goed kan helpen! En natuurlijk lopen er vast ook een aantal prutsers rond, maar is dat niet overal zo? Ook bij reguliere artsen?
wannabeproud - Zondag 24 juli 2011 20:08
geprobeerd maar voor my deed het niks,
ben wel heel tevreden over de antidepressiva
Cole - Zaterdag 30 juli 2011 00:35
In het verleden heb ik dit een paar keer gebruikt. De kuur van Kneipp en voor mij was het echt een wondermiddel. Ik voelde me alleen maar sip, kon nergens meer de lol van in zien en had nergens meer zin in. Het haalde me uit mijn 'dip' en maakte dat ik weer dingen ging ondernemen. 2x heb ik het een periode gebruikt met goed effect, een 3e X werkte het niet meer. Had denk ik een ander soort probleem. Had niet het probleem van niks meer willen 'dus' raakte er gefrustreerd van omdat ik vervolgens te veel wilde. Maar wat mij betreft is dit wel degelijk een optie bij (lichte) depressies...