Veel mensen angstig voor de toekomst

 

Het NRC Handelsblad deed onlangs een groot buurtonderzoek waarin men vroeg naar hoe Nederlanders uit verschillende buurten keken naar de toekomst. Ook werd gevraagd in hoeverre zij gelukkig waren op dit moment. De verslaggevers van de krant voerden uiteindelijk maar liefst 382 verschillende gesprekken in dertig verschillende buurten in Nederland.

Uit de gesprekken bleek dat veel mensen bang zijn voor de toekomst. Bang voor aanslagen, bang voor oplopende kosten als opgroeiende kinderen gaan studeren en bang voor verdere bezuinigingen waardoor de vaste lasten misschien niet meer betaald kunnen worden of we niet meer aan een baan kunnen komen.


Bron

Daarnaast kwam tijdens veel gesprekken de groeiende ongelijkheid binnen de maatschappij naar voren. Het verschil in welvaart zou steeds meer zichtbaar zijn: aan de ene kant van de straat staan er twee auto's voor de deur terwijl aan de andere kant van de straat de rij voor de Voedselbank steeds langer wordt.

Toch zegt slechts 6,5 procent van de ondervraagden dat het leven er sterk op achteruit is gegaan. De rest ziet voornamelijk vooruitgang, ondanks de problemen. Dat heeft niet zozeer te maken met geld en gezondheid, maar wel met liefde en geluk. De geïnterviewden geven aan dat dat hen rijk maakt en dat maakt dit ook zo'n bijzonder stuk. Het laat maar weer eens zien dat het leven niet zozeer gaat om wat je allemaal hebt en kunt, maar meer om wie er om je heen zijn en hoe je je voelt. Dat zijn zaken die gelukkig maken.

Zeker in de decembermaand is het verleidelijk om terug te kijken op het jaar en je af te vragen wat je allemaal niet bereikt hebt. Dit leidt vaak tot teleurstelling en onbereikbare nieuwe goede voornemens, terwijl we vaak vergeten te kijken naar wat we allemaal wél bereikt hebben en welke dingen er allemaal wel zijn. Dat kan zitten in kleine dingen zoals een keer met een vriendin afspreken terwijl je dat eigenlijk best wel eng vindt of een keer je bed uitkomen, ondanks tegenzin.

Natuurlijk is er angst voor de toekomst, nu blijkt dat heel veel mensen dat hebben, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om nu gelukkig te zijn en iets van je leven te maken. Misschien kamp je met een eetstoornis en ben je bang dat je hier niet vanaf gaat komen of baal je dat je dit jaar weer niet bereikt hebt wat je had willen bereiken. Dit herken ik wel van een aantal jaar geleden. Als ik naar de toekomst keek, dan maakte dat me ook ontzettend bang.

Ik zag mezelf niet studeren, op mezelf wonen of werken. Ik had het idee dat dat niet voor mij was weggelegd. Als ik daarover nadacht, kon ik volledig in paniek raken omdat mijn gedachten een loopje met mij namen. Ik ontdekte echter ook dat dat piekeren over mijn toekomst me niet verder hielp. Wat wel hielp was me richten op nu en bekijken hoe ik me op dat moment staande kon houden en kon zorgen dat ik iets dichter bij mijn doel kon komen. Stap voor stap is dat uiteindelijk gelukt. Inmiddels heb ik mijn studie afgerond en heb ik een leuke baan, iets wat ik jaren geleden niet voor mogelijk hield. Probeer je angst voor de toekomst en alle energie die je steekt in het piekeren daarover, te richten op het nu, dat levert je veel meer op. 


Bron

Hoe kijk jij naar de toekomst?

Bron: NRC

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Liadan - Dinsdag 8 december 2015 10:09
Ik maak me niet zo druk om mijn persoonlijke toekomst, ik doe waar ik zin in heb en zo veel heb je niet nodig om van te leven.
Maar ik maak me zeker wel zorgen om de toekomst van de wereld. Ik vind de ontwikkelingen in de politiek op internationaal niveau en de wereldeconomie heel erg zorgwekkend en ben best wel bang voor wat er gaat komen. Ik kan alleen maar hopen dat mensen naast elkaar blijven staan en elkaar gaan/blijven helpen, en zich niet laten verleiden tot angst en wantrouwen naar elkaar.
Jelle - Dinsdag 8 december 2015 10:12
Het is heel egoistsch om te zeggen, maar ik maak me wel erge zorgen om mijn persoonlijke toekomst. Ik heb er gewoon heel weinig vertrouwen in. Een leuke baan of wat dan ook, lijkt altijd voor anderen weggelegd.
Amy2000 - Dinsdag 8 december 2015 10:54
Het is inderdaad zo dat je meestal kijkt naar de dingen die je niet hebt bereikt.. maar ik heb nu geleerd dat je vooral moet kijken naar de dingen die me wel gelukt zijn, en dat geeft me meestal veel voldoening en ben ik toch weer aangemoedigd om het leven positief in te blijven zien.
xxxm - Dinsdag 8 december 2015 11:05
Ik zie mijn toekomst nu wel iets positiever tegemoet dan twee jaar geleden. Zit een stuk beter in mijn vel :) Komt misschien ook doordat ik bijna klaar ben met mijn vierjarige opleiding. Toch denk ik vaak nog steeds dat ik een baan niet ga redden. Maak me ook druk om de ontwikkelingen in de wereld. En ook om de huidige economie in Nederland.
Anne-Maria - Dinsdag 8 december 2015 14:22
Het is mss heel raar en overdreven, maar ik heb totaal geen toekomstperspectief... Ik bedoel het niet zielig oid, maar puur omdat het zo is.
Danielle - Woensdag 9 december 2015 08:25
Hier zat ik juist gisteren over na te denken.
Ik ging het hele jaar langs en realiseerde ik me hoe dankbaar ik mag zijn voor alles wat er dit jaar is gebeurd, waaronder het definitief afsluiten van mijn behandeling aanstaande donderdag. Ik had dit een jaar geleden nooit durven hopen en denken, maar het is mogelijk. Altijd blijven denken in mogelijkheden.. nooit jezelf helemaal afschrijven, dat hoeft absoluut niet waar te zijn!
Anoniem - Woensdag 9 december 2015 18:49
Mooie blog.

Mijn toekomst is op dit moment ook volledig onzeker.
Ik ben momenteel met een Rechterlijke Machtiging opgenomen in een kliniek, omdat het voor mij niet langer veilig was thuis, echter deze kliniek is niet ingesteld op mijn problematiek en `bewaard` mij hier enkel en alleen tot er wel plek is in een behandelkliniek.

Deze periode valt mij erg zwaar. Mijn dagen bestaan enkel en alleen uit 3 uur knutselen. Daarnaast heb ik wekelijks 20 minuten therapie. Verder moet ik zelf mijn tijd zien door te komen en zit ik opgesloten en alleen `te wachten`, zonder vrijheden.

Ik hoop, bid en wens dat er snel een plekje vrij is in mijn behandelkliniek en er eindelijk weer beweging in mijn situatie gaat komen!~