Sla jij je ontbijt over?

 

Ontbijten blijft een issue voor veel mensen. Ze eten te weinig, elke dag hetzelfde als ontbijt of helemaal geen ontbijt. Niet ontbijten is niet gezond en zorgt er zeker niet voor dat je stoelgang en stofwisseling lekker blijven lopen. Gevariëerd ontbijten is dus belangrijk. Maar waarom doen we het dan niet?fruit en meusli

Het Engelse Female First schrijft hierover dat er een onderzoek werd gedaan door Lactofree onder 5.000 mensen. Hieruit bleek dat 70% van de mensen zegt te weinig tijd te hebben om te ontbijten. 14% geeft als smoes dat zij juist honger krijgen in de loop van de ochtend als ze hebben ontbeten en dan gaan snoepen en snacken.

35 procent van de mensen zegt geen trek te hebben in de ochtend en 26 procent slaat het ontbijt over omdat ze op de calorieën letten. 80% vindt het ontbijt gewoon niet lekker en saai en 50% van de mensen zegt alleen in het weekend ervoor te gaan zitten.

Lucy Jones, voedseldeskundige raadt juist aan om tijd te nemen voor je ontbijt, het niet over te slaan en juist heel gevariëerd te eten. Zo zorg je er voor dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt, binnenkrijgt. Eet je eenzijdig of sla je het hele ontbijt zelfs over, dan kun je op ten duur voedingsstoffen te kort komen.

Eet s ‘ochtends fruit, zuivel, volkorenbrood, kaas of eieren. Ook vette vis, noten, zaden en yoghurt zijn heel gezond als ontbijt.'', zegt Jones. In Nederland zijn we echter gewend vrij saai te ontbijten. Een paar boterhammen en een glas melk, en daar laten we het vaak bij. Soms eten we zelfs iedere dag hetzelfde op onze boterhammen. Juist die variatie is dus heel erg belangrijk.

Nouska

Wissel dus niet alleen crackers af met brood, maar eet ook fruit, yoghurt, meusli, gebakken of gekookte eieren, zalm en doe wat noten door de yoghurt. Variëer ook eens met andere soorten zaden in je brood. Een gezond ontbijtje is belangrijk om je fit te voelen. En dat je geen tijd hebt is eigenlijk geen smoes. Gewoon iets eerder opstaan!

Eet jij gevariëerd met het ontbijt?

Bron: Nu.nl
Foto1

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kay - Dinsdag 26 februari 2013 19:23
Ik eet misschien niet heel gevarieerd bij het ontbijt, maar ik ontbijt altijd, altijd, ALTIJD! Als ik dat niet doe kan je me de rest van de dag opvegen. Soms neem ik er niet voldoende tijd voor, maar ik eet in elk geval altijd wat.
tf - Dinsdag 26 februari 2013 19:34
geen tijd voor, moet altijd al om 6:30 opstaan als ik naar school ga dusja,,,,
greenbutterfly - Dinsdag 26 februari 2013 19:34
Ik eet niet gevarieerd in mijn ontbijt eigenlijk. Nouja, wissel een boterham soms af met een schaaltje yoghurt, maar verder zit er niet veel variatie in, haha.
GodsChild - Dinsdag 26 februari 2013 19:41
mmm misschien toch maar beginnen met ontbijten doordeweeks en in het weekend iets anders dan alleen een boterham met appelstroop en melk..leerzame blog!
Minnie - Dinsdag 26 februari 2013 19:42
'Geen tijd om te ontbijten' vind ik eigenlijk altijd een slappe smoes. Je kan je wekker 10 minuten eerder zetten, dan heb je ineens wel tijd. En anders neem je toch gewoon een krentenbol mee in je hand. Als je ook je lunchbrood kan smeren 's ochtends, dan kun je ook meteen ontbijt maken.
Emma - Dinsdag 26 februari 2013 19:50
Ontbijt is mijn favoriete maaltijd. Heerlijke muesli met fruit, zaadjes, nootjes en yoghurt. Of havermout met fruit. Of boterhammen. Of een omelet. Mmmm. Ik heb gelijk zin in morgenochtend. Hahaha.
Rianne - Dinsdag 26 februari 2013 19:51
Nope. Nooit gedaan ook, heeft niets met m'n eetstoornis te maken (gehad). Ik krijg 's ochtends simpelweg niks door mijn keel behalve een flinke kop koffie. Dus als ik 's ochtends naar de academie moet eet ik rond 11 uur mijn eerste broodjes / koekjes.
doritos12 - Dinsdag 26 februari 2013 19:52
Ik ontbijt echt altijd!
gewoon een fijne start van de dag en voel me er een stuk fitter door!
heel soms als ik me echt verslapen heb wordt het een ontbijtje op CS of in de AH ofzo.. maar ik ga er zeker zo snel mogelijk op uit om te eten
doran - Dinsdag 26 februari 2013 19:58
Zelfde als rianne,
Wat er ook gebeurd ik krijg geen hap door mijn keel, wellicht onder grote dwang:P
alleen toen ik MOEST aankomen heb ik iedere dag heel hard mijn best gedaan en dan ging er met moeite een half broodje in..
helaas, in het weekend brunch ik wel altijd heerlijk!
Ellie - Dinsdag 26 februari 2013 20:00
Ik ontbijt niet gevarieerd, altijd bijna hetzelfde eigenlijk, maar ontbijt wel elke dag!
enjoylife - Dinsdag 26 februari 2013 20:21
jaa, ik ontbijt altijd goed: yoghurt, muesli, fruit in 1 en als ik minder muesli heb, neem ik er nog een cracker bij. ontbijtje is het makkelijkste voor mij - voor m'n eetstoornis. -
Marjolein - Dinsdag 26 februari 2013 20:35
Ik heb ALTIJD ontbeten; misschien heb ik het 2x overgeslagen in mn hele leven. Ik houd van ontbijten, ook al heb ik 's ochtends inderdaad nooit echt honger. Maar ik weet dat als ik het niet doe; ik niet eens op de uni aan kom en inderdaad ook meer ga snoepen. Ik maak mijn ontbijt lekker door heel relaxed op te staan (liever te vroeg dan haasten!), kraantje, kopje thee/cappuccino, bakje yoghurt, fruit of een boterham; vooral niet haasten!
Rebecca - Dinsdag 26 februari 2013 20:41
Ik sta altijd vroeg op, dan douche ik en dan maak ik me snel klaar en dan kijk ik gezellig big time rush met m'n ontbijtje (y)
alhoewel als ik me verslaap - dan ontbijt ik niet.
La Joie - Dinsdag 26 februari 2013 20:42
Sinds een jaar (ongeveer?) ontbijt ik elke dag. Ik neem er niet ruim de tijd voor maar ik eet in ieder geval wel iets =]
Iris - Dinsdag 26 februari 2013 20:55
Elke ochtend ontbijt ik, maar niet gevarieerd. 5 à 6 dagen in de week eet ik hetzelfde 's ochtends. En in het weekend wisselt dat dan nog wel eens van soort brood en broodbeleg, maar voor mij geen yoghurt of fruit 's ochtends. (Overigens wel op zaterdag en zondag een glas verse sinaasappelsap!)
Ontbijtgoeroe - Dinsdag 26 februari 2013 21:04
Het ontbijt is de lekkerste maaltijd van de dag! Ik heb er echt trek in (mezelf aangeleerd te ontbijten, ik at altijd een beschuitje vlokken daarvoor).

Ik ontbijt het liefst met heel zwaar eten: dikke plak zwaar notenvruchtenbrood (kletzenbrood van de AH (ligt bij kaasafdeling)) met heel dik pindakaas met nootjes. Of havermoutpap met niet zo veel yoghurt en suiker erdoor. Of roggebrood met pindakaas extra romig. Heerlijk!
believe - Dinsdag 26 februari 2013 21:07
Havermoutpap ! Met kaneel en bessen en amandelen. Maar soms een gebakken eitje ofzo (:
noa - Dinsdag 26 februari 2013 21:07
ik ontbijt altijd hetzelfde en te weinig.
Sas - Dinsdag 26 februari 2013 21:10
Ik ontbijt nu altijd hetzelfde maar het varieren ga ik leren in de toekomst. Het feit dat ik nu wel ontbijt en niet meer de drang heb dat over te slaan, is al een overwinning op zich.
PeanuttButterfly - Dinsdag 26 februari 2013 21:14
Ik heb er nooit zin in. Ik weet dat het gezond is, maar als ik ontbijt moet ik mezelf echt dwingen. Het lijkt zo saai, en nutteloos. Is het niet, weetik. Maar toch. In mijn ogen lijkt het tijdverspilling als ik in die tijd ook mn toets nog zou over kunnen kijken en mn tanden kan poetsen xd.
Tyrande Whisperwind - Dinsdag 26 februari 2013 21:17
"14% geeft als smoes dat zij juist honger krijgen in de loop van de ochtend als ze hebben ontbeten en dan gaan snoepen en snacken."

Heb ik ook hoor, vind ik niet zo'n vreemde 'smoes'. Ontbijt desalniettemin wel. Niet erg gevarieerd, altijd pap + fruit. Waarom varieren als ik dit het lekkerst vind?
m - Dinsdag 26 februari 2013 21:20
Als het eten goed gaat ontbijt ik altijd en flink ook en gezond; dat is voor mij een heel fijne basis om de dag mee te beginnen, maar.. als ik een eetbui heb, raak ik helemaal uit ritme, het kan dan dagen of weken duren voor ik mijn fijne ritme weer te pakken heb.
Berna - Dinsdag 26 februari 2013 21:26
Ontbijt vind ik heel belangrijk.
Soms heb ik havermout met sojamelk, noten en fruit
soms yoghurt met fruit en biomuesli
of gewoon brood met paturain en kipflet.
(:
Jelle - Dinsdag 26 februari 2013 21:32
Zalm bij het ontbijt??! gatsie!!
PluiS - Dinsdag 26 februari 2013 21:54
Elke ochtend 1 boterham met appelstroop en water/thee... Misschien doe ik er morgenochtend wel een keer jam op. xD
ThinkBelieveAchieve - Dinsdag 26 februari 2013 22:18
Ik ontbijt bijna nooit en de laatste tijd al helemaal niet meer aangezien ik heel moeilijk me bed uit kom door slecht slapen. Moet dit eigenlijk wel veranderen...
En als ik wel ontbijt is het meestal alleen verse jus d'Orange en thee of soms fruit ofzo maar ik krijg gewoon echt geen brood oid naar binnen. Wil het wel veranderen heb nu brinta gekocht (geen idee of dat lekker is).
Anoniempje - Dinsdag 26 februari 2013 22:24
Alleen fruitontbijt :( verder komt er niks door mijn keel sochtends
CelineCeline - Dinsdag 26 februari 2013 23:13
Vroeger ontbeet ik nooit tot heel soms maar ik at zoiezo gewoon niet gezond haha en nu sinds mijn es en t moeten aankomen ontbijt ik elke dag en ik weet nu al dat na m'n eetstoornis er echt mee doorga anders haal ik de dag echt niet meer haha.
En ik klamde me altijd vast aan m'n veilige boterhammen en melk en sinds korte tijd heb ik ook muesli en sinds kort ook cruesli en laatst havermout gekocht dus ik test een beetje maar ik vindt deze dingen ook lekker en zal ze valer gaan en blijven eten haha
MissD - Dinsdag 26 februari 2013 23:15
Zelfs toen ik voor m'n stage een paar keer per week om 5.45 in de bus moest zitten ontbeet ik toch elke ochtend voor ik de deur uit moest. Een grote kom muesli en een banaan. En dan om 8 uur op stage gewoon nog een 2e keer ontbijten met minstens 2 boterhammen.. vermoeiend werk blijkbaar :) en ik kan gewoon niet zonder ontbijt!
M - Woensdag 27 februari 2013 01:25
@MissD: Respect.

Ik moet nu vaak om 5.30 opstaan in verband met studie/stage. Punt is dat ik een soort van niet kan slapen, dus vaak tot half 2 wakker ben. (slapeloosheid). Dan is het niet kunnen smeren van ontbijt geen smoes meer hoor. Ik heb er gewoon echt geen tijd voor. En vaak ook geen honger. Maar ja, ik geef toe: Mijn ritme is volledig verstoord. En dat is eigenlijk best naar.
In het weekend is mijn ontbijten meer brunchen, omdat ik dan dus bijslaap en vaak ergens tussen 11 en 12 pas wakker word... Wauw, studeren is niet goed voor je :P
*** - Woensdag 27 februari 2013 07:58
Ik ontbijt ALTIJD. Zelfs toen ik voor stage om 4u moest opstaan... Zonder ontbijt kan ik gewoon niet functioneren. Boterhammen, koffiekoeken, cruesli, muesli met yoghurt en fruit, ... variatiemogelijkheden genoeg 's morgens.
En voor diegenen die 'geen tijd' hebben 's morgens: boterhammen op voorhand maken!
Cianna - Woensdag 27 februari 2013 08:26
Ontbijt! :)
Vroeger heel vaak saaie boterhammen die ik nauwelijks door mijn keel kreeg, nu vaak gewoon yoghurt met brinta, verschillende soorten muesli of cruesli.
_Luckamy_ - Woensdag 27 februari 2013 09:21
Ik ontbijt niet altijd en als ik ontbijt neem ik geen dingen als brood en yoghurt enzo.. s
simpelweg omdat het er bij mij direct weer uit komt.. Niet omdat ik het eruit wil hebben ofzo, maar omdat ik gewoon direct na het ontbijten super misselijk wordt en ik het dus
echt niet binnen kan houden. Het lukt mij wel om 's ochtends maaltijdvervanger te
drinken. Ik weet dat het niet super goed is, maar het zorgt er tenminste voor dat ik
wel een opstart van mijn dag heb en ik tenminste van alle vitaminen en mineralen wat binnen krijg.
Laura - Woensdag 27 februari 2013 09:26
Hoewel mn ontbijt elke dag hetzelfde is, is hij wel totally schijf-van-vijf-goedgekeurd
Geroosterd bruin boterhammetje met appelstroop, sinaasappel, yoghurt met muesli en extra handje rozijnen. Jummm!
Vera - Woensdag 27 februari 2013 10:05
Ik vind het ontbijt juist altijd zo'n feestje! Ik kan genoeg bedenken om het elke ochtend zo gevarieerd mogelijk te maken. Zonder ontbijt kun je mij ook wel opvegen.
Iris - Woensdag 27 februari 2013 10:15
Ik ontbijt wel, maar wel vaak hetzelfde (cruesli, muesli, kellogs).
Fayee - Woensdag 27 februari 2013 10:46
Ik ontbijt ook altijd, maar wel elke dag hetzelfde.
Moeilijk om te variëren!
Cath - Woensdag 27 februari 2013 10:54
Ontbijt! Favoriete maaltijd van de dag. Ik varieer om de dag (als ik zin heb). De ene dag yoghurt met cruslie/muslie en een stuk fuit, de andere dag warme havermout met sojamelk, kaneel, sesamzaadjes, rozijntjes en een stuk fruit mmm vooral als het koud is erg fijn ''s ochtends. Als ik erge haast heb, wordt het een aantal crackers dik besmeerd met notenpasta's ook erg lekker.
Settje - Woensdag 27 februari 2013 10:58
Ik ontbijt noooit!
krijg het gewoon niet door mijn keel.
vind het zo ranzig
eet rond 10 uur het eerste
amanda - Woensdag 27 februari 2013 11:43
ik ontbijt eigenlijk ook niet, neem alleen koffie,

hebt trouwens vanmorgen twee kleine bakjes danootje gegeten en koffie.

maar ik heb wel tijd geen zin, dan ga ik pas om 7.40 uit bed en moet om 8.00 weg, moet proberen eerder uit bed te gaan en dan te ontbijten, maar durf steeds niet ben dan juist bang dat ik s'middags eetbui krijg,

xx
Chaya - Woensdag 27 februari 2013 12:01
Ik probeer altijd iets van ontbijt te eten. Soms yoghurt, soms banaan/appel ofzo of een cracker. Maar 's ochtends heb ik gewoon absoluut geeen zin in eten! Al mijn hele leven heb ik dit. Ik probeer het altijd, dat is al heel wat.
N - Woensdag 27 februari 2013 15:15
Ik ontbijt altijd, maar wel vaak hetzelfde als altijd
L - Woensdag 27 februari 2013 16:59
Ontbijtgranen, lekkere boterhammen, warme rijstpap, chocolade... hmmm ik hou van ontbijten!!
Misty - Woensdag 27 februari 2013 20:12
Eerlijk is eerlijk, volgens mij heb ik nog nooit mijn dag gestart zonder te ontbijten! Echt een gewoonte van thuis uit, en sinds mijn eetstoornis één van mijn favoriete maaltijden. Het komt geen seconde in me op om niet te ontbijten.

Ohja ook als ik gewoon naar school ga! Dan staat mijn wekkertje lekker vroeg, maak ik me helemaal klaar, en heb dan nog een half uurtje om relaxed te gaan ontbijten. Jummmm
Danielle - Donderdag 28 februari 2013 08:28
Ik heb altijd m'n ontbijt gegeten. Ik vind het juist de lekkerste maaltijd van de dag. Meestal eet ik havermout met fruit of yoghurt met noten/fruit of brood.
justme00 - Zondag 10 maart 2013 09:12
'ontbijt' is gewoon een naam voor het eerste eetmoment van de dag. waarom elke dag hetzelfde of altijd maar brood?? in veel landen word er ook in de ochtend gewoon een warme maaltijd gegeten; HEERLIJK! variatie mogelijkheden genoeg dus. en geen tijd hebben is onzin... of eerder opstaan, of vantevoren klaarmaken!
Anke - Donderdag 21 maart 2013 19:45
Altijd... al is het wel vaak hetzelfde :/
anoniempje - Zaterdag 3 oktober 2015 14:51
Ik eet altijd havermout, maar elke dag gooi ik er verschillende dingen bij.