ADH wordt vaak niet gehaald

 

Uit onderzoek blijkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) wat betreft voeding door veel Nederlanders niet gehaald worden. Het gaat hierbij vooral om groente, fruit en brood. Welke factoren spelen hierbij een rol en zijn mensen zich eigenlijk wel bewust van wat ze eten? Gister publiceerde het Voedingscentrum de vernieuwde Schijf van Vijf waarin meer groente eten een grote rol speelt en dat is nou net wat we zo lastig lijken te vinden.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos en zij namen een enquete af bij 1.082 Nederlanders in opdracht van het Vitamine Informatie Bureau. Onderzocht werd of deze mensen de porties haalden die door het Voedingscentrum aanbevolen worden. Hieruit bleek dat 22% van de respondenten niet aan de dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente per dag kwam. Dit is echter nog de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die gebaseerd is op de eerdere Schijf van Vijf. Inmiddels is deze hoeveelheid verhoogd naar 250 gram. In dat geval zal het percentage misschien hoger liggen.

soep
Bron

Het dubbele aantal, zo'n 44% van de mensen haalden het niet om twee stuks fruit per dag te eten. Meer dan de helft van de ondervraagden haalde ook de zes geadviseerde boterhammen per dag niet. Het regelmatig eten van vis blijkt ook lastig te zijn. Slechts 44% eet minstens een keer per week vis terwijl in vis allerlei belangrijke stoffen zoals gezonde vetten zitten die wij allemaal nodig hebben.

Wat is nou de reden dat veel mensen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet halen? In het onderzoek is ook gevraagd naar de redenen. Zo gaven de meest mensen bij het fruit, brood en de groente aan dat ze de hoeveelheid die ze nemen voldoende vinden en mensen die minder vis aten dan de ADH gaven in de meeste gevallen aan dat ze het te duur vinden. Vis is natuurlijk ook over het algemeen wat duurder en niet iedereen kan dat betalen of heeft dat er voor over.

In werkelijkheid is het eetgedrag van Nederlanders waarschijnlijk nog slechter dan ze zelf denken. Eerder onderzoek wees namelijk uit dat de scores nog lager lagen dan bij deze enquete. Ze noemen het onrealistisch optimisme dat veel mensen positief zijn over hun eetgedrag. Emely de Vet, hoogleraar gezondheidscommunicatie en gedragsverandering aan de Wageningen Universiteit zegt dat je dit overal ziet. Ook als je mensen vraagt of ze beter dan gemiddeld kunnen autorijden.

Daarnaast heeft het ook te maken met een bepaald besef van wat je eet op een dag. Veel mensen weten lang niet altijd wat ze eten en door de dag heen maken we veel beslissingen rondom eten en dit gebeurt lang niet altijd bewust. Denk bijvoorbeeld maar eens aan dat je avondeten opschept en dat je dan niet van te voren weet wat precies 250 gram groente is. Emely de Vet geeft aan dat het makkelijker moet worden om gezonde keuzes te maken. Juist omdat dat onbewuste gedrag zo'n grote rol speelt. Het moet niet zo zijn dat je steeds zelfbeheersing en wilskracht nodig hebt om gezond te eten en bepaalde verleidingen te weerstaan. Dit kan bijvoorbeeld door ook het gezonde eten als groente en fruit verleidelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld door naast snacks ook fruit bij de kassa te leggen.

vis
Bron

Een balans vinden..
Je bewust zijn van je eetgedrag en de keuzes die je soms maakt is prima, maar tegelijkertijd moet dit ook niet doorschieten. Het is ook niet gezond om constant bezig te zijn met wat je eet en jezelf van alles te onthouden. Wanneer je een eetstoornis hebt, gaat het maken van beslissingen rondom eten vaak minder onbewust en ben je misschien juist heel veel bezig met wat je wel en niet eet en de hoeveelheden hiervan. Gezond eten en je bedenken of je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid haalt is prima, maar gun jezelf ook vooral de dingen die jij lekker vindt en waar jij van geniet.

Daarnaast denk ik dat het ook heel erg kan schommelen. Ik eet veel fruit maar niet altijd twee stuks op een dag. Soms eet ik een dag heel veel fruit en een andere dag één banaan of een appel. Dat maakt volgens mij ook niet zoveel uit, als je er maar op let dat je gevarieerd eet en over een langere tijd genomen wel genoeg hiervan binnen krijgt. Wat ik lastiger vind is groente. Ik vind groente best lekker en eet het ook elke dag wel, maar ik vraag me af of ik echt de ADH binnen krijg. Misschien iets om wat meer op te letten maar niet ten koste van de andere dingen die ik graag eet. Het kan naast elkaar bestaan.

Bron: nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anti - Woensdag 23 maart 2016 19:58
Mijn moeder zorgt er altijd voor dat de helft van onze avondmaaltijd uit groenten bestaat. En bij het ontbijt neem ik altijd fruit;)
Donutworry - Woensdag 23 maart 2016 20:07
Ondertussen zit ik hier paaseitjes te eten
Honeychild - Woensdag 23 maart 2016 21:01
Ik vind dit een beetje een tricky blog, omdat er alleen staat dat de hoeveelheden niet worden gehaald, maar er vervolgens niet bijstaat of dat wordt opgevangen of vervangen door andere producten... Ik weet het, het komt een beetje zeikerig over dat ik dit aangeef, maar op moeilijke momenten kan ik hier dus heel onzeker door worden, en misschien zijn er anderen die dit ook hebben..? Geen commentaar overigens, ik ben groot fan van de blogs hier, maar dit is gewoon iets wat ik even hier neer wilde pennen!
Eef - Woensdag 23 maart 2016 22:00
@Honeychild, groenten en fruit kun je eigenlijk niet vervangen door iets anders. Ze zijn de basis voor onze gezondheid. Dus niet genoeg ervan eten zal snel leiden tot tekorgen. Maar extra groenten en fruit bovenop wat je nu eet zal je echt niet doen aankomen ;). Dus daar moet je je echt geen zorgen om maken.
Honeychild - Woensdag 23 maart 2016 22:38
@Eef, dat bedoelde ik eigenlijk niet; ik bedoelde dat ik, wanneer ik lees dat mensen minder brood, groente en fruit eten dan aanbevolen, mijn eetstoornis mij probeert wijs te maken dat ik dan ook niet zoveel brood, groente en fruit hoef te eten... Terwijl ik uit mijn omgeving weet dat mensen die bijvoorbeeld minder brood eten bij de lunch dan een extra tussendoortje nemen of iets dergelijks... Dat bedoelde ik eigenlijk... Ik ben niet bang voor een stukje extra fruit, haha!
123 - Woensdag 23 maart 2016 22:47
Ik vind de ADH ook niet iets heel strikts om eerlijk te zijn.
Ik haal ook geen 6 boterhammen per dag. Het ligt eraan wat de reden is dat je er minder eet (bijvoorbeeld in plaats daarvan meer havermout/muesli of andere graanproducten) of dat je het bewust mijdt om af te vallen.

Ik vind de ADH zo overgepromoot: het blijft een richtlijn. Maar als je kijkt verschilt het per land zo erg wat er gegeten wordt. Ik heb een Aziatische achtergrond en heb daardoor ook een vrij anders eetpatroon met minder brood bijvoorbeeld, maar wel meer groente.

Anders is niet per se ongezond. Er bestaan zoveel manieren om gezond te eten...
Struggle4life - Donderdag 24 maart 2016 02:43
Precies 123! Ik word er zelfs opstandig van. Betutteling.
San - Donderdag 24 maart 2016 05:15
Ik heb zelf veel voedselintoleranties.Ik kan echt niet eten wat aangegeven wordt.Eigenlijk had ik gehoopt dat ik steun zou vinden bij de nieuwe richtlijnen, maar ze zijn toch niet voor mij geschikt.Zo zijn er meer mensen die deze richtlijnen gewoon niet kunnen volgen.En ik vind net als Laura dat je niet elke dag behoefte hebt aan dezelfde dingen en dezelfde hoeveelheden ,dat hoeft toch ook niet?

x - Donderdag 24 maart 2016 08:06
Honeybee, waarom zo de focus op mensen die minder eten? Er zullen nu gewoon altijd mensen zijn die minder eten maar ook mensen die MEER eten! Laat je niet meeslepen door je eetstoornis en focus op wat jouw lichaam nodig heeft
Lisa - Donderdag 24 maart 2016 09:46
@HoneyChild: Ik snap heel goed wat je bedoelt, die gedachte kwam ook als eerste bij mij op eigenlijk... Maar idd wat je al zegt, al die mensen eten hier andere dingen- die het voedingscentrum als minder goed beschouwt- voor in de plaats.
Soms is het echt vermoeiend wat een eetstoornis je allemaal kan laten denken haha
ano - Donderdag 24 maart 2016 15:09
vind het heel spijtig dit te lezen, maar eigenlijk is dit geen nieuw nieuws.
als ik kijk naar mijn omgeving eet bijna niemand de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit, ze eten inde de plaats gevulde koeken, croissants als ontbijt, ... dus @honeychild: ze eten veen meer ongezonde dingen en komen zo aan meer calorieën dan de adh zelf ;)

zelf eet ik veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit, vaak 0.5-1kg groenten per dag, rauw en gekookt en toch zeker 5 stukken fruit als het al niet meer is. ik ben echt dol op groenten en fruit :) hahaha
Miekio - Vrijdag 25 maart 2016 12:09
Variatie en doen wat goed voor je voelt.
Alleen maar groente en fruit en pitjes eten is voor niemand goed ook al roep je nog zo hard dat groente eten je passie is.

Zolang je varieert, komt het wel goed. Voor gezonde mensen zie ik de adh vooral als een richtlijn en geen vaste regel. Veel kan je lichaam gelukkig zelf regelen door opname te remmen of te stimuleren. Bepaalde dingen opslaan voor later gebruik. Daar heb je natuurlijk wel wat (vet)reserves voor nodig.
Lange termijn is natuurlijk een ander verhaal, als je langdurig van bepaalde vitaminen/mineralen tekort komt, dan krijg je problemen ja. Maar dan weet je hopelijk vanzelf ook wel dat je niet goed bezig bent.
Ik doe gewoon zo vaak mogelijk gezond en gevarieerd eten, met daardoor genoeg ruimte om bijvoorbeeld een dagje minder te eten (bijv niet lekker voelen of geen tijd) of eens een weekje makkelijk te doen (denk aan elke dag afhaal vanwege vakantie of verbouwing). Er zijn even terug allemaal vitamines en mineralen geprikt en die waren allemaal goed.
Wel slik ik standaard vitamine D in lage dosering omdat ik niet graag in de zon loop.

Gek trouwens dat er geen ADH voor je psyche is. 2 complimentjes per dag, 60 minuten ontspanning verdeeld over de dag, zulke dingen :)
M. - Zaterdag 26 maart 2016 11:19
Dat vind ik een heel goede inderdaad miekio, adh voor de psyche. Ik ben voor:)
xHelena - Maandag 28 maart 2016 14:23
Ik eet meestal 2 boterhammen per dag, waarom heb je er zoveel nodig?
Sofii - Vrijdag 1 april 2016 06:48
Ik ken echt niemand die deze richtlijnen haalt. Ik zelf haal eigenlijk de hoeveelheid brood niet