Vrouwen grotere kans op eetbuien

 

barbie eetbuiVrouwtjes ratten hebben een grotere kans om een eetbui te krijgen dan mannetjes ratten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Michigan State University. Het onderzoek is het eerste dat sekseverschillen laat zien op het gebied van eetbuien. Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten ook belangrijk voor mensen met eetbuien en een eetstoornis.

Eetbuien komen voor bij veel mensen met een eetstoornis, waaronder anorexia purgerend, boulimia en eetbuistoornis. Vrouwen hebben echter 4 tot 10 maal meer kans dan mannen op het hebben van een eetstoornis.

Hoofdonderzoeker Kelly Klump zegt: "Meestal zoeken we de oorzaak voor het verschil tussen mannen en vrouwen in culturele en psychologische druk waaronder meisjes en vrouwen staan. Ons onderzoek laat zien dat biologische factoren ook bijdragen. Vrouwtjes ratten ervaren namelijk niet dezelfde psychosociale druk als meisjes en vrouwen. Zij hebben niet het gevoel dat ze dun moeten zijn."

Het onderzoek werd gedaan met 30 vrouwtjes en 30 mannetjes ratten gedurende twee weken. De vrouwtjes ratten hadden zes keer vaker een eetbui dan de mannetjes ratten. De neiging om te overeten is volgens Klump gerelateerd aan het beloningssysteem in onze hersenen, de mate waarin we het fijn vinden om beloningen te ontvangen.

"Uit ons onderzoek blijkt dat er een biologisch verschil is tussen mannen en vrouwen. Het is belangrijk dat we beter begrijpen welke mechanismen hier achter zitten en wat de risicofactoren zijn", aldus Klump.

eetbuien
bron foto

Wellicht kunnen deze bevindingen in de toekomst een rol spelen in het verbeteren van de behandeling van eetstoornissen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Eating Disorders.

Bron: www.aninews.in
Bron: foto 1

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Chananja - Donderdag 2 mei 2013 19:35
Wow, bizar, ik dacht inderdaad altijd dat het verschil kwam door vrouwen in onze samenleving omgaan met eten en gewicht. Misschien is het wel andersom en zijn die sociale en culturele verschijnselen juist een gevolg van deze biologische verschillen.
jo - Donderdag 2 mei 2013 20:14
Ik had het ook gelezen en getweet. Vind het een mooi verhaal vooral ook de opmerking dat muizen zich niet te dik kunnen voelen :-)
meisje14 - Donderdag 2 mei 2013 20:47
hahaha die magnum met barbie, overal die barbie weer bij betrekken :P
Liadan - Donderdag 2 mei 2013 21:27
uhm ja want ratten en mensen lijken ook zoooo veel op elkaar. Lekker zinnig onderzoek weer dit. NOT.
@Liadan - Donderdag 2 mei 2013 22:52
Inderdaad! Bij muizen werkt het zo, DUS bij mensen ook. Haha, kom op mensen, dat is toch een conclusie die geen enkele zelf respecterende wetenschapper trekt.
@@liadan/liadan - Donderdag 2 mei 2013 22:54
Misschien moeten jullie eerst het hele onderzoek lezen alvorens je negatief oordeelt. De mensen (onderzoekers) waarover jullie oordelen hebben immers heel wat meer studie en onderzoekservaring erop zitten dan jullie. Dus zo simpel reageren is wellicht wat kortzichtig en inhoudsloos...
@@liadan/liadan - Donderdag 2 mei 2013 23:09
Voor jullie informatie: Ratten zijn erg geschikt voor gedragsonderzoek. Ze kunnen snel handelingen aanleren, sneller dan bijvoorbeeld muizen. Ook zijn hun hersenen groter dan die van muizen waardoor ze meer in detail bestudeerd kunnen worden. De hersenen van ratten komen bovendien in veel opzichten overeen met die van mensen! Om die redenen worden er ontzettend vaak ratten gebruikt voor gedragsonderzoek. Jullie reacties slaan dus echt nergens op.
Meisje - Vrijdag 3 mei 2013 09:09
Hahah die barbie, wat een droom zo'n grote chocoladedonut ;)

Ik denk dat het voor een deel wel zo is dat eetbuien en jezelf belonen met elkaar te maken heeft.