Verborgen eetstoornissen bij oudere vrouwen

 

Als het gaat over eetstoornissen, wordt al snel gedacht aan jonge meisjes die in de puberteit zitten of jong volwassenen die kampen met problemen met hun zelfbeeld. Recent Brits onderzoek wijst echter uit dat eetstoornissen ook steeds meer voorkomen bij vrouwen van middelbare leeftijd. Het gaat hierbij niet alleen om chronische eetstoornissen maar ook om eetstoornissen die pas op latere leeftijd ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het lijkt een soort verborgen epidemie te zijn waar niet veel over gesproken wordt.

Het lijkt voor het eerst te zijn dat een grootschalig onderzoek naar eetstoornissen onder vrouwen van middelbare leeftijd is uitgevoerd. Voor het onderzoek van de University College London werden meer dan vijfduizend vrouwen ondervraagd in de leeftijd van 40 tot 60 jaar oud. Uit dit onderzoek bleek dat 3 procent van de Britse vrouwen tussen de 40 en 50 jaar oud in het afgelopen jaar een eetstoornis had. Ongeveer 15 procent van de ondervraagden gaf aan ooit in haar leven een eetstoornis te hebben gehad.

vrouw

Onderzoeker Nadia Micali geeft aan dat de studie laat zien dat eetstoornissen niet alleen voorkomen bij meisjes en vrouwen van jongere leeftijd. Het laat zien dat zowel nieuwe als chronische eetstoornissen ook voorkomen op middelbare leeftijd. In vergelijking met vrouwen tussen de 15 en 30 jaar, is ongeveer 10% van de vrouwen gediagnosticeerd met een eetstoornis als anorexia, boulimia of binge eating disorder.

"Ik leek wel gek! Hoe kon ik op mijn leeftijd, ik was nota bene 64, nou een tienerziekte hebben! Niemand zou dat toch serieus nemen? Dat was iets voor meisjes die onzeker waren en bezig waren met hun lichaam, toch niet voor mij, een vrouw in verval en met jaren levenservaring? Hoe kon ik zo dom zijn en hoe kon ik mijn kostbare tijd hieraan besteden? Ik kon hier toch geen hulp voor vragen, dat zou vreselijk schaamtevol zijn. Ik moest dit gewoon alleen oplossen!" - Birgit

Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van eetstoornissen op middelbare leeftijd kan liggen bij onder andere financiële problemen en echtscheidingen. Toch zijn er ook dan verschillende oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je op eerdere of latere leeftijd een eetstoornis ontwikkelt. Dit is ook niet altijd te achterhalen. Volgens het onderzoek neemt de kans op anorexia of boulimia toe met 4-10 procent als een vrouw een ongelukkige jeugd heeft gehad. Daarnaast zou er een verband zijn met seksueel misbruik op jonge leeftijd en kan dit invloed hebben op het ontwikkelen van alle soorten eetstoornissen.

Veel vrouwen die meededen aan het onderzoek, erkenden dat dit de eerst keer was dat ze over hun eetproblemen spraken. De onderzoekers delen de mening dat achterhaald moet worden waarom ze niet eerder hulp zochten en dat gekeken moet worden naar hoe zij beter geholpen en gezien kunnen worden.

Bron: telegraph.co.uk
Fotografie: Jaxport

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Xo - Woensdag 18 januari 2017 12:16
Verschrikkelijk :(
Deniz - Woensdag 18 januari 2017 22:58
Een aspect wat (ook) vaak speelt is dat vrouwen van jongs af aan altijd mensen om zich heen hadden, of een korte periode niet, in studententijd bv., maar al snel trouwden, kinderen kregen en/of werkten nog daarbij en ze een druk bezet leven hebben of hadden waar er geen tijd was, om ECHT stil te staan bij wat je nu eigenlijk vindt over je eigen leven. Eénmaal de kinderen het huis uit of minder druk met je gezin of werk, pas dan (weer) echt de confrontatie voelen met: wie ben ik nou en hoe gaat mijn leven en ben ik daar gelukkig mee en wat wil ik nu (nog) en daar over gaan denken, terwijl ondertussen de eetstoornis 'erin sluipt'. De al aanwezige 'leegte' was tot dan toe altijd 'gevuld', maar blijkbaar broeide er onderhuids altijd wat en komt het nu tot uiting.
Erna - Donderdag 19 januari 2017 02:45
Ik snap echt niet waarom het raarder zou zijn om als oudere een eetstoornis te ontwikkelen of te hebben dan als jongere.
Het leven is hard, mensen weten niet altijd hoe met alles om te gaan en eten/niet eten. is een van de makkelijkste manieren om met problemen "om te gaan".(=onderdrukken)
En als je chronisch op dieet bent raak je lichamelijk gewoon op en ontwikkel je vanzelf een eetstoornis. En welke vrouw in deze maatschappij is niet meer of minder chronisch /af en toe op dieet?en Voelt zich niet schuldig als ze eet wat zij lekker vindtDe druk om er goed uit te moeten zien neemt ook niet echt af als je ouder wordt. En de genetische kant van het probleem, dat heeft toch ook niet met leeftijd te maken?
We moeten echt af van het plaatje dat eetstoornissen iets voor jonge meisjes zijn.
Ik weet dat er heel veel vrouwen zijn die hun problemen geheim houden en er niet over durven te praten. Nederland loopt zo achter!


Erna - Donderdag 19 januari 2017 04:40
Sorry voor het afkraken van Nederland op dit gebied. Maar ik heb elders een veel ruimere kijk op het geheel leren zien.
Jos - Zondag 17 december 2017 20:28
Werd er maar meer bekendheid gegeven aan eetstoornissrn bij vrouwen van middelbare leeftijd.....helaas kan ik er over meepraten!

Vaala - Maandag 2 april 2018 10:59
Ook ik ben een vrouw van 64 met een ES. Vorig jaar ben ik gediagnostiseerd voor anorexia. Nou is er niet veel bekendheid voor een ES oudere. Lastig om hulp te krijgen. Of ze zijn er niet bekend mee of je bent haast te oud voor behandeling. Ik heb 2 x eerder anorexia gehad in Mn leven, maar er zelf uitgekomen. Mede ook omdat ik een kind op te voeden had. Nu red ik het niet alleen en is het erger dan ooit. Hulpverlening, laten ze zorgen dat er meer openbaarheid wordt gegeven!