Social media en eetstoornissen | Update onderzoek

 

Een aantal maanden terug vroegen wij, Irene en Fleur, om jullie hulp. We waren bezig met onze masterscripties aan de Universiteit Leiden en hebben daarvoor onderzoek gedaan naar de relatie tussen sociale media en eetstoornissen bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula in samenwerking met Proud2Bme. Wij willen als eerste de mensen die tot nu toe hebben meegedaan vast hartelijk bedanken voor hun bijdrage!

Fleur is sinds kort in dienst bij GGZ Rivierduinen als onderzoeksassistent en krijgt daarbij de kans om verder te werken aan haar onderzoek. Voor het onderzoek van Fleur zoeken we dus nog deelnemers. Irene heeft ondertussen genoeg deelnemers voor haar onderzoek gevonden en daarom leek het ons waardevol om jullie een korte samenvatting van de resultaten te geven.


Bron: Unsplash

Onderzoek van Fleur

Het doel van dit onderzoek is achterhalen welke invloed het bekijken van verschillende soorten foto’s op sociale media heeft op de mentale gesteldheid van vrouwen met een eetstoornis of symptomen daarvan. Om onze resultaten beter vast te kunnen stellen, zijn er voor mijn onderzoek nog iets meer deelnemers nodig. Daarom willen wij jullie nogmaals om hulp vragen. Voor dit onderzoek zoeken wij vrouwen met een BMI tussen de 18.5 en 40 die op dit moment symptomen van een eetstoornis ervaren. De survey duurt ongeveer 20 minuten om in te vullen en aan het eind krijg je de kans om mee te loten voor één van de tien Bol.com waardebonnen t.w.v. €10,-. Heb je onze oproep de vorige keer gemist, of misschien even geen tijd gehad op dat moment? Of ken je iemand die ook in aanmerking zou komen om mee te doen? We zouden het heel erg waarderen als je alsnog de tijd kunt nemen om dit onderzoek in te vullen of te delen met je netwerk. Hierdoor kunnen we over enige tijd hopelijk weer net zo’n mooie samenvatting plaatsen als over het onderzoek van Irene hieronder!

Hier kun je de vragenlijst invullen.

Onderzoek van Irene

Wat was het doel van dit onderzoek? Uit sommige eerdere onderzoeken – uitgevoerd door anderen - is naar voren gekomen dat intensief gebruik van sociale media een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling en duur van een eetstoornis of symptomen daarvan. Het idee dat sociale media enkel schadelijk is voor mentale gezondheid komt dan ook in veel verschillende tijdschriften en internetsites naar voren. Er zijn echter ook enkele psychologen die pleiten dat niet de hoeveelheid tijd die op sociale media doorgebracht wordt belangrijk is, maar juist de motieven waarmee men sociale media gebruikt. Het doel van Irenes onderzoek was dan ook om te onderzoeken of hier een kern van waarheid in zit. Irene heeft de verschillende motieven om sociale media te gebruiken in kaart gebracht en gekeken of het gebruik van verschillende motieven invloed had op de intensiteit van eetproblemen. Ze heeft ook meegenomen of het van belang was of deelnemers zich op dat moment klaar voelden om hun eetgedrag te veranderen of (nog) niet. 

Wat waren de resultaten? In tegenstelling tot wat eerder is gevonden, was de tijd die op sociale media wordt doorgebracht niet gerelateerd aan de intensiteit van eetproblemen. De enige motieven die (negatief) gerelateerd waren aan in hoeverre iemand zich klaar voelde om het eetgedrag en negatieve gedachten aan te passen, waren sociale druk en populariteit. Deze uitkomst suggereert dat wanneer een persoon zich minder in staat voelt om dysfunctionele gedachten en gedragingen over hun lichaam en eetgedrag te beheersen, zij eerder gemotiveerd worden door sociale druk en populariteit op sociale media.

Samenvattend: Het veelvuldig gebruik van sociale media op zich hoeft volgens de uitkomsten van dit onderzoek niet per se schadelijk te zijn voor mensen met een (herstellende) eetstoornis. Daarentegen kan het gebruik van sociale media met als doel populairder worden of door sociale druk wel gerelateerd zijn aan een mindere motivatie om te herstellen. Het lijkt er dus op dat het wel degelijk belangrijk is met welk motief sociale media worden gebruikt. Omdat het hier om een verkennend onderzoek ging, is het belangrijk om deze vragen ook in toekomstige studies te behandelen. Wat is jouw motief om op sociale media te zitten?

Lees ook eens deze blog: Anorexia op Instagram is levensgevaarlijk.

Alvast hartelijk dank!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Joshua - Donderdag 26 november 2020 13:13
Zijn jullie alleen op zoek naar vrouwen voor dit onderzoek? Zo ja, waarom?
mira - Dinsdag 1 december 2020 21:16
Dit vraag ik me ook af!