Social media en eetstoornissen | Onderzoek

 

Het gebruik van internet is voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Veel mensen hebben een account op één of meerdere sociale netwerk sites en apps zoals Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat... Bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula doen wij, Fleur en Irene, onderzoek naar de invloed van deze sociale netwerk sites op ons dagelijks leven, zelfbeeld en lichaamsbeeld. Deze onderzoeken doen we in samenwerking met Proud2Bme, Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Wij zijn Fleur en Irene, twee masterstudenten aan de Universiteit Leiden die momenteel onderzoek doen naar sociale media. Eetstoornissen hebben belangrijke mensen in ons leven geraakt. We zijn gepassioneerd over het voorkomen van deze problemen in toekomstige generaties. We willen weten of sociale media eetstoornissen kunnen voorkomen. Om dat te achterhalen, willen we patronen onderzoeken in het gebruik van sociale media en zien of sociale media ook voor positieve veranderingen in zelfbeeld kan zorgen. Wil jij ons hierbij helpen? Lees hieronder meer over onze onderzoeken.

Onderzoek Fleur

"In mijn naaste omgeving heb ik kunnen zien hoe het gebruik van sociale media kan leiden tot veranderingen in lichaamsbeeld. Hieruit is mijn interesse in het onderwerp ontstaan. Voor mijn huidige onderzoek ben ik op zoek naar vrouwen vanaf 16 jaar die op dit moment symptomen van een eetstoornis ervaren en een BMI tussen de 18.5 en 40 hebben. Mocht je interesse hebben om deel te nemen zou ik je heel dankbaar zijn!"

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten om in te vullen en aan het eind krijg je de kans om mee te loten voor één van tien Bol.com waardebonnen t.w.v. €10,-. Vul hier de vragenlijst in.

Onderzoek Irene

"Veel van mijn dierbaren zijn getroffen door eetstoornissen en problemen met het lichaamsbeeld. Heb jij momenteel eetproblemen of heb je die in het verleden gehad? Ongeacht jouw behandelgeschiedenis en/of diagnose (of gebrek daaraan) kun je deelnemen aan mijn onderzoek."

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten om in te vullen en ook hierbij krijg je aan het eind de kans om mee te loten voor één van tien Bol.com waardebonnen t.w.v. €10,-. Vul hier de vragenlijst in.

Alvast hartelijk dank!

 

Reacties

S* - Woensdag 27 mei 2020 19:12
Ik vraag me af of dit onderzoek echt iets nieuws gaat brengen. Er is zo immens veel onderzoek naar gedaan. Ben ook wel nieuwsgierig waarom vanaf gezond BMI. Je wilt toch ook voorkomen dat mensen gaan afvallen? Is er een reden waarom het tot BMI 40 is?
Fleur - Woensdag 27 mei 2020 19:39
Hoi!

Het klopt inderdaad dat er veel onderzoek wordt gedaan naar dit onderwerp. Met elk onderzoek vind je weer wat nieuwe informatie en daar wordt op voortgeborduurt in volgende onderzoeken. Zo hopen steeds meer te ontdekken. Maar ik snap dat dat als veel kan worden ervaren.

Voor mijn onderzoek kan ik vooraf helaas niet al teveel kwijtlaten over de BMI vereiste aangezien dat gelinkt is aan de hypotheses van het onderzoek. Nadat het onderzoek is afgerond kan dat uiteraard wel! Voor het onderzoek van Irene is deze vereiste er overigens niet :)

Hopelijk heb je zo voldoende info!

Groeten,
Fleur

Sarah - Woensdag 27 mei 2020 20:53
Hee heb ze beide ingevuld alleen kan het dat ze beide op elkaar lijken in sommige opzichten?
Fleur - Woensdag 27 mei 2020 21:24
Dankjewel voor het invullen! Het klopt dat ze in bepaalde opzichten wat op elkaar lijken. Sommige informatie zoals bijvoorbeeld persoonsgegevens hebben we beide nodig waardoor die vragen in beide onderzoeken voorkomen.
Anne - Woensdag 27 mei 2020 23:26
Beide ingevuld, succes met de onderzoeken hopelijk kunnen jullie verdere stappen zetten!
Sara - Woensdag 27 mei 2020 23:35
Naar dit onderwerp is inderdaad al heel veel onderzoek gedaan. Het lijkt mij zoveel interessanter voor jullie en nuttiger om onderzoek te doen naar wat mensen er nou toe beweegt om de keuze tot echt herstel te maken en hoe je dat in behandeling en klinieken kan stimuleren. De behandelmethodes in eetstoornisklinieken zijn nog veel te veel gericht op puur aankomen, lijsten volgen, bmi, alles overnemen, eetstoornis vs verpleegkundige en geen eigen regie nemen.
Maar het zou veel meer moeten gaan over het mentale deel, zelfacceptatie, het vinden van eigen verantwoordelijkheid, inzien van je probleem en daden, meer inzicht geven in achterliggende copings en verleden, samenwerken met het team en het positief stimuleren van het eigen kunnen. Daar ligt nog heel wat te verbeteren vind ik zelf. Maar over zulke veranderingen hoor ik nooit onderzoeken!
ikkuh1985 - Donderdag 28 mei 2020 01:59
Sara wat een mooi bericht! Lijkt mij ook heel nuttig aks iemand daar eens onderzoek naar gaat doen!Want ik ben het er helemaal mee eens wat jij schrijft!
Idril - Donderdag 28 mei 2020 09:36
Ik heb die van Irene al ingevuld, maar merk daarbij ook hoe weinig ik in de loop er jaren met social media heb. Ik heb het wel, maar gebruik het eigenlijk alleen om voor mn werk om de les te promoten en om mijn baksels te delen.
De vraagstelling zoals " omdat iedereen het heeft " of " vanuit sociale druk " kietelde wel iets! Want ik heb het wel, maar zou eigenlijk ook best graag zonder willen. Niet dat ik niet zonder kan trouwens, puur werk gerelateerd gebruik ik het nog.
Tiger-Lily - Donderdag 28 mei 2020 09:51
Ik heb zojuist die van Fleur ingevuld.
Mooi onderzoek wel.. Ik merk dat ik de afgelopen 28 dagen echt wel eens van die oude eetstoornis gedachten gehad heb zoals vroeger...
Maar wat ben ik eigenlijk dankbaar voor het lijf dat ik nu heb. Ja ik weeg meer dan vroeger, maar ben nog steeds gezond. Ik heb geen strakke buik meer, maar ik heb 2 prachtige kinderen, dus die buik zoals hij was van het lesgeven, krijg ik ook niet meer terug. Ik hou van de vrouwelijke curves die ik nu heb en denk niet dat ik me ooit zo gelukkig heb gevoeld met mn lijf.
Ik ben trots op hoe sterk mijn lichaam is en ben klaar voor een gelukkig leven met dit lichaam
Anoniemm - Zondag 31 mei 2020 01:42
beide ingevuld.. wel interessant om bij bijv social media gebruik stil te staan.
ik vond het wel lastig om door heen te komen omdat een groot deel van beide enquêtes hetzelfde is.. mss zou dat (/ in de toekomst) aangepast kunnen worden
Rhaya - Vrijdag 19 juni 2020 14:10
Ik kom niet door die vragenlijsten heen. Ik wil echt wel graag helpen, maar dit zijn echt veel vragen die ook in de reguliere ROM-lijsten voorkomen en die vul ik al vaker in dan me lief is.
Anoniem - Donderdag 9 juli 2020 09:02
De vragenlijst komt wel enorm overeen met de ROM vragenlijst, ik ben om deze reden dan ook afgehaakt sorry. Die vragenlijsten moet ik al te vaak invullen...