Minder jongeren met boulimia nervosa

 

Het aantal mensen met de eetstoornis boulimia nervosa blijkt de afgelopen dertig jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van psychiater Frédérique Smink die volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het aantal mensen met de eetstoornis anorexia nervosa blijkt de afgelopen dertig jaar vrij stabiel gebleven. Uit het onderzoek blijkt verder dat jezelf er goed uit vinden zien op latere leeftijd beschermt tegen het ontwikkelen van een eetstoornis en aardig gevonden worden door klasgenoten juist de kans vergroot op het ontwikkelen van een eetstoornis.

Eetstoornissen ontstaan in de meeste gevallen in de puberteit. Smink keek naar het aantal nieuwe gevallen van anorexia nervosa en boulimia nervosa in Nederlandse huisartsenpraktijken door de tijd heen en naar welke eetstoornissen het meeste voorkomen onder Nederlandse adolescenten. Verder onderzocht zij of sociale status in de vroege adolescentie (11 - 13 jaar) een risicofactor vormt voor latere eetproblemen.

boulimia meisje

Uit het proefschrift van Smink blijkt dat het aantal nieuwe gevallen van boulimia nervosa de afgelopen dertig jaar aanzienlijk is gedaald, terwijl dat van anorexia nervosa vrij stabiel is gebleven. Volgens Smink is dit te wijten aan het feit dat boulimia gevoeliger is voor socioculturele ontwikkelingen die zich in deze periode hebben voorgedaan, zoals de stijging van de gemiddelde body mass index (BMI) van de bevolking. Het is vandaag de dag hierdoor normaler om overgewicht te hebben dan 30 jaar geleden, waardoor volgens haar de druk om te compenseren na een eetbui is afgenomen. Smink zegt dat compensatiegedrag de kern is van boulimia nervosa.

meisje boulimia

Preventie en zelfhulp in combinatie met een snellere toegang tot het internet hebben mogelijk ook bijgedragen aan een daling van het aantal mensen met boulimia nervosa.

Onder Nederlandse adolescenten zijn anorexia nervosa en eetbuistoornis bij meisjes en eetbuistoornis bij jongens de meest voorkomende eetstoornissen. In de meeste gevallen werd de eetstoornis niet onderkend door de geestelijke gezondheidszorg.

Smink keek ook naar de invloed van sociale status in de vroege adolescentie (11-13 jaar) op de ontwikkeling van een eetstoornis. Hieruit blijkt dat kinderen die zichzelf er goed uit vinden zien of waarbij de klasgenoten vinden dat die er goed uitzien, minder kans hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis. Daarentegen vergroot aardig gevonden worden door veel klasgenoten juist de kans op het ontwikkelen van een eetstoornis.

Bron: Blikopnieuws.nl
Fotografie: Danielle Moler

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nadine - Vrijdag 23 september 2016 14:28
Op een bepaalde manier maakt dit mij echt super verdrietig, dat is heel egoïstisch dat besef ik me goed. Maar wat ik mij afvraag: kan het niet zo zijn dat het begrip voor Boulimia juist is afgenomen? Want ik heb mij nooit zo eenzaam / bekeken gevoeld als op het moment nadat ik 'uit de kast gekomen' ben. De enige optie die er voor mij nog was, was het afbellen van de kliniek en doen alsof alles overdreven was en over is. En vooral: altijd blijven lachen.
Nu struggle ik alleen verder en het idee dat steeds minder mensen last hebben van hetzelfde als ik maakt dat ik me nog aparter, slechter en zwakker voel. Maar dit is geen juiste gedachten, we moeten dankbaar zijn voor deze getallen dat weet ik.
Lamilee - Vrijdag 23 september 2016 14:34
Ik ben een beetje in verwarring omdat ik ook heel vaak heb gelezen dat de meest voorkomende eetstoornis NAO is en hierboven staan anorexia. Kan iemand mij een link of bron geven waarin duidelijk wordt welke eetstoornis in welke mate voorkomt? Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit, het is allemaal een nare ziekte maar wil dit op de een of andere manier gewoon graag weten...
Anoniem - Vrijdag 23 september 2016 15:41
@Lamilee
Er staat niet dat de meest voorkomende eetstoornis anorexia is, het gaat hier enkel om een daling in het totaal aantal mensen met boulimia nervosa. Dit zegt niet dat er opeens meer mensen met anorexia nervosa dan boulimia nervosa zijn. Dit is niet het geval. Eetstoornis NAO, eetbuistoornis en Boulimia komen vaker voor dan anorexia. Je kunt op deze site kijken bij de verschillende eetstoornissen wat de prevalentie ervan is in Nederland: https://www.naeweb.nl/Epidemiologie_20_4.html . Natuurlijk maakt het niet uit welke eetstoornis je hebt en gaat het er om dat jij weer een fijn leven gaat krijgen zonder eetproblemen!
viefke - Vrijdag 23 september 2016 18:49
Bovenstaande blog zet ook mij aan het denken. Juist omdat het dus "normaler" is geworden om overgewicht te hebben wil niet meteen zeggen dat boulimia nervosa is gedaald. Ik denk juist dat hierdoor minder meiden en jongens naar de huisarts durven te gaan, vanwege schaamte. Ze denken eerder dat ze zich niet moeten aanstellen, aangezien het dus "normaler" is geworden. Dat is bij mij tenminste het geval... heb zelf de diagnose boulimia nervosa begin dit jaar gesteld gekregen. Mijn diagnose is in een kliniek vast gesteld en niet via de huisarts, misschien zorgt dit er ook voor alsof het lijkt dat er daling zit in het aantal personen met deze diagnose!!
Elise - Vrijdag 23 september 2016 22:27
Ik voel me nog meer eenzaam en onbegrepen dan ik me al voelde nu ik dit artikel heb gelezen.. alsof boulimia aanstellerij is. Niet erg genoeg.
Eefjs - Vrijdag 23 september 2016 23:15
Volgens mij is dit verhaal volledig uit verband getrokken. Beetje kort door de bocht om het éen (minder boulimia) zo aan het ander (meer overgewicht) te verbinden. Misschien durven inderdaad gewoon wel minder mensen met boulimia hier open over te zijn of is er een andere reden voor de daling in boulimia patienten. Daarnaast zou het voorkomen van de andere eetstoornissen dan ook afgenomen moeten zijn. Als een gemiddeld hoger bmi meisjes minder snel tot lijnen aanzet waardoor boulimia minder snel ontstaat, lijkt me dat voor anorexia en NAO hetzelfde geldt. Al denk ik niet dat het waar is. Het gemiddeld bmi stijgt jaren en dit is de eerste keer dat een vermindering van boulimia patienten daarmee in verband wordt gebracht.
Kim - Zaterdag 24 september 2016 08:10
Op de één of andere manier ben ik niet overtuigd van dit onderzoek en twijfel ik enorm aan de getrokken conclusies... Ik heb zelf AN, maar in mijn beleving zijn álle eetstoornissen in aantal toegenomen in plaats van stabiel gebleven, laat staan gedaald...
Maria - Zaterdag 24 september 2016 08:28
Cijfers zeggen me niet al teveel en vroeger 'bestond' NAO niet, waardoor de gevallen van nu in een ander lijstje zullen staan dan vroeger. Ik ben al wat ouder en vroeger hoorde je die term niet. Nu heb ik toch al moeite met die onderverdeling van een eetstoornis in kleinere hokjes omdat ook niet iedereen daar in past en het van tijd tot tijd kan veranderen. Het ene moment is het meer dit, het andere moment is het meer dat.
Dat een hoger gewicht normaler is wil niet zeggen dat je je minder ongelukkig voelt met je lichaam. Misschien dat je je daardoor juist dik voelt, door de vetopslag voel je je dikker, eerder dan door het gewicht op zich, lijkt me zo.
Verder moet je tegenwoordig je eigen risico betalen, wat een drempel kan zijn om hulp te zoeken, waardoor je niet in de cijfers staat. En er kunnen meerdere redenen zijn. Bij mij heeft het jaren geduurd dat ik rommelde met eten, later boulimia ontwikkeld, voordat iemand ervan achter kwam. Volgens mij ontwikkel je boulimia vaak op iets oudere leeftijd dan anorexia, wat ook de cijfers kan beïnvloeden.
Miekio - Zaterdag 24 september 2016 14:31
Ik ben wel benieuwd naar de mogelijke verklaring van ."Daarentegen vergroot aardig gevonden worden door veel klasgenoten juist de kans op het ontwikkelen van een eetstoornis."

Toen ik mijn eetstoornis ontwikkelende had ik daarbij een zeer verstoord zelfbeeld, waardoor ik geloofde dat niemand mij aardig vond of aardig kon vinden (eerder walgelijk), en daardoor mij ook enorm afzonderde van klasgenoten.
Natuurlijk ben ik maar eentje, maar bij mij was dus tegenovergesreld
elle - Zondag 25 september 2016 10:41
Ik heb weinig vertrouwen in dit soort cijfers.
En ik vind ook niet dat het normaler is geworden om een hoger BMI te hebben.??
Is dat zo?Ik vind het eerder erop lijken dat je een perfect lijf moet hebben.Zijn de mensen die eerder bulimia kregen nu geobsedeerd door fitness en gezond enz.
Is de KERN van boulimia compensatiegedrag?
Ik vind dat er nogal rare uitspraken staan in dit artikel.
Wolke - Woensdag 5 oktober 2016 11:39
Ik denk dat het aantal mensen met boulimia helemaal niet gedaald is maar dat het gewoon minder opvalt. Door het goed kunnen verbergen blijven heel veel mensen er veel langer alleen mee rondlopen, anorexia is (vaak) te zien aan de buitenkant, boulimia niet.