Jongens willen een perfect lichaam

 

Tegenwoordig zijn het niet alleen maar meisjes die bezig zijn met een onbereikbaar lichaamsbeeld. Neem David Abuskeikh, op 15-jarige leeftijd begon hij met gewicht heffen voor 2 uur per dag, 6 dagen in de week. Nu hij in de laatste klas van de Fort Hamilton middelbare school in Brooklyn zit, heeft hij proteïne repen en shakes toegevoegd aan zijn dieet om zo spieren te kweken zonder vet op te bouwen. 

"Ik was niet altijd bezig met supplementen", zegt Abuskeikh, 18 jaar, die graag een baan wil in de machinebouw, "maar ik wilde iets wat mij zou helpen mij sneller gespierder te maken."

gewicht heffen

Kinderartsen slaan alarm om jongens die ongezonde maatregelen nemen voor een 'Charles Atlas' (ontwikkelaar van bodybuild methode) lichaam dat alleen met genen (je bent ermee geboren of niet) bereikt kan worden. Of het lange uren in de sportschool is, zakgeld verspillen aan dure supplementen of zelfs riskante experimenten met illegale steroïden, de prijs die Amerikaanse jongens bereid zijn om te betalen voor een perfect lichaam lijkt stijgende te zijn. 

In een recente studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Pediatrics (kindergeneeskunde), komt naar voren dat meer dan 40% van jongens op de lagere en middelbare school regelmatig sporten met als doel hun spiermassa te vergroten. Zo'n 38% gaf aan proteïne supplementen te gebruiken en 6% heeft wel eens geëxperiementeerd met steroïden. 

Al met al, zei 90% van de 1307 jongens in het onderzoek, die in Minneapolis St. Paul leven maar de algemene norm representeren, dat ze ten minste af en toe sporten om spieren te kweken.

"Er is een opvallende verandering in de houding ten opzichte van het mannelijke lichaam in de afgelopen 30 jaar", zegt Dr. Harrison Pope, een hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Harvard die de bodybuilding cultuur bestudeert. Het afbeelden van mannen als vet-vrij en gesculptuurd "is dramatisch vaker voorkomend in de maatschappij dan een generatie geleden", zegt hij. 

Waar studerende jongens altijd al interesse toonde in bodybuilden, geven kinderartsen aan dat ze verrast zijn te vinden dat nu zelfs lagere school kinderen erg bezig zijn met het opbouwen van spiermassa. Juist hun leeftijd voegt een element van risico toe. 

Net als dat meisjes die calorieën tellen om dun te blijven zich hiermee schade toe doen, brengen jongens die een droombeeld van mannelijkheid najagen schade toe aan hun groei, volgens dokteren, vooral wanneer ze supplementen gebruiken, of erger, steroïden om hun resultaten te vergroten. 

fitness

"Het probleem met supplementen is dat ze niet gereguleerd zijn zoals medicijnen, dus het is moeilijk te weten wat er precies in zit", zegt Dr. Shalender Bhasin, een professor medicijnen aan de Universiteit van Boston. Sommige bevatten anabole steroïden en zelfs goede kwaliteit proteïne supplementen kunnen gevaarlijk zijn in grote hoeveelheden of wanneer ze ter vervanging van een maaltijd worden in genomen, zegt hij. "Deze dingen zijn gewoon nog niet goed onderzocht", zegt hij.

Anabole steroïden vormen een bijzonder gevaar voor de ontwikkeling van je lichaam zegt Dr. Bhasin. Steroïden "stoppen de aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron", zegt hij, wat kan leiden tot erge afkickverschijnselen wanneer groeiende jongens ze stoppen te nemen. Toch lijkt de associatie van de steroïden met vooropstaande atleten zoals Lance Armstrong en Barry Bonds het idee te bevestigen dat ze met succes kunnen worden ingenomen. 

Online op fora voor bodybuilden voor tieners, jongens die net pas uit de pubertijd komen, delen ze hun gewichtshef regimes en lichaamsvet percentages en beoordelen ze elkaars proces. Op Tumblr, Instagram en Facebook posten tieners foto's van afgetrainde atleten onder de titel 'fitspo' of 'fitspiration', wat een afkorting is van "fitness inspiratie". De tags zijn afgeleiden van 'thinspo' en 'thinspiration' foto's en video's, die zijn verbannen uit vele sites voor het bevorderen en promoten van anorexia. 

"Gewichtheffen voelde goed maar ik was zo zwak als wat", schrijft een jongen die zegt 15 te zijn uit Tallahassee, Florida, op een forum op Bodybuilding.com.

Veel van deze jongens zien zichzelf in Mike Sorrentino, "The Situation" uit de serie "Jersey Shore" op MTV, of in het Adam Sackler karakter in de HBO-serie "Girls", die bijna nooit een shirt draagt en zich vaak opdrukt. 

David Abuskeikh bijvoorbeeld, heeft een Facebook profiel vol met foto's van zichzelf zonder shirt of waar zijn sixpack te zien is. Op zijn middelbare school was de deelname aan de jaarlijkse bodybuilding wedstrijd met 30 deelnemers nog nooit zo hoog. "Ze vragen ons van alles", zegt Peter Rivera, een gymleraar op de Fort Hamilton middelbare school, die helpt bij de wedstrijd. "Hoe val ik af? Hoe krijg ik spiermassa? Hoe vaak per week moet ik sporten?". Sommige jongens willen sterker zijn voor hun sport, zegt Rivera, maar anderen 'willen hun lichaamstype veranderen'. 

Vergeleken met een zittende levensstijl van videospelletjes spelen en televisie kijken, kan een obsessie met sporten niet helemaal in aanmerking komen als een gevaar voor de gezondheid. En onderwijzers als Rivera geven aan dat jongens graag advies willen over de meest gezonde en drugsvrije manieren om in vorm te komen. Met zo weinig kennis over supplementen kan het moeilijk zijn, vooral voor tieners, om de juiste beslissing te maken. Alonso Huizar, 16 jaar, kan niet met zekerheid zeggen welke supplementen hij inneemt. Afhankelijk van de prijs krijgt hij verschillende soorten supplementen.

Alonso begon met gewichtheffen op 15-jarige leeftijd omdat hij groter wilde zijn voor voetballen, "maar ik wilde sowieso wat aankomen in gewicht", zegt hij. Christiano Ronaldo, de Portugese voetballer is zijn voorbeeld voor het lichaam dat hij zou willen hebben. Zijn moeder Ana zegt dat ze liever had dat Alonso het gewichtheffen zou uitstellen tot een latere leeftijd, maar de druk van coaches en leeftijdsgenoten was te groot. "Er lag een druk op hen - als je gaat voetballen, moet je gewichtheffen", zegt ze.

De meerderheid van meisjes in de studie van Minnesota gaf aan hun eetgewoontes en sporten aan te hebben gepast om spieren te kweken waarbij 21% proteïne supplementen gebruikten en 5% gebruikten steroïden.

"Het voorbeeld van vrouwelijke schoonheid is nu meer fit en gespierd dan een generatie geleden", zegt Marla Eisenberg, assistent professor van kindergeneeskunde aan de Universiteit van Minnesota. "Het is niet alleen dun zijn. Het is dun en gespierd zijn". En inderdaad, de bezoekers van de 'fitspo' Facebook pagina worden begroet door een gespierd model in een shirtje waarop staat: 'Sterk is het nieuwe dun'. 

Anderzijds neemt het aantal deelnemers aan tiener bodybuilding wedstrijden af omdat ze niet door de drugstest heen komen. "Voorheen waren er genoeg tieners die mee deden, maar nu niet meer", zegt Andrew Bostinto, voorzitter van de Nationale Sportschool Vereniging. "Veel van deze tieners gebruiken drugs als steroïden dus doen ze niet mee met de wedstrijden. Je ziet nu veel jongeren die veel te gespierd zijn voor hun lengte en lichaamsbouw. "Het is onmogelijk om in zo een korte tijd zoveel in spiermassa aan te komen."

boys love fitness

David Abuskeikh zegt dat hij uit de buurt blijft van steroïden en dat hij liever geen supplementen wilt nemen. Maar vanwege zijn kleine bouw, had hij wat extra's nodig om mee te kunnen doen in de bodybuild wedstrijd op zijn school. "Ik probeer een baan te vinden in machinebouw, maar als er iets tussen komt kan ik altijd nog een persoonlijke trainer worden", zegt hij. 

Lego plaatje
plaatje fitness

Bron: New York Times

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sabine - Donderdag 22 november 2012 16:15
Ja, valt me wel op dat je dit zoveel ziet op instagram enzo. zonde want een jongen zonder zo'n spiermassa vind ik ook goed genoeg
Flowbow - Donderdag 22 november 2012 16:41
Ik vind dit zo irritant, net zo irritant als dat jongens meidens lijngedrag vinden.. denk ik
lalala - Donderdag 22 november 2012 17:00
nouw, ik vind een sixpack zekr niet lelijk :)
Felliejj - Donderdag 22 november 2012 17:11
Nou gaat over m'n broer alleen is die wel al 22
S - Donderdag 22 november 2012 17:16
Ik herken dit ook heel erg in Nederland. En dan niet alleen obsessie met spieren, maar ook in angst voor overgewicht en absoluut geen buikje willen hebben.
meisje14 - Donderdag 22 november 2012 19:02
Ik vind een sixpack eigenlijk niet eens echt aantrekkelijk ofz.
Flower - Donderdag 22 november 2012 20:16
Ik vind idd een sixpack en gespierd ook niet echt mooi, tenminste gewoon gezond wel. Vind een man met wat meer omhulsel (zeg maar) vele malen aantrekkelijker dan een strakke opgepompte 'the situation' (something wrong with your name:S?)
cavy - Donderdag 22 november 2012 20:18
ik heb die david opgezocht..maar zo speciaal vind ik hem niet.. d:
M1990 - Donderdag 22 november 2012 20:40
Ik vind het zielig voor deze jongens, dat zij hun leven zo laten beheersen door deze drang zo gespiert mogelijk te zijn. Natuurlijk heb ik het ook wel eens bij andere jongens gehoord, maar zelf heb ik nooit de motivatie gehad om zoveel mogelijk spiermassa op te willen opbouwen.
R. - Donderdag 22 november 2012 23:33
Goh, bijna 'grappig' dat ik nu denk: maar een man met wat meer vlees vind ik veel aantrekkelijker dan zo'n strakke jongen met spieren die veel te veel bezig is met sporten, (gezond) eten en uiterlijk. Maar zelf maak ik me er net zo schuldig aan op een iets andere manier. :')
Jasmina - Vrijdag 23 november 2012 16:15
't is toch triest...
ano - Zondag 25 november 2012 11:35
ik vind een man met wat meer 'vet' toch veel aantrekkelijker dan zo'n spierbundel hoor.
Jongen123 - Maandag 29 januari 2018 01:44
Ik zelf ben 16 en ik zie het wel in, alleen is het meestal niet voor de meisjes het is meer met me vrienden dat het meer is zo van ( heey kijk wat ik heb bereikt met trainen en ik dan hey kijk wat ik heb bereikt en dan zitten we zo van tegen elkaar goed man lets go) dus idk ik vind het een hobby en niks anders en ik had all van mezelf een kaaklijn en sixpack, dus dikke doei. ik hou zelf van meiden met wat vet en niet te mager ff dat je het weet want iedereen zegt wat ze leuk vind :D.