Genetisch onderzoek bij eetstoornissen

 

rita genetisch onderzoek eetstoornisIk ben Rita en ik werk als onderzoeker bij Centrum Eetstoornissen Ursula. Waarom krijgt iemand een eetstoornis? Dat is een vraag die we nog steeds niet zo goed kunnen beantwoorden. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol en één van deze factoren is erfelijkheid. Wereldwijd wordt onderzoek uitgevoerd naar erfelijke factoren die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van eetstoornissen (anorexia- en boulimia nervosa en de eetbuistoornis).

Bij Centrum Eetstoornissen Ursula zijn we in 2004 begonnen met het Genetisch Onderzoek bij Eetstoornissen (GenED).

Met ons onderzoek willen we erachter komen welke erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van een eetstoornis en hoe dat precies in zijn werk gaat. Met die kennis kunnen we de preventie en de behandeling van eetstoornissen verder verbeteren. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat we gegevens van zoveel mogelijk mensen met een eetstoornis verzamelen en analyseren.

Daarom wil ik je vragen om aan ons onderzoek mee te werken. De deelname is eenvoudig en kost ongeveer 30 minuten. Per post sturen wij je een vragenlijst en een speciaal wattenstokje. De vragenlijst kun je thuis invullen en het wattenstokje kun je zelf langs de binnenkant van je mond halen. Uit dit wattenstokje zullen wij erfelijk materiaal (DNA) isoleren. Daarna kun je de ingevulde vragenlijst en het wattenstokje met de bijgesloten retourenvelop naar ons terugsturen.

Als je hieraan meedoet, bestaat er ook een kans dat je wordt uitgenodigd voor het tweede deel van het onderzoek. Voor dit deel vragen we je om thuis nog een vragenlijst in te vullen (duurt ongeveer één uur) en willen we graag een interview bij je afnemen (duurt ongeveer anderhalf tot twee uur). Als je hier liever niet aan mee doet, kun je ook alleen aan het eerste deel meedoen. Je bent sowieso vrij om op elk moment te stoppen met de deelname aan het onderzoek, zonder opgaaf van reden.

Deelnemen aan het genetisch onderzoek?
Voor het genetisch onderzoek bij eetstoornissen ben ik nog op zoek naar deelnemers. Dus: Heb je eetproblemen of een eetstoornis? Ben je bijvoorbeeld veel bezig met eten, je gewicht en je figuur, en pieker je daar over? Eet je te weinig, te veel, of heb je last van ongecontroleerde eetbuien? Probeer je je eten, gewicht en/of emoties te controleren door bijvoorbeeld calorieën te tellen of te lijnen? Of compenseer je eten of calorie-inname met zelfopgewekt braken, extreem sporten, of het gebruik van laxeermiddelen?

En ben je bereid om mee te doen aan het genetisch onderzoek bij eetstoornissen? Ga dan naar deze pagina over genetisch onderzoek. Hier vind je meer informatie over het onderzoek en hoe je je kunt aanmelden. Meedoen kan vanaf 16 jaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Isa1990 - Maandag 15 juli 2013 18:54
Ik ga eens kijken. Denk wel dat ik mee ga doen :)
It's me A3 - Maandag 15 juli 2013 18:57
Is het alleen voor mensen met betrekking tot anorexia en boulimia? Zover ik kan lezen is het vooral gericht daar op..
framboosxx - Maandag 15 juli 2013 18:59
Toen ik net in behandeling in Almere werd me dit al gevraagd. Ik doe mee !
Isa1990 - Maandag 15 juli 2013 19:00
Formulier ingevuld :) Nu wachten op de materialen :)
Lauren - Maandag 15 juli 2013 19:35
Is het alleen gericht op mensen die volop in hun eetstoornis zitten?
Ik ben herstellende van Anorexia Nervosa en het lijkt me erg interessant om mee te doen maar ik eet gelukkig weer gewoon normaal en heb een gezond gewicht.
PluiS - Maandag 15 juli 2013 19:52
Aangemeld! Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat hier onderzoek naar gedaan wordt: wie weet wat dat nog voor voordelen kan opleveren bij behandelmethodes etc!
BeStrong - Maandag 15 juli 2013 20:05
Hetzelfde wat lauren zegt, ik heb nog regelmatig last van mn anorexia waar ik de afgelopen 4 jaar mee rondloop. Maar heb steeds terugvallen, ben herstellende. Is dit echt alleen voor meiden en jongens die er middenin zitten?
E.. - Maandag 15 juli 2013 20:06
ik heb me ook aangemeld.!
Anoniem - Maandag 15 juli 2013 21:23
Ik zou eigenlijk wel willen weten wat er verder nog met het DNA wordt gedaan.
li - Maandag 15 juli 2013 22:07
Wat gebeurd er daarna met mijn DNA? DNA is naja hoe zal ik het zeggen, nogal persoonlijk....
sindy - Maandag 15 juli 2013 23:04
Probleem is idd dat het geven van je DNA best veelgevraagd is (ik bedoel het is niet zomaar een "taakje" en wat vragenlijsten). Ook wordt een interview afgenomen, dit kost tijd voor deelnemers dus ik vind het sowieso eigenlijk niet kunnen dat er geen beloning in de vorm van een cadeaubon tegenover staat.En als er iets misgaat met de beveiliging van het systeem ligt je DNA in feite gewoon op straat.
Tot slot vind ik een zwakte bij dit soort onderzoeken dat er geen controle is voor es(iedereen kan wel zeggen dat hij/zij een es heeft, natuurlijk ga je daarvan niet uit.....maar toch).
AmFe - Dinsdag 16 juli 2013 00:05
Het DNA wordt gebruikt voor eventueel toekomstig onderzoek, staat erbij als je de link aan klikt!
Charlotte - Dinsdag 16 juli 2013 08:49
En het DNA kan alleen gecodeerd (dus zonder naam) worden bewaard, als je daar toestemming voor geeft, anders wordt het alleen voor dit onderzoek gebruikt. Staat ook bij de link. :)
Iris - Dinsdag 16 juli 2013 10:18
Heb me aangemeld, spannend.
Rita - Dinsdag 16 juli 2013 11:08
Wat leuk dat er zoveel aanmeldingen en reacties komen op mijn oproepje!

Ik zie dat er nog wat vragen zijn mbt het onderzoek, dus hier volgen nog een paar antwoorden.

Iedereen die een eetstoornis (niet alleen anorexia of boulimia) heeft en 16 jaar of ouder is, mag meedoen aan het onderzoek.

Als je herstellende bent van een eetstoornis mag je ook meedoen, de meeste vragen in de vragenlijst gaan over de laatste maand, maar er zijn ook verschillende vragen die langer terug gaan.

Het DNA wordt gebruikt voor het hierboven beschreven onderzoek, en voor toekomstig onderzoek als je daarvoor toestemming geeft. Als je hier geen toestemming voor geeft, dan word je DNA na afloop van dit onderzoek vernietigd.

Als je mee doet aan het tweede deel van het onderzoek (het interview) dan krijg je een vergoeding van 10 euro, ook de gemaakte reiskosten worden dan vergoed.

Alvast ontzettend bedankt voor jullie medewerking!
Sas - Dinsdag 16 juli 2013 11:42
Heb me direct aangemeld! Ben heel benieuwd wat er uit het onderzoek komt. Ook ben ik benieuwd of het mogelijk is dat je bericht krijgt over je individuele DNA sample. Bij ons in de familie komen verschillende vormen van ES voor, zoals BED, Anorexia en Athletica. Ben benieuwd of dat nature of nurture (genen of opvoeding) is!!

Vind het een heel goed onderzoek!
loveturnen - Dinsdag 16 juli 2013 12:12
Ik wil wel meedoen met het onderzoek, ik vind het namelijk een zeer goed idee te gaan kijken naar de wetenschappelijke kant. Ik heb anorexia gehad, maar ben inmiddels al genezen. Is het de bedoeling dat je nog een eetstoornis (of deels) hebt? Of zoeken jullie ook mensen die een eetstoornis hebben gehad?
@loveturnen - Dinsdag 16 juli 2013 13:54
misschien kan je even de reactie van Rita op al dit soort vragen lezen die onder de blog staat ;)
angstig meisje. - Dinsdag 16 juli 2013 16:44
Helaas word ik pas in September 16, dus dan kan ik zeker niet meedoen?


@framboosxx
Ben je in behandeling bij Accare?
x
MM - Dinsdag 16 juli 2013 18:54
ik heb me aangemeld, ben benieuwd!
twirler - Woensdag 17 juli 2013 12:47
aangemeld!