FAT: waar denk jij aan?

 

Wat zijn jouw associaties met het woord 'FAT'? Wat denkt iemand met een eetstoornis of een eetstoornis verleden als hij/zij dit woord hoort en hoe zien mensen dit die het niet hebben gehad? De media website WatchCut heeft een indrukwekkende video gemaakt die gepubliceerd werd tijdens de Nationale Eating Disorder Awareness Week. In deze video vertellen 15 mensen die een eetstoornis hebben gehad over hun associaties met het woord 'FAT'. Het doel van de video is om mensen te laten zien hoe gevaarlijk het is om op deze manier met eten bezig te zijn.

In de indrukwekkende video is te zien dat sommige mensen het echt moeilijk en ongemakkelijk vinden om het woord te horen of om er over te praten. In de video is veel emotie te zien en de associaties die genoemd worden zijn bijvoorbeeld: "failure", "unlovable" en "me". 

fat

Ik weet dat mensen met een eetstoornis deze associatie kunnen hebben en dat het zo'n impact heeft, maar tegelijkertijd schrik ik er ook enorm van. Ik heb het zelf nooit hiermee geassocieerd en op deze manier heeft dit woord geen betekenis in mijn leven, terwijl ik heel goed weet dat dit voor veel andere mensen wel het geval is.

Zo zegt een vrouw in de video bijvoorbeeld dat het woord 'Fat' haar bang maakt. Ze geeft aan dat het leven met boulimia moeilijk is en dat dik zijn haar grote angst is. De associatie die zij heeft met 'Skinny', is gelukkig zijn. Ze zegt erna ook dat het onzin is, omdat je met een eetstoornis juist heel ongelukkig bent. Er wordt ook gezegd dat het woord eigenlijk niet gezien mag worden als een slechte term en ik ben het met haar eens. Natuurlijk kan vet ongezond zijn, maar vaak wordt vergeten dat er ook heel veel goede vetten zijn die wij allemaal nodig hebben.

Ik ben ook van mening dat het woord 'fat' vaak direct een negatieve associatie op roept. Niet alleen bij mensen met een eetstoornis maar ook bij anderen die bijvoorbeeld veel bezig zijn met diëten en hun gewicht zonder dat ze dit op een 'eetgestoorde' manier doen. Er wordt helaas minder nadruk gelegd op dat bepaalde vetten ook gezond zijn en dat we die juist nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Het is niet alleen maar slecht.

Bron: huffingtonpost 

Wat vind jij van deze video?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Robin - Donderdag 25 februari 2016 22:34
FAT = Factory Acceptance Test
Dat is dus mijn eerste associatie :-)
anna 123 - Donderdag 25 februari 2016 23:20
Fat-faillure
Het is precies wat die vrouw ook zei: als ik dun ben, ben ik gelukkig, en heb ik geen zorgen!
Dat is precies wat er in mn hoofd zit, en k weet dat het misschien wat eetgestoord klinkt, maar t is de werkelijkheid...
Anne - Vrijdag 26 februari 2016 08:15
Bij het woord FAT denk ik aan alle vrouwen die ongelukkig zijn omdat zij bang zijn dik te zijn, zich dik voelen etc.Ik word misselijk van hoe vrouwen zichzelf kunnen vernederen en kleineren, en hun medemensen idem dito.