Eerste Vlaamse dag tegen eetstoornissen

 

‘Anorexia is een hardnekkige ziekte die niet alleen je eigen leven helemaal overhoop haalt, maar ook dat van je naaste omgeving. In het ergste geval kun je er aan sterven. Maar je kunt er ook van herstellen!' (uit de getuigenis van Linda)

Op zondag 29 september 2013 organiseert de eetstoornisvereniging AN-BN vzw op de Sociale School in Heverlee voor het eerst in Vlaanderen een Dag tegen Eetstoornissen. Van 9.30 tot 16 uur is iedereen er welkom: mensen die zelf een eetstoornis (gehad) hebben en daarover ervaringen willen uitwisselen, mensen die iemand met een eetstoornis kennen en de mechanismen erachter beter willen leren begrijpen, hulpverleners, maar ook andere geïnteresseerden.

eetstoornis

Er staat heel wat op het programma, van informatieve sessies over creatieve workshops tot praatgroepen. Uniek is dat negen ‘ambassadeurs' er openlijk komen spreken over hun persoonlijke ervaringen en zo het taboe doorbreken dat ook vandaag nog op eetstoornissen rust.

Van anorexia tot spitting: eetstoornissen in alle maten en vormen
Bij een eetstoornis denken de meeste mensen spontaan aan de uitgemergelde lichamen van meisjes met anorexia. Toch is anorexia nervosa niet de meest voorkomende vorm. Boulimia nervosa komt twee tot drie keer vaker voor en er zijn ook veel meer mensen met een eetbuistoornis (binge eating disorder) of andere eetstoornissen, zoals orthorexia of spitting. Vrouwen tussen 10 en 30 jaar lopen het grootste risico om zo'n eetstoornis te ontwikkelen.

Een Dag tegen Eetstoornissen als kers op de taart
Herstellen van een eetstoornis is wel degelijk mogelijk. Dat is de hoopvolle boodschap die AN-BN op deze eerste Dag tegen Eetstoornissen wil brengen. De ambassadeurs willen alvast enkele tips meegeven aan lotgenoten: informeer jezelf over de oorzaken en gevolgen van eetstoornissen, wees eerlijk tegen jezelf, zoek zo snel mogelijk gepaste hulp en neem daarbij de regie van je herstelproces in eigen handen.

Of zoals ervaringsdeskundige psychologe Els Verheyen het stelt: ‘Herstellen is een proces dat met vallen en opstaan verloopt. Het betekent dat je mild leert te zijn voor jezelf en tegelijk dat je je positieve kenmerken leert in te zetten om de best mogelijke versie van jezelf te worden. Wacht niet tot iemand in jouw plaats de controle overneemt, maar neem de verantwoordelijkheid voor je geluk en je leven zelf in handen.'

Het volledige programma van de Dag tegen Eetstoornissen vind je hier.

 

Gerelateerde blogposts

10
AUG
UZ Gent
0

Reacties

danielle - Donderdag 26 september 2013 19:09
Lijkt me echt super tof!
Wanneer wordt er eigenlijk weer een Prouddag georganiseerd?
Dat waren zulke geweldige dagen!

bauke - Donderdag 26 september 2013 19:44
eindelijk iets in vlaanderen :) zo blij !!
ik heb het meteen vertelt aan mijn mama en we zijn al ingeschreven ;)
m - Donderdag 26 september 2013 21:11
Top! Er reden toch een poos, of nog? van die bussen in België met info over eetstoornissen, die dan ergens in een stad gingen staan en mensen informeerden, vragen beantwoordden ed. Zo ja, dat vond ik ook goed initiatief!
marleen2502 - Donderdag 26 september 2013 22:18
ik zal er zijn!
Shira86 - Vrijdag 27 september 2013 22:02
Eindelijk gebeurd er eens iets in België! We hinken serieus achterop in vergelijking met Nederland.