Bijna Anorexia

 

Dit weekend lazen we op Dailymail een artikel over het boek Almost Anorexic. Volgens Dr. Jennifer Thomas lijdt zo'n 1 op de 20 mensen aan een eetstoornis genaamd 'Almost Anorexic'. Een eetstoornis die veelal onopgemerkt blijft. In haar boek schrijft Thomas dat mensen met deze eetstoornis slechts een aantal van de symtomen van anorexia vertonen, maar dat de gevolgen even ernstig kunnen zijn als bij anorexia.

De vijf belangrijkste symtomen zijn: schommelingen in gewicht, overgeven, eetbuien, negatief zelfbeeld en beperkte voedselinname. Veel mensen komen nooit bij de hulpverlening terecht omdat ze niet voldoen aan alle criteria voor anorexia of boulimia, waaronder een bepaald BMI/ondergewicht en het uitblijven van de mestruatie.

Volgens Thomas lijdt nu 1 op de 200 mensen aan anorexia. Zij denkt dat dit 1 op de 20 is voor 'Almost Anorexia'. Eerdere onderzoeken hebben reeds aangetoond dan het sterftecijfer van mensen met 'almost anorexia' minstens zo hoog is als bij anorexia.

Wat wij ons bij het lezen van dit artikel in Dailymail wel afvroegen is: Heeft Thomas het niet 'gewoon' over 'Eetstoornis NAO'?

Thomas maakte diverse Youtube video's waarin ze uitleg geeft over bovenstaande:

Bekijk hier de andere video's over almost anorexia

Herken Jij je in haar beschrijving?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

amanda - Maandag 25 maart 2013 17:29
ja eigenlijk herken ik me er wel in, best wel eng dat ik dat herken

denk idd dat het een beetje neigt naar Nao, de eetstoornis, misschien noemen hun dat zou daar.

liefs
C - Maandag 25 maart 2013 17:40
Woow. Ontzettend herkenbaar! Echt letterlijk alles! Geeft mij persoonlijk heel erg het gevoel dat ik het toch niet waard ben. Vooral de schommelingen, die zijn gewoon ernstig, maar dat wordt niet opgemerkt als eetgestoord. Pas als het gewicht naar beneden gaat is het een probleem. Zucht.

Liefs
PeanuttButterfly - Maandag 25 maart 2013 17:41
Wooh..
En dan herken je je er extreem in.

'Eerdere onderzoeken hebben reeds aangetoond dan het sterftecijfer van mensen met almost anorexia' minstens zo hoog is als bij anorexia.'

Misschien had ik dit toch liever niet willen weten.
I'm scared.
LiveStrong - Maandag 25 maart 2013 17:41
Almost Anorexic is denk ik hetzelfde als wij wij NAO noemen. Maar in het Engels hebben ze daar al een term voor: EDNOS. Maar goed, onder NAO valt ook dat je voldoet aan alle anorexia criteria, maar geen ondergewicht hebt of iets anders. Dus in principe hetzelfde. :)

En ja, ik herken me er helaas in. Heb qua psyche anorexia volgens mijn psychiater, maar heb geen ondergewicht. Voel me eigenlijk een beetje een mislukte Anorexic ofzo. :S
Danielle - Maandag 25 maart 2013 17:57
'Eerdere onderzoeken hebben reeds aangetoond dan het sterftecijfer van mensen met almost anorexia' minstens zo hoog is als bij anorexia.'

Bij mij is ook NAO geconstateerd, maar ik vraag me dan toch af waar aan deze mensen dan uiteindelijk dood gaan? Want dat komt dan niet door voedseltekort?
esmee - Maandag 25 maart 2013 18:04
@ Danielle,
Volgens mij omdat er veel mensen zijn met NAO of andere eetstoornissen die besluiten uit het leven te stappen. Misschien heeft dat net NAO wel te maken met dat ze minder snel met hulpverlening in aanraking komen/ minder snel hulp zoeken?
Charlotte - Maandag 25 maart 2013 18:14
Ik voldeed aan alle psychische eisen van anorexia, maar niet aan de lichamelijke. Ik had (net) geen ondergewicht. En ik was aan de pil dus werd ook nog gewoon ongesteld... Voldeed hierdoor niet eens aan de eisen van NAO. (waar dat almost anorexia volgens bij onder valt ja...)
@Danielle - Maandag 25 maart 2013 18:15
Je kunt ook overlijden aan een kaliumtekort wat bijvoorbeeld komt door veel overgeven of laxeren. Je hoeft geen ernstig ondergewicht te hebben om te overlijden aan de gevolgen van een eetstoornis.
Elina94 - Maandag 25 maart 2013 18:22
Moet echt meer media-aandacht voor de niet zo opvallende eetstoornissen komen. Punt.
romy - Maandag 25 maart 2013 18:44
helaas wel..
aan de ene kant fijn dat niemand het ziet..
aan de andere kant maakt dat mijn strijd heel alleen
thattgirl - Maandag 25 maart 2013 18:58
het klinkt wel deels als nao inderdaad

maar ik heb nao en herken me er niet in :$ maar
zowiezo herken ik me niet bij alle punten van nao
maar hier echt niet allleen laag zelfbeeld dat wel :p
*** - Maandag 25 maart 2013 19:30
Schokkend... 1 op de 20! Dat zijn toch gigantisch veel mensen?!
Ellie - Maandag 25 maart 2013 19:51
Ik vind het wel goed dat dit probleem steeds bekender word. Eerst had ik zoiets van: bij andere psychische problemen kun je het toch ook niet aan de buitenkant zien en hoewel ik zelf ook een eetstoornis heb die je niet aan de buitenkant kan zien, bij andere dingen kan dat ook niet dus waarom zoveel 'gezeur' bij eetstoornissen erover dan? Maar het verschil is natuurlijk dat mensen gaan vergelijken 'binnen de eetstoornissen' en dat de onzichtbare eetstoornissen dan niet worden gezien/geloofd. Terwijl voor andere psychische problemen het misschien logischer is voor mensen dat ze het niet aan de buitenkant kunnen zien al vind ik het zelf nog steeds iets heel lastigs. Want heb es + andere problemen en bij ziet ook niemand mijn pijn etc.
Vera - Maandag 25 maart 2013 21:04
Almost Anorexic is naar mijn idee niet persé NAO. Die diagnose heb ik gehad na mijn anorexia, maar ik kreeg last van eetbuien die ik nauwelijks compenseerde en ik dus ook niet in het 'hokje' Boulimia paste, niet purgerend want ik braakte ook niet, en ik had geen overgewicht, dus ook niet tot de groep met mensen die BED heeft hoorde. Ik had echter wel schommelingen in het gewicht en een negatief zelfbeeld.
Lot1995 - Maandag 25 maart 2013 21:47
had nog niet verder gelezen maar ik dacht precies hetzelfde, over dat stuk van NAO.
Repelsteeltje91 - Maandag 25 maart 2013 22:41
Dit lijkt idd op NAO, erg herkenbaar.
Janey - Dinsdag 26 maart 2013 09:54
Toch vervelend dat die vrouw in het eerste filmpje toch de ernst van de eetstoornis meet aan gewicht. Dus volgens haar heeft iemand die 100 pounds is afgevallen erger dan 10 pounds?
Ja zo helpen we het idee dat een eetstoornis draait om hoeveel je bent afgevallen natuurlijk de wereld niet uit...
Suzanne - Dinsdag 26 maart 2013 10:14
Dit is pijnlijk herkenbaar... Het negatieve zelfbeeld, expres afvallen, braken, zo min mogelijk eten op een dag, calorieën tellen, elke dag wegen... Vooral van het gegeven dat het sterftecijfer even hoog is als bij anorexia schrik ik nogal! Misschien toch maar eens over mijn angst heen proberen te stappen en hulp vragen voordat het echt doorslaat... ook al ben ik bang dat ik mezelf aanstel.

Liefs
angstig meisje. - Dinsdag 26 maart 2013 17:01
het gaat er niet om welk gewicht je hebt bij een eetstoornis, het gaat erom dat het probleem vanbinnen opgelost wordt, dat je jezelf fijn en gelukkig voelt!

anorexia = geestelijk = oorzaak
gewicht = lichamelijk = gevolg

pak je oorzaak aan en voorkom de gevolgen!!!
anoniempje - Vrijdag 11 april 2014 21:23
ah-oh... ik heb alle symptomen :(