Bewust vegetarisch of eetgestoord?

 

Vrouwen met een eetstoornis zijn vier keer zo vaak vegetariër dan vrouwen zonder eetstoornis. Is vegetarisme voor deze vrouwen een sociaal geaccepteerd excuus om anders te eten? Of zijn vrouwen die gevoelig zijn voor eetstoornissen, sowieso gevoeliger voor bewust eten en zijn ze daarom vaker vegetariërs?

Er zijn veel mensen - ook hulpverleners - die vinden of vrezen dat vegetarisme en veganisme een excuus zijn voor een eetstoornis. Maar er was tot nu toe weinig concreet onderzoek gedaan naar de link tussen eetstoornissen en vegetarisme.

In The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics is een nieuw onderzoek gepubliceerd over deze link. Onderzoekers vroegen 93 vrouwen met een eetstoornis naar hun eetgewoonten & motivatie en leeftijd waarop ze vegetarisch gingen eten. Er was ook een controlegroep van 67 vrouwen, zonder eetstoornis.

De kans dat een vrouw een vegetarisch eetpatroon heeft of in het verleden vegetarisch at, is 4,5 keer zo groot, als ze een eetstoornis heeft. Het gaat om 52% van de vrouwen met eetstoornis tegenover 12% van de vrouwen zonder eetstoornis.

Een groot deel van de vegetarische vrouwen, die een eetstoornis heeft, gaf aan geen vlees te eten, omdat ze verwachten hierdoor af te vallen. Voor vega vrouwen zonder eetstoornis, is mogelijk gewichtsverlies geen motivatie om geen vlees te eten. 68% van de vegetarische vrouwen met eetstoornis is pas vegetarisch gaan eten toen de eetstoornis al in beeld was.

De fase van ziekte of herstel waarin iemand met een eetstoornis zich bevindt, speelt een rol. Hoe zieker iemand is, hoe groter de kans is dat zij een vegetarisch dieet volgt. Hoe verder iemand in het herstelproces staat, hoe kleiner de kans wordt dat zij vegetariër is.

De onderzoekers willen laten zien dat de motivatie van vegetarische vrouwen met een eetstoornis nader bekeken moet worden als ze in behandeling is. Er zijn vele redenen om vegetarisch te gaan eten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het gezonder is voor mens, dier en milieu om minder of geen vlees te eten. Maar als het vegetarische dieet onderdeel is van de eetstoornis, is het wellicht nodig te kijken naar de reden van de patiënt om geen vlees te eten.

Van vegetarisch eten krijg je dus geen eetstoornis. Maar als je een eetstoornis hebt, is de kans dat je vegetarisch eet wel groter.

Waarom eet jij (geen) vlees?

Bron: www.examiner.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

moonlight16 - Woensdag 25 juli 2012 20:08
Voordat ik een eetprobleem had, had ik nooit door at ik bijna 5 keer per week vlees at en dan nog niet eens vleeswaren voor op brood meegeteld. Toen wilde ik wel vegetariër worden maar dacht dat ik het niet zou kunnen. Tijdens mijn eetprobleem ben ik dus er wel achtergekomen dat ik zoveel vlees at, wat ik nu toch erg zielig vind voor die lieve dieren!

Nu eet ik nog wel 2 per week ham als beleg en 1 tot 2 keer in de week vlees bij het avondeten, meer niet, omdat ik het zielig vind voor de dieren, alleen volledig geen vlees eten kan ik gewoon niet, ik vind het té lekker daarvoor.
spirit - Woensdag 25 juli 2012 20:10
Bewust vegetariër.. Voor mij hoeven er geen dieren gedood te worden om op mijn bord te eindigen, en ik heb teveel gezien en gehoord... moet ik in details treden??
Denk dat hier niet veel tegen kunnen
m - Woensdag 25 juli 2012 20:15
vanwege eetstoornis en later bewust...vooral na docu earthlings.
Anoniem - Woensdag 25 juli 2012 20:20
Ik eet bewust vegetarisch omdat ik het beter voor het milieu vind om minder vlees te eten. Vleesvervangers bevatten soms zelfs nog meer calorieën dan veel soorten vlees.
Marit - Woensdag 25 juli 2012 20:23
Ik ben vegetarisch opgevoed, dus het is bij mij niet uit eetgestoorde redenen. Wel heb ik tijdens m'n ES besloten om ook geen vis meer te eten (ik was namelijk opgevoed met wel vis) maar dat was meer omdat ik een vis net zo goed een dier vind.
WJW - Woensdag 25 juli 2012 20:50
Ja dat valt me echt serieus op!
Dat je dan echt vaak hoort: nee ben vegetarier en dan denk ik: is dat een excuus of wat?

Ik ben geen vegetarier vind kip heerlijk :$
IAmAlone - Woensdag 25 juli 2012 20:51
Ik ben geen vegetarier maar ik eet weinig vlees. Niet eens bewust of zo, het loopt gewoon zo. Ik wil ook geen vegetariër zijn, want dat eetgestoorde zit nog te diep daarvoor. Dan ga ik mezelf weer allerlei dingen verbieden en dat als excuus gebruiken, inderdaad.
Ilona Bloeme - Woensdag 25 juli 2012 20:54
Ik ben al sinds mijn 8e vegetarisch. We liepen destijds met de schoolklas langs een slachthuis en ik hoorde de varkens gillen. Vanaf dat moment eet ik geen vlees en geen vis meer. Geen dieren als eten. Ik ben dus principieel vegetariër.
meisje14 - Woensdag 25 juli 2012 20:59
Ben geen vegetarièr, maar de eetstoornis wil(de) dat wel steeds. Al slaat het nergens op. In vega zitten ook kcals. Ik neem alleen mager/niet zo eng vlees, dus daar hoeft het niet voor. Ik eet alleen wel eens een groenteburger, omdat ik die gewoon ontzettend lekker vind, maar verder vlees. Denk niet dat het geaccepteerd wordt en inderdaad dat mensen denken dat het door de eetstoornis komt. Ik vind vega lekker, als het maar op ei basis is. Niet die kikkererwten-troep.
Maar - Woensdag 25 juli 2012 21:20
Ik eet prinicipieel vegetarisch, omdat het gewoon heel zielig is voor de dieren..
wat totaal los staat van mijn eetstoornis.

p.s je kan niet vegetarisch ZIJN, want je bent van vlees en bloed gemaakt ;)
je eet vegetarisch, je bent vegetarier ;) *taal detail:P*
Layla - Woensdag 25 juli 2012 21:24
Ik ben altijd al veel met dierenwelzijn bezig geweest, op de basisschool hield ik ook een spreekbeurt over de bio-industrie en wilde ik ook vegetariër worden. Dat mocht destijds niet van m'n ouders omdat ze het teveel gedoe vonden.
Later, toen m'n eetstoornis begon, wilde ik weer vegetarisch eten, dit keer omdat ik ervan overtuigd was dat het minder kcals zou bevatten. Daar ben ik overigens na een maand mee gestopt vanwege een tekort aan veel voedingsstoffen.
Nu eet ik max. 3 keer in de week vlees, en dan alleen biologisch vlees. Voor de rest eet ik vegetarisch/vleesvervangers en soms duurzame vis, maar dat is echt super duur :P
spirit - Woensdag 25 juli 2012 21:31
@ilona, haha doe ik bewust geen details zeg jij het, dan ik ook maar..
Nou ja nood slachterij, geen hygiene, de straten kleurde rood *nee geen blauw bloed in varkens* en je hoorde ze gillen... de adem uit de vrachtwagens, de geluiden, de elektrische stokken waarmee ze geslagen werden, je hoorde eerst die stroomstoot en daarna het gillen van die beesten, echt zo fucking zielig, en het grijpseltakelen van koeien, schapen en varkens door ziektes en ontruimen
HAAT !!!!!!!!!!!
Chantal - Woensdag 25 juli 2012 21:54
Ik ben geen vegetariër, maar ik eet alleen biologisch vlees of vleeswaren, al 2,5 jaar, vanwege het dierenwelzijn.
lot1995 - Woensdag 25 juli 2012 21:57
gewoon zielig als ik zo'n kip of varkentje zie lopen.
het is nu wel zo dat mijn ouders het toen ik ermee begon niet goed vonden.
en ik dus 2-3 dagen in de week nog wel vlees mee eet.
het liefst biologisch, maar dat vinden mijn ouders ook niet echt goed.(te duur) dus ja ik ben wel parttime-vegetarier uit principe.
en het is ook dat ik vlees steeds minder lekker vindt.
voel me ook gewoon beter als ik vegetarisch eet!
isle - Woensdag 25 juli 2012 21:59
ik eet vegetarisch uit principe, en het heeft niets met mijn eetstoornis te maken.
meisje - Woensdag 25 juli 2012 22:06
Ik vind het wel een beetje toevallig, dat hier zo veel meisjes vegetarisch zijn. Veel voelen zich lekker als ze vegetarisch eten, maar heeft dat niet te maken met het vet dat vaak in vlees zit?
Lovatic - Woensdag 25 juli 2012 22:06
Bewust !
struggle4life - Woensdag 25 juli 2012 23:13
Precies Spirit! Heb ik niks meer aan toe te voegen!
Cylu - Woensdag 25 juli 2012 23:14
Bewust! ruim voor mijn eetstoornis at ik al vegetarisch.
Iris - Woensdag 25 juli 2012 23:58
Ik ben op mijn 11e (3 jaar voor ik een ES kreeg) vegetarier geworden omdat ik het zo zielig vond, nu doe ik het voor het milieu, dierenwelzijn, mijn gezondheid (steeds meer dokters zijn van mening dat veel vlees ongezond is) en uit gewoonte, ik ben het nu al 10 jaar en ben er zo aan gewend dat ik niet anders meer zou willen
Marjolein - Woensdag 25 juli 2012 23:59
Vlees wordt vaak gezien als iets 'engs' of 'vet'. Zelf eet ik ook niet veel vlees, behalve wit vlees en ham. Als het wordt geserveerd eet ik het gewoon (of met moeite), al vind ik veel vleessoorten ook eng (hamburger, speklap, worst etc.). Met studenten eten we veel gehakt :S Als ik alleen eet, eet ik geen vlees (misschien ham op mijn tosti), omdat het gewoon te duur is voor 1 persoon en mijn vriezer niet goed genoeg werkt.
K - Donderdag 26 juli 2012 01:46
Ik eet geen vlees sinds mijn es
Nu heb ik er een afkeer van gekregen
o - Donderdag 26 juli 2012 07:11
Ik wil graag vegetariër worden, maar ik wacht juist tot ik volledig herstelt ben van mijn eetstoornis, zodat ik niet vegetarisch ga eten vanuit mijn eetstoornis.
silke - Donderdag 26 juli 2012 08:42
bij mij is het hetzelde als van k.

ik eet geen vlees meer sinds ik mijn eetstoornis heb (niet meteen in het begin).
maar nu heb ik dus een afkeer gekregen van vlees en moet ik er niet aan denken het te eten, ook een wel omdat het gezonder is en ik het erg ind dat men dieren dod om op te eten terwijl men zeker zonder vlees kan.
Paula - Donderdag 26 juli 2012 09:41
Ehm... ik eet ook vegetarisch, maar dan met vis :) Gewoon omdat ik vis en vegetarische producten veel lekkerder vind dan vlees (tenminste, ik denk dat dit de reden is. Het is wel toevallig dat ik er inderdaad mee ben begonnen toen mijn es zich ontwikkelde)...
Vogeltje - Donderdag 26 juli 2012 10:36
Ik ben niet vegetarisch, maar ik eet bewust weinig vlees. Ik heb een koemelkallergie, dus als ik geen vlees meer zou eten, zou ik al helemaal tekorten krijgen. Bovendien vind ik het niet nodig om geen vlees te eten, want ik vind dat het normaal is voor een mens. Wel eet ik dus ongeveer 5 van de 7 dagen vegetarisch bij mijn avondeten, omdat het beter is voor het milieu, mezelf, maar ook de dieren.
Dit bewust worden is wel tijdens mijn eetstoornis ontstaan.
Imuri - Donderdag 26 juli 2012 10:42
Nee het gaat om het principe, natuurlijk was het wel handig dat ik minder vetten at maar het is nooit om mijn eetstoornis gegaan helemaal nooit.
Yvonne - Donderdag 26 juli 2012 11:43
Ik ben veganist uit principe en omdat ik me met een plantaardig dieet 100x beter (energieker, positiever) voel en nooit meer last heb van hoofd-, buik-, en andere pijntjes :)
In dierlijke producten zit zoooveel troep.
80/10/10 Doug Graham is erg aan te raden :)
Charlotte - Donderdag 26 juli 2012 11:45
Ik eet echt zoveel vlees... het is gewoon lekker en ik vind het natuurlijk om te eten.
Ik schrap het alleen als ik weinig geld heb (arme student) :P

x x x
iemandvanhetforum - Donderdag 26 juli 2012 12:13
ik ben nu al een tijd vegatariër sinds 1jaar, misschien dat ik het nu wel doe vanwege mijn es maar ik heb een hele periode heel fanatiek ge'atkinst't als eetgestoord gedrag, en daarbij mag je zoveel vlees eten als je wil, en zoveel eieren, maarja geen groente, geen fruit, geen brood, geen aardappelen, en daar was ik toen echt heel extreem in, dus het ligt er net aan welke kant je kiest, ik schiet door, of atkins, of vega.
... - Donderdag 26 juli 2012 12:48
Bij mij is het juist andersom. Ik wil heel graag vegetarisch gaan eten, of iig grotendeels. Vooral vanwege het enorme verschil voor het milieu. Maar omdat magere vleeswaren en mager vlees zo'n veilige eiwitbron is, doe ik dat nu nog niet. Plus dat gezond vegetarisch eten best wel lastig is. Dus ik wil eerst een betere relatie met eten, en dan de overstap naar vegetarisch nemen.
beauty_love - Donderdag 26 juli 2012 12:51
Ik eet 2 dagen per week vegetarisch. Er zijn best lekkere vegetarische producten te koop. Ik ben dit wel gaan doen tijdens mijn eetstoornis
Oliesjeik - Donderdag 26 juli 2012 14:23
Hmm, ik ben nooit een vleeseter geweest, vind het niet ontzettend lekker, maar je mag mij altijd wakker maken voor vis of een goed klaargemaakt stukje vlees. Maar dan het liefst gevogelte, ik hou er eigenlijk niet zo van. Wel ben ik gek op vis. Vegetariër worden heb ik echter nooit overwogen, daar vind ik het te lekker voor. Alsof ik afscheid kan nemen van kip, of kroketten en frikadellen :P
Oliesjeik - Donderdag 26 juli 2012 14:23
Oh, en sushi. Heel. Veel. Sushi. Ik snap eigenlijk niet dat sommigen vegetariër zijn, maar dan wel weer vis eten. Hoe zit dat nou? O_o
Hanneke - Donderdag 26 juli 2012 16:04
Ik weet het eigenlijk niet zo goed meer. Nu doe ik het uit principe maar ik weet niet of het ook zo is ontstaan. Voor ik mijn eetstoornis kreeg was ik er in ieder geval niet veel mee bezig. Ik denk dat het een van de weinige voordelen van mijn eetstoornis is...
Berna - Donderdag 26 juli 2012 17:12
Ik ben door mijn problemen met eten minder vlees gaan eten. Nu nog maar 2 x per week een half stuk vlees, omdat ik er niet onder uit kom..
xChicksterr - Donderdag 26 juli 2012 18:37
Ik eet al geen vlees meer sinds dat ik 5 of 6 ben ofzo. Ik weet niet meer waarom ik het niet wilde. Maar vorig jaar zei iemand tegen me; was het niet toen al dat je ergens dacht "dan hoef ik minder te eten". Nu zou ik absoluut ook geen vlees meer willen, ik vind het vies en zielig enzo, maar ik eet af en toe wel een vegatarische vervanger.
JustMeXx - Donderdag 26 juli 2012 19:10
Ik ben gestopt met vlees eten toen ik middenin mijn herstelperiode van mijn eetstoornis zat. Ik had het altijd heel moeilijk met vlees eten (vanuit eetgestoorde gedachten) + ik vond het niet zo lekker. Dat waren eigenlijk de redenen maar later zijn daar nog heel wat andere bijgekomen waardoor ik nog altijd geen vlees eet(voor het milieu en de dieren)
Fleurtje - Donderdag 26 juli 2012 21:33
Ik ben sinds mijn 10e vegetariër, daar heb ik toen zelf voor gekozen vanwege het dierenleed.
Maar tijdens mijn eetstoornis kwam het me vaak wel goed uit
Het gaf vaak een goede reden om onopvallend minder of enkel gezond te eten
thattgirl - Vrijdag 27 juli 2012 01:14
ik eet sinds mijn es veel minder vlees valt mij op,
toen ik 7 was at ik geen vlees omdat ik een vrachtwagen met kleine varkentjes had zien rijden en toen at ik alleen nog maar kip (ook raar want kippen worden ook geslacht maarja kinderen he) sinds mijn es eet ik heel soms gewoon vlees en wel gewoon kip dit moet van me ouders om toch de vitamines binnen te krijgen
Lincy - Vrijdag 27 juli 2012 02:10
Ik ben al sinds men 6e bewust vegetariër, zonder er bij stil te staan dat het ook voor een gezonder leven zorgt. Ik eet geen vlees, vis & ei, en heb er ook nog nooit behoefte aan gehad in al die jaren tijd. Niet omdat ik dan misschien zou kunnen bijkomen, mar gewoon de gedachte dat dit een levend wezen was. Ik hààt het als mensen zeggen dat ze vegetariër zijn, terwijl ze wel af en toe vlees eten of het gewoon voor een dieet is.

Mensen, vegetariër dat ben je uit principe, niet omdat je het niet eet voor je lijn!
Maan - Vrijdag 27 juli 2012 15:38
Ik heb er inderdaad ook weleens aan gedacht.. 'nee, ik ben vegetarisch', easy excuus. Maar datzelfde geldt bij mij voor alcohol; 'nee, ik drink niet'. Door mijn eetproblemen ben ik daar wel bewuster over na gaan denken.. maar ik kan het onderscheid tussen wel of niet eetstoornis maar moeilijk maken..
K - Vrijdag 27 juli 2012 17:38
Als je een eetstoornis hebt, ben je je bewust van elke hap die je binnenkrijgt.. zo ga je vanzelf aan de dieren denken. Dus er is misschien wel een link, maar niet een die per se met afvallen te maken heeft.
-- - Vrijdag 27 juli 2012 21:52
Toen ik deze blog las, bedacht ik me dat ik ('toevallig') ongeveer toen mijn eetstoornis begon, vegetariër ben geworden. Toen motiveerde ik dat door te zeggen dat ik het niet vind kunnen hoe dieren tegenwoordig als het ware 'gekweekt' worden. En dat meen ik ook wel echt, maar zo dacht ik er al wel langer over.
Ik denk dat dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen om vegetariër te worden echt wel met het begin van mijn eetstoornis te maken heeft, omdat ik de hoeveelheden olie/vet waar mijn ouders het vlees mee bakten en dat in het vlees zat niet meer kon aanzien (en eten). En ik denk dat dat eigenlijk (onbewust) wel de doorslag heeft gegeven.
GLM1993 - Zondag 29 juli 2012 20:42
Ik houd best wel van vlees.
Ik eet het gewoon, maar niet echt veel. Wij gebruiken thuis kleine porties vanwege het beleid van dieren.. Ik zou ook wel vegetariër kunnen worden, voor de dieren, niet voor mijn eetstoornis.
sophienulens@live.be - Maandag 30 juli 2012 10:38
Ik ben nu 29 en sinds mijn kindertijd "vegetarisch".
van zover ik me kan herinneren at ik weinig vis of vlees, als kind eens een klein stukje kip of een gehaktballetje, daarna at ik gewoon geen vlees of vis meer, later kwam daar ook bij dat ik saus zeefde om de kleine stukjes vlees eruit te halen. Nog wat later at ik ook geen sauzen of soepen gemaakt van vlees of vleesbouillon. Dan is het zo geëvolueerd dat als iemand voor mij kookt ik niet wil dat ze met de vork die ze gebruiken om het vlees te draaien, mijn vleesvervanger draaien of in de aardappelen prikken. Ik eet nu ook geen zaken meer waar bijvoorbeeld opstaat, gemaakt in fabriek waar schaaldieren verwerkt worden, ga niet naar frituren waar de frieten niet in plantaardig vet gebakken worden en heb altijd schrik dat ze bij het inpakken het vlees tegen mijn kaaskroket leggen. De laatste tijd mag ik er niet aan denken dat mijn kaaskroket in het vet gebakken wordt waar al dat vlees in gebakken wordt...maar ik eet het wel nog.
Ik ben verpleegkundige in een rusthuis en moet dus vaak mensen helpen eten, ik wordt dan misselijk van de geur bv. van paling en krijg het soms moeilijk als ik het vlees of de vis moet snijden, daarna heb ik middagpauze en krijg ik meestal geen hap door mijn keel. Op restaurant gaan is ook altijd een drama, het liefst ga ik naar plaatsen waar ik het gewoon ben en ik op voorhand weet dat ik er iets kan bestellen dat ik kan eten. Als ik bij mijn schoonouders op bezoek ga is dit meestal voor enkele dagen (ze wonen nogal ver) met als gevolg dat ze dan elke dag op restaurant willen eten en ik dus mee moet! De gedachte aan dode beesten eten, verschrikkelijk!

Sorry voor mijn lange relaas, maar jullie hebben me echt geconfronteerd met het woord eetstoornis!

NOOIT GEDACHT DAT MIJN 'IK BEN VEGETARISCH' EEN EETSTOORNIS KON ZIJN...
L. - Donderdag 2 augustus 2012 16:41
Ik vond kipnuggets, shoarma en frikadellen altijd heel lekker. Ik at bijna elke dag wel een frikadel, maar sinds ik een eetstoornis heb ben ik vegetarisch geworden.
Asuka - Vrijdag 3 augustus 2012 17:13
Ben wel bewust vegetariër, maar niet zozeer om gewicht te verliezen. Ik ben wel ongeveer tegelijkertijd vegetariër geworden met dat mijn eetstoornis zich ontwikkelde. Ik denk wel dat er een verband bestaat. Ik zie mezelf niet beter of meerwaardig dan dieren, dus waarom zou ik een dier eten, dat mij ook niet op zou eten? Wel zei ik altijd dat ik vlees zou gaan eten als het mijn gezondheid in gevaar zou brengen, maar nu dat aan de orde is, kan ik het toch niet; ik vind nog steeds dat ik niet meer waard ben dan een dier. Volgens "vleeseters" in mijn omgeving heb ik dan een minderwaardigheidscomplex, maar ik vraag me af of dat zo is... is dat zo? I'm confused:s.
sophie - Zaterdag 4 augustus 2012 13:03
ik heb slechts een half jaar een eetstoornis en ben al bijna vier jaar vegetarier, bij mij heeft het dus niks met elkaar te maken denk ik. de gedachte dat wat ik eet geleefd heeft maakte me altijd al misselijk
M - Zondag 5 augustus 2012 08:01
Onzin! Ik was als kind al vegetariër! Wat mij kenmerkt is mijn dierenliefde, het heeft niks met een es te maken.
nien - Maandag 6 augustus 2012 06:47
Ik heb een eetstoornis maar ben al vegie sinds dat ik 6 ben dusja zal er niet echt iets mee te maken hebben denk ik
Lien - Maandag 6 augustus 2012 14:13
Het artikel klopt zeker wel, ik ben ook vegetarisch, bewust, vanwege mens, dier en maatschappij. Maar het heeft ook wel geholpen dat ik sinds ik gestopt ben met vlees eten ik een paar kilo ben afgevallen en ja ik geef toe dat motiveert enorm. Dus ja, bij mij is het ook een keuze om slank te blijven en heb toen de eetstoornis nog erg was ook eetbuien gehad met vlees. Dan haalde ik een gegrilde kip van de markt voor mijzelf en vrat ik dat in een keer op, oftewel vlees was voor mij absoluut verboden voedsel. En alles wat verboden voedsel is, is eetbui gevoelig voedsel, dus dat eet ik dus liever gewoon helemaal niet, omdat in er mijn beleving ik er dik van werd.
Nu weet ik dat het niet zo is en ben ik dan ook niet zo'n hele strenge vegetarier meer. Bij andere mensen die geen rekening gehouden hebben met dat ik geen vlees eet, eet ik het gewoon, omdat het gewoon ook lekker is en het af en toe eten van vlees goed is voor het lichaam (ik sport veel en in vlees zitten goede bouwstoffen). Dus gelukkig is het schuldgevoel weg! Echter koop ik het zelf niet, maar dat dus met als reden het is beter voor mens, milieu en maatschappij en ja ik blijf er slank van... hmm toch die laatste reden die ook nog mee speelt... want ik eet wel vis...
roby - Vrijdag 24 augustus 2012 18:11
ik ben toen ik een paar jaar een eetstoornis had vegetarisch gaan eten omdat ik niet wilde zijn zo als de rest van de familie, vlees eten stond voor een normaal gewicht en dat wilde ik niet. nu 26 jaar later eet ik nog voornamelijk vegetarisch, vooral omdat ik het lekker vind, en ik niet vaak zin in vlees heb, maar eet het wel af en toe, zonder schuldgevoel.
EB - Woensdag 16 januari 2013 19:38
Ik ben geen vegetariër, maar eet niet elke dag vlees. Ik vind het lekker en gezond om vooral de variatie erin te houden. Wisselen tussen vlees, vis en vegetarisch bevalt me het best! En niet elke dag vlees scheelt ook weer wat dieren. Ik vind het aan de ene kant wel zielig dat ze gedood worden, maar dat is wel onderdeel van de natuur. Als wij de kip niet doden zal die kip misschien wel door een vos gepakt en verslonden worden. Het hoort bij de natuur en daar zijn wij ook onderdeel van.
Miekio - Dinsdag 28 juli 2015 17:16
Ik geloof niet dat je vegetarisch eten "een excuus" kan noemen of zelfs "eetgestoord", mits je het vanuit gezonde beweegredenen doet; zoals idealen, gezondheid, smaak. Er zullen heus meiden zijn die inderdaad vanuit hun eetstoornis vegetariër zijn geworden, bijvoorbeeld minder vet. Maar die zullen dan denk ik ook geen vleesvanger nemen. En die zullen wellicht ook andere dingen van hun menu schrappen waar geen term voor is.

Ik denk dat het meer voorkomt, omdat veel meiden met een eetstoornis zich meer verdiepen in voedsel. En dat hoeft niet altijd alleen maar negatief te zijn.
Iemand zonder eetstoornis zal minder snel dingen weten over hoe het er in de bio-industrie aan toe gaat, heb ik het vermoeden.

Hoe dan ook, ik was al jaren voor mijn es vegetariër, wat voor mij juist een probleem was tijdens mijn es: dingen als noten ben ik gaan schrappen vanwege de vetten (jammer, die goede vetten had mijn huid bijv graag gehad toen). Ik ben toen juist weer vlees gaan eten om toch maar wat eiwitten binnen te krijgen in de vorm van mager (smakeloos) vlees.
Nadat ik was genezen van mijn es was ik extra blij met mijn vegetarische dieet; zo kon ik stapsgewijs een fijnere relatie met eten krijgen door veel aparte gerechten klaar te maken. En eerlijk is eerlijk, ik voel me lichamelijk zo veel fijner zonder vlees er in.