Intake bij de eetstoorniskliniek

 

Er wordt gelukkig meer gesproken met Aafke in het ziekenhuis. Dokter Hoekstra lijkt zich te schikken in het idee dat er even geen andere goede oplossing voor Aafke voor handen is, en dat ze er in het ziekenhuis het beste van moeten maken. Aafke krijgt medicatie tegen haar paniek. Haar eten wordt alleen nog maar via een sonde toegediend. Omdat het voor Aafke te vermoeiend is om zes keer per dag met een sonde gevoed te worden, wordt er besloten om Aafke via de sonde te voeden als ze slaapt.

De dag breekt aan dat we een intakegesprek hebben in de eetstoorniskliniek waar Aafke ingeschreven staat. Aafke is doodsbang om daar naar toe te gaan. Als ouders zijn we blij dat er iets gaat gebeuren. Wij kijken uit naar een behandelplek waar ze gespecialiseerd zijn in eetstoornissen. Vanuit het ziekenhuis rijden we naar de kliniek. Aafke zegt helemaal niets in de auto. Het is alsof we een doodziek musje op de achterbank hebben zitten.

meisje
bron foto

Als we de kliniek binnen gaan, schrik ik mij helemaal rot. In de kliniek wemelt het van de Aafke's. Ik herken de blik in de ogen van de andere Aafke's. Ik kom in een verborgen wereld, waar ik het bestaan niet van kende. Het schrikken gaat over in een positief gevoel van herkenning.

We worden opgehaald door een aardige mevrouw, die zich voorstelt als een psychotherapeute. Aan haar blik zie ik dat ze ons begrijpt. Eindelijk zijn we op een plek waar de eetstoornis van Aafke niet als een last wordt gezien, maar als iets waaraan gewerkt kan worden. We ondergaan een intensief programma. In een spiegelkamer, worden we eerst als gezin en daarna als ouder "geïnterviewd". Ook Aafke moet met een aantal mensen praten en een aantal medische checks ondergaan. Van te voren hebben we allemaal vragen ingevuld. Voor het eerst heb ik het gevoel dat we ons hart kunnen luchten en nog belangrijker - dat we begrepen worden. Hier hoeven we ons niet te verdedigen, maar kunnen we onszelf zijn. Aafke laat helaas weinig los. De woorden moeten uit haar mond getrokken worden.

Terug in het ziekenhuis worden we hartelijk ontvangen. Iedereen is blij dat er schot in de zaak zit. Twee weken daarna gaan we weer vanuit het ziekenhuis naar de kliniek. We krijgen de uitslag van de intake. Uitgeput hoort Aafke aan wat de kliniek te zeggen heeft. Dit is het moment waar Aafke erg tegenop ziet. Ik voel dat iets in de sfeer veranderd is. Ik kan niet benoemen wat het precies is.

De arts van de kliniek begint het gesprek met de woorden dat de situatie van Aafke zeer ernstig, zeer complex en gezien haar toenemende somberheid urgent is. Aafke heeft inmiddels een zeer ernstige vorm van anorexia nervosa, mede door het ontbreken van adequate hulp. Ik ben opgelucht omdat ik denk dat ze nu gaan komen met een concreet behandelplan. Maar dan komt de opmerking van arts, die al onze hoop de bodem inslaat. Er is voorlopig geen plek voor Aafke in de kliniek. Het kan wel maanden duren voordat er een plek is. Dit is voor ons echt de mokerslag. We hebben met van alles en nog wat rekening gehouden, maar niet met dit. We voelen ons echt verslagen. In de verte hoor ik de arts nog praten over een andere kliniek. Hij wil daarvoor bemiddelen. We moeten dan wel rekening houden met een afstand van 200 kilometer.

Hoeveel hoop kun je je kind geven, als de instituten ongewild uitzichtloosheid blijven prediken, ook op momenten dat je een lichtpuntje verwacht?

het komt goed

Als een zombie rij ik met Aafke en mijn vrouw terug naar het ziekenhuis. We worden er goed opgevangen. Zelfs dokter Hoekstra lijkt aangeslagen te zijn door het nieuws. Een verpleegkundige troost ons. Ze zegt dat het wel goed komt. Het is even wat we op dit moment nodig hebben: een paar eenvoudige woorden, die we zelf zijn kwijt geraakt. Die avond nemen we geen telefoon aan! Voor een telefoongesprek heb je woorden nodig, en die hebben we niet meer.

Samen met het ziekenhuis en de "intakekliniek" zoeken we naar een alternatieve oplossing. De oplossing wordt gevonden in de kliniek die 200 kilometer verderop ligt. Zij kunnen Aafke voor twee weken als noodoplossing een plek aanbieden. Daarna willen ze Aafke vanuit huis begeleiden. We zijn blij met elke handreiking die wij krijgen. Wat is 200 kilometer op een levensweg die nog oneindig zou moeten zijn?

Door: Simon is de vader van Aafke en schrijft over zijn ervaringen met de eetstoornis anorexia. Simon en Aafke zijn gefingeerde namen.

Volgende keer: Opname in de eetstoornis kliniek

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kruidkoek - Zaterdag 9 november 2013 19:23
wat heftig, heel vervelend dat wanneer je denkt eindelijk hulp te hebben er een wachtlijst is. als ik dit lees besef ik me dat ik bij mijn vorige 2 opnames (niet voor eetstoornis) geluk gehad heb dat er telkens net een plek vrij kwam.

hopelijk komt alles snel weer goed (of is het nu al weer goed en mag aafke een gelukkige leven hebben)
Celae - Zaterdag 9 november 2013 19:35
Heftig Simon, ik kreeg er helemaal kippenvel van. Ik gun het jullie zo om het leven terug te vinden, het is erg pijnlijk om dit te lezen. Maar het is nog pijnlijker om te beseffen dat jullie echt in deze situatie zitten/ zaten. Ik hoop dat het nu goed gaat met Aafke, want bij iedere nieuwe post brokkelt er een beetje hoop bij me af. Ik heb zelf nooit te maken gehad met anorexia, maar wel met een kliniek. Ik begrijp haar angsten zo goed. Medelijden is waarschijnlijk het laatst wat Aafke wil, maar ik heb echt medelijden met haar. En ook met jullie. Als het kon dan had ik jullie allemaal een troostende knuffel gegeven.

Ik maak me zorgen om Aafke, wat moet dat meisje het moeilijk met zichzelf hebben. Als ik je verhaal zo lees, dan wil ze zo graag. Maar het is die rot ziekte waar het niet van mag. De woorden: "Wat is 200 kilometer op een levensweg die nog oneindig zou moeten zijn?", grijpen me. Wat een moeilijke vraag, maar toch ook zo simpel. Ik begrijp zo goed dat jullie je woorden kwijt zijn, ook ik weet nu even niet meer wat ik moet zeggen.

Heel, heel veel sterkte. Ik hoop zo ontzettend dat het allemaal goed komt met Aafke, en met jullie. Dat jullie je leven weer op de rails krijgen, en dat Aafke terug komt. Het is jullie zo gegund. Ik hoop gauw op een bericht met daarin dat het goed gaat...

Liefs.
gjamh1 - Zaterdag 9 november 2013 19:48
Erg vreemd om n hele intake te doen met mensen, en dan aan te komen kakken met dat ze geen plaats hebben!!:(( De declaraties van die voorlopig niets helpende onderzoeken zonder behandeling komen toch weer mooi bij je zorgverzekeraar terecht! ;(( #ookzakkenvullersdus
pleunie - Zaterdag 9 november 2013 20:01
wachtlijsten...dat kan toch niet in dit soort situaties!!
Met name omdat het echt urgent is volgens iedereen!
Femke - Zaterdag 9 november 2013 20:02
Het is onvoorstelbaar dat er niet meer capaciteiten zijn voor heel urgente opnames. Een wachtlijst terwijl je niet meer kunt wachten.
En ja, dan wil je wel zo'n eind reizen.
Heftig!

Veel liefs voor jullie allen.
lovatic - Zaterdag 9 november 2013 20:30
veel sterkte van mij! Wat vind ik dit aangrijpend! Ik heb dit nooit meegemaakt maar vele meisjes die bij mij in therapie zaten, wel. Ze werden heen en weer geslingerd. Wat ben ik blij dat ik direct hulp kreeg! Ik hoop dat hier rap verandering in komt, want dit is echt vervelend voor jullie! Veel sterkte aan iedereen die hier nu ook in zit, in dat geslinger! hou moed!
AnaMan - Zaterdag 9 november 2013 21:53
Een stuk minder erg dan ik me had voorgesteld, deze week. Zowaar begrip van Hoekstra/het ziekenhuis. De juiste diagnose. Nu komt het zwaarste stuk voor Aafke pas, de eigenlijke behandeling. Dat benauwd me wel, hoe ze dat moet gaan doen als het zo met haar gaat!!! :(

Ik begrijp dat dit een paar jaar geleden speelde, en hoop dat de situatie nu een stuk beter is. In de tijd van "Vel over probleem" is er volgens mij veel geld toegezegd om meer (flex) plekken te creëren. Maar wachtlijsten zijn er zeker nog wel.

Waar ik persoonlijk veel moeite mee heb is dat zelfs iemand die er zo extreem slecht aan toe is als Aafke op een ellenlange wachtlijst komt. Dat maakt dat ikzelf geen plek zou willen accepteren, als het weer slechter met mij gaat en dat het advies zou zijn. Want; die plek moet worden gegeven aan iemand die zieker is dan ik! Een gedachte die helaas heel gewoon is onder ES leiders... :(

Heel veel sterkte weer gewenst, en maar hopen dat die 200 KM geen al te groot probleem zal zijn!!!
AnaMan.
Danielle - Zondag 10 november 2013 11:15
Wat rot dat het jullie allemaal zo tegenzit, al helemaal nu het zo ernstig is. Ik hoop echt voor jullie dat Aafke de zorg krijgt die ze verdiend zodat jullie ook wat geruster kunnen zijn. Sterkte x
Gerrianne - Zondag 10 november 2013 13:07
Goh Simon je schrijft gewoon ons verhaal.....Mijn dochter heeft 4 maand in het ziekenhuis gelegen vanwege geen plek en vakantie stop in de kliniek. zo frustrerend als je ze ziet wegglijden in de anorexia...steeds dieper en dieper. om uiteindelijk in de kliniek te komen en te merken dat er 2 huisjes zijn waarvan de ene vol en de andere leeg.....tot op de dag van vandaag snap ik dat beleid niet......
sindy - Zondag 10 november 2013 19:31
Wat enorm frustrerend allemaal....
Zulke wachtlijsten en dat terwijl er echt zoveel afgestudeerden psychologen zijn. Een tekort aan personeel kan dus echt het probleem niet zijn van die wachtlijsten.
Lusi - Maandag 11 november 2013 00:26
Zo herkenbaar die wachttijden. Altijd.
Aafke heeft een leven te verliezen.
Anderen zoals ik: hun motivatie en daarmee een onnodig verder verval.
Zonde. Zo zonde. Want elke dag eerder maakt de kans op genezing groter al is het maar een iniminibeetje.

En ja: wat is 200km, als dat je enige hoop is?!

@Sindy: er is een overschot aan afgestudeerde psychologen, alleen: als afgestudeerd psycholoog mag je niet zo maar behandelen, daarvoor heb je een opleiding tot GZ/Klinisch psycholoog of psychotherapeut nodig. Helaas is daar een tekort aan: wat veroorzaakt wordt door een tekort aan opleidingsplekken! (1 op de 5 studenten die de opleiding tot GZ-psycholoog wil doen kan worden toegelaten).
m - Maandag 11 november 2013 01:03
" Eindelijk zijn we op een plek waar de eetstoornis van Aafke niet als een last wordt gezien, maar als iets waaraan gewerkt kan worden."

Wat een opluchting moet dat (inderdaad) gegeven hebben en ook een bevestiging van wat u al die tijd al duidelijk was. Petje af hoe u opkomt voor uw dochter. Hopelijk is de kliniek van 200 km verderop goud waard voor dat moment, ook al is het misschien maar voor twee weken, misschien is het een omslag naar fijner en beter.
Christine - Maandag 11 november 2013 19:53
Als ouder van een anorexia meisje, vind ik die wachttijden ook echt niet kunnen. Hoe langer deze ziekte duurt, hoe ernstiger het wordt. Zelf ook lang moeten wachten voor mijn dochter naar de pubergroep (1x per week mocht), gelukkig lukte het thuis om mijn dochter te laten eten en aankomen, maar als je dan dit soort verhalen leest...
En dan moet ik eerlijk bekennen dat ik het al erg zwaar vind: alle angsten, wisselende stemmingen, weegmomenten. Simon, Aafke veel sterkte!
Simon - Donderdag 14 november 2013 12:16
Dag allemaal,

Dank weer voor jullie reacties.

Celae, dank voor je warme woorden.
gjamh1, ik zie de kliniek waar het 1e intakegesprek heeft plaatsgevonden niet als zakkenvullers. Ze wilden ons wel helpen, maar dat kon pas een paar een paar maanden later. Wat ik ze wel verwijt – en wat ik ze ook gezegd heb – is dat ze een verkeerde verwachting hebben gewekt. Dat had echt veel beter gekund. De wachtlijst had al gecommuniceerd moeten worden voor het intakegesprek. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je misschien nog een andere keuze maken.

Femke, het is inderdaad onvoorstelbaar dat er niet meer capaciteit is voor heel urgente opnames. Ook daar zit veel ruimte voor verbetering. Ik ben ervan overtuigd dat als meiden en jongens vanaf dag 1 goede poliklinische hulp krijgen, ze misschien niet eens meer op een wachtlijst voor een kliniek hoeven te staan. Waardoor de wachtlijst voor zeer urgente gevallen vanzelf oplost.

Gerrianne, ook ik snap het beleid niet. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een efficiëntere bezetting van de totale Nederlandse capaciteit geen kwestie is van meer geld. Het is een kwestie van het anders willen regelen. Het is een kwestie van anders tegen de gezondheidszorg aankijken, dan dat zorgaanbieders gewoon zijn te doen. Daarvoor is wil, creativiteit en moed nodig.

Christine, je hebt absoluut gelijk dat hoe langer deze ziekte duurt, hoe ernstiger het wordt. En hoe duurder het ook wordt voor de gezondheidszorg. Het is om al die redenen onbegrijpelijk dat het zo georganiseerd is. Hopelijk worden er in de Tweede Kamer hier volgende week vragen over gesteld, en komt er misschien een begin van een verandering.

chewbacca - Vrijdag 15 november 2013 08:00
wat afschuwelijk om te lezen dat aafke niet kan worden opgenomen! Ik weet geloof ik zelf over welke klinieken dit gaat. Dit maakt me boos, omdat 4 weken geleden er voor mij een spoedopname zou kunnen worden geregeld, ik ben 18 en heb geweigerd omdat ik er niet aan toe ben en geloof dat er meisjes/jongens zijn die het harder nodig hebben dan mij nu, maar waarom aafke niet!? Ze zit er duidelijk helemaal in vast!
Echt waar, ik geloof dat ze eruit zal komen, ze is nog jong en heeft haar hele leven nog voor zich. Zolang ze blijft leven is er hoop.

Heel veel sterkte in deze zware strijd xx