Ervaring GGZ Friesland

 

frieslandNa een jaar intensieve therapie gericht op mijn trauma , ging ik verder bij afdeling eetstoornissen..ik zag er heel erg tegenop omdat ik weg ging uit mijn vertrouwde groep en weg van de vertrouwde therapeuten en weg uit mijn vertrouwde omgeving en op naar een heel nieuw hoofdstuk en een nieuwe therapie.

Intake: Tijdens de intake mocht ik iemand meenemen. Ik vond dit erg fijn, de vragen werden op een hele prettige manier gesteld als ik ergens niet op wilde antwoorden, dan hoefde dat niet (natuurlijk is het wel belangrijk om eerlijk te blijven) erg fijn. Soms doen ze een vervolg intake gesprek maar in mijn geval niet er werd vooral gekeken wat mijn problemen waren en wat voor behandeling daar het beste bij zou passen zou ik beter passen in een 5 daagse groep of kon ik het met alles wat ik geleerd had redden in de 1 daagse groep.

Het is die laatste geworden, zij hebben daar namelijk een 5 daagse groep dat houdt in dat je van maandag tot vrijdag elke dag therapie hebt en 's avonds gewoon naar huis gaat dus niet klinisch!!! De 1 daagse groep is 1x per week een hele dag, grote voordeel hierbij is dat je eventueel werk ermee kunt combineren, voor sommige is het een nadeel dat je heel veel zelf moet doen het vraagt wel heel veel motivatie maar het is een uitdaging.

De therapie: Er worden verschillende therapievormen geboden zoals eetdagboekbespreking, cognitieve therapie, creatieve therapie, behandelplanbespreking, weekbespreking, en in de 5 daagse groep nog spiegelen , pmt , ERT, sociodrama geloof ik ...

Weekbespreking: Hierin mag het over alles van de week gaan behalve over eten dus waar ben je tegen aan gelopen afgelopen week wat ging goed wat ging minder goed.

Creatieve therapie: Hier ben je echt beeldend bezig de therapeut kijkt hierbij met je mee aan welke doelen je wilt werken en wat voor opdracht erbij past, kan je je hier niet in vinden dan mag je wat anders doen meestal behalve als het vermijding is

Cognitieve therapie: Dit is vooral gericht op de gedachten en je gevoel je brengt iets in waar je tegen aan gelopen bent en wat je negatieve gedachten daarbij zijn dus een gebeurtenis gedachte gevoel gedrag wat zou je graag willen en dat ga je dan uitwerken en erover praten bijvoorbeeld waar ben je bang voor wat is het ergste dat kan gebeuren je krijgt veel feedback van de therapeuten die echt heel goed met je meedenken. dit was mijn favoriete therapie daar heb ik echt heel veel uitgehaald.

Eetdagboekbespreking: Hierbij krijg je je eetdagboek terug van de hele week die je s ochtends al hebt ingeleverd voorzien van feedback van de verpleegkundige, iedereen komt aan de beurt je vertelt dan vooral wat goed ging wat beter kon en wat je doelen voor de week daarop zijn en wat je daarbij nodig hebt..

Ik vond het programma altijd heel duidelijk het heeft mij erg geholpen ik had al wat ervaring met de therapievormen maar tijdens de behandeling ga je kijken naar wat je doelen zijn wat wil je bereiken welke therapievorm past hierbij tijdens elke therapieblok is het de bedoeling dat je dan aan je doelen werkt.

Algemeen: Wat ik heel prettig vond was dat er naar me geluisterd werdt er altijd met me meegekeken werd, natuurlijk ik was verantwoordelijk voor mijn eigen gedrag maar meekijken naar een oplossing daar was altijd ruimte voor. De open en eerlijkheid van de therapeuten waardeerde ik heel erg, er heerstte altijd een prettige sfeer en als er wat was je kon alles zeggen zonder dat daar een oordeel aan vast zat.

HoopHet lastige tijdens de therapie vond ik wel het wegen. Elke week na de weekbespreking was er weegmoment met een verpleegkundige ik wilde eens een keer niet wegen omdat ik wist dat ik het toch al verknald had, maar toen heeft die verpleegkundige mij heel lief opgevangen en gezegd meid als je nu niet gaat dan wordt het alleen maar lastiger de volgende keer en we zien echt wel dat jij heel hard je best doet dat vond ik toen zo lief, want ze begeleiden je echt heel goed de therapeuten daar.

Ook lastig vond ik in het begin het wennen aan de groep en het vertellen van je levensverhaal natuurlijk was de begeleiding hierbij ook weer heel goed je mag eerst wennen aan de groep voor je echt aan de slag gaat en dat is heel prettig. Ook niet geheel onbelangrijk ze werken daar met een basislijst en een basispluslijst als je net begint met therapie krijg je 2 weken de tijd om op te bouwen na die 2 weken moet je wel de basislijst eten en je eetdagboek bijhouden doe je al vanaf het begin zodat de therapeuten een goed beeld krijgen en je kunnen voorzien van tips en feedback...

Wat ik heel fijn vond is dat ik daar gewoon echt mezelf kon zijn en de therapeuten echt heel respectvol met je omgaan als ik bijvoorbeeld heel erg afwezig was dan haalden ze me er weer bij erg fijn ze kenden mij echt heel goed en wistten precies hoe iets bij mij werktte erg fijn. Het fijne is ook dat de afdeling heel klein is en dus erg gezellig okeej de muren zijn kaal maar doordat het zo klein is heeft het ook iets heel gezelligs.

.....JE MOET LOSLATEN WAT JE TOCH NIET NODIG HEBT!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

myselffff - Zondag 19 september 2010 23:30
ik vind die friese vlag stoer hahahah en de laatste zin hahahhahah
Thera - Zondag 22 januari 2012 13:16
De onderbuurtjes:-).