AzM (Maastricht)

 

De behandeling in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AzM) is gericht op anorexia en eetstoornis NAO-anorectische type. Patiënten met boulimia worden doorverwezen naar het Riagg Maastricht. Voor BED zit de individuele behandeling bij het Riagg Maatricht, en de groepsbehandeling bij het AzM. Voor patiënten uit de provincies Limburg en oostelijk Noord Brabant.

Behandelvormen

Poliklinisch
Poliklinisch worden er individuele gesprekken aangeboden, waarbij gebruik wordt gemaakt van cognitieve gedragstherapie. Soms wordt dit gecombineerd met behandeling van een diëtist en/of wordt er psychomotorische therapie of Sociale vaardigheidstraining aangeboden.

Deeltijd

- Anorexia/NAO-behandeling: de behandeling wordt deels individueel en deels in een groep gevolgd. Er wordt per persoon bekeken welke therapieën er op het programma staan. Het verschilt dan ook per persoon hoeveel dagen je behandeling volgt (minimaal 2 dagen). Op moment alleen nog als vervolgbehandeling na opname op de KSUAN (kliniek).

- BED-groep

Therapie-onderdelen die er mogelijk zijn:
- Psychomotorische Therapie (PMT)
- Sociale Vaardigheidstraining (SVT)
- Consult bij de diëtist
- Cognitieve gedrastherapie
- Fysiotherapie
- Activering 

De behandelduur verschilt per persoon (o.a. afhankelijk van hoeveel je moet aankomen).

Klinisch

Bij de klinische behandelingen worden dezelfde therapie-onderdelen aangeboden als bij de deeltijdbehandeling. Je verblijft echter ook 's nachts op de afdeling. In het weekend mag je naar huis (behalve in het begin van de behandeling).

- 6 supra-regionale behandelplaatsen (bedden).

 

 

 

Aanmelding en intake

Je kunt je aanmelden door te bellen naar 043-3874120, en te vragen naar een medewerker van de eetstoornispoli. Je krijgt dan een telefonische intake met een psycholoog, die je alvast een aantal vragen stelt over je problematiek.

Vervolgens krijg je een intakegesprek. Daarna volgt een uitgebreide screening, waarbij je gezien wordt door een internist, een diëtist en een psychiater. Deze afspraken zijn verspreid over 6-8 weken. Uiteindelijk wordt er een diagnose gesteld en krijg je een behandeladvies.

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Paula - Donderdag 4 april 2013 12:55
Ik had de intake in Maastricht bijna twee maanden later van wachten en onderzoeken kreeg ik te horen dat ze mij niet wouden helpen vanwege automotulatie wat bij hun al bekend was van dag een wat hebben ze me gegeven valse hoop nog minder vertrouwen in hulpverlening en ze hebben me aan het lijntje gehouden terwijl mijn eigen huisarts en psychater met spoed aant zoeken waren voor opname en de tijd samen met mij hebben moeten overbruggen voor niks dus we kunnen hellemaal opnieuw beginnen met hulp zoeken
dollie - Woensdag 3 juli 2013 23:44
Helaas is het bij mij ook een afwijzing geworden.
Ze geven inderdaad jou de vertrouwen dat ze je doen helpen daarna krijg je een afwijzing.
Ik krijg steeds minder vertrouwen in hulpverlening en maak nu niet uit welke.
valerie - Donderdag 25 juli 2013 22:46
Helaas kun je aan het filmpje (hier op de site geplaatst) en dit stukje tekst weinig informatie ontlenen betreft de opzet van de therapieen, want daar kom je toch voor!
En die is helaas niet al te best, zeker niet als je probleem veel verder gaat dan alleen ondergewicht en onzekerheid (over je lichaam). Met gewichtsherstel kunnen ze goed overweg, de onderliggende oorzaak moet niet te ingewikkeld zijn want dan weten ze het gewoonweg niet meer. Niet vergelijkbaar met de grotere instellingen qua therapie (en nazorg!), die toch een heel stuk professioneler van opzet en structuur zijn.

Niet aan te bevelen als je gedurende langere tijd intensieve (klinische) groepstherapie nodig hebt. De groepstherapieen herhalen zich om de paar weken, niet vernieuwend en ietwat kinderachtig van opzet (weinig diepgang). Van je psycholoog moet je het echt hebben, want de groepstherapieën zijn meer bezigheidstherapie dan leerzaam.

Therapie (doelen) worden niet individueel geëvalueerd (geen terugkoppeling van de vaktherapeuten. Je volgt, en daar blijft het bij). Gewichtsherstel heeft echt de eerste (en klaarblijkelijk soms ook de enige) prioriteit, waardoor ze je met gemak met dezelfde psychische problematiek naar huis sturen (ontslagdatum is onafhankelijk van de situatie en staat al van tevoren vast, of het nou goed gaat of niet....).

Maximaal 10 weken nazorg in de vorm van dagbehandeling is (te) kort, en vormt voor sommigen geen of niet genoeg vangnet om een terugval te voorkomen. Dagbehandeling is ook niet afwijkend van de klinische therapie (beiden niet opgebouwd uit fases oid), en biedt daarmee weinig handvatten om terug te reïntegreren in de maatschappij na een klinische behandeling.

Oke als je met concrete doelen komt, al ongeveer weet wat de kern van je probleem vormt, en het vooral allemaal niet te ingewikkeld ligt.
Zie het meer als 'opstapje' naar echte intensieve therapie. Je herstelt hier van ondergewicht. Als je dat niet echt (meer) hebt, dan heeft het azM weinig meer te bieden boven een goede psycholoog met ervaring in eetstoornissen.

Voor een langdurige, intensieve behandeling niet aan te bevelen. Het is echt een ziekenhuis, en dat merk je aan hun ervaring en insteek.
valerie - Zaterdag 27 juli 2013 21:34
Overigens zijn het wel een flink aantal jaren geleden (2009) dat ik daar in behandeling ben geweest, dus weet niet of er inmiddels iets veranderd is.
valerie - Dinsdag 30 juli 2013 17:57
Ik heb van meerdere mensen vernomen dat mijn reactie voor meerdere interpretaties vatbaar is...En om eerlijk te zijn ben ik het daar wel mee eens.
Dit is een beschrijving zoals ik het destijds heb ervaren, en dat hoeft voor een ander niet zo te zijn. Het is niet mijn intentie geweest mensen te weerhouden van een behandeling in het azM, ze hebben ook hun sterke kanten. En die zijn in mijn stukje niet echt naar voren gekomen.
M - Zaterdag 13 augustus 2016 09:58
Kan iemand iets vertellen over de huidige hulpverlening bij AzM?
Is er voldoende aandacht voor het individu met bijbehorende onderliggende klachten of is de behandeling alleen maar gericht op gewichtsgerstel? Ik zoek dus recente reviews met name de 2 daagse dagbehandeling.
lunetha - Zondag 29 oktober 2017 10:42
Ik heb in 2006 hier een behandeling gehad, Al vraag ik me nu af of er veel veranderd is en of iemand weet of ze ook nog individueel pmt geven?
I. - Maandag 27 november 2017 13:30
Ik heb niets dan slechte dingen over het AZM te melden, ik werd via Virenze Maastricht naar het AZM verwezen, omdat ze zich bij Virenze zorgen maakten over mijn snelle gewichtsafname. Hebben ze er bij het azm, zonder afstemming, een persoonlijkheidsonderzoek van gemaakt, terwijl ik zelf ook aangaf dat ik me zorgen maakte. In drie weken intensief onderzoek heb ik maximaal tien minuten over mijn eetproblemen kunnen praten... Verder is hier nooit meer iets mee gedaan, zo ook met een eet dagboek, wat ik van hen moest bijhouden vanaf de intake. Na het onderzoek kreeg ik te horen dat ze mij daar niet wilden hebben i.v.m. automutilatie, wat al bekend was, en suïcidale neigingen.
Ik heb een vriendin die voor anorexia is opgenomen in het AZM, zij vertelde mij ook dat ze patiënten hebben weggestuurd, die een levensbedreigend laag gewicht hadden, maar niet welkom meer waren vanwege automutilatie.

Dit vind ik persoonlijk echt niet kunnen, ik heb er zelf nog steeds last van, maar van het AZM hoef ik geen hulp te verwachten...