GGZ Friesland Noord (eetstoornissen)

 

GGZ Friesland heeft een breed aanbod voor mensen met eetstoornissen. Als je in behandeling gaat, dan zul je zien dat de behandeling bestaat uit verschillende onderdelen en verloopt in fasen. In de eerste plaats krijg je een intake gesprek waarin wordt besproken wat jouw klachten zijn. Hierna volgt een advies gesprek waarin je advies krijgt over welke behandeling waarschijnlijk het beste bij jou past. Soms wordt gestart met een individueel traject, maar meestal ga je starten in een deeltijdgroep waarin mensen zitten met vergelijkbare klachten.

Het doel van de behandeling is om een gezond eet- en bewegingspatroon op te bouwen. Er is aandacht voor de oorzaken en de gevolgen van een eetstoornis. Ook leer je omgaan met de problemen die daarbij een rol kunnen spelen zoals braken en laxeren, bewegen, lichaamsbeleving, negatief zelfbeeld en de ontwikkelingen van je persoonlijkheid.

In de groep zitten maximaal acht of negen andere mensen met hetzelfde probleem. De groep waar je in zit heeft een eigen programma dat is opgebouwd uit verschillende therapievormen en onderdelen. Alle onderdelen volg je met je eigen groep. Voorafgaand aan de behandeling krijg je informatie over het programma en de verschillende onderdelen. In alle groepen houdt men een eetdagboek bij, in alle groepen is het ook mogelijk om gesprekken met de systeemtherapeut te voeren. Er bestaan verschillende groepen.

♦ Voor Anorexia (AN), Boulimia (BN) of Eetstoornis NAO
De structuurgroep
Deze groep is vier dagen in de week op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Er wordt elke dag samen ontbeten en geluncht, de lunch kan een broodmaaltijd zijn of een warme maaltijd. Ook worden er gezamenlijk meerdere therapieën gevolgd en is er een kookmodule. Wanneer je in deze groep komt, krijg je een mentor toegewezen waarmee je wekelijks een mentorgesprek voert. Je krijgt een kennismakingsgesprek bij de systeemtherapeut, om te onderzoeken of hier een hulpvraag ligt. 

De inzichtgroep
Wanneer er geen behoefte is aan intensieve behandeling maar je wel veel last ervaart van de eetstoornis dan kan ervoor gekozen worden om naar deze groep te gaan. Voor deze groep is er een ondergrens van BMI 17 gesteld. De groep is op vrijdag en de blokken die je volgt zijn: eetdagboekbespreking, creatieve therapie en cognitieve gedragstherapie. Verder is er een gezamenlijke lunch.

De jongerengroep
Deze groep is op maandagmiddag en donderdagmiddag: Deze groep is gericht op jongeren tussen de 14 en 21 jaar. Op de maandag lunch je gezamenlijk en op de donderdag kook je samen met de groep om vervolgens ook weer gezamenlijk s 'avonds te eten. Blokken die in de jongerengroep gevolgd worden zijn: eetdagboekbespreking, cognitieve gedragstherapie, psychomotorische therapie en behandelplanbespreking.

De nazorggroep
Deze groep is op donderdagochtend (75 minuten). De nazorggroep is voor mensen die in behandeling zijn geweest, die hun eetstoornis redelijk onder controle hebben maar die nog wel een steuntje in de rug nodig hebben. Bij deze groep krijg je het blok leefstructuur en cognitieve gedragstherapie.

Eetdagboekgroep
Deze groep is voor mensen waarbij de eetstoornis deel uitmaakt van complexere problematiek. De groep is op de woensdagmiddag (75 minuten). Eetproblemen kunnen ook samengaan met een andere stoornis. Deze groep is voor mensen die elders behandeld worden voor een andere stoornis maar ook kampen met eetproblemen. Ook mensen die deel hebben genomen aan een van de intensievere behandelgroepen, maar die hun eetstoornis nog niet onder controle hebben, kunnen deelnemen aan deze groep. Binnen deze groep wordt er aandacht gegeven aan het eetpatroon door het onderdeel 'eetstructuur'.

♦ Voor Binge Eating Disorder (BED) of Eetstoornis NAO
De structuurgroep
Deze groep is twee dagen in de week op maandag en donderdag. In deze groep wordt er beide dagen gezamenlijk geluncht en is er een keer in de maand een kookmodule. Je volgt meerdere blokken in deze groep, waaronder eetdagboekbespreking, cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie. Je krijgt een kennismakingsgesprek bij de systeemtherapeut, om te onderzoeken of hier een hulpvraag ligt. 

De inzichtgroep
Deze groep is op woensdagochtend. Wanneer er geen behoefte is aan intensieve behandeling maar je wel dermate last ervaart van de eetstoornis dan kan ervoor gekozen worden om naar deze groep te gaan. De blokken die je volgt zijn eetdagboekbespreking en cognitieve gedragstherapie.

De nazorggroep
Deze groep is op de maandagmiddag (75 minuten) De nazorggroep is voor mensen die in een behandelgroep hebben gezeten en waar het nu beter mee gaat maar nog wel behoefte aan hulp hebben op een lage frequentie. Bij deze groep krijg je het blok leefstructuur.

Eetdagboekgroep
Groep voor mensen waarbij de eetstoornis deel uitmaakt van complexere problematiek op de woensdagmiddag (75 minuten per twee weken). Eetproblemen kunnen ook samengaan met een andere stoornis. Deze groep is voor mensen die elders behandeld worden voor een andere stoornis maar ook kampen met eetproblemen. Ook mensen die deel hebben genomen aan een van de intensievere behandelgroepen, maar die hun eetstoornis nog niet onder controle hebben, kunnen deelnemen aan deze groep. Binnen deze groep wordt er aandacht gegeven aan het eetpatroon door het onderdeel 'eetstructuur'. De groep komt één keer in de twee weken samen.

♦ Onderdelen van de behandeling
Tijdens de behandeling komen verschillende therapievormen aan bod. Hieronder lees je meer over de onderdelen

Eetdagboekbespreking
Tijdens de behandeling moet je in je eetdagboek bijhouden wat je wanneer eet en wat je daarbij denkt en voelt. Een behandelaar bekijkt je dagboek iedere week. In de eetdagboekbespreking bespreek je in de groep hoe het is gegaan met het eten en wat je voornemens zijn voor de komende week.

Cognitieve gedragstherapie
Tijdens deze therapie sta je stil bij gedachten, ideeën en voorstellingen die je kunt hebben over bijvoorbeeld eten, gewicht en lichaamsvorm. Ook gedachten over zelfwaardering of moeilijkheden in sociale situaties komen aan de orde.

Emotieregulatietherapie (ERT)
Binnen ERT leer je verschillende emoties herkennen. Je leert deze emoties te reguleren met behulp van gezond gedrag.

Behandelplanbespreking
In deze module wordt je behandelplan besproken en geëvalueerd. De bespreking vindt één op één plaats of in de groep. Ook wordt de evaluatie van het team met je besproken. Een evaluatie vindt elke acht of twaalf weken plaats.

Creatieve therapie beeldend
Tijdens de beeldende therapie krijg je de mogelijkheid om je emoties en gedachten vorm te geven. Je kunt hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld verf, potloden, klei, en papier. Eigen keuzes maken en ervaren hoe deze uitpakken staat hierbij centraal.

Psychomotorische therapie (PMT)
Met PMT leer jij je lichaam positief te ervaren. Dit kan met ontspanningsoefeningen en verschillende spelsituaties. Daarnaast leer je om op een gezonde manier te bewegen en ook plezier te ervaren tijdens bewegen.

Sociale vaardigheidstraining (SVT)
Tijdens SVT houd je je bezig met sociale situaties die je lastig vindt of waar je tegenop kijkt. Samen met een sociotherapeut, eventueel een psycholoog en de hulp van de groep wordt er gekeken hoe je het beste met deze situatie om kunt gaan.

Lichaamsbeleving
Met behulp van onder meer foto's, een touwtje en spiegels kijken we naar jouw beleving van je lichaam. Op deze manier werk je aan het verbeteren van je lichaamsbeeld en -beleving.

Leefstructuur
Tijdens leefstructuur wordt besproken hoe de afgelopen week is gegaan en wat je geleerd hebt tijdens de therapie en waar je tegenaan gelopen bent tijdens deze week. Vervolgens stel je een doel op waar je de komende week mee bezig gaat.

Kookmodule
In dit onderdeel stel je als groep één keer per week een menu samen. Je doet samen inkopen en bereidt gezamenlijk de maaltijd.

Maaltijden
Elke dag is er, afhankelijk van de groep waarin je zit een ontbijt, een lunch of een warme maaltijd onder begeleiding van een sociotherapeut. Hierbij ondersteunen de groepsgenoten elkaar.

Wegen
Eenmaal per week wordt iedereen gewogen.

Thema-uur / psycho-educatie
Tijdens het thema-uur krijg je voorlichting over verschillende onderwerpen. Zo kan er gesproken worden over gezonde voeding, de gevolgen van een eetstoornis en hoe je met geld en het huishouden om kunt gaan. Het is ook mogelijk om gastsprekers uit te nodigen.

Gezins- en relatietherapie (Systeemtherapie)
Problemen met je partner en/of gezin spelen soms een belangrijke rol. Daarom worden familie/gezinsleden en je partner soms betrokken bij de behandeling. We plannen altijd eerst een individuele afspraak bij onze systeem therapeut om te inventariseren wat er speelt.

Psychiater
De psychiater houdt zich bezig met medicatie, kan mee kijken bij somatische problemen of als het nodig is onderzoeken of er naast de eetstoornis andere psychische problemen spelen.

GZ-agoog
De GZ-agoog kan je helpen met onderwerpen als werk, studie, financiën etc.

Wil je een ervaringsverhaal lezen, klik dan HIER

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

brokenstory - Donderdag 15 juli 2010 15:34
hee, dat is bij mij. ;]
Petra - Donderdag 15 juli 2010 17:06
daar fiets ik altijd langs . wist niet echt wat er zat.
Wendy - Woensdag 13 juli 2011 16:16
Ik zit sinds 2 Mei in groep 1 daar.
De groepen zijn vanaf toen alleen ook veranderd.
Zo is Groep 1 nu een 3-daagse groep,
op Maandag (tot half 5), Dinsdag (tot kwart over 3) en Vrijdag (eerst tot half 5, maar word gekort naar kwart over 3, omdat het anders te lange dagen waren)
Groep 2 tref ik ook regelmatig in het gebouw, dat is een 2-daagse groep en een meer inzichtgevende groep, je mag hier ook pas terecht bij BMI 17.
In Groep 1 is het meer een structuurgroep,
en hier kan je al terecht bij een BMI 14 (lager mag je niet deelnemen)
Wil wel meer update informatie geven hoor.

korinaa - Woensdag 14 maart 2012 21:26
owjeeee,

maandag heb ik intake daar! :O
ben zooo zenuwachtig!
José laret - Zaterdag 23 december 2017 19:27
Drie jaar geleden ben ik in behandeling geweest voor B E D. Het was een enerverende ervaring. Het heeft mijn leven echt ten goede veranderd. Inmiddels ben ik 30 kilo afgevallen en voel ik me lichamelijk en geestelijk beter dan dat ik mij ooit gevoeld heb. Vanaf mijn 15e tot mijn 51e heeft mrs. Binge me in haar greep gehad maar dat is voorbij. Ik heb eindelijk zelfvertrouwen. Kan nee tegen allerlei eten zeggen. Ik kan keuzes maken en heb sindsdien nooit meer “stiekem” enorme hoeveelheden eten weg gewerkt. Psychologe Klaasje heeft met één zin alles op zijn plaats laten vallen. Het was hard werken, maar absoluut de moeite waard. Je moet wel met jezelf afspreken dat je alles doet wat je geadviseerd word. Hoe dom of vervelend het soms ook klinkt. Het loont echt de moeite.💚💙